Pjesma o jednoj mladosti

27.07.2009., ponedjeljak

Harry Potter i Princ miješane krvi

Ulaznica za Harryja Pottera

Sinoć smo bili u kinu. Gledali Harryja Pottera. Knjiga je već odavna pročitana. Starija pročitala ponovo neki dan, pa i ja uzela da ponovim gradivo. U dva dana pročitala knjižurinu (što će reć koliko posla sam imala u četiri smjene)... Pročitala u subotu i kritiku Jurice Pavičića u Jutarnjem, čist infić.

...Iz kina smo izašli nakon 3 sata. Prvih desetak minuta žurnali, jel, najave nadolazećih filmova. Pa zatim prvi dio. Pa bez ikakve najave crn ekran i poruka da je sad pauza od 15 minuta, za piš-partiju ili kupnju novih količina kokica. Il jednostavno za protezanje nogu. Neki se klinci igrali lovenke po dvorani, ispucali dotad skupljenu energiju. U dvorani svježe, tko je bio golih nogu, nije mu baš bilo najugodnije.

Elem. Film je dobar. Ima najviše "pjesničke slobode" do sad. Redatelj se nije previše pridržavao knjižurine. Naravno, petsto i nešto stranica prikazati u filmu od dva i pol sata nije nimalo lako. Hrpa likova uopće se ne pojavljuje u filmu (Dursleyevi, Meropa, Morfin, Gaunt, Dobby, Bill, ministar Scrimgeour), zbog izbacivanja velikog broja događaja neki su postupci likova ostali neobjašnjeni.

Čisto par natuknica. Harry čita novine u kafiću u podzemnoj željeznici, dogovara spoj s konobaricom. Mislim... izmišljena i nepotrebna epizoda. Harryja, ranjenog nosa i pokrivenog plaštem nevidljivosti, u vlaku pronalazi Luna. Umjesto Tonks. Malfoyev boravak u Sobi potrebe je jako potenciran, za razliku od npr. objašnjenja što je s Dumbledorovom rukom. Hermiona i Lavender sukobljavaju se kod bolničke postelje u kojoj leži Ron nakon trovanja. Ronovo izgovaranje Hermioninog imena postaje direktnim razlogom prekida Lavender i Rona (a ne scena izlaska Hermione i Rona iz spavaonice), i Hermiona likuje. Harry odlazi Hagridu s profesorom Slughornom i tek tada saznaje za Agragogovu smrt. Dok je u knjizi upravo smrt pauka razlog zbog koje Slughorn odlazi s Harryjem. Na kraju filma nema prikazane borbe u dvorcu. Harry nije paraliziran u sceni ubojstva Dumbledora. Time potpuno gubi u karakterizaciji, i postaje kukavica. Tako da kraj uopće nema logiku knjige.

Spektakularna scena napada smrtonoša na London. Dvije-tri strašnije scene. Pri jednoj se prolomio takav vrisak u gledalištu da su neka djeca poskakala sa svojih sjedala. Pa je nastao smijeh... Ljubavnih scena malo, samo kao naznaka sazrijevanja glavnih junaka. Gluma vrlo dobra. Jedino me Luna razočarala. Njen lik je toliko simpatičan i luckast u knjizi da sam očekivala puno, puno više. Pogotovo kad joj je dana uloga Harryjeve spasiteljice.

Ajd, odgledali smo i taj film. Mali izlet u Rijeku, zajedničko popodne. Na povratku kući, pozdravili nas prohladna dolina Mirne (vani je bilo 16°C) i osvijetljeni Motovun.
- 18:33 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu