KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

14.06.2008., subota

Proizvođači plugova na kušnji

Nn: VRIJEME JE NATJECANJA U ORANJU
NA: Proizvođači plugova na kušnji
Pn: Plugovi moraju imati pretplužnjak, crtala i pera. Drugi dodaci na plugu nisu dopušteni. Izbor pluga prepušta se natjecatelju koji ga može prilagoditi i poboljšati prema svom iskustvu i procjeni, ali nisu dopušteni dodatni dijelovi kojima bi se popravila brazda

Oranje je osnova obrade tla. Od osnovne obrade tla sve počinje, a o oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, također i troškovi za pripremu, a time oranje utječe i na konačni učinak - dobrim oranjem stvaraju se najbolji uvjeti za kasniju proizvodnju. Otkriće pluga izazvalo je «revoluciju», kojom su udareni temelji modernoga bilinogojstva, a oranje ne gubi ni danas na važnosti.
Svjetska oračka organizacija - World Ploughing Organization (WPO) pokrenula je davne 1953. godine prvo organizirano natjecanje. Od tada se svake godine bilježi sve veći interes za sudjelovanjem, posebice poljoprivredno razvijenih zemalja. Natjecanje se svake godine održava u drugoj zemlji.
MN: ŽUPANIJSKA, DRŽAVNA I SVJETSKA PRVENSTVA
55. svjetsko natjecanje orača održati će se u Grafeneggu u Austriji od 15. do 16. kolovoza 2008.
1. natjecatelj: Marijo Spudić, Barilović, Karlovačka županija, konvencionalni plug
2. natjecatelj: Ivan Spudić, Barilović, Karlovačka županija, plug premetnjak
3. član WPO-a: Tugomir Majdak, MPŠVG, Zagreb
4. trener: Luka Čuljak, HZPSS, Krapina
5. sudac: Ivica Prpić, HZPSS, Požega
6. zamjenik suca: Dario Padro, HZPSS, Zagreb
Natjecatelji i natjecateljice natječu se u oranju na strništu i na travi dvobraznim ili višebraznim plugom. Sastav ekipe čine dva natjecatelja iz svake županije koji su se natjecali tekuće godine na županijskim natjecanjima orača. Plugovi moraju biti lemešni, dvobrazni ili višebrazni, i moraju imati crtalo te u pravilu pretplužnjak. Plužna tijela ne smiju se skidati s pluga da se na natjecanju ne bi dobio učinak jednobraznoga pluga.
Time se ne isključuje upotreba jednoplužnoga tijela pri otvaranju i zatvaranju brazdi pod uvjetom da na plugu ostanu najmanje dva plužna tijela. Pri trobraznom plugu natjecatelj ima pravo dignuti ili odstraniti zadnje plužno tijelo samo pri oranju - otvaranju prvih brazdi (izgled sloga), tako da slog bude izveden kao s dvobraznim plugom. Natjecatelj je tako otvorio treću brazdu. Pravilnik, ali i gotovo kompletnu organizaciju Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju odradio je Ivo Juras, dipl. inž., inače načelnik odjela za mehanizaciju HZPSS. Dao je i dodatna objašnjenja koja dijelom objavljujemo
Dubina prve brazde mora biti takva da plastica bude potpuno podsječena i odvojena od ostalog zemljišta po cijeloj dužini. Pravac oranja na cijeloj parceli daje se otvaranjem prve brazde (početne). Obje brazde moraju biti potpuno ravne. Svaka brazda mora biti potpuno ujednačena po širini i dužini.
Poslije formiranja sloga, plastice - brazde moraju čvrsto nalijegati jedna na drugu. Ne smije biti udubljenja ili šupljina između brazdi. Slog ne smije biti ni upušten ni izbočen nego mora biti ujednačen s ostalim dijelom oranja. Brazde na slogu moraju biti pravilne.
Svi korovi i biljni ostaci moraju biti potpuno zaorani. Oranje mora biti takvo da su svi korovi podsječeni i prekinuti. Za bolje zaoravanje upotrebljavaju se pretplužnjaci.
Mn:Kvalitetno oranje - priprema tla za sjetvu
Svaka brazda - plastica mora biti neposredno uz prethodnu brazdu. To se ne može postići ako se pretplužnjak postavi suviše nisko (duboko). Plastice moraju biti prevrnute do kraja (naslonjene jedna na drugu). To je važno zbog toga da se idućom operacijom može obaviti kvalitetnija obrada pripreme zemljišta - tla za sjetvu bez izvlačenja biljnih ostataka (busenja, strnike itd.) na površinu zemlje. Plastice se ne smiju lomiti na velike grude i grumene nego se mora omogućiti stvaranje dovoljne količine rastresite zemlje da bi se strojem za pripremu zemljišta osigurala priprema tog zemljišta za sjetvu.
Sva plužna tijela moraju orati brazde iste dužine i širine.
Završne brazde moraju biti ravne i pravilnoga sloga. Smije se vidjeti samo jedan trag kotača traktora. Dno razora mora biti čisto, bez rastresite zemlje, a njegove plastice - brazde složene prema slogu. Dno razora malo je pliće od dna prethodnih brazdi i ova brazda ne smije biti šira nego što je zahvat jednoga plužnoga tijela. Brazda mora biti čista, po visini ujednačena s prethodnim plasticama (bez stepenica).
Plugovi moraju imati pretplužnjak, crtala i pera. Drugi dodaci na plugu nisu dopušteni. Izbor pluga prepušta se natjecatelju koji ga može prilagoditi i poboljšati prema svom iskustvu i procjeni, ali nisu dopušteni dodatni dijelovi kojima bi se popravila brazda - plastica nakon prolaza plužnih tijela.
Oranje mora biti takvo da oblik brazde bude zaobljen (naročito pri oranju trave) i da naliježe jedna na drugu što se mora jasno vidjeti duž cijele parcele, a plastice moraju biti prevrnute pod kutom od 135-140 stupnjeva.
Na tržištu se nalaze doista brojni plugovi. Tu je i naš domaći, OLT. Mora se priznati da je industrija toliko razvijena da je doista i ukrstila koplja na takvim natjecanjima. Neki od marki su Kvernerland, Overum-s, Olt, Niemeyer, Gregorie B., Sip, Rabewerk, Fužinar, Landsberg, Voogelnoot, Eberhardt…
Pripremio: D.RUKOVANJSKI/sudionik osnivanja HUONO

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu