AgroPolitika http://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 31.08.2016.

OBRAZOVANJE ZA POLJOPRIVREDU EU SREDSTVIMAPROJEKT “ STEPENICA VIŠE U POLJOPRIVREDI”

Poljoprivredna škola Zagreb, na adresi Gjure Prejca 2, raspisala je natječaj za upis polazniika u program osposobljavanja odraslih za dva zanimanja, odnosno dvije kvalifikacije proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja i za voditelje agroturističkog gospodarstva, a prijave se primaju do 2.9. 2016. godine.
Predviđeno je Programom da će škola trajati 150 sati kroz redovitu interaktivnu nastavu i to 50 sati redovne školske nastave i 100 sati praktične nastave. Praktična će se nastava odvijati u prisustvu mentora. Nakon završenog programa uvjerenje o kvalifikaciji upisivati će se u e – radnu knjižicu.
Na program naobrazbe proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja kao i za voditelje agroturističkog gospodarstva mogu se javiti osobe sa područja Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba koje imaju OPG ili PG. Program je predviđen za 40 polaznika, a za prijavu treba preuzeti obrazac na linku http://agrostepenica.hr/ biti stariji od 18 godina, presliku zavšne svjedodžbe i presliku osobne iskaznice, liječničko uvjerenjem medicine rada o zdrastvenoj sposobnosti, životopis i motivacijsko pismo. Program je za polaznike besplatan.
Program je razvijen kroz projekt “Stepenica više u poljoprivredi” koji provodi srednja škola Arboretum Opeka , a partner joj je Poljoprivredna škola Zagreb. Program se sufinancira EU sredstvima iz Europskog socijaslnog fonda u sklopu razvoja ljudskih potencijala.
Prijava za projekt “ Stepenica više u poljoprivredi” može se poslati na
meil: zeljka.markanovic-konstantinov@skole.hr ili osobno u školi od 8-10 sati.Image and video hosting by TinyPic
Sadnja presadnica lavande. (fotka M. Zouhar Zec)


31.08.2016. u 12:03 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 30.08.2016.

MINISTAR TOLUŠIĆ PONOVO U VIROVITICI, SUHOPOLJU I OKOLICI


PROVEDBOM PROJEKATA EU DO KULTURNOG I GOSPODARSKOG RAZVOJA

U ponedjeljak 29. kolovoza 2016. godine ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić prisustvovao je u Virovitici dvama svečanim događajima u okviru EU projekata značajnih za društveni, kulturni i gospodarski razvoj ovoga grada. U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici potpisan je Ugovor o opremanju i izgradnji studentskog doma, a nakon toga održana je početna konferencija u okviru projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“.
Ukupna vrijednost opremanja i izgradnje novog studentskog doma u kompleksu bivše vojarne iznosi 19.373.876,98 kuna, od čega će 18.524.301,88 kuna biti sufinancirano EU sredstvima. Završetkom projekta koji je planiran za kolovoz 2017. godine, grad Virovitica će dobiti 108 ležajeva za studente što će doprinijeti povećanju stope upisa i završavanja visokoškolskog obrazovanja te poboljšanju uvjeta studiranja kroz smanjenje troškova, posebice studentima u nepovoljnog financijskog položaja.

Drugi je događaj iz općine Suhopolje gdje je održana početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“, čija je ukupna vrijednost 39.767.716,50 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Dvorac će biti obnovljen kao kulturno dobro, ali i kao luksuzni smještajni objekt, što će omogućiti razvoj kulturnog turizma općine Suhopolje. Ovim projektom osigurat će se gospodarski rast i nova radna mjesta za stanovnike Suhopolja.
„Ovo je drugi dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji koji će biti obnovljen iz EU fondova, uz onaj u Kapela Dvoru koji je iz ruševine obnovljen u hotel. Spašavamo kulturnu baštinu naše Slavonije i Hrvatske, a dvorce pretvaramo u atraktivnu turističku destinaciju sa smještajnim kapacitetima. Dvorac u Suhopolju privlačit će goste iz Hrvatske, ali i cijele regije“ – izjavio je ministar Tolušić.
Ministar Tolušić posjetio je i Grad Našice gdje je održao radni sastanak s gradonačelnikom mr. Krešimirom Žagarom, dipl. ing. i njegovim suradnicima na kojem su razgovarali o mogućnostima financiranja lokalnih projekata iz EU fondova. Nakon sastanka svi sudionici uputili su se u obilazak objekta koji će postati projekat u okviru obnove kulturne baštine na području Našica: Velikog i Malog dvorca u Našicama, Gregerove vile te franjevačkog samostana i kapelice obitelji Pejačević.

30.08.2016. u 16:54 • 0 KomentaraPrint#^

MINISTAR TOLUŠIĆ NAMJERAVA PROGRAMOM "SLAVONIJA" OSIGURATI 2,5 MILIJKARDE EURA

PROJEKTI ZA PODRUČJE PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA


Uvođenjem posebnog programa za Slavoniju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije namjerava osigurati 2,5 milijarde eura iz fondova Europske unije isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.
Prema uzoru na Poljsku, uvođenje programa „Slavonija“ pomoglo bi razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale županije u državi. Hrvatska bi bila bliže ostvarenju ravnomjernog razvoja svih područja, a spriječilo bi se i demografsko nazadovanje slavonskih županija iz kojih su brojni ljudi otišli u posljednje vrijeme.
„Zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju su Zagreb i Beli Manastir, što nikako ne doprinosi ostvarenju osnovnog cilja kohezijske politike Europske unije, a to je ravnomjeran razvoj svih područja u Hrvatskoj. U tako posloženom sustavu veliki gradovi i više razvijena područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava, no uskoro ćemo i to promijeniti. Osnivanjem posebnog programa za Slavoniju osigurat ćemo cjelokupan razvoj tog područja, a izmjenama statističkih regija ispravit ćemo nepravdu koja je nanesena Slavoniji i sličnim područjima“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
Kroz novi program Slavoniji bi bilo na raspolaganju 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i sektor energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Trenutno je stopa sufinanciranja EU projekata jednaka u svim gradovima i iznosi 45 posto, dok bi izmjenama statističkih regija i uvođenjem ovog programa, poduzetnici u Slavoniji mogli dobiti i do 70 posto EU sredstava za svoje projekte. Informacije su to iz ministarstva regionalnog razvoja od 29.kolovoza .30.08.2016. u 16:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.08.2016.

ODRŽANE RADIONICE ZA KORISNIKE EU SREDSTAVA U ZDRTAVSTVU


PRIJAVE PROJEKATA OD 1. RUJNA

Prema informacijama glasnogovornice ministarstva regionalnog razvoja mr. Ane Odak od 26. 8. tijekom tjedna su u Zagrebu održane tri informativne radionice namijenjene potencijalnim korisnicima natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova u području zdravstva. Predstavnici stručnih službi institucija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravlja te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, potencijalnim korisnicima su pružali potrebna dodatna pojašnjenja vezano za podnošenje projektnih prijava.
S obzirom na potrebe za ulaganjima u području zdravstva i broj pripremljenih kvalitetnih projekata, interes za sudjelovanjem u natječaju već je na početku iznimno velik, a prve projektne prijave očekuju se od – 1. rujna 2016. godine. Istoga dana započet će i proces registriranja i ocjenjivanja projektnih prijava, a donošenje prvih odluka o financiranju očekuje se krajem ove godine.
Evo naziva natječaja i količine raspoloživih sredstava:
Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini - s ukupno 171.800.000,00 kuna, Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti za što je namijenjeno 173.000.000,00 kuna i Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama sa fondom od 725.480.000,00 kuna.

Podsjećamo, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u srpnju 2016. je objavilo tri nova EU natječaja u području zdravstva kojima je osigurano više od milijardu kuna za ulaganja u bolnice, kliničke centre, klinike, opće bolnice i domove zdravlja.
„Uz pomoć sredstava iz EU fondova, doprinijet će se poboljšanju pristupa i kvaliteti primarne zdravstvene zaštite, povećat će se dostupnost i kvaliteta bolničke hitne medicinske skrbi, kao i isplativost i održivost zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

27.08.2016. u 23:29 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.08.2016.

PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE INTERREG ITALIJA – HRVATSKA ZA OSAM HRVATSKIH ŽUPANIJAIZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ 201.357.220 eura
Prema informacijama glasnogovornice mr. Ane Odak Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. -2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast.Ukupan doprinos iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 201.357.220 eura, a programom upravlja talijanska Regija Veneto sa sjedištem u Veneciji. Program će pridonijeti oslobođenju „potencijala plavog rasta“ u obje zemlje kroz ulaganje u istraživanje i investiranje u sektore plavog gospodarstva te unaprijediti zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprječavanje prirodnih rizika. Ujedno će pomoći razvoju pomorskog prometa s ciljem održivosti turizma i bolje prostorne raspodjele kretanja posjetitelja u regiji.
Priprema dokumentacije za prvi natječaj je u tijeku te se objava očekuje najkasnije u studenom 2016. godine, s predviđenim trajanjem poziva od dva mjeseca.
Prihvatljivi prijavitelji su nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima odnosno javnopravna tijela, privatne institucije, uključujući privatna poduzeća, koja imaju pravnu osobnost i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave i međunarodne organizacije koje djeluju sukladno hrvatskom ili talijanskom nacionalnom zakonu i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave, iz osam hrvatskih županija, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Karlovačke županije.
„Uvjeren sam da su naše županije u suradnji s talijanskim partnerima spremne povući ova značajna sredstva te doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju Hrvatske!“, izjavio je ministar Tolušić.
U okviru prvog natječaja prihvatljiva su ulaganja u sva četiri područja definirana Programom: plave inovacije, sigurnost i otpornost, okoliš i kulturna baština i pomorski prijevoz.26.08.2016. u 22:50 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.08.2016.

ZAVRŠENA EKO INDUSTRIJSKA ZONA NEMETIN U OSIJEKU


VRIJEDNOST PROJEKTA JE 12.513.900,91 KUNA

Prema informacijama glasnogovornice ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,
povodom završetka radova na projektu „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin“ vrijednom 12,5 milijuna kuna, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Vrkićem obišao je 24. kolovoza poslovnu zonu Nemetin.
Završetkom ovog izuzetno značajnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, poduzetnicima su osigurani osnovni preduvjeti za uspješno poslovanje na području eko-industrijske zone Nemetin. Izgradnjom komunalne infrastrukture očekuje se dolazak poduzetnika i ulaganje u eko-industrijsku zonu kroz poticanje održivih poslovnih rješenja i investicija, poticaja i olakšica za investitore, a samim time i pozicioniranje Osijeka kao lidera u razvoju inovativnih i zelenih tehnologija.
Od ukupne ugovorene vrijednosti u iznosu 12.513.900,91 kuna, čak 98,9 posto sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Ministar Tomislav Tolušić uvjeren je kako će ovaj projekt doprinijeti gospodarskom rastu i razvoju Osijeka, ali i cjelokupne Slavonije. „Posebno sam sretan zato što ovakvi projekti osiguravaju ostanak ljudi na tim područjima te poboljšanje životnih i radnih uvjeta. Čestitam svima na uspješnoj provedbi projekt“, izjavio je ministar.
Za vrijeme boravka u Osijeku ministar Tolušić sudjelovao je i na radnom sastanku s prorektorom za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Damirom Markulakom i zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka Vladimirom Hamom. Zajedno su nakon sastanka obišli sveučilišni kampus u Osijeku i gradilište rekonstrukcije starog studentskog doma koja se sufinancira EU sredstvima kroz projekt “Rekonstrukcija zgrade studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4, Osijek”.
Ministar je posjetio i dvije općine Vuka i Čepin u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je s načelnikom Vuke Damirom Maričićem i načelnikom Čepina Draženom Tonkovcem obišao projekte koji će se sufinancirati u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice.25.08.2016. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.08.2016.

BESPOVRATNA SREDSTVA REGIONALNIM KORDINATORIMA


„REGIONALNI KORDINATORI SU PRODUŽENE RUKE MINISTARSTVA NA TERENU“

U Osijeku je 22. kolovoza održano je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima, odnosno certificiranim regionalnim razvojnim agencijama, za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti povećanju apsorpcije sredstava iz EU fondova.
Ugovore je potpisao ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl.iur.Tomislav Tolušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric s predstavnicima 11 regionalnih koordinatora
Ugovori o bespovratnim sredstvima potpisani su s predstavnicima slijedećih razvojnih agencija i centara: 1.Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju na ukupno 1.500.000,00 kuna, 2. Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. a svota koja pripada Agenciji iznosi 1.475.452,75 kuna 3. Grad Zagreb – Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada na sumu od ukupno 1.108.512,84 kuna 4. Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije d.o.o. kojoj je pripala suma od 1.499.344,50 kuna 5. Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA kojoj je pripalo ukupno 1.499.687,72 kuna 6. Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. koja je potpisala ugovor vrijedan 1.361.508,87 kuna 7. AZRA d.o.o. s ukupno 1.421.576,59 kuna 8. Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA 1.499.968,18 kuna , 9. Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. 1.499.973,48 kn, 10. Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. kojoj pripada 1.461.479,19 kn 11. Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. koja je dobila 1.479.090,61 kuna. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s preostalih 10 regionalnih koordinatora.
Bespovratna sredstva dodjeljuju se u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Regionalni koordinatori će dobivena sredstva utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške prijaviteljima i korisnicima EU fondova iz redova javnopravnih tijela, kroz savjetodavnu potporu u pogledu pripreme i provedbe projekata, informiranje šire javnosti o mogućnostima i provedbi EU fondova, potporu jačanju kapaciteta korisnika za pripremu i provedbu projekata i jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata.
Vrijednost potpisanih ugovora je 15.806.594,73 kuna od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je udio nacionalnog sufinanciranja.
„Ovi novci će pomoći regionalnim koordinatorima, koji su produžene ruke Ministarstva na terenu, da svim potencijalnim prijaviteljima EU projekata pruže pravovremenu pomoć i potporu kako bi realizirali što više projekata i povukli sav novac koji nam je na raspolaganju“, izjavio je prigodom potpisivanja ministar Tolušić.

24.08.2016. u 17:18 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.08.2016.

EU DOBILA SPOR ZBOG ZABRANE NA UVOZ SVINJETINE ŠTO JE UVELA RUSIJA 2014.


MJERE RUSIJE PROTIV EU NE TEMELJE SE
NA SANITARNOM ILI ZDRASTVENOM RIZIKU

Povjerenstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rusku je zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i ostalih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU-a danas proglasilo nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, piše u priopćenju za tisak Europske komisije s datumom 19. kolovoza 2016., Bruxelles, a objavljeno na stranici Agrickulture and Rural Development 22. kolovoza 2016.
U priopćenju piše „Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog ograničenog broja slučajeva afričke svinjske kuge na područjima EU-a u blizini granice s Bjelarusom.
Povjerenstvo je potvrdilo da to što Rusija odbija prihvatiti uvoz određenih proizvoda iz EU-a i na odgovarajući način prilagoditi uvozne certifikate EU-Rusija u stvari znači zabranu uvoza iz cijelog EU-a. Ta se mjera ne temelji na mjerodavnim međunarodnim standardima te se njome krše pravila Sporazuma WTO-a o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera. Povjerenstvo je izrazilo jednake kritike i u pogledu pojedinačnih zabrana Rusije na uvoz iz Poljske, Litve i Estonije.
Odlukom je Rusiji i svim članicama WTO-a jasno dano na znanje da su obvezne poštovati međunarodne standarde, a posebno, u ovom slučaju, načelo regionalizacije (kojim bi se omogućila trgovina s pojedinačnim područjima države koja su priznata kao područja slobodna od štetočina ili bolesti, čak i ako zdravstveno stanje u ostatku države nije povoljno) te zahtjeve da se provede procjena rizika na temelju znanstvenih dokaza. Povjerenstvo je naglasilo da članice WTO-a mogu ostvariti svoje pravo da same određuju odgovarajuću razinu sanitarne zaštite i u skladu s tim ograniče uvoz na temelju sanitarnih bojazni samo ako se pritom poštuju pravila WTO-a.
Sustav EU-a za zdravlje životinja i sigurnost hrane jedan je od najučinkovitijih na svijetu i njime su predviđene visoke razine otkrivanja i stroga pravila o upravljanju rizikom. Današnjom odlukom potvrđuje se da se mjere koje je Rusija poduzela protiv EU-a ne temelje na stvarnom sanitarnom ili zdravstvenom riziku. Proizvodi EU-a sigurni su, stoga nema potrebe da ostale zemlje primjenjuju neopravdana uvozna ograničenja.
Za većinu proizvoda iz tog predmeta trgovina je i dalje ograničena zabranom koja je uspostavljena iz političkih razloga, a koju je Rusija u kolovozu 2014. uvela za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a. Ipak, zaključci povjerenstva sistemski su važni jer Rusiju podsjećaju na njezine međunarodne obveze i činjenicu da ih ne može samovoljno zanemariti.
EU će se i dalje služiti postupcima WTO-a kako bi osigurao djelotvorno poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila. Rješavanje sporova u okviru WTO-a i dalje je najbolji način uklanjanja znatnih trgovinskih prepreka i time povećanja pravne sigurnosti i predvidljivosti trgovine.
Protekcionistički stav Rusije utječe na čitav niz drugih gospodarskih sektora. EU je nedavno pokrenuo postupke u okviru WTO-a u vezi s brojnim trgovinskim preprekama koje je Rusija uvela, uključujući naknade za reciklažu automobila, prekomjerne carine na papir i druge proizvode te antidampinške pristojbe na laka gospodarska vozila.
Žalba na izvješće povjerenstva može se podnijeti u roku od 60 dana. Ako se u navedenom roku žalba ne podnese, izvješće će biti prihvaćeno te će se Rusija morati pridržavati preporuke“- piše u priopćenju Europske Komisije

22.08.2016. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#^

ZA UREĐENJE SMJEŠTAJA STUDENATA POTPISANO OSAM UGOVORA U ČETIRI MJESECA 2016.


MILIJARDA KUNA IZ EU FONDOVA ZA STUDENTSKI STANDARD

Image and video hosting by TinyPic


U Republici Hrvatskoj samo 6,69 % studenata živi u studentskim domovima dok je prosjek na razini Europske unije 17%. Godišnje oko 4500 studenata koji su podnijeli zahtjev za studentski smještaj i ispunili kriterije, nisu dobili mogućnosti koristiti smještaj zbog nedovoljnih kapaciteta. Nekoliko istraživačkih studija ukazuje da samo 59 % svih studenata upisanih na institucije visokog obrazovanja u Hrvatskoj uspješno završi svoj studij dok 41 % studenata prekine studij, uglavnom u ranim fazama studiranja i najčešće zbog nedostatka sredstava za studiranje. Doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, jedan je od ciljeva koji Republika Hrvatska nastoji ostvariti uz pomoć europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine

U tu svrhu raspisan je poziv „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ ukupne vrijednosti 934 milijuna kuna kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju nove infrastrukture studentskih domova te za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće infrastrukture. Europska unija sufinancira 85% prihvatljivih troškova dok se ostatak sufinanciran nacionalnim sredstvima. „Ulaganje u mlade ljude i u njihovo znanje kroz poboljšanje uvjeta studiranja i studentskog standarda prepoznali smo kao jednu od najvažnijih aktivnosti za izgradnju društva temeljenog na znanju te dugoročan i održiv razvoj naše domovine. Naporno smo radili kako bi u što kraćem roku ocijenili pristigle projektne prijave, potpisali ugovore i započeli s provedbom projekata koji će studentima osigurati bolje uvjete studiranja“ izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Do sada su u okviru ovog poziva potpisani ugovori s osam korisnika, a njihova ukupna vrijednost iznosi 987.932.795,28 kuna. Redom su to 1. korisnik Sveučilište u Zgrebu s ugovorenom vrijednošću projekta od 299.958.707,03 kuna, za rekonstrukciju građevine, infrastrukture i okoliša studentskog naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje a ugovor je potpisan 8.3. 2016. zatim 2. korisnik je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, sa 8.3. 2016. ugovorenom vrijednošću od 13.510.000,00 kuna za rekonstrukciju zgrade studentskog doma na adresi Gorana Kovačića 4 u Osijeku 3.Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici ugovorila je, za izgradnju studentskog doma u Virovitici projekt u vrijednosti 19.373.876,98 kuna, a ugovor je potpisan 29.3.2016. godine 4.Sveučilište u Rijeci potpisalo je ugovor 7.4. 2016. u vrijednosti od 178.629.017,85 kuna za Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza (TRIS) 5. Sveučilište u Zagrebu potpisalo je 15. travnja 2016. ugovor u vrijednostzi od 142.269.118,42 kuna, 6 . Međimursko veleučilište u Čakovcu je 29.6. 2016. potpisalo ugovor o vrijednosti projekta od 8.992.075,00 kuna za projekt Uključivo studiranje 7. Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku naziv je projekta sveučilišta u Dubrovniku koji je vrijedan 150.900.000,00 kuna, a potpisan je 6.7 . 2016. 8. Izgradnju zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku potpisalo je 12.7. 2016. Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku na ugovorenu vrijednost od 174.300.000,00 kuna.


22.08.2016. u 12:01 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.08.2016.

PROVODITI PREVENTIVNO CIJEPLJENJE NA PROSTORU CIJELE DRŽAVE RH


ZAŠTITITI OD KVRGAVE KOŽE DOMAĆA MATIČNA STADA GOVEDA

Iz Kutjeva iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ŽIVOT stigao je 18.8. 2016. PROGLAS o potrebi cijepljenja goveda protiv širenja bolesti kvrgave kože na prostoru cijelog teritorija RH istovremeno, a ali ne selektivnim odabirom teritorija, odnosno županija.

OBJAVLJUJEM PROGLAS


PROGLAS – Preventivno cijepljenje goveda protiv širenja bolesti kvrgave kože
Bolest kvrgave kože goveda je opaka bolest koja je iz dana u dan, prema informacijama nadležnih državnih institucija, sve bliža području naše države. Stanje je ALARMANTNO, i zbog mogućnosti pojave bolesti, ali i općeg stanja domaćeg govedarstva, osobito domaće matične populacije goveda.
Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život – TRAŽI I ZALAŽE SE za:
1. Istovremenu, obveznu i bezuvjetnu provedbu preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože ODMAH na prostoru čitave države. NE podržavamo aktivnosti selektivnog odabira prostora naše države pri provođenju akcije kako se to sada čini.

2. Pri dovozu živih goveda na područje RH iz područja drugih država EU, i trećih zemalja, odmah uvesti obvezno preventivno cijepljenje životinja protiv bolesti kvrgave kože na mjestu dopreme (kod istovara) o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda. Također, u slučaju možebitne otkrivene bolesti kod uvezenih goveda sanaciju istih obaviti o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda.

3. Javan i prioritetno terminski jasan plan provedbe mjera za sprečavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda objavljen do 22.08.2016. za prostor čitave države.

4. Hitno aktiviranje državne diplomacije radi usklađivanja kriterija oko prometa goveda prema drugim državama s obzirom da smo prvi u EU koji provodimo cijepljenje, te korekciju EU zakonodavstva prema novim iskustvima.

Obrazloženje prije istaknutih stavova Udruge OPGH Život:
- Važna je - prioritetno sustavna, sveobuhvatna, potpuna zdravstvena i uzgojna zaštita domaćih matičnih stada goveda. Domaćeg uzgoja i uzgajivača.
o Predlažemo iskoristiti vrijeme provođenja mjera zaštite od bolesti kvrgave kože za obnovu domaćeg matičnog stada i uređenje tržišta goveda, prioritetno teladi za tov. Inicijalne prijedloge smo prenijeli predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo na radionici u Slavonskom Brodu (17.08.2016.)
- Sadašnje selektivno odvijanje aktivnosti preventivnog cijepljenja i plan koji nije jasno definiran upućuje na kršenje ustavnih građanskih prava obzirom da je dio uzgajivača goveda dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na one iz županija (prostora) u kojima je provedeno ili se provodi cijepljenje.
- Upućujemo na visok stupanj ugroze nacionalne sigurnosti koji se dodatno pojačava činjenicom da u ovom trenutku ne štitimo područje čitave države i njene građane od
moguće pojave bolesti kvrgave kože goveda.

S osobitim poštovanjem,
Za Udrugu OPGH Život
Antun Laslo

predsjednik

18.08.2016. u 17:15 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2016  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2016 (25)
Srpanj 2016 (29)
Lipanj 2016 (28)
Svibanj 2016 (33)
Travanj 2016 (23)
Ožujak 2016 (26)
Veljača 2016 (21)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (15)
Studeni 2015 (20)
Listopad 2015 (22)
Rujan 2015 (19)
Kolovoz 2015 (14)
Srpanj 2015 (14)
Lipanj 2015 (24)
Svibanj 2015 (26)
Travanj 2015 (15)
Ožujak 2015 (25)
Veljača 2015 (26)
Siječanj 2015 (20)
Prosinac 2014 (22)
Studeni 2014 (24)
Listopad 2014 (18)
Rujan 2014 (13)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (13)
Lipanj 2014 (19)
Svibanj 2014 (17)
Travanj 2014 (17)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (17)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (14)
Studeni 2013 (13)
Listopad 2013 (10)
Rujan 2013 (7)
Kolovoz 2013 (10)
Srpanj 2013 (10)
Lipanj 2013 (9)
Svibanj 2013 (10)
Travanj 2013 (12)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (12)
Siječanj 2013 (8)
Prosinac 2012 (10)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (10)
Rujan 2012 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec
novinarka članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ POSJETA

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se