Captain's Log

< rujan, 2004 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Opis moje plovidbe kroz život.

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor
Ovdje idu vaši linkovi.

20.09.2004., ponedjeljak

Kako rekoh škola mi je išla sjajno i nisam se baš pretrgavao od učenje. imao sam problema s nekim profesirima i to obično s onima koji su svima stvarali probleme. Tako je naš "Jambrek" ("pčelar") smatrao da ja kao nabolji đak ne posvećujem dovoljno pozornosti H. j. & književnosti. Istina puno sam čitao, ali mrzio sam pisati, naročito sastave iz obavezne lektire. Norma nam je bila desetak djela (romana) godišnje, a ja bih obično napravio pola (iako bih pročitao i pet puta više) i jednom me je tako prozvao pred kraj školske godine pa kad je vidio koliko sam malo napisao, pred cijelim je razredom pokazao moje tanku bilježnicu i rekao: Vidite ovdje je na početku "Šegrt Hlapić, a na kraju je Krleža i ovoliko je stranica između. Na kraju bih ipak dobio 4 ili 5. Jednom sam se proslavio kada sam prije sata uspio napisati samo par rečenica sastava, a on je prozvao baš mene da prvi čitam. Nisam se zbunio, pročitao sam tih par rečenica i nastavio improvizirati i išlo je sjajno dok mi nije prišao bliže i vidio da čitam iz praznog lista.
Bilo je još par bezveznih nastavnika i predmeta, koje sam uglavnom zaboravio.
Spomenut ću samo neke pozitivce. Razrednica mi je bila profesorica matematike i premda ja baš nisam bio neki veliki ljubitelj matematike izvrsno smo se slagali. Njen suprug mi je predavao latinski i njemu mogu zahvalita što i sad još ponešto znam iz tog jezike. Jedan bivši agronom, povratnik iz Južnoafričke unije predavo nam je biologiju i kemiju i urekao me je stalno ponavljajući (smatrao je da nisam dovoljno ambiciozan) "My place is on the top". I tako još uvijek stanujem na vrhu nebodera, a i ured mi u potkrovlju.
Profesor filozofije i sličnih predmete imao je jednog jedinog saveznika u razredu - mene. Bio sam oduševljen logikom, psihologijom, sociologijom i filozofijom, a velika većina razreda bila je izrazito neprijateljski raspoložena. Tako sam se na kraju odlučio za maturalnu radnju "Porijeklo religije", koja mi je nekoliko godina kasnije izgledala jako smiješna, ali sam za nju dobio peticu i pohvalu. Čak me je prije mature profesor prekorio što nisam dolazio na konzultacije, jer on kao nije mogao biti siguran da sam ja to samostalno napisao. Nije znao (ili se pravio da ne zna) da meni, u Pločama tada, nitko i nije mogao pomoći. Moram vam skrenuti pozornost da je to bilo u "mračno doba komunizma" (čak smo imali i jednu potpunu pomrčinu sunca) kada se je o religiji smjelo pisati samo "marksistički", tj, "naučnosocijalistički". No bio je to moj prvi samostalni rad i otada se stalno zanimam za religiju.
- 14:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>