AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

četvrtak, 25.04.2024.

KANDIDATKINJA OPOZICIJE ZA PREDSJEDNICU U VELIKOJ PREDNOSTI


DRUGI IZBORNI KRUG 8. SVIBNJA

Gordana Siljanovska Davkova iz najjače opozicione stranke VMRO-DPMNE u Sjevernoj Makedoniji osvojila je nakon 90 % prebrojenih glasova, na izborima koji su održani 24.travnja 39,98 posto glasova. Drugi kandidat po broju glasova je dosadašnji predsjednik Stevo Penderovski koji je osvojio 19,94 % glasova. Razlika u broju glasova je veća od 100 tisuća.
Smiljanovska Davkova izjavila je nakon prvih rezultata da želi da Sjeverna Makedonija postane zemlja ugodna za život građana, gdje će mladi prepoznati zemlju kao svoju.

Kako nijedan kandidat, a sedam ih se natjecalo za mjesto predsjednika, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača, drugi izborni krug za predsjednika Sjeverne Makedonije biti će održan 8. svibnja.

Izvor: Al Jazerra, mzz

25.04.2024. u 00:46 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.04.2024.

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI 2024.



SEDAM KANDIDATA ZA PREDSJEDNIČKO MJESTO

Nisu izbori samo u Hrvatskoj održani u srijedu. Upravo u srijedu, usred tjedna 24.4.održavaju se predsjednički izbori i u Sjevernoj Makedoniji. Informacije potvrđuju da su ovo sedmi po redu predsjednički izbori u toj zemlji.

Za mjesto predsjednika natječe se sedam kandidata a oni su slijedeći: sadašnji predsjednik, kandidat SDSM-a i koalicije Stevo Pendarovski, kandidatkinja VMRO-DPMNE-a i koalicije Gordana Siljanovska-Davkova, Stevcho Jakimovski iz GROM-a, Bujar Osmani iz DUI-ja, Biljana Vankovska koju podržava Levica predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Arben Taravari kojeg podržava Koalicija "Vredi" i Maxim Dimitrievski sadašnji gradonačelnik gradau Kumanova i kandidat stranke ZNAM.
U Sjevernoj Makedoniji od 7-19 sati otvoreno je 3.480 biračkih mjesta , na kojima ima pravo glasati ukupno 1.814.317 birača .
U prvom krugu pobjednik će biti kandidat koji osvoji većinu, 50% + 1 birač od ukupnog broja upisanih birača u izbornu listu. Ako nitko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, nakon 14 dana, što pada 8. svibnja, održati će se drugi krug glasanja u kojem će biti dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu.
Izbori za predsjednika odvijaju se uz prisustvo domaćih i stranih promatrača. Državno izborno povjerenstvo izdalo je akreditacije za 915 domaćih i 628 strana promatrača, kao i za 38 stranih novinara, većina ih je iz susjednih zemalja.

Izvor: Internet dw.com,mzz

24.04.2024. u 17:58 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.04.2024.

SLOVENIJA OBILJEŽILA 20 GODINA ČLANSTVA U EU



GOSTI - PREDSJEDNICI SUSJEDNIH DRŽAVA

Republika Slovenija je 22. travnja obilježila 20 godina članstva u Europskoj uniji. Slovenija je članica EU postala 1. svibnja 2004. godine .

Na poziv predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar u rezidenciju na Brdo kod Kranja stigli su predsjednici susjednih država Republike Slovenije i to predsjednik Italije Sergio Mattarella, predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Mađarske Tamas Sulyok. Predsjednica Nataša Pirc Musar vodila je odvojene razgovore s predsjednicima gostima te zajedničke razgovore s njihovim izaslanstvima. Ovom prilikom predsjednici su razgovarati o zajedničkom putu zemalja EU, aktualnim izazovima s kojima se Unija suočava u svjetlu promijenjenih geopolitičkih stanja u svijetu i susjedstvu te o važnosti sudjelovanja na predstojećim izborima za Europski parlament.
rlament. (mzz)




23.04.2024. u 23:04 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.04.2024.

BOSNA I HERCEGOVINA PRIPREMILA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI

CIVILIZACIJSKI ISKORAK ZA ISTINU I PRAVDU

Političari Bosne i Hercegovine pripremaju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici . Zlatko Lagunđija, ambasador BiH pri UN-u, dr. Denis Bečirević bošnjački član predsjedništva, Željko Komšić član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te Azir Osmanović kustos Memorijalnog centra Srebrenica, koji je imao 13 godina 1995. kada je preživio genocide u Srebrenici predstavili su u Generalnoj Skupštini UN-a rezoluciju o Srebrenici 18. travnja. Negiranje genocida sada je zabranjeno kaznenim zakonom u BiH čime je zabranjeno odobravanje, negiranje ili opravdavanje genocida.O Rezoluciji genocida u Srebrenici u UN-u će se raspravljaati 2. svibnja.

U svom predstavljanju u Skupštini UN-a Zlatko Lagunđija, ambasador BiH pri UN-u je između ostaloga rekao ; Srebrenica je postala najmraačnije poglavlje u BiH .Prethodno je označena kao sigurna zona Un-a. Sistematski je pogubljeno i ubijeno 8 372 žena, muškaraca i djece. To je najveće zvjerstvo na Europskom tlu od 2. Svjetskog rata. U pripremi da se obilježi zločin genocida u srpnju ove godine, pripremamo mnogobrojne izložbe, seminare, i slično. Kako je prihvaćena rezolucija o genocidu počinjenom protiv Tucija u Ruandi, želimo predložiti i rezoluciju kako bi se 11. srpanj obilježavao kao dan sječanja u Srebrenici. Više je razloga da ovo bude međunarodni dan, prije svega da se nauče lekcije iz neuspjeha UN-a da se spriječi genocid i da se se tako nešto nikada više ne ponovi. Majke Srebrenice čuvaju sječanje i traže pravdu već više godina. Krajnje je vrijeme da UN podijeli ovaj teret i da pomogne da se ovaj dan ovijekovječi u povijesti. Ali I kao upozoronje.
Kao što je generalni sekretar UN-a rekao 2023. godine, generacije nakon genecida ne smiju zaboraviti što se desilo I moramo osigurati da buduće generacije se uvijek ovoga sječaju.

VAŽNO ZA BiH I ZA ČOVJEČANSTVO

Dr. Denis Bečirević bošnjački član predsjedništva je rekao u predstavljanju :" Najviši sudovi dokazuju šta se dogodilo u Srebrenici u srpnju 1995. Genocid počijen nakon Drugog svjetskog rata je dobro dokumentiran kao genocid. Tribunal u Hagu je ostavio iza sebe veliku arhivu o genocide, zloćinu protiv čovječnosti i drugim vrstama zločina . Ono što je Hag ostavio iza sebe je 2, 5 milijona transkripata sudskih postupaka, 422 dokumenta , 30 tisuća snimaka, Haški tribunal je održao osam tisuća dana suđenja i više od četiri hiljade svjedika je svjedočilo. Kazne koje su izrećene iznos više od 1 400 godina zatvora . Tribunal nije uspostavio odgovornbost nacija već individualnu odgovornost. Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan u izvještaju o padu Srebrenice napisao je da je UN u Srebrenici napravio grešku i nesposobnost da se prepozna zlo sa kojim se suočava. Takođerje poslao poruku da ono što se desilo padom Jugoslavije i u Ruandi je sramota za UN, jer su se zločini desili pred očima UN snaga. UN je napravio grešku 1995. Ali ne smije dozvoliti sebi da se 2024.ponovi. Žrtve genocida i nihove porodice zaslužuju barem neku pravdu. Predložena rezolucija o 11. srpnju kao međunbarodnom danu siječanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Godine. Želimo da svi cijene civilizacijske vrijednosti Međunarodni dan sijećanja 11. srpnja 1995. i komemoracijom koja će se obilježavati svake godine."

Šta su ključni ciljevi ove rezolucije ? Za dr. Bečirevića devet je ključnih argumenata za usvajanje Rezolucije o Srebrenici

1 argument : jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde.Temeljni cilj ove rezolucije je izgradnja održivog mira i ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini I regiji zapadnog Balkana. Proces pomirenja se mora sastojati od sveukupnog oporavka društva priznavanja genocida i zločina, prepoznavanja žrtava te kažnjavanja zločinaca, ali sa fokusom na ishod koji će promovirati mir i pravdu.

2. okretanje prema budućnosti, ne prema prošlosti.Prošlost ne možemo promijeniti, ali na budućnost možemo utjecati. Cilj ove rezolucije nije prekrajanje prošlosti, jer je to nemoguće. Smisao ove rezolucije je u naglašavanju važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije

3. Rezolucija je u funkciji pomirenja u regiji zapadnog Balkana. Usvajanje ove rezolucije bi nesumljivo dugoročno pomoglo I ohrabrilo process pomirenja unutar Bosne I Hercegovine kao i u regiji

4.Institucionalna zaštita nasljeđa sudova UN nacija tribunal UN-a istovremeno se štite civilizacijske vrijednosti i temeljni principi na kojima počivaju ujedinjene nacije, ali I doprinosi da se zločin genocida nikada ne ponovi. Radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta pve organizacije izuzetno je važno da se izvuće pouka o neuspijehu UN-a u Srebrenici

5. Rezolucija je poruka i upozorenje čovječanstvu, UN treba podsjećati na pravosnažne presude svojih susudova o počinjenim genocidima u Ruandi i Srebrenici, jer one trebaju služiti kao stalno upozorenje čovječanstvu. Zato je potrebno da Generaalna skupština UN-a usvoji Rezoluciju o međunaarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici kao što je to učinila i u Rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja na genocide u Ruandi nad Tucima .

6. Ruandu u Srebrenicu ne smijemo nikada izbrisati iz kolektivne svijesti čovječaanstva.
Solidarnost sa žrtvama, osuda zločina I sprečavanje negiranja genocida, negiranjem počinjenog genocida, u I oko Srebrenice kao I glorificiranjem pravozažno presuđenih zločinaca, preživjeli svjedoci genoccida svakodnevno su izloženi atacima na njihovo dostojaanstvo.
Usvajanjam ove rezolucije pružili bismo podršku porodicama žrtava genocida u njihovoj borbi za istinu I pravdu.

7. Afirmacija kulture i sjećanja, treba biti u funkciji kritičkog suočavanja s prošlošću. Kritičkim suočavanjem s prošlošću želimo naglasiti važnost očavanja s važnošću prava I sloboda svakog pojedinca, te potaknuti empatiju prema žrtvama genocida. Zato je ova rezolucija od izuzetnog značaja. Kultura sječanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja, već kultura
pamćenja kako se genocid nikada i nikome ne bi ponovio.

8. Argument je u funkciji dijaloga i inkluzivnog društva uz obrazovanje javnpsti uz poticanje kritičke reflesije I javnog dijaloga predstavlja temeljni osnov izgradnje društveno svjesnbih građana spremnih suprotstaviti se ideologijama i politikama koje dovode do genocida. Rezolucijom želimo pridonijeti izgradnji inkluzivnog društva utemeljenog na civilizacijskim vrijednostima.

9. Rezolucija ima globalni značaj, jer potiče obrazovne sisteme da budu u funkciji prevencije genecida. Rezolucija bi trebala potaknuti države članice UN-a da usvoje nastavne I obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.


Željko Komšić, člana predsjedništva BiH naglasio je “ Želim potencirati dvije stvari” te rekao
1. ako pogledate tekst ove rezolucije, uočiti ćete da rezolucija nije upućena ni protiv koje države, ni protiv bilo kojeg naroda, ni protiv bilo koje nacije. To ne postoji u tekstu ove rezolucije
2. zaustaviti pokušaje da kroz ovu rezoluciju dođe do pokušaja negiranje činjenica koje su utvrdili Međunarodni sudovi a to je - da je u Srebrenici počinjen genocid

"Samo istina pomaaže i ljeći. A u Srebrenici je počinjen genocide. Ti su ljudi planski pogubljeni zbog svoje etničke pripadnosti. Zahvaljujem Vam se kao bosanac i hercegovaac i zahvaljujem Vam se u ime mog djeteta."- rekao je Komšić
Izvor: Prijenos iz UN-a, mzz






22.04.2024. u 19:20 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 21.04.2024.

ZAVRŠENA OBUKA PRVOG OVOGODIŠNJEGA NARAŠTAJA ROČNIKA I ROČNICA U POŽEGI



ROČNICIMA NAKNADA OD 9OO EURA ZA SVAKI MJESEC

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi 19. travnja 2024. godine završena je obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, informacija je iz Ministarstva obrane RH. Obuku je uspješno završilo 106 mladića 11 djevojaka.
Tijekom obuke ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Posljednjeg tjedna obuke održano je i natjecanje gdje su najspremniji ročnici i ročnice pokazali svoje vještine i psihofizičku spremnost. Pobjednici natjecanja su ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica, koji su se istakli u vještinama i spremnosti. Natjecanje se sastojalo od savladavanja poligona sa 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, a neke od radnih točaka su gađanje zračnom puškom, orijentacija pomoću ručnog kompasa, sastavljanje naoružanja AP-VHS-D1 i samokresa HS 2000, poznavanje vizualnih signala i drugo.
Najbolji na natjecanju ročnik Dario Dropulić rekao je: “Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje.”
Ročnica Mia Poturica, najbolja od djevojaka rekla je: “ Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv”.

Narednik Milan Adžić, instruktor u Bojni za temeljnu vojnu obuku istaknuo je kako na temelju selekcije instruktori biraju najbolje ročnike koji se natječu na završnom natjecanju.“ Nadam se da će im ovo biti motivacija da budu u Oružanim snagama Republike Hrvatske“ istakao je narednik Adžić.
Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.
Ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti će naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke. To je povećanje iznosa naknade od 200 eura u odnosu na dosadašnju naknadu koja je iznosila 700 eura. Povećanje je u skladu s novim Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u ožujku 2024. godine.

Izvor: Ministarstvo obrane vijesti, mzz

21.04.2024. u 17:03 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.04.2024.

NEODRŽIVA RATNA POLITIKA ZELENSKOG



NEMA ORUŽJA, A NE PREGOVARA O MIRU

Prema izjavi za javnost Bijele kuće, SAD, glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Jon Finer sastao se 18. travnja s ukrajinskim premijerom Denysom Shmyhalom kako bi istaknuo postojanu potporu SAD-a samoobrani i oporavku Ukrajine od ruske agresije. Premijer Shmyhal zahvalio je građanima Sjedinjenih Država na potpori i naglasio potrebu za dodatnom sigurnosnom pomoći SAD-a s obzirom na hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju. Finer i Shmyhal su također razgovarali o nastavku reformi u Ukrajini i važnosti kontinuiranog napretka za ukrajinsku euroatlantsku integraciju .(Izjava, Bijela kuća, SAD )

Zračne snage Ukrajine priopćile su da su oborile ruski bombarder protuzračnim projektilima prvi put od početka rata 2022, objavila je AL Jazerra 20. travnja. Ratni zrakoplov oboren je u ruskom zračnom prostoru, 300 km (186 milja) od ukrajinske granice, 19. travnja nakon što je sudjelovao u dalekometnom zračnom napadu u središnjoj regiji Dnjepropetrovsk. U ruskom napadu ubijeno je najmanje devet ljudi u istočnom gradu Dnjepru i okolnoj regiji, a ozlijeđeno je najmanje 28 ljudi, rekli su regionalni dužnosnici.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je mjesto napada
i pozvao saveznike svoje zemlje da požure s pojačanom protuzračnom obranom. Zelenski je rekao da su ruski projektili pogodili i crnomorsku luku Pivdennyi u južnoj regiji Odese, te su uništivši objekte za skladištenje žitarica i hranu u njima.
Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako vjeruje da bi se rat u Ukrajini mogao potrajati još nekoliko godina i 19. travnja je branio njemačku vojnu potporu Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 izrazili su "jaku zabrinutost" zbog prijenosa materijala i komponenti oružja iz kineskih tvrtki u Rusiju za njezinu vojnu ofenzivu u Ukrajini.Na njihovom sastanku na talijanskom otoku Capri 19. travnja, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da ovo povećava "najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja tzv. hladnog rata".

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država trebao bi 20. travnja glasati o odobrenju pomoći od 95 milijardi dolara Izraelu, Ukrajini i drugim američkim saveznicima. U tom je paketu 61 milijardu dolara za Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je 19. travnja na okupljanju ministara obrane NATO-a putem videolinka da Savez mora odlučiti je li saveznik Ukrajine, pozivajući države članice da pojačaju isporuke oružja ukrajinskim snagama koje se bore. "Naše nebo mora ponovno postati sigurno", rekao je, te dodao da se Ukrajina ne može obraniti bez zapadne potpore.

Izvor: Al Jazerra, mzz


20.04.2024. u 19:05 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.04.2024.

PLAN OPORAVKA I OTPORNOSTI JE IDEJA EUROPSKE KOMISIJE



HRVATSKU OBNAVLJA EUROPSKI NOVAC, A NE HDZ

„Usmjeravanje investicija na sektore koje bi kratkoročno i srednjoročno trebali ubrzati gospodarski rast i stvoriti nova radnih mjesta“, Andrej Plenković je u drugom premijerskom mandatu, od 2020. do izbora 2024. komunicirao javnosti i predstavljao to kao zaslugu članova svoje Vlade i svoju osobnu zaslugu. A Vladu su činili samo članovi HDZ-a i on kao predsjednik stranke HDZ-a kao premijer RH. Jedan ministar i to ministar financija Primorac, nije HDZ -ovac već je nestranačka osoba, ali je široka javnost iz Plenkovićevih govora trebala razumjeti i tumačiti sebi da je nova radna mjesta, gospodarski rast i usmjeravanje investicija u Hrvatskoj i sve što se gradi , stvorio Hrvatskoj nitko drugi nego upravo i jedino HDZ. i on, Plenković. I nitko drugi. I da je to njegova zasluga. No činjenice govore da to nije baš tako. I da istina nije baš takva.

PODMUKLE OPTUŽBE

Mnogo puta je u svom drugom premijerskom mandatu, koji je završio s parlamentarnim izborima 17.4. 2024. Plenković omalovažavao saborske zastupnike oporbe, govoreći im kao optužbu rečenicu „ niste ništa napravili“ ili „ šta ste vi napravili?“ To je nepravedna i podmukla optužba čovjeka na poziciji premijera Vlade RH onog tko je na čelu izvršne vlasti .Bespotrebnim vrijeđanjem oporbenih saborskih zastupnika želio je istaći što više sebe i političku stranku HDZ kojoj je on predsjednik.
Kako i zašto optuživati saborske zastupnike oporbe za nešto što uopće nije bila njihova domena rada?
Oporbeni zastupnici, koji nisu u Hrvatski sabor ušetali kao u park, već su svatko ponaosob svoj saborski mandat dobili glasovima građana na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine, brzo su našli radnju koja kao činjenica boli, a to je činjenica da su članovi HDZ-a, vrlo skloni nepotizmu, korupciji i krađi novca i da su pojedini članovi HDZ-a na pozicijama koja su bila njihova radna mjesta – krali novac na svaki mogući način. Činjenica je, HDZovac na poziciji u Ini ukrao je milijun kuna. I kad to dođe u javnost oskudno se o tome izvještava, jer kao ne smije se detaljno i opširno govoriti radi istrage, kaže se javnosti, a onda sve padne u zaborav. I takva i ta situacija i sve brojne druge stvorila je kod oporbenih saborskih zastupnika animozitet prema HDZ-u, koji je proizveo u 10. sazivu Sabora lošu atmosferu koja je trajala četiri godine, a koja nije nestala ni u ovom post izbornom vremenu kada Vlada i Sabor novog saziva još nije formiran. Nijedna politička stranka Vladu ne može formirati sama, a mišljenja o koaliranju su razjedinjena.

IDEJA S GOMILOM NOVCA JE IDEJA EUROPSKE KOMISIJE

Usmjeravanje investicija na sektore koje bi kratkoročno i srednjoročno trebali ubrzati gospodarski rast i stvoriti nova radnih mjesta je projekt Europske unije koji je Europska komisija pokrenula 2020., radi događanja s covidom 2019. godine., bar je to bilo službeno objašnjenje. Ali tijekom godina i svih drugih politika dojam je da je namjera EK već tada bila utjecati na ujednačeniji razvoj zemalja Europske unije u gospodarskim i socijalnim aspektima ali i nešto šire. Ideja EK dobila je uredbu 2021. (Uredba ( EU) 2021/241). Cijela ideja te uredbe i tog instrumenta je- službeno- „ublažiti učinak pandemije učiniti europska gospodarstva i društva održivijima, otpornijima i bolje pripremljenima za buduće izazove i prilike“. Komisija je u rujnu 2020. predočila državama članicama smjernice kao podršku u pripremi planova za oporavak i otpornost ( The Recovery and Resilience Facility) za sve zemlje članice Europske unije. I tada je u RH načinjen plan koji je dobio ime NACIONALNI PLAN OPORAVKA I OTPORNOSTI 2021. do 2026. ( National Recovery and Resilience Plan 2021-2026 )
I već 29. travnja 2021. Vlada RH je usvojila prijedlog Nacionalnog Plana Oporavka i Otpornosti 2021. – 2026. vrijedan 49 milijardi kuna, tada su još platežno sredstvo u RH bile kune. Dokument na više od 1100 stranica sadrži opis 77 reformi i 152 ulaganja na koja će ta sredstva biti usmjerena. Strukturiran je u pet komponenti i jednu inicijativu.
To je gospodarstvo, na koje se odnosi 26,2 milijarde kuna ili 54 posto ukupnog iznosa, zatim javna uprava, pravosuđe i državna imovina s 4,36 milijarde. kuna ili 10 posto, slijedi obrazovanje, znanost i istraživanje čiji troškovi mogu biti 7,5 milijardi . kuna ili 15 posto, zatim tržište rada i socijalna zaštita na koje može otpasti 2,09 milijardi . kuna, odnosno četiri posto, zatim zdravstvo i 2,56 milijardi kuna, odnosno pet posto, te inicijativa "obnova zgrada" s 5,95 milijardi kuna, što je 12 posto sredstava iz NPOO-a. Za oporavak je namijenjeno 66 posto sredstava odnosno 32,15 milijardi. kuna, a za otpornost 34 posto, odnosno 16,5 milijardi.

PROVEDBA DO KRAJA 2026. GODINE

U Mehanizmu za oporavak i otpornost ( The Recovery and Resilience Facility) prema hrvatskom Nacionalnom planu za oporavak i otpornost (National Recovery and Resilience Plan 2021-2026 ) Hrvatska ima na raspolaganju 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava te 4,2 milijarde u povoljnim zajmovima. Reforme i investicije iz tog plana treba provesti i iskoristiti do kraja 2026. godine.
Hrvatskoj je do sada isplaćeno preko 3 milijarde eura. To uključuje predfinanciranje koje je iznosilo 818 milijuna eura, zatim tri tranše od po 700 milijuna eura, a 15. travnja 2024. je isplaćena četvrta rata od 162,5 milijuna eura. I Hrvatska je odmah zatražila i poslala zahtjev Europskoj komisiji za isplatu pete sume novca.
Poanta cijele priče je u tome da Andrej Plenković dojučerašnji premijer hrvatske Vlade nije ništa sam
od sebe osmislio za Hrvatsku, odlučio, izgradio, stvorio i da ništa nije posebno njegova zasluga ili kako već bi on želio da ga građani Hrvatske percipiraju. Nije, on je bio samo na čelu Vlade RH koja je to radila. Ali taj nikada ne kaže da se dotična investicija provodi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tu činjenicu prešuti kada govori o projektu. Projekt na temelju kojeg Hrvatska prima novac iz Europske unije, a koji se zove NACIONALNI PLAN OPORAVKA I OTPORNOSTI napravljen je u nekoliko mjeseci zaslugom, radom i inventivnosti ljudi u ministarstvima i županijama, a ne zaslugom dojučerašnjeg premijera Plenkovića. On je samo arbitar izvršne vlasti. Taj sada kada stane pred novinare i pred mikrofone priča o radu drugih kao svojoj zasluzi. Čudo od čovjeka!

HRVATSKU OBNAVLJA EUROPSKI NOVAC

U skladu s namjerom doživljaja kako HDZ radi i obnavlja Hrvatsku neposredno pred parlamentarne izbore izbore, u tri dana 11. i 15. travnja provodioci izvršne vlasti bili su na terenu. Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica otvorili su 15. travnja, radove na Trgu pravde u Zagrebu . Dr Malenica rekao je da je ideja o projektu Trga pravde nastala 2000-ih godina u Ministarstvu pravosuđe te da je jedan od prvih koraka u planiranju ovog projekta učinjen 2007. godine kada je objavljen arhitektonski natječaj. Odabran je rad Davora Bušnje, Zrinke Mrković-Mračić i Vedrana Škopca, međutim projekt je zastao sve do 2021. godine kada ga je Vlada uključila u Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. I to je istinita informacija od dr. Malenice. U Draganićima su 15. travnja potpisani ugovori za radove na rekonstrukciji i uređenju tri škole u Karlovačkoj županiji. Resorni ministar Radovan Fuchs je rekao“ da se ovoliko u „škologradnju“ nije ulagalo od doba bana Ivana Mažuranića.“ A ban je poznat kao ban pučanin i živio je u 19 stoljeću. Potpisani su ugovori s predstavnicima Osnovne škole Katarine Zrinske iz Krnjaka u koju se ulaže 58 tisuća eura, OŠ "Draganići" u koju se ulaže 106,5 tisuća eura te u OŠ "Josipdol" u koju će biti uloženo gotovo 210 tisuća eura, a to znači u matičnu školsku zgradu te još dvije područne.
I ministar Butković se pojavio na terenu, 11. travnja, u Istri u vezi s obnovom željeznica i kolodvora, no ta se infrastuktura obnavlja sredstvima Europske investicijske banke - vrijednosti 900 milijuna eura. Hrvatsku obnavlja europski novac, a ne HDZ.

Margareta Zouhar Zec

19.04.2024. u 12:28 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.04.2024.

HDZ GUBITNIK IZBORA



S KIM ĆE HDZ KOALIRATI DA OSTANE NA VLASTI?

HDZ ima 61 mandat, SDP ima 42 mandata, Domovinski pokret 14 mandata, Most 11, Možemo 10 mandata. Nezavisna lista Sjever – 2 mandata, IDS -1, Fokus 1 mandat . Na izbore je izašlo više od 62 posto birača.

Najveći gubitnik izbora je HDZ koji zajedno sa svojim partnerima ima 61 mandat. Do 76 mandata koliko treba za formiranje Vlade koju HDZ žarko želi, treba mu 15 mandata. Plenkovićevo “ mogu što hoću” pada u drugi plan.
S kim će HDZ koalirati, kako bi ostao na vlasti, a da ne ode u oporbu?

Nikola Grmoja je u konstelaciji ovih izbora premijerski kandidat, Most je dobio 11 mandata. Tko će željeti s HDZ om, koji nosi stigmu korupcije, formirati Vladu?

Zanimljiv je podatak da je Andrej Plenković dobio nešto više od 32 tisuće preferencijalnih glasova, a Ivan Anušić čak više od 37 tisuća preferencijalnih glasova.

Stranka Možemo je dobila 10 mandata i njena koordinatorica Sandra Benčić koja je bila premijerska kandidatkinja, je podsjtila u izbornoj noći da,” iako nisu svi rezultati kakvima su ih skroz očekivali da je cilj broj jedan i dalje rušenje HDZ-a s vlasti i da je taj cilj još uvijek dostižan”. Podsjetila je političke vođe stranaka “od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da neće koalirati s HDZ-om da ostanu dosljedni.”

M. Zouhar Zec

18.04.2024. u 08:41 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.04.2024.

IRAN OBILJEŽIO DAN VOJSKE



SPREMAN REAGIRATI NA SVAKU PRIJETNJU

Islamska Republika Iran, koji ima 88 milijona stanovnika, 17. travnja obilježio je Dan vojske nakon što je tijekom vikenda 13. i 14. travnja izveo napad projektilima i bespilotnim letjelicama na Izrael. Napad je bio odmzda radi napada Izraela na zgradu Iranskog veleposlanstva u Siriji 1. travnja. Povodom Dana vojske u više gradova u Iranu održane su vojne parade.

Predsjednik Irana Ibrahim Raisi rekao je u kasarni na jugu Teherana, da su vojne snage "srušile slavu cionističkog režima " i da su spremne reagirati na bilo kakvu prijetnju.” Detaljno planiranim odgovorom, naše snage su kaznile cionistički režim. Time smo cijelom svijetu i cionističkom režimu poručili da je Iran spreman, a snage su spremne djelovati, samo čekaju naredbu.”
Na paradi u srijedu iranske oružane snage prikazale su vojnu opremu, uključujući bespilotne letjelice i balističke projektile dugog dometa.Među njima je bilo više verzija bespilotnih letjelica Ababil, Arash i Mohajer, kao i balističke rakete srednjeg dometa Dezful i raketni sustav protuzračne obrane S-300.

Iranski predsjednik Raisi rekao je da bude li izraelsko djlovanje većih razmjera, da od cionističkog režima neće ostati ništa, jer će napad biti uzvraćen žestoko i ozbiljno. Napad u subotu, imao je cilj narušiti psihološku povezanost koju svijet ima sa izraeslkom vojskom i cionističkim režimom. Iran je napad na Izrael nazvao "uspješnim" i rekao da je "postigao sve svoje ciljeve", uključujući nanošenje štete zračnoj bazi i obavještajnom centru za koje je rekao da ih je Izrael koristio za izvođenje napada u Damasku.
Napad koji je Iran izveo prvenstveno bespilotnim letjelicama i dronovima u velikom dijelu, prije dolaska na cilj odvraćen je uništenjem letjelica od strane američkih vojnih snaga, prvenstveno. Manji je broj onih koje su uopće pale na izraelsske ciljeve.

Iz
vor : AL Jazerra,mzz

17.04.2024. u 23:29 • 0 KomentaraPrint#^

IZBORNI DAN – PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ



KAKO GLASATI ?

Evo kako glasati na parlamentarnim izborima, a da listić bude važeći. Tri su opcije

Prva opcija: na glasačkom listiću pronaći i zaokružiti samo redni broj liste kojoj glasač želi dati svoj glas.
Glas tada ide listi, a ne i nekom od kandidata s te liste.

Druga opcija: da, osim liste, glasač zaokruži i jednog od kandidata na toj listi.
To je preferencijalno glasanje u kojem glas glasača ide zaokruženom kandidatu, ali se pribraja i listi na kojoj je kandidat.

Treća opcija :
zaokružiti samo kandidata s neke liste, to je opet preferencijalni glas.
U tom slučaju glas se pribraja kandidatu i listi na kojoj se kandidat nalazi.

17.04.2024. u 07:50 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (32)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter