ONAJ KOJI GLEDA FILMOVE

srijeda, 10.02.2016.

JEZEBEL (1938)

136.JEZEBEL (1938) Ocjena: 8/10
(Jezebel) SAD, rom. drama, pov.drama, 104', IMDb: 7,6/10
Redatelj: William Wyler
Producent: William Wyler, Hal B.Wallis, Henry Blanke
Scenarij: Clements Ripley, Abem Finkel, John Huston; Owen Davis (komad)
Kamera: Ernest Haller (fotografija)
Glazba: Max Steiner
Uloge: Bette Davis, Henry Fonda, George Brent

IMDb-Jezebel (1938)

U nas prevođena kao Jezebel – demonska žena, ova povijesna kostimirana drama često je smatrana kao preteča mnogo slavnijeg filma o američkom Sjeveru i Jugu – svevremenskom klasiku Zameo ih vjetar iz 1939. Radnjom smješten u 1852. u Louisianu, u predvečerje Građanskog rata, film progovara o ideološkim razlikama i svjetonazorima južnjačkog i sjevernjačkog mentaliteta. To je učinjeno toliko dobro da mi te obrise osjećamo dubinski kroz samu radnju priče i kroz odnose među protagonistima u prvom redu. Fabula je usmjerena ustvari na emocionalni i ljubavni odnos vruće mlade južnjakinje Julie (Bette Davis) čiji se tradicionalni južnjački svjetonazor isprepliče sa žarkom i sirovom željom da ljubi prirodno nasuprot normama i manirama ophođenja u društvima. Njezin nastup je slobodnjački, i ona istupa buntovnički, što zasmeta njezinom zaručniku Prestonu Dillardu (Henry Fonda). Vječna će ostati scena po kojoj ovaj film ostaje prepoznatljiv sa plesnom večeri na koju Julie dolazi u crvenoj haljini provocirajući dame i njihove pratnje u jednoličnim crno-bijelim opravama za bal. Američki Jug nije imun na sjevernjačke industrijalističke i u to vrijeme zaživjele abolicionističke utjecaje, čega je simbol Preston Dillard koji nakon svađe sa Julie oženi sjevernjakinju.

Film je to pedantnog i plodnog režisera Williama Wylera koji je sa Bette Davis po više desetaka puta ponavljao kadrove i scene (kao onu njezinog spuštanja u dugoj haljini niz stepenište). Ime Jezebel (Izabela) je inače u svezi sa osobinom protagonistkinje Julie, starozavjetno ime iz Knjige Kraljeva i koje se u filmu svega jedanput spominje, a ta je da je ona žena koja je zla i pogana - u prenesenom značenju što je u vezi sa njezinom ne pripadnosti kršćanskom moralu i zakonu. (Jezebel je žena iz Baalova kulta, udata za Izraelskog kralja Ahaba).Tom načelu suprotstavljena je njena životna energija i priroda žene koja ljubi nezavisno od načela i obaveza objavljenog zakona. Ona je lik kao Scarlett O'Hara u Zameo ih vjetar, ali samo upola, jer Scarlett pušta voljenog muškarca dok Julie ne pušta. Julie ne izgovara 'sutra je novi dan' nego ide za voljenim svejedno u raj ili pakao. Julie predstavlja ženu životne borbe pod cijenu svih svjetovnih i religijskih konstrukcija. Ona je žena koja živi isključivo iz srca kojemu je 'namjena' probijanje i krčenje puta ljubavi prema čovjeku kojega voli. U crvenoj haljini (u crno-bijeloj verziji nama se čini crna) ona je ne samo žena koja protestira u nečemu, nego je ona žena koja se razlikuje, koja je u toj drukčijoj haljini ogoljena pred zakonom pripadanja društvenim tokovima. Jezebel je film koji ima možda tek sloj ili dva užu dimenziju nego Zameo ih vjetar, što ne znači da je manje vrijedan. Kako bilo, Jezebel je zaista dostojna preteča velikog megapopularnog filma koji se daleko manje spominje.

--------------------------------------------------------

(JEZEBEL - DEMONSKA ŽENA)

(BETTE DAVIS, HENRY FONDA - DOLAZAK NA BAL)

(PRIČA O SJEVERU I JUGU)

(JULIE BRŽA OD ZAKONITE SUPRUGE)

(ZAVRŠNA SCENA - ODLAZAK S VOLJENIM U KARANTENU ZA ZARAŽENE OD ŽUTE GROZNICE)

(BETTE DAVIS, white dress)

(BETTE DAVIS, red dress)

Oznake: William Wyler, Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, romantična drama, period drama, 1930s, 1938, 8/10

- 16:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.01.2016.

ANGELS WITH DIRTY FACES (1938)

131.ANGELS WITH DIRTY FACES (1938) Ocjena: 8/10
(Anđeli garava lica) SAD, film-noir, drama, kriminalistički, 97', IMDb: 8,0/10
Redatelj: Michael Curtiz
Producent: Samuel Bischoff, Hal B.Wallis, Jack L. Warner
Scenarij: John Wexley, Warren Duff; Rowland Brown (priča)
Kamera: Sol Polito
Glazba: Max Steiner
Uloge: James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan, The 'Dead End' Kids
IMDb-Angels With Dirty Faces (1938)


Kriminalistički film socijalno-kritičke preokupacije sa 'Dead End Kidsima' (glumačkom družinom njujorških klinaca) koji je otišao za stepenicu više od nastupa u njihovom filmskom prvijencu, u Wylerovom filmu Dead End (1937). Antiheroj kakav je prikazan u Wylerovom filmu (igra ga H.Bogart) ostaje ne konkretiziran i profiliran u širinu, te ostaje samo kao opomena svijetu prljavih klinaca u slamu kojima prijeti okrutna budućnost na stazi od popravnih domova, zatvorskih ustanova pa sve do uličnog i podzemnog svijeta kriminala. U ovom filmu pak, antiheroj Rocky Sullivan kojeg igra James Cagney, u jednoj od svojih najostvarenijih uloga na filmu uopće, je dotjeran, profiliran i ostvaren do savršenstva. Njegova uloga portret je životnog puta jednog takvog 'anđela garavog lica' kao što naslov filma kazuje. Od adolescentske dobi, u kojoj Sullivana igra Frankie Burke pa do samog kraja gdje skončava kao osuđenik na smrtnu kaznu.

Gangsterski je to film, brzog razvoja, načinjen kao mitološka slika, ispripovijedan neposredno igrom aktera priče. Dvojica prijatelja, dok su još bili klinci, Rocky Sullivan i Jerry Connolly, jednog su se popodneva našla u prilici opljačkati vagon sa naliv-perima. Međutim, bivaju otkriveni i nađu se u bijegu od potjere dvojice policajaca. U bijegu dvojica nailaze na jednu visoku ogradu, preko koje brži uspijeva preskočiti, a drugi zapinje i biva sproveden na policiju i sve do popravnog doma. Brži i spretniji od dvojice prijatelja postao je svećenik, a drugi je postao problem društva, od delikventa do robijaša i ozbiljnog kriminalca. Nakon 15-tak godina obojica prijatelja nađu se u starom kvartu, kada Rocky (J.Cagney) posjećuje Jerryja (p.O'Brien) u mjesnoj župi. Svaki od njih dvojice radi svoj posao. Rocky nema nikakvog respekta ni pardona za bilo koga na svojem putu i sve čemu ga je život kažnjenika i zatvorenika naučio je težnja ka silovitoj borbi i pokoravanju drugih svojoj moći. Jedini čovjek kojega je u životu mogao voljeti je prijatelj s druge strane mita o njemu samome, a to je Jerry Connolly. Jerry je krenuo putem vjere i propovijedanja dobra u svojoj zajednici. U svom okrilju ima grupu problematičnih klinaca kakvoj je i sam jednom pripadao. Njegova je misija te mladiće uputiti na put svjetla i istine te put ka poštenoj budućnosti. Klinci su, međutim, u najgorim adolescentskim godinama i već su ogrezli o mogućnosti i ritam kojim se 'lakše' probija i postiže uspjeh u društvu. Njima uzor postaje Rocky Sullivan o kojemu su se već raspisale novine i uz kojega klinci 'postavši' Sullivanovi mali pomoćnici kreću putem prljavštine i kriminala. Klinci imaju vođu i osjećaju slast lake zarade, igraju biljar, tuku se, provaljuju i pljačkaju; klinac-vođa ocu Connollyju izjavljuje da uz dužno poštovanje prerasli su molitve i krunice. U to isto vrijeme Rocky Sullivan upleo se u manevre s jednim od vodećih kriminalnih krugova u gradu u sklopu kojeg ucjenjuje korumpiranog odvjetnika Jima Fraziera (Humphrey Bogart) i njegovog partnera, mafijaša Maca Keefera (George Bancroft), gazdu lanca noćnih lokala s golemim kapitalom. Nemoguće je preskočiti ideju u kojoj je Rockyjeva uloga antiherojska, i zapravo u odnosu 'dok napada da se zapravo brani' radi opstanka u gangsterskim uvjetima gdje se po prirodi stvari ubija. Njega pogoni mržnja koju je stekao u životu po popravnim ustanovama, i tjera ga da na svoj način nađe put prema slobodi da živi na svoj način. Na koncu filma vidimo da je u njemu uz 99% mržnje i onaj 1% čiste savjesti koju nadljudskim naporom upotrebljava suprotno vlastitoj naravi.

Angels With Dirty Faces je filmska studija koja na nekoliko frontova izgleda vrhunski i osjeća se kako je film zaista jedno potpuno ostvarenje. Ništa nije zaobiđeno. Da se radi o zrelom poduhvatu svjedoče i misli neprikosnovenog glumca Jamesa Cagneya koji je kasnije u svojim memoarima izvukao sjećanja o detaljima koji su ga iz života u mladosti u sličnom njujorškom slamu inspirirali dok je studirao ulogu Rockyja Sullivana. Prijateljstvo dvojice protagonista iz ovog filma, ono između Cagneya i O'Briena snažno je odigrano, i vuče korijen u cjeloživotnom prijateljstvu izvan filmskog studija.

Možda je ono najjače, što dolazi kao šlag na tortu nakon čitavog i razriješenog, odigranog scenarija, upravo ono što sačinjava epilog cijele priče o dvojici prijatelja. Naime, odnos dobra i zla postavljen kroz prizmu istine i laži. Prijatelji su se razdvojili u ranoj mladosti, ostali su vezani srcem i dušom, pa ipak svaki je imao svoju borbu. Oni su kao ista batina sa dva kraja; jedan kraj je tup, drugi je zašiljen. Priroda jednoga je da misli, prašta i vjeruje, da gradi i planira; a priroda drugoga je da djeluje, vlada i podčinjava otimajući plijen konkurentima u zvjerskom čoporu bivajući sam jedna takva zvijer. Razmišljamo o vrlini i odlikama negativnog karaktera Rockyja O'Sullivana koji djelujući kriminalno, uz pomoć mehanizama za pokretanje percepcije u javnosti stvara mit o sebi, koji pokreće da se gomile klinaca po lokalnim četvrtima identificiraju sa njegovim herojskim autoritetom koji se šakački i muški obračunava sa svakim tko je mlak i podčinjen. On na molbu Jerryja pristaje odigrati ulogu kukavice, protivno svom karakteru dok ga vuku prema električnoj stolici za stvar svog životnog prijatelja; da se pregazi mit o herojstvu kojega su dječaci o njemu sagradili. Jerry, prisvaja tu - zapravo laž – i prenosi je kao vjerodostojnu činjenicu razočaranim dječacima. Ostaje pitanje one neotkrivene tajne koja se vezuje uz sudbinu koja je usmjerila životne puteve dvojice prijatelja koje glasi – bi li sve bilo isto, samo da su uloge bile zamijenjene? Da je Rocky onog dana u djetinjstvu pobjegao, a Jerry da je uhapšen i osuđen?

Film je izvrstan ne samo dramaturški i značenjski nego i akcijski. Spoj glumačke i improvizacijske klase likova na snimateljskom setu u situacijama koje zahtijevaju brzinu, akrobaciju i moving je ustrojen besprijekorno, upravo onoliko koliki su zahtijevi jednog takvog scenarija.

Ocjena: 8/10
Obrazloženje: Oko vrednovanja ovog filma imao sam prilične dileme. Najprije sam odgledao Wylerov 'Dead End' koji kao da je 'prequel' ovoga filma. Usvojio sam utisak kako Wylerov film ima potrebnu težinu i svojesvrsnu svevremenost, ali ujedno i nešto što je prototip ili varijacija na temu više puta ostvarivano u svijetu filma. Presudila je virtuozno smještena priča u okvir da se eksterijer prljavog slama uz kanal rijeke doimlje kao sumračni interijer. Kao da vani ne postoji, nego unutra i samo još više unutra. Zato je 'Dead End' zavrijedio 8/10, dok 'Angels With Dirty Faces' ide na višu potenciju zbog širine priče koja kao da razrješuje enigmu 'Dead Enda'. Pa ipak ne može se besprijeporne adute ovoga filma pretpostaviti eventualnim nedostacima onog drugog. U 'Anđelima garava lica' se možda nešto više realizira ono što se u 'Dead Endu' tek nagovješćuje. U konačnici realno je oba filma zaokružiti sa jakom i čvrstom ocjenom 8/10 s time da ih se svrsta u onaj gornji dio ljestvice s filmovima ocijenjenim sa 8. Mala prednost ide ovom Curtizovom filmu s Jamesom Cagneyem ali ne u tolikoj mjeri da se drastično diže ocjena.


-------------------------------------------------------------------

(JERRY & ROCKY; ANGELS WITH DIRTY FACES)

(ROCKY NIJE STIGAO PRESKOČITI OGRADU)

(ROCKY SULLIVAN & HIS LAWYER JIM FRAZIER)

('PROMISES'; PARE TE ČEKAJU VANI)

('LOOK, I KNOW YOU'RE A SMART LAWYER..VERY SMART..BUT DON'T GET SMART WITH ME.')

(ROCKY PO IZLASKU IZ ZATVORA IDE RAVNO FRAZIERU)

(ČUDO NEVIĐENO NA FRAZIEROVOM LICU)

(S ROCKYJEM SULLIVANOM NEMA ŠALE)

(LAŽNE GRIMASE;'YOU'RE OK.. MAYBE I MIGHT HAVE A SPOT FOR YOU...')

(ROCKYJA BI ZGAZILI DA NIJE PREUZEO STVAR U SVOJE RUKE)

(KLINCI S ULICE IMAJU NOVOG UZORA)

(IGRAJU BASKET SAMO ROCKYJU ZA VOLJU)

(POSLIJE BASKETA)

(POZNANICI OD DJETINJSTVA; ONA PREPOZNAJE ROCKYJEVE DOBRE STRANE)

(PRIJATELJI ZAUVIJEK, ALI MORALNO NA SUPROTNIM STRANAMA)

(JERRY ĆE RAZOTKRITI ROCKYJEVU ZLOČINAČKU KLIKU)

(MAFIJI DOŠLO 5 DO 12)

(SMJESTIT ĆE ROCKYJU)

(ROCKY ĆE IH SREDITI)

(SAM PROTIV SVIH)

(CILJ MLADIH: BITI JEDNOG DANA KAO ROCKY)

(JERRYJEVA MOLBA I ROCKYJEVE POSLJEDNJE MINUTE)

(TKO JE BIO ROCKY SULLIVAN)

--------------------------------------------------

(JAMES CAGNEY, ANN SHERIDAN: Angels With Dirty Faces, 1938)

(PAT O'BRIEN)

Oznake: Michael Curtiz, James Cagney, Humphrey Bogart, Ann Sheridan, Dead End Kids, film noir, kriminalistički, 1930s, 1938, 8/10

- 14:51 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se