AgroPolitika http://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 27.09.2016.

SABORSKIM ZASTUPNICIMA TREBA ETIČKI KODEKSMJESTO SABORSKOG ZASTUPNIKA JE NAJPOŽELJNIJE RADNO MJESTO U RH !

Željko Glasnović, saborski zastupnik 9. Saziva Hrvatskog Sabora jeftino je omalovažio sebe i svoje nastojanje da u Hrvatskom Saboru bude jedan od onih koji će odlučivati o zakonskim aktima, sudjelovanjem u radu dizanjem svoje ruke. Hrvatski saborski zastupnik posao je predmet žestoke kritike zbog toga što je ne birajući riječi izvrijeđao studente Filozofskog fakulteta na svom facebooku napisavši :"Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u.Ta manjinska banda od dvjestotinjak anarhista i boljševičkih sotonista blokira rad fakulteta i sprječava studij više od 7 000 polaznika FF. To su nasljednici onih koji su trgali križeve s vratova hrvatske djece u osnovnim školama i prebijali one koji su bili pametniji, bogatiji, ljepši. Taj fenotip podivljaloga titojungenda može se lako prepoznati: imaju blijedi ten kao da su robijali u KPD Zenica, vratovi su im kao pet kuna, imaju duge prste od igranja video igara, a glave su im u odnosu na tijelo nesrazmjerne veličine. Kineska poslovica kaže: iza debelog lica kuca tamno srce. Njihove AVNOJ face, ne pokazuju ni najmanji trunak ikakve emocije. Patološki mrze sve što je hrvatsko i žale za izgubljenim privilegijama njihove propale države. U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem", napisao je Glasnović (62 ) na facebook stranici.

Glasnović je čovjek koji je sudjelovao u Zaljevskom ratu kao pripadnik Kanadske vojske, zatim u Domovinskom ratu, pa u ratu u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da ima čin general bojnika. Ali prije svega toga bio je pripadnik Legije stranaca koja je dio francuske vojske. Pripadnici legije stranaca su uvijek dobrovoljci. Legionari imaju svoj moto koji se zove čast i odanost. Željko Glasnović se nije politički angažirao sve do parlamentarnih izbora koji su u Hrvatskoj provedeni u mjesecu studenome 2015., kada je bio na listi HDZ-a za dijasporu iako nije postao član stranke. Na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna Željko Glasnović sa svojom neovisnom listom osvojio jedan saborski mandat.

SABORSKIM ZASTUPNICIMA TREBA ETIČKI KODEKS
Nakon opisane retorike i monologa vrijeme je da se u Hrvatski Sabor uvede etički kodeks. To je potreba. Svaki posao ima svoju etiku, treba ga imati i posao zvan – saborski zastupnik. Na taj će se način učiniti distinkcija između saborskih zastupnika koji su saborsko mjesto i posao zastupnika doživjeli kao povjerenje građana i čast i onih koji Sabor doživljavaju kao hazardnu igru, gdje je plača odlična, a posao minoran, zasnovan na individualnim stavovima i mišljenjima, mjesto gdje je sve u retorici dozvoljeno, a sankcija nikakvih nema. Mjesto saborskog zastupnika je najpoželjnije radno mjesto u RH u kome je mjesečni dohodak najmanje 15.000 kuna, kvalifikacija i znanje nisu relevantni , a saborski zastupnik ima još i saborski imunitet. To znači da ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za svoje mišljenje ili glasovanje ni ništa što je izrekao pa ni učinio bez skidanja saborskog imuniteta.
Za saborske zastupnike koji dolaze u Hrvatski Sabor nema nikakvog testa poznavanja političkog sistema Hrvatske, poznavanja međunarodnih političkih odnosa, poznavanja političkih odnosa u susjednim zemljama. Ništa. U Hrvatski Sabor se ulazi po inerciji odluke glasaća na izborima. Razmišlja se glasno i govori, ljudi, saborski zastupnici očito misle da je Hrvatski sabor mjesto gdje se može govoriti sve i svašta. Mnoge radio stanice imaju od neprimjerenih izjava saborskih zastupnika iz prošlih saziva Sabora izmontirane đinglove koje puštaju u raznim prigodama. Komunikaciju u Hrvatskom saboru koja nije civilizirana već krajnje primitivna i onu koja je uvredljiva treba prekinuti. U instituciji u kojoj je komunikacija i izgovorena riječi glavno sredstvo rada - treba komunicirati na način prihvatljiv širokoj populaciji stanovništva. Neprimjeren način komunikacije saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i izvan njega treba
vrednovati kroz etički kodeks i novčano sankcionirati. Komunicirati se može na niz načina i reći baš sve željeno, ali na način primjeren javnoj komunikaciji Zato saborskim zastupnicima treba etički kodeks za koji nema prepreke da bude uveden u 9. sazivu Hrvatskog sabora.

Kodeks treba sadržavati 1.opis dozvoljenog načina komuniciranja i iznošenja činjenica na sjednicama u Hrvatskom Saboru 2. opis dozvoljenog načina komuniciranja na online mrežama 3. opis dozvoljenog načina komuniciranja prilikom davanja izjava i intervjua medijima . Za svaku povredu treba naznačiti i sankcije. S obzirom na mentalitet ljudi i podneblje – novčane kazne bile bi najprimjerenije – oduzimanjem od saborske plaće – i najviše bi se odrazile u pamćenju počinitelja prekršaja. Tako bi naprimjer povreda dužnosti saborskog zastupnika Željka Glasnovića iznošenjem njegovih osobnih kvalifikacija na račun studenata Filozofskog fakulteta mogla biti sankcionirana sa 40 % njegove saborske plaće.

Društvo željno očekuje promjene. Zato je HDZ samo zbog jedne nove osobe mr. Andreja Plenkovića europarlamentarnog zastupnika , sada i predsjednika stranke HDZ, dobio izbore. Mnogi Plenkovića žele vidjeti na stolici premijera RH. Hrvatska bez obzira na poteškoće, nedoumice, nesuglasice i kontradiktornosti, mora imati premijera kojem je svojstven europski način zastupanja i ophođenja pred svijetom i EU. Društvo koje razumije red stvari očekuje od Plankovića da u Hrvatskoj promjeni sve što do sada nije valjano učinjeno i što se ne uklapa u kulturno građansko društvo.
Margareta Zouhar Zec

27.09.2016. u 04:45 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.09.2016.

DOGOVOR O GRADNJI NACIONALNE DJEČIJE BOLNICE


RAVNATELJSTVO KLINIKE IMA ZADATAK IZRADITI PRIJEDLOGE
ZA DJEČJU BOLNICU


U ravnateljstvu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici održan je 26. rujna sastanak na kojem se razgovaralo o gradnji nove dječje bolnice te definiranju rokova za izradu plana medicinskog sadržaja nove Nacionalne dječje bolnice kao i o trenutnom stanju i potrebnim hitnim ulaganjima u bolnicu u Klaićevoj. Sastanku su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, ministar zdravlja Dario Nakić i v.d. ravnatelja Klinike dr. Zoran Bahtijarević.
Svi sudionici sastanka složili su se da je potrebno izgraditi novu dječju bolnicu, međutim zbog administrativnih potreba oko tako velikog ulaganja, pripreme natječajne dokumentacije, projektnih zadataka, planova izgradnje, ishođenja dozvola i ostalih nužnih postupaka, zaključeno je kako će se prvo pristupiti potrebnim zahvatima na postojećoj lokaciji dječje bolnice kako bi se omogućilo nesmetano liječenje djece.
„Izgradnja nove dječje bolnice je prioritet! Do tog trenutka dužnost nam je ulagati u Klaićevu bolnicu i omogućiti nesmetano liječenje najmanjih pacijenata“, izjavio je ministar Tolušić.
S obzirom na dugogodišnje loše stanje te neadekvatne uvjete koji ne udovoljavaju standardima liječenja osjetljivih pacijenata u Klaićevoj, nužno je uložiti u novu opremu i neophodne minimalne građevinske zahvate. Također, potrebno je rekonstruirati pojedine odjele kako bi se osigurali normalni uvjeti liječenja do konačne izgradnje nove bolnice. Sredstva za hitne zahvate već su osigurana kroz EU fondove i iznose oko 10 milijuna eura.
Kako bi se što prije mogao raspisati natječaj za projektnu dokumentaciju, a potom i za građevinske radove na novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici, pristupit će se prikupljanju dokumentacije te rješavanju svih administrativnih zadataka. Nova bolnica bit će izgrađena na već ranije predviđenoj lokaciji južno od KBC Dubrava.
Na kraju sastanka odlučeno je kako će ravnateljstvo Klinike izraditi prijedloge nužne za hitno obnavljanje postojeće lokacije dječje bolnice te medicinskog sadržaja za novu dječju bolnicu.


26.09.2016. u 23:09 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.09.2016.

U OPĆINI SPAČVANSKOG BAZENA ZAVRŠEN POLJOPRIVREDNI PODUZETNIČKI INKUBATOR SREDSTVIMA EU


INKUBATOR JE NAMIJENJEN POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENOM SEKTORU

Nakon svečanog otvaranja početkom mjeseca rujna, u petak 23. rujna 2016. u Drenovcima je održana i završna konferencija projekta Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.464.719,29 kuna, od čega je 99 posto, odnosno 12.340.072,09 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europske unije.
Završnoj konferenciji prisustvovali su pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar.
Izgradnjom i opremanjem Inkubatora općima Drenovci je pokazala kako i općine s malim brojem stanovnika mogu uspješno doći do značajnih sredstava iz fondova EU te ih adekvatno upotrijebiti. Na taj je način osigurana infrastruktura koja će olakšati poslovanje brojnim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. U okviru projekta razvijat će se mogućnosti za ulaganje, poticati poduzetništvo i inovacije pružanjem pristupa visoko kvalitetnim uslugama te razvijati i graditi moderna infrastruktura za obavljanje poslovnih aktivnosti.
Projekt je usmjeren na pokretanje poduzetničke aktivnosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, s naglaskom na stvaranje proizvoda veće dodane vrijednosti, te na umrežavanje malih poljoprivrednih poduzetnika u Inkubatoru.
Najviše koristi imat će poduzetnici početnici i poduzetnici koji su u fazi rasta jer će im Poljoprivredni poduzetnički inkubator omogućiti olakšano pokretanje poslovanja kroz smanjenje početnih troškova ulaganja te stručnu i logističku pomoć.
Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci doprinijet će rastu malih i srednje velikih poduzeća na području općine ali i cijele Vukovarsko-srijemske županije. Kroz unaprjeđenje poduzetničke klime i uvjeta poslovanja očekuje se razvoj novih proizvoda i usluga, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje iseljavanja lokalnog stanovništva.

Općina Drenovci je jedinica je lokalne samouprave koja obuhvaća naselja Drenovci, Đurići, Posavski Podgajci, Račinovci i Rajevo Selo. Općina je smještena u zapadnom dijelu Srijema, odnosno u južnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, u tzv. Spačvanskom bazenu. Susjedne su joj općine Vrbanja i Gunja. Nedaleko se nalazi državna granica s Bosnom i Hercegovinom (granični prijelaz Gunja – distrikt Brčko), te Srbijom (neprohodna granica Strošinci – Jamena). Općina ima 7.424 stanovnika, prostire se na 200,02 km2 i nalazi se na području od posebne državne skrbi. ( IZVOR: web stranica općine Drenovci)

24.09.2016. u 13:57 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.09.2016.

FINANCIJSKA ALOKACIJA ZA OPERATIVNI PROGRAM RIBARSTVA 2014. - 2020. JE 348 MILIJUNA EURA


DO KRAJA GODINE 11 NATJEČAJA ZA KUPNJU OPREME RIBARSKIH PLOVILA

Sektor ribarstva iznimno je bitan za Hrvatsku. Iako nema veliki udio u BDP-u, pridonosi mogućnostima zapošljavanja, osobito u priobalju i na otocima, gdje je taj sektor jedan od rijetkih koji pruža prihode tijekom cijele godine. Zbog sve veće važnosti sektora 5. studenog 2015. godine usvojen je Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. čija je ukupna alokacija 348 milijuna eura.
Operativni program objedinjuje sve prioritete i ciljeve koji se trebaju ostvariti u sektoru ribarstva sufinanciranjem iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR). EFPR je financijski instrument koji je donijela Europska unija i promiče mnoge pozitivne aspekte pomorstva i ribarstva u RH. Između ostalog, potiče konkurentno, gospodarski održivo i društveno odgovorno ribarstvo i akvakulturu te promiče uravnotežen i uključiv teritorijalni razvoj područja u kojima se odvija ribarstvo i akvakultura. Ukupna financijska alokacija za ovaj Operativni program iznosi 348 milijuna eura, od čega 252 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.
„Ribarstvo nam je bitno za održavanje radnih mjesta na otocima, ali i u priobalju. Drago mi je što mogu najaviti da će se do kraja godine raspisati 11 novih natječaja koji su prvenstveno vezani uz kupnju opreme na ribarskim plovilima. Cilj nam je povećati sigurnost na radu ribara te čak i poboljšati kvalitetu proizvoda“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
Prepoznat je i gorući problem ribara u vezi iskrcavanja robe i priveza u ribarskim lukama i iskrcajnim mjestima. Zbog toga će do kraja godine biti raspisan i natječaj za izgradnju modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta što bi uz bespovratna sredstva Europske unije trebalo biti riješeno. Ostali natječaji vezani su za akvakulturu te za provedbu lokalnog razvoja vođenog zajednicom i tržišnih mjera. Natječaji će pridonijeti povećanoj produktivnosti i kvalitetnijem životnom standardu u sektoru ribarstva te osigurati stabilnije tržište. Informacije su to iz ureda glasnogovornice ministarstva regionalnog razvoja
mr. Ane Odak.

21.09.2016. u 17:23 • 0 KomentaraPrint#^

S TRŽIŠTA SE POVLAČI 13 SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA !


SREDSTVA S NEGATIVNIM UTJECAJEM NA ZDRAVLJE LJUDI


Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se sa tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, od 1. kolovoza 2016. godine, koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016. godine, propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.
Sredstva za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari glifosat, koja se na tržištu Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: CIDOKOR, CLEANESS, CLINIC, DOMINATOR, GALAXIA, GALLUP 360, GLYFONOVA, GLYFOS, HERKULES SUPER, ROSATE 36, SHYFO, TOTAL 480 SL i WEEDMASTER u svom sastavu sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin. Prethodno navedena sredstva za zaštitu bilja ne ispunjavaju uvjete za odobrenje stavljanja na tržište iz članka 29. Uredbe (EZ) br. 1107/2009 o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja. Stoga od 1. listopada 2016. godine navedenim sredstvima za zaštitu bilja postaje nevažeća registracija za stavljanje na tržište na području Republike Hrvatske. Zato se od 1. listopada 2016. godine zabranjuje prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja.Vlasnici registracija obvezni su obavijestiti distributere o zabrani prodaje, distribucije i primjene zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja i povući sredstva sa tržišta Republike Hrvatske do 31. prosinca 2016. godine.

Na tržištu Republike Hrvatske ostaje registrirano 12 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat koja ne sadrže sporni koformulant. Informacije o tome su na slijedećim linkovima:


http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1313&from=HR

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1313&from=HRImage and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec

21.09.2016. u 05:17 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 20.09.2016.

"OKTOBERFEST BY VALAMAR "


PIVO I GLAZBA ZA KRAJ LJETA

U turističkom naselju Lanterna na porečkoj rivijeri koje je dio Valamar turističke kompanije od 16 do 24. rujna traje "Oktoberfest by Valamar"! U velikom šatoru uz bavarsku glazbu i Puntigamer pivo svjetlo, tamno i bezalkoholno, te hranu, to je zabava za goste kojih je u ovo doba godine na plažama više od očekivanja. Oktobarfest by Valamar održava se već četvrti put. Prije kraja sezone odmora i kupanja gosti mogu nekoliko večeri uz pivo u velikom šatoru srediti dojmove s ljetovanja Evo kako je bilo na prazniku pive i zabave u subotu 17.rujna:

Image and video hosting by TinyPic
Konobarice i hostese: s lijeva :Tamara Đuričić, Mersada Đurić,Sandra Perišić i Sanja Golub

Image and video hosting by TinyPic
Gosti iz Austrije pročitali su dab se održaba oktoberfest by Valamar i došli su u šator na pivo.

Image and video hosting by TinyPic
Uz pivo i glazbu razgovor ima pravi smisao.

Image and video hosting by TinyPic
Die Jungen Su"dsteirer su svirkom pozvali mlađu publiku da zapleše. Svih devet dana na oktoberfestu nastupaju glazbenici s njemačkog govornog područja. Na ovaj je događaj organizator trebao dovesti nekog sa hrvatske scene glazbe. Turisti vole upoznati kulturu zemlje u koju dolaze ljetovati.

Image and video hosting by TinyPic
Društvo iz Rovinja veselo je poziralo s kriglama piva.

Valamar Kamp Lanterna u Poreču jedan od najboljih kampova u Hrvatskoj, dobio je 2012. "Silver Eko" nagradu, od britanskog turoperatora Euro Camp. Kamp Lanterna je član udruženja vodećih kampova u Europi (LeadingCampings Europe). Valamar Grupa u svom sastavu ima i autokamp Solaris nedaleko od Poreča, namijenjen nudistima kapaciteta 5 000 gostiju na površini od 49 hektara.
Valamar Riviere d.d., je vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, u većinskom vlasništvu austrijske tvrtke, koja u svom sastavu ima 25 hotela, sedam turističkih naselja, dva hostela i 13 kampova i to u Istri, na otoku Krku i u Dubrovniku. Dnevno može primiti do 48.000 gostiju. Valamar Riviere d.d. je među najvećim ulagačima u hrvatski turizam s ukupno 2,6 milijarde kuna uloženih u proteklih 12 godina, a i njihova dionica je jedna od najlikvidnijih na Zagrebačkoj burzi. Hotel Valamar Dubrovnik President je nakon temeljite obnove i nadogradnje postao prvi Valamar hotel s pet zvjezdica i jedan od najljepših hotela na obali Mediterana. (Margareta Zouhar Zec)20.09.2016. u 00:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.09.2016.

HRVATSKA OD EUROPSKE KOMISIJE IMA POTVRDU ZA SUFINANCIRANJE 11 PROJEKATA ZA POVEZIVANJE SA EUROPOM


PRVI U NIZU MOST NA RIJECI SAVI KOD SVILAJA


Image and video hosting by TinyPic

U općini Odžak položen je 14. rujna 2016. kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Most je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te je dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.
Ukupna vrijednost ovog međunarodnog mosta, koji će zajednički izgraditi Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, iznosi 22.308.022,34 eura. Sukladno Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova.
Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF - Connecting Europe Facility) koji će osigurati 58 posto sredstava i kredita Europske investicijske banke za preostalih 42 posto iznosa.
CEF je financijski instrument Europske unije kroz koji države članice mogu ulagati u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže. Uz pomoć sredstava iz CEF-a stvarat će se međusobno povezane mreže širom Europe što će doprinijeti ekonomskom rastu te socijalnoj i teritorijalnoj koheziji unutar Europske unije.
Osim mosta na rijeci Savi kod Svilaja, Hrvatska je u lipnju ove godine dobila potvrdu Europske komisije za sufinanciranje još 11 projekata koji će dobiti ukupno 306,9 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje s Europom. U Hrvatskoj je koordinator za CEF Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
U financijskom razdoblju 2014. – 2020. državama članicama je iz CEF-a na raspolaganju 26 milijardi eura za ulaganja u prometnu infrastrukturu. Poseban naglasak ovaj Instrument stavlja na otklanjanje uskih grla, osiguravanje održivih i efikasnih prometnih sustava na duži rok, na unapređenje integracije i povezivanja različitih prometnih grana te povećanje interoperabilnosti.

18.09.2016. u 15:54 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 16.09.2016.

NATJEČAJ ZA EU SREDSTVA U SEKTORU PROIZVODNJE I PROIZVODNIH USLUGA


U SFERI NATJEČAJA SU I INFORMACIJE I KOMUNIKACIJE

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike do 49 zaposlenih. http://www.eufondovi.hr/natjecaji/otvoreno/e-poduzetnicki-impuls
Na raspolaganju je 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje će se dodjeljivati poduzetnicima za njihove projekte u pojedinačnom iznosu do 300.000 kuna. Cilj je bespovratnim potporama ojačati konkurentnost mikro i malih poduzetnika u sektoru proizvodnje i proizvodnih usluga.
Korisnici za koje je namijenjena natječaj su - mikro i mali poduzetnici (do 49 zaposlenih) osnovani 2015. godine i ranije koji ulažu u sektorima:
1. Prerađivačka industrija, svi osim Proizvodnja duhanskih proizvoda, Proizvodnja oružja i streljiva i Proizvodnja vojnih borbenih vozila 2. Građevinarstvo: Elektroinstalacijski radovi, uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i ostali građevinski instalacijski radovi, Završni građevinski radovi, Ostale specijalizirane građevinske djelatnosti

3. Informacije i komunikacije (izdavanje: knjige, novine, softver, filmovi, emitiranje programa, telekomunikacije, računalno programiranje i savjetovanje, informacijske uslužne djelatnosti-internet portali, novinske agencije)

4. Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti: Arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo te s njima povezano tehničko savjetovanje, Ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti , Specijalizirane dizajnerske djelatnosti i Fotografske djelatnosti
Poduzetnici moraju imati minimalno jednog zaposlenog na temelju sati rada u mjesecu koji prethodi mjesecu predaje projektne prijave;
Iznosi i intenzitet potpore
Najniža vrijednost potpore, koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 30.000,00 HRK. Najveći iznos potpore ne može prijeći prag od 300.000,00 HRK.
Maksimalan intenzitet potpore koja se može dodijeliti poduzeću prema veličini iznosi:
- malom poduzeću 65% ukupne vrijednosti investicije tj. prihvatljivih troškova
- mikro poduzeću 85% ukupne vrijednosti investicije tj. prihvatljivih troškova

Prihvatljivi troškovi i aktivnosti

Ulaganje u materijalnu imovinu
Nabava novih strojeva, postrojenja i opreme za proizvodnju, obradu i preradu koje dovode do unaprjeđenja proizvodnje stvaranjem nove vrijednosti, te s njima povezani troškovi aktiviranja, transporta, montaže i stavljanja u pogon
Nabava dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju proizvodni kapaciteti i/ili zaokružuje proizvodna linija, alata, radnih vozila i strojeva, te s njima povezani troškovi aktiviranja, transporta, montaže i stavljanja u pogon, ako su vezani uz projektne aktivnosti
Nabava mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata koji tvore smislenu i nedjeljivu tehnološku cjelinu, a koja je povezana s prihvatljivim projektnim aktivnostima
Troškovi uređenja i opremanja objekta/radionice ukoliko se radi o prihvatljivim aktivnostima odnosno ukoliko isti uključuju preuređenje građevine tj. objekta/radionice koja je povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice
Troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (hardver) koji su izravno povezani sa svrhom projekta
Ulaganje u nematerijalnu imovinu
Troškovi nabave patenata, autorskih prava, znanja ili drugih vrsta intelektualnog vlasništva, Troškovi vezani uz stručna osposobljavanja, strukovne izobrazbe, stjecanja novih znanja (know-how) ako su vezani uz projekt
Troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (softver)
Savjetodavne usluge vezane za ulaganje
Usluge upravljanja projektom;
Usluge provedbe javne nabave za potrebe projekta;
Troškovi promidžbe i vidljivosti
Kod pripreme natječajne dokumentacije, podnošenja projektnih prijava i tijekom provedbe projekata, korisnici se moraju pridržavati postupka nabave za osobe koje nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi.
Dodatni bodovi dodjeljuju se za aktivnosti i mjere koje doprinose ravnopravnosti spolova, pristupačnosti osobama s invaliditetom te održivom razvoju, kao i poduzetnicima u sljedećim skupinama: žene, pripadnici romske nacionalne manjine, osobe do 30 godina, hrvatski branitelji i osobe s invaliditetom (više od 50%). Navedene skupine moraju imati više od 50% vlasništva u poduzeću koji se prijavljuje.
Opći zahtjevi
Rezultati ulaganja poduzetnika se moraju zadržati na mjestu ulaganja, najmanje 3 (tri) godine nakon završetka projekta. Trajanje projekta ne može biti duže od 18 (osamnaest) mjeseci.
Prijavitelj po predmetnom Pozivu u postupku dodjele bespovratnih sredstava može imati samo jednu projektnu prijavu.
Isplate bespovratnih sredstava
Korisnik može koristiti predujam najviše do 40% odobrenih bespovratnih sredstava. Troškovi korisnika podmirit će se u skladu s „metodom nadoknade“ tj. svaka 3 (tri) mjeseca od sklapanja Ugovora.
Rok za dostavu projekata je 30.rujna 2016. godine.

16.09.2016. u 04:42 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 14.09.2016.

UTRKA ISTARSKIH MAGARACA U TARU


MAGARAC JE ATRAKCIJA I DIO TRADICIJE

U okviru turističke fešte koja je održna od 2. do 4. rujna u Taru - Vabriga, malom općinskom mjestu od oko 800 stanovnika u Istri, koje u svom sastavu ima značajne turističke resurse, održana je utrka istarskIih magarca. Magarac je u Istri cijenjena životinja, jer je kroz niz generacija bio pomoć u poslovima nošenja drva, vode, grožđa, maslina i svega što je ljudima trebalo pomoći prenijeti, a sve to prije nego što su se domaćinstva snabdijela mehanizacijom. Otuda i sinonim “tovar” za magarca. Često je spominjan po svojoj hirovitoj čudi koja se odnosi na njegovu navodnu tvrdoglavost u kretanju. Jer tovar govorili su “ odjednom stane i neće i neće krenuti dalje” Ali osim toga magarac je kažu na ispaši čistač . Magareče mlijeko posljednjih je godina sve popularnije, jer se pronio glas da ono liječi astmu, bronhitis, poboljšava erekciju i snaži imunitet organizma. U vrijeme kada se mehanizacijom obavljaju mnogi poslovi magarac postaje atrakcija za turiste i postaje dio tradicije, u ovom slučaju Istre.
U utrku je magarac u Taru uveden prije 30-ak godina kao atraktivna životinja prije svega za turiste. I ova utrka je potvrdila je da su i domaći i gosti utrku smatrali važnom jer su prisustvovati događaju u velikom broju. Istarska ulica u Taru kojom se utrka održavala, s lijeve i desne strane trkališne staze bila je puna znatiželjnika.


Image and video hosting by TinyPic

Na startni znak iz centa Tara krenula je utrka magaraca, sa svojim vlasnicima na leđima.

Image and video hosting by TinyPic
Dvanaest magaraca je krenulo trkom prema cilju koji je bio udaljen od cilja oko 150 metara. Iako je trka trajala nekoliko minuta bilo je uzbudljivo i neizvjesno. Tina i Antonio kao stari rivali i pobjednici prijašnjh godina sa svojim tovarima magaricom Črna i magarcem Tango i ove godine su se borili za prvo mjesto .

Image and video hosting by TinyPic
Ovi su magarci više hodali nego trčali.

Image and video hosting by TinyPic
Proglašenje pobjednika. Antonio iz Brtonigle i njegov magarac Tango bili su pobjednici . Druga je bila šesnaestogodišnja Tina Lenić iz Svetvičence , a treći je bio Roberto na tovarici Lili.
Nagrade za jahaće tovara bile su pršuti i kravlji sir. A tovare su organizatori zaboravili nagraditi .Njhovi brižni vlasnici sami su tovare trebali nagraditi porcijom dobre hrane za dobar plasman na utrciImage and video hosting by TinyPic
Tini Lenić je oko magarice Črne pomagao prijatelj Marin. Marin voli konje, ima svoje konje i bavi se jahanjem . Tinini roditelji imaju OPG na kojem imaju mnoge životinje, među kojima desetak magaraca. Tina koja ide u drugi razred srednje turističke škole rekla je da u Istri ima oko 300 autohtonih istarskih magaraca, čiji su vlasnici organizirani u udrugu. Istarski se magarac raspoznaje po sivom ili crnom križu na leđima te kolutovima oko očiju. Magarac koji to nema nije istarski autohtoni.
Utrke magaraca održavaju se još u Tribunju kod Vodica i u Tisnom, gdje je ta utrka međunarodna.
( Margareta Zouhar Zec)

14.09.2016. u 16:07 • 0 KomentaraPrint#^

POTPORE ZA SMANJENJE PROIZVODNJE MLIJEKA


ZA 100 KG KRAVLJEG MLIJEKA - 14 EURA

Europska komisija donijela je Uredbu (2016/1612) kojom se provodi jedan od instrumenata Europske politike u sektoru mlijeka zbog iznimno teškog stanja u sektoru mlijeka. Potpora Unije osigurana je za prihvatljive podnositelje zahtjeva koji smanje svoje isporuke kravljeg mlijeka za razdoblje od tri mjeseca u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, pod uvjetima utvrđenima Uredbom.
Potpora se dodjeljuje na temelju podnesenog zahtjeva, a minimalna količina smanjenja isporuke kravljeg mlijeka je 1500 kg. Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su proizvođači mlijeka koji su kravlje mlijeko isporučili prvim otkupljivačima u srpnju 2016. Potpora iznosi 14 EUR/100 kg kravljeg mlijeka za količinu koja odgovara razlici između kravljeg mlijeka isporučenog tijekom referentnog razdoblja i kravljeg mlijeka isporučenog tijekom razdoblja smanjenja.
Proizvođači mlijeka sami odlučuju o količini smanjenja koja se kreće između najmanje 1500 kg i najviše 50% proizvodnje iz referentnog razdoblja, ali moraju biti oprezni pri prijavi količina jer u slučaju da je smanjenje veće od odobrenog plaća se odobrena količina smanjenja, a ukoliko je smanjenje bilo manje od odobrenog, isplata se smanjuje primjenom koeficijenata smanjenja.

Rokovi za podnošenje zahtjeva su slijedeći:

21. rujna 2016. u 12:00 za prvo razdoblje smanjenja - listopad, studeni i prosinac 2016.;
12. listopada 2016. u 12:00 za drugo razdoblje smanjenja - studeni/ prosinac 2016. i siječanj 2017.
9. studenoga 2016. u 12:00 za treće razdoblje smanjenja - prosinac 2016. i siječanj, veljača 2017.
7. prosinca 2016. u 12:00 za četvrto razdoblje smanjenja - siječanj, veljača i ožujak 2017.

O podnošenju dokumentacije pogledati na linku:
http://www.apprrr.hr/omoguceno-podnosenje-zahtjeva-za-potporu-za-smanjenje-proizvodnje-mlijeka-2073.aspx

14.09.2016. u 01:01 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2016  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2016 (19)
Kolovoz 2016 (25)
Srpanj 2016 (29)
Lipanj 2016 (28)
Svibanj 2016 (33)
Travanj 2016 (23)
Ožujak 2016 (26)
Veljača 2016 (21)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (15)
Studeni 2015 (20)
Listopad 2015 (22)
Rujan 2015 (19)
Kolovoz 2015 (14)
Srpanj 2015 (14)
Lipanj 2015 (24)
Svibanj 2015 (26)
Travanj 2015 (15)
Ožujak 2015 (25)
Veljača 2015 (26)
Siječanj 2015 (20)
Prosinac 2014 (22)
Studeni 2014 (24)
Listopad 2014 (18)
Rujan 2014 (13)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (13)
Lipanj 2014 (19)
Svibanj 2014 (17)
Travanj 2014 (17)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (17)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (14)
Studeni 2013 (13)
Listopad 2013 (10)
Rujan 2013 (7)
Kolovoz 2013 (10)
Srpanj 2013 (10)
Lipanj 2013 (9)
Svibanj 2013 (10)
Travanj 2013 (12)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (12)
Siječanj 2013 (8)
Prosinac 2012 (10)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec
novinarka članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ POSJETA

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se