KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

18.01.2008., petak

ORNITOLOGIJA - Sparivanje kanarinaca

Sparivanjem mladog mužijaka sa starom ženkom dobija se više muških nego ženskih kanarinaca koji imaju odlike oca. Odrastao mužijak sparen sa odraslom ženkom daju kanarince oba spola , koji imaju odlike oba roditelja. - Stari mužijak i mlada ženka izvode na svijet više ženskih nego muških kanarinaca koji imaju odlike majke. Sparivanjem dva mlada primjerka dobijaju se kanarinci oba spola, koji liče na svoje babe i dede (roditelje oba svoja roditelja). Ako u jednom gnijezdu sa 4 do 5 ptica prevladavaju ženke, kad odrastu oni će biti izvanredne majke. Ovo pravilo važi i kad je broj muških i ženskih ptica isti.
Po sada važećim pravilima Međunarodne ornitološke organizacije(C.O.M-Confederation Mondiale Ornitologique) kanarinci se dijele na :kanarince boje, pjesme , stasa i simetričnog crteža. Kanarince boje dijelimo na lipohtome I meleninske.
Nasljednom osobinom smatramo sposobnost očuvanja određenih osobina i znakova iz generacije na generaciju, ako se roditelji i njihovo potomstvo uzgajaju slično i u sličnim uvjetima.
- Nasljednost je na taj način nerazdvojno povezana sa procesom razmnožavanja, a razmnožavanje s diobom stanice, njenom građom i funkcijom.
- Sposobnosti se pri razmnožavanju prenose od roditelja na potomstvo, na osnovu kojih se mogu razviti određeni znaci i osobine ako su vanjski činitelji odgovarajući kao na primjer: toplina, vlažnost zraka, svijetlo, hrana itd.
- Znaci i osobine su uvjetovani i stvoreni s jednim ili više parova darovitosti. Jedna od darovitosti dolazi uvijek od oca, a druga od majke.
Spolno vezano nasljeđivanje se zove zato što se osobine koje se prenose dalje na rod nalaze u genima (spolnim stanicama). Pošto se spolne stanice vezuju uz mužjaka dva puta, a kod ženke samo jednom i osobine tj. nasljednost koja je vezana za spol prenosi se mužjakom dva puta, a sa ženkom jedan put. Crni mužjak može biti po krvi cimetni i razrijeđeno cimetni (izabela), te kao takav može prenositi cimetne i izabela melanin vrste. Crna ili bilo koja druga melanin ženka spolno vezana ne može biti nikada krivo podijeljena, jer takve ženke imaju jedan gen, odnosno imaju svaku osobinu samo po jedan put. I neke boje su spolno vezane kao na primjer smeđa. Smeđu boju melanin ženka ne može naslijediti od majke, a niti je prenijeti na kćeri, dobije je preko oca, a prenosi je samo na sinove. Dominantne osobine melanin kanarinaca su: crni melanin nad cimetom, gusti nad razriješenim i melanin nad lipohromom
ŽAUTOR = T.U.S.

- 16:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu