Pjesma o jednoj mladosti

27.03.2009., petak

Novigrad

Za vikend najavljuju kišu. Fuuuj. A tako bih rado negdje na izlet. Priroda se počela buditi, toliko pupova, cvijeća i drveća čeka da ih netko primijeti i uslika... Al ako bude bilo prilike, čim sutra ili prekosutra bude ikakvih naznaka da će u slijedećih sat-dva vremena biti suho – odosmo.

Novigrad

Novigrad

Mlađa je čitav ovaj tjedan ostala doma. Ćopila ju je želučana viroza. Boli je trbuh, tjera na povraćanje, nekoliko dana imala je povišenu temperaturu. Klonula. Ona kaže da se osjeća "labavo". Jede koliko može, s oprezom i strahom. U gradu inače ima puno djece koja pate od istih simptoma. Imunitet nizak, temperature zraka izuzetno prevrtljive, jedan virus i eto ti belaja... Vjerujemo da će do ponedjeljka organizam ojačati i da će Mlađa veselo odskakutati u školu. Možda joj je prva dva dana i bilo zgodno ostati dulje spavati, ali sad joj je već debelo dosadno i jedva čeka povratak u svakodnevicu.

Sutra Starija putuje za Ogulin, na Regionalno prvenstvo mažoretkinja zapadne Hrvatske. Djevojke će i ovaj put nastupati u starim uniformama, starim čizmama i kapama. A novac za nove uniforme je osiguran. Ne znam što je zapelo sa šivanjem novih uniformi, zadnja informacija je da se nije našla prava boja tkanine... Od uvjeravanja da će uniforme biti spremne još protekle jeseni do uvjeravanja da će se na državno prvenstvo u svibnju ove godine sigurno ići u obnovljenoj odjeći – koliko vidim, djevojke gube žar i volju. I roditelji stalno propitkuju. Kad li će tek onda doći na red čizmice i kape?! Za kape nam je Starija prenijela informaciju da se mogu naručiti samo kod zagrebačkih mažoretkinja, i da jedna kapa košta 500 kn... Osim što će dakle naše mažoretkinje sutra nastupati u jedanaest godina staroj odjeći i obući (i zaraditi negativne bodove zbog toga), ima ih u grupi najmanje što je moguće. Devet. A jedna je djevojka bolesna i nije potpuno sigurno da će je roditelji pustiti na regionalno. Srećom da će se prvenstvo održati u dvorani umjesto na otvorenom (nda, još bi samo nedostajalo da se mišice smrzavaju vani po ovom ludom vremenu), pa ipak postoji nada da će sutra ujutro u 5 sati na dogovorenom mjestu osvanuti svih devet mažoretkinja... ako ijedna izostane, slobodno se mogu vratiti u tople krevete...

...Prizivajući lijepo vrijeme za vikend i tjerajući kišu što dalje od ovijeh krajeva, ostavljam vam par sličica Novigrada.

“Antička Emonija, Neapolis, Novigrad leži na poluotoku s dobro zaštićenom lukom. Tu su grčki moreplovci imali svoju koloniju, a Rimljani utvrđeni grad Civitas Novum. Nekada sjedište biskupije (520-1831), danas urbanizirani zeleni poluotok, turističko je središte na zapadnoj obali Istre. Gradić se razvio na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom. Sačuvao je srednjovjekovnu mrežu, ruševine, zidine i kule s kojih se branio. Unutar gradića nekoliko je gotičkih kuća, gradska loža i stambene palače. Kulturne su znamenitosti bazilika Sv. Pelagija iz XIII. Stoljeća, crkva Sv. Agate iz prijelaza 10. na 11. stoljeće te župa Sv. Marije, Maksimilijana i Pelagija."

Novigrad

Zidine:

Novigrad

Novigrad

Novigrad

Novigrad

Nešto se uklopilo u zidine,

Novigrad

nešto baš i ne:

Novigrad

Novigrad

Netko je umjetnički udahnuo stubištu i limenim sanducima malo živosti:

Novigrad
- 09:46 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu