ONAJ KOJI GLEDA FILMOVE

ponedjeljak, 11.04.2016.

DEATH BECOMES HER (1992)

142.DEATH BECOMES HER (1992) Ocjena: 8/10
(Smrt joj dobro pristaje) SAD; komedija, fantazija, 104'; IMDb: 6.4/10
Redatelj: Robert Zemeckis
Producent: Steve Starkey, Robert Zemeckis
Scenarij: Martin Donovan, David Koepp
Kamera: Dean Cundey
Glazba: Alan Silvestri
Uloge: Meryl Streep, Bruce Willis, Goldie Hawn, Isabella Rossellini


IMDb-Death Becomes Her (1992)

Ovaj film je za sve one koji vole zabavne, lude i 'pametne' filmove. Riječ je zapravo o vrlo zgodnom projektu sa fantastično-komičnom crnohumornom pričom o raspadanju duše prouzrokovane ljubomorom i žudnjom, a sve manifestirano stvarnom tjelesnom propašću.

Parodija je to glamuroznog sistema Brodveja, a može biti i Holivuda ili Beverly Hillsa prikazanog kao da je životni moto svakog djelatnika tog i takvog društva opsesija samim sobom, svojim izgledom, karijerom, uspjehom i bogatim seksualnim životom u vječnoj mladosti koju se nastoji kupiti i ovjekovječiti. Madeline (Meryl Streep) i Helen (Goldie Hawn) su zvijezde čija je slava u opadanju i kako ih gaze godine one se nađu u fazi da više ne mogu podnijeti vlastiti izgled,vlastite godine i izvanjski svijet koji ih okružuje. Predmet njihovog sukoba je propali plastični kirurg Ernest Menville (Bruce Willis) koji je zbog načina života spao na to da uljepšava leševe. Madeline koja je otela Helen zaručnika i koja ga već jedva trpi nakon 14 godina na jednom okupljanju suočava se sa prijateljicom Helen koja izgleda mlađa nego ikada i nađe se u očaju zbog svoje izvanjske oronulosti. Helen želi vratiti svog bivšeg zaručnika, plastičnog kirurga i svrha njezinog života je osveta Madeline. Stvari se prelome kada Madeline pronađe opskurnu egyptian-look šamanicu (Isabella Rossellini) u njezinom hramu koja posjeduje eliksir mladosti i vječnoga života. Ono što je gledatelju jasno i razvidno kao metafora materijalizmom, konformizmom i snobizmom zadojenog svijeta bogatih i slavnih počinje mu se odvijati pred očima. Ljude opijene životom pokreće pohota i sve žešća zavist, te još jača glupost i čežnja za ostankom na životu ma koliko nesnošljiv, isprazan i dosadan bio. Film je to koji na komičan i satiričan način obrađuje ispraznost od duše koja je podređena osnovnim tjelesnim čulima, a zapravo je riječ o osjećajima vječne želje za posjedovanjem. Posjedovati tijelo, mlado i funkcionalno, posjedovati život i vrijeme, otimati, uživati u slavi i dobrom izgledu i tako funkcionirati odvojeno od svake svoje suštine vječni je lajt-motiv glamurom ispranoga mozga. Koga briga više za zaručnika, dvije vječno žive suparnice sada se bore za svog plastičnog kirurga koji im uvijek može pokrpati tijelo sa rokom trajanja.

Dead Becomes Her zavređuje pozitivnu, čak i više nego solidnu ocjenu jer ne prevazilazi elementarnu ideju koja naglašava ljudsko biće tjelesnosti a koje je odvojeno od ljudskog bića duhovnosti jednom produkcijom svjetske gluposti. Izrežiran je ovaj film i usklađen tako da je nadrealna nota izričito istaknuta i tako da pokazuje kolika je veličina karikature ljudskog bića koje počiva na zadatostima svjetske gluposti. Strah od smrti i želja za životom u ljudima su toliko zakomplicirali ono suštinsko da se svijet zaista ne čini kao mjesto vječnog prebivališta.

-------------------------------------------------------

(WRINKLED WRINKLED LITTLE STAR..HOPE THEY NEVER SEE THE SCARS)

(HELEN-ZNAM ŠTO TI JE DANAS POSAO.)

(ERNEST-TO NIJE POSAO, PRODAO BIH DUŠU DA MOGU OPET OPERIRATI.)

(ŠAMANKA-'I AM 71 YEARS OLD')

(KUĆA VJEČNOGA ŽIVOTA)

(ERNEST..MY ASS. I CAN SEE MY ASS..!)

(HEL & MAD)

(WARHOL, MARILYN, GRETA GARBO VJEČNO ŽIVI)

('DO YOU REMEMBER WHERE YOU PARKED THE CAR?')

-------------------------------------------------------------------

Trailer

Recreating Meryl

Film Online

Oznake: Robert Zemeckis, Meryl Streep, Bruce Willis, Goldie Hawn, crna komedija, fantazija, 1992, 8/10

- 16:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.05.2015.

BRAINDEAD (1992)

83.BRAINDEAD (1992,NZL) Ocjena: 8/10
(Dead Alive, Mrtav živ); komedija, horor, 104' ; IMDb: 7.6/10
Redatelj: Peter Jackson
Scenarij: Stephen Sinclair (priča, scenarij), Fran Walsh, Peter Jackson
Glazba: Peter Dasent
Snimatelj: Murray Milne
Art produkcija/Kostimograf: Ed Mulholand, Chris Elliott
Uloge: Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody, Ian WatkinDok sam gledao ovaj film, stalno sam prizivao sjećanje u sebi na još jedan ovakav Jacksonov hit za sve ljubitelje lošeg ukusa, film iz faze 80-tih godina pod naslovom Bad Taste o svemircima sa ogromnim natečenim guzicama od silikona koji se natjeravaju po nekakvom imanju dok se s njima bore kao gostbustersi 'ljudi-alienbustersi' sa raznim glodalicama, motornim pilama, nisam više siguran da li šmrkovima za polijevanje vrta, škarama ili sjekirama ili čime još, no dobro.. mrcvare se na sve moguće načine i to tako da mi na kraju imamo poantu nad poantama – ponovno rođenje u svemiru - viziju uskrsnuća za novo tisućljeće - tako što si lik motornom pilom rasječe iznutra tijelo majke (nešto ko surogat jel?') nositeljice. Tako mi je bilo jasno što ću gledati u Braindeadu, ali ne baš toliko da će komedija i zombie-farsa biti još žešća. Ne zaista nisam se, da vam kažem, smijao do trenutka kada u akciju nije stupio božji sluga velečasni koji na groblju u ljubičastom plaštu skače s visokog zida među tek inicirane zombije, netom što je popodne prije pokopao junakovu dead-alive majku.

Ne bih mnogo raspredao o Braindeadu iz poštovanja prema kolegama koji znaju kudikamo više o svemu što se zbiva i što se snima i što događa na polju horor filmova, možda baš zato što Braindead ili Dead Alive i nije ništa novo i nepoznato. Zato ću još samo kratko o svojim utiscima koje bih nadovezao na svoje prvo gledanje radi svih koji ne znaju za ovaj film:

Braindead je zaista zafrkancija samo takva koju nećete propustiti ako imate i malo osjećaja za nešto što se zove pretjerivanje do samog ruba zdrave pameti i lošeg ukusa. Uživancija! Zašto? Pa zato jer je u pitanju inteligentna zafrkancija. Evo što imamo: Krvi do koljena, luđaka, mutanata, psihoanalize direktno nastavljene tamo gdje je Freud prestao s eksperimentima, socijalnih devijantnosti, ljubavnu priču također imamo i to od samog početka, nadalje, imamo pred sobom probavni trakt en face koji je iskočio iz tijela pankerskog zombija zaglavljenog u zahodsku školjku, koji se gleda u ogledalo i dok mu želudac predstavlja lijevu a jetra desnu ruku sa zavežljajem crijeva kao nogama što lovi našeg junaka Lionela od podruma do tavana, pa svjedočimo čudnoj seksualnoj privlačnosti između mrtvih mutiranih zombija kad velečasni napravi dijete patronažnoj sestri kojoj se glava odfikarena njiše na leđima kao meksikančev sombrero, a sve.. sve to radi jednog jedinog ugriza majmunskog štakora dopremljenog sa Otoka Lubanja kraj Sumatre koji je u Zoo-u u Wellingtonu zadao Lionelovoj majci za koju je ovaj sramežljivi dečko bio oduvijek jako vezan. U tom odnosu majke i sina je misterij zašto sin nije dobro stajao sa curama. Da bi to otkrili kako sve stoji, ne bi li otkrili kako Lionel preskoči taj teški zid majčinske veličine pred sobom moramo odgledati sve te užase kako je gore opisano. Zombiji, naime, imaju grozničavi i strašni instinkt za svim oblicima hranjenja i razmnažanja.

Ne treba se obeshrabriti, treba se opustiti i dati šansu nekada i ovakvim filmovima. Prilikom nekih scena, poput konačnog obračuna sa zombijima (masakr Lionelovom motornom kosilicom za travu) me uhvatio takav grč da se tako nisam odavno nasmijao.

---------------------------------------------------------

(LOVAC NA MAJMUNA-ŠTAKORA ZAGLAVIO JOŠ NA OTOKU)

(ŠTAKOR-MAJMUN S OSTRVA LUBANJA U WELLINGSTONSKOM ZOO-U)

(LIONEL U KOŠNJI DVORIŠTA)

(FIN JE MOMAK, PRAVI MAMIN SIN)

(ALI PREVIŠE SPUTAVAN OD SVOJE LICEMJERNE MAJKE)

(DOGAĐA MU SE PRVA LJUBAV U ŽIVOTU)

(A ONDA DOK JE ŠPIJUNIRALA SINA U ZOO-U, MAJKU UGRIZAO SIMIAN RATICUS)

(MAJČINI GOSTI IZ 'KLUBA BOGATAŠA' NA BIZARNOJ VEČERI)

(FINI PUDING, MASTAN BAŠ KAO ŠTO VOLI)

(FINA PRENESENA ZNAČENJA O BOGATOJ KLASI)

(DO VEČERI MAJCI SE STANJE VIDNO POGORŠALO)

(ŠTO ĆE MAJKA POSTATI..)

(KAKO SMOĆI SNAGE UBITI ROĐENU MRTVU MAJKU)

(SCENA NA GROBLJU SA GNJEVNIM VELEČASNIM; POGLEDATI ŠTO GA JE RAZGNJEVILO!)

(VELEČASNI KUNG-FU FIGHTING)

(POŽUDA ZOMBIJA)

(VATRENI POLJUBAC)

(PLOD ZOMBIJEVSKE STRASTI)

(POČEO JE KURŠLUS: OVOGA JE SVUKLO DO KRAJA.)

(VIŠESTRUKA UPOTREBA MIKSERA)

(ODVRATNIH...)

(..I KOMIČNIH SCENA PREGRŠT)

(RUKE POSVUDA - IMA IH SVE VIŠE)

(PANKEROV PROBAVNI SUSTAV STAO NA SVOJE 'NOGE')

(UJAK U BORBI ZA MAJČINO NASLJEDSTVO)

(UJAKOVE ZADNJE MINUTE)

(BLOODY HELL)

(POGLED GNJEVNOG OSVETNIKA: U TRENUTKU PRED KONAČNO OSLOBOĐENJE)

(FINAL BATTLE: SNAHA VS DEAD-ALIVE MAJKA)

-------------------------------------------------------------------------

TRAILER


Oznake: Peter Jackson, horor-komedija, horor, satira, zombi, novozelandski film, 1992, 8/10

- 11:49 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se