Pjesma o jednoj mladosti

24.06.2009., srijeda

8. razred

Upravo sam se vratila iz osnovne škole, s dodjele svjedodžbi osmašima i pohvalnica odlikašima. Gledala sam te mlade ljude, neke sitne kao da su završili peti a ne osmi razred, neke visoke i naizgled puno zrelije nego jesu (hehe, bilo je i štiklica na nogama četrnaestogodišnjakinja i dekoltiranih haljina, ali – blože moj – toga bijaše i prije 30 godina i bit će za 30)... a kao da je nedavno bio dan kad su krenuli u prvi razred. I kad su ih, uzbuđene i zaigrane, prozivale njihove prve učiteljice... I danas su te drage žene bile u publici, jednako ganute i ponosne kao i mi roditelji.

Svečanost dodjele svjedodžbi okupila je stotinjak učenika i otprilike toliko roditelja. Kratki program, riječ ravnatelja, prozivka prvo svih osmaša, pljesak svakom učeniku, potom dodjela priznanja i knjiga odlikašima (od 118 učenika osmih razreda, njih 27 je završilo svih osam razreda s odličnim) te na kraju čitanje ravnateljeve posvete istim tim odlikašima, ali i svim drugim učenicima. Jedno životno razdoblje je iza te djece, tih malih-velikih ljudi. Djetinjstvo je gotovo. Nisu toga još svjesni.

Mi roditelji smo očito uzbuđeniji od njih (od ponosa su mi pucale grudi). I što se ove svečanosti tiče i samih upisa u srednju školu. Slijedeći ponedjeljak čeka nas prijava u gimnaziju. Bujska gimnazija prima ove godine 28 učenika. Velika je u sedmom i osmom razredu skupila maksimalan broj bodova koji utječu na upis. Bila je uvjerena da će imati zaključenu četvorku iz talijanskog, ali u ruke je primila svjedodžbu s prosjekom 5.0, tako da neće biti potrebno nositi na upis svjedodžbe petog i šestog razreda. Naime, pri upisu u gimnaziju bitne su ocjene iz hrvatskog jezika, matematike, zemljopisa, povijesti i stranog jezika. A "ukoliko je kandidat u osnovnoj školi učio dva ili više stranih jezika, vrednuje mu se bolja ocjena iz stranog jezika, pod uvjetom da je taj jezik učio najmanje četiri godine, što dokazuje svjedodžbama o završenom V., VI., VII. i VIII. razredu osnovne škole." Tako da se 29. lipnja nose samo dvije svjedodžbe. I raduje činjenica da nije potrebno nositi domovnicu ni izvod iz matice rođenih, nego u prijavnici roditelj "obvezno potpisuje izjavu kojom školi daje pravo provjere osobnih podataka kandidata u Središnjem državnom uredu za upravu. Srednje škole će do 29. svibnja 2009. godine ishoditi od Središnjeg državnog ureda za upravu odobrenje kojim će im se omogućiti elektronski pristup i uvid u maticu rođenih i knjigu državljana radi provjere osobnih podataka kandidata koji se natječu za upis." Ajde de...
- 20:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu