Milan na osmom mjestu najbogatijih klubova

četvrtak , 11.06.2009.

Image Hosted by ImageShack.us

Milan je pao dva mjesta u odnosu na prošlu sezonu te se sada nalazi na osmom mjestu liste najbogatijih klubova sa smanjenjem ukupnih primanja za 19,2mil.€ (8%), donosi Deloitte (statistički centar za sport). Klub je 2007/08. prošao kroz razočaravajuću sezonu na travnjaku, osvojio je tek peto mjesto što je značilo da se ove sezone rossoneri neće natjecati u najprestižnijem klupskom natjecanju po prvi puta nakon 2001/02.

Prihodi od prodaje prava na emitiranje utakmica i dalje su glavni izvor zarade donoseći 122,5mil.€ u sezoni 2007/08, što iznosi 58% ukupnih prihoda. Smanjenje od 14,2mil.€ (10%) u odnosu na prošlu godinu je ponajprije zbog 13,2mil.€ (33%) vrijednog ispadanja iz osmine finala Lige Prvaka od Arsenala.

Najzaslužniji za novac koji Milan dobije za televizijska prava je prva od dvije godine ugovora sa talijanskom televizijom Mediaset, koja ima prava na sve domaće utakmice. Prihod zahvaljujući oglašavanjima su se smanjio za 5,4mil.€ (8%) na 60,3mil.

Glavni dio kolača kod oglašavanja rossoneri dobivaju zahvaljujući ugovorom sa online kladionicama Bwin što im donosi 12mil.€ po sezoni u trajanju četiri godini, osim toga produžen je i ugovor s tvrtkom Adidas pa sada partnerstvo traje do 2016/17.

Image Hosted by ImageShack.us



Prihodi od karata prošle su sezone porasli za 0.4mil.€ na 26.7mil.€ zahvaljujući rastu posjetitelja na domaćim utakmicama za čak 9,000 u odnosu na prošle sezone, što je nadoknadilo gubitak zbog smanjenja utakmica na San Siru zbog prijevremenog ispadanja iz Lige Prvaka (24 domaće utakmice u odnosu na 30 u sezoni 2006/07).

Unatoč ovome, baš kao i kod njihovih gradskih rivala Intera, i Milanovi prihodi od karata su značajno manji u odnosu na ostale klubove iz najbogatijih 10. Oba kluba razmatraju otkup San Sira za privatno vlasništvo, a opcija je i izgradnja vlastitih stadiona.

Milan će trebati ubrzo srediti papire vezane za privatiziranje stadiona kako bi povećao prihode i samim time se popeo na ljestvici najbogatijih. Situacija im ne ide na ruku znajući kako jednaka raspodjela TV-prava koja u Serie A stupa na snagu 2010. ne obećavaništa dobroga klubu sa San Sira koji se ionako bori za opstanak u društvu najbogatijih.

Image Hosted by ImageShack.us

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.