novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

23

ned

10/16

Sve te slike kao iverje, truse se

miljudisrupama.blog.hr

77. je. U naš je dom nedavno stigao smotuljak i od princeze napravio stariju sestru. Carstvo se dijeli na malu i manju. Majka se ne odvaja od manje, a otac i veća kupuju traperice i 3 plišane miki maje. Plavu kutu čiju će kragnu baka ukrasiti čipkom. Mungos šlape i prvu školsku torbu. Bijelu majicu i crveni dres. Vodene boje i 2 kista. I dok joj vodeći je prvi dan u školu pokušava još malo dublje utisnuti „prvo lijevo, onda desno i ako nema nikoga trči“ njegov malo prečvrst stisak ruke odaje da se i on svega toga boji. Ipak, to su još uvijek dobra vremena, dobri dani.

81. je. Sjećam se ljeta na kraju kojeg se bolest uvukla u naš dom i strahom zamijenila bezbrižnost. Panika, nevjerica, majčine suze. Gorka i smrdljiva kao žuč. Živo se sjećam snage kojom je utjecala na naše živote. Sjećam se kako je oblikovala mene i načine na koje jesam i kolika je njena uloga u tome što nisam sve ono što nisam. Zastrašujuće je, nevjerojatno, koliko bolest žigoše i one koji od nje ne boluju. I ono kako se zbog nje kroz život mijenja i čime se zamjenjuje ono bez čega se (ne) može. Zastrašujuće je i skoro nevjerojatno ono kako desetogodišnje dijete shvaća i prihvaća bolest roditelja. I ono kako, gdje i zašto u sebi pronalazi dio krivnje i osjeća sram.

83. je. Spora, vruća nedjelja. Obiteljski ručak. Smijeh. Kokoš, krumpir. Dječji vrisci. Zelena salata. Jedna je još uvijek mala, druga još uvijek manja. Štrudla od jabuka, štaub i cimet po obrazima. Proliveni malinovac po bijelom stolnjaku. Nakon što je pao, ona manja vrišti ne mičući se sa svog mjesta. Veća bježi na balkon, trči s jednog kraja na drugi. Plače bez glasa. Majka vadi staklo razbijenih naočala iz očevog obraza i čela. On se bori za dah. Strah. Sirena hitne. Iako se činilo kao prvi udar, pokazalo se da je bio drugi. Prvi je već neke prije noći tiho prosnio.

90. je. Ona veća bježi iz kuće. Tamo, negdje. Bilo kamo gdje ne mora lijegati s mislima o tome tko će od njih prvi umrijeti. On koji umire od bolesti ili ona koja umire od tuge zato što on umire od bolesti. Odlazi negdje gdje joj neće biti bolje, ali gdje se jutrima neće prikradati očevom krevetu gledajući i osluškujući da li diše.

91. je. Ona veća trči hodnicima prazne bolnice na jednom zagrebačkom brežuljku. Lupaju marte tom prazninom. Zlokobna pustoš. Za njom klipše odeblji vojnik čiji je zadatak bio čuvati bolnicu očišćenu od ležećih u iščekivanju ranjenih. Viče – Kuda? Jesi normalna? Ne možeš gore. Vani, sirena tuli, kaže – zračna opasnost, a tamo negdje na III. katu leži on. Prikopčan na jedan stroj slijeva, na jedan stroj zdesna. Leži, gleda i šuti. Jer drugo ne može. Ona kaže – Volim te tata. I još kaže – Upisala sam kemiju, izmamivši time vjerojatno posljednji osmjeh na njegovo lice. Onaj debeli je sustigne i odvuče na hodnik. Kaže – Ajde mala ne plači, bit će dobro.

Za 4 dana dogodit će se treći i više ga neće biti.

2016. je. 25 godine te nema i iako sam odavno spojila sve razbijene dijelove, tamo gdje je tvoje mjesto još uvijek zjapi rupa koju ničim ne mogu zatrpati. I sve te slike o tebi, o nama, redovito i uporno u ove dane u godini truse se u meni kao iverje.


Nema naslova

zinhof.blog.hr

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
DAVID CROSBY - Lighthouse (2016)

Having broken a 20-year gap between studio albums with 2014’s Croz, David Crosby makes a speedy return to action with Lighthouse. Mellow music and West Coast hippy sentiments cast a lambent glow, a beacon of sorts in an America more profoundly divided than at any time since Crosby’s heyday in the 1960s. Co-written with Michael League of jazz-funk band Snarky Puppy, the songs are gentle affairs, mainly oriented around the 75-year-old’s acoustic guitar and voice, which remarkably retains an optimistic lilt despite a vigorous life of excess. “Look in Their Eyes” demands compassion for refugees over languid bossa nova while album standout “Paint You a Picture” finds a calm point in a tale of encroaching winter and grief. This is Crosby in full blown, offbeat singer-songwriter guise, perhaps the style he was always most comfortable with. The songs aren’t easily digestible but, as he winds into the final stages of his life, they are honest, intricate, personal and above all, uniquely the work of David Crosby; a songwriter whose finest music has always been just a bit off-center in the best ways.

Image and video hosting by TinyPic
Download: http://www45.zippyshare.com/v/PrRsfKr5/file.html

PASSWORD: zinhof

Nema naslova

anonimac2014.blog.hr

kazes bled si izgledas kao iscedjena krpa. ti me cinis takvim; beskrvnim, abnormalno ludim i nesigurnim. u medicini to bi moglo da bude ono konacno nista, u zivotnom smislu takodje konacno nista, u poeticnom smislu gubitak krvi. mislio sam "drugi put" ce biti lakse, prvog puta nisam bio potpuno ja. nisam bio pripremljen za zid. drugog puta uspecu zanemariti krzno odranog zeca boje krave prostranog po podu, stvoricu taj osecaj koji pripada svima; bicu polusvesno i neobazrivo bice koje gackanje po krvi zamenjuje lepim sebicnim osecajem i ponistava sve to glasnom muzikom, pusticu to metalno zubalo koje poseduje svaki covek i preobrazicu se u utvaru koja prizeljkuje krv, ratove, tuce, pijanstva, perverzije, orgije, popraceno krvavom vilicom, razbarusenom kosom i razbijenim nosem, budeci se na odgovarajucim distancama; bio bih tad abnormalno normalan. siguran od samog sebe. mislio sam tako. taj dan bi mogao likvidirati svu obazrivost, neku duboku emotivnu povezanost sa prirodom, ljudima, sa mnom. medjutim "drugi put" je bilo jos gore, vidno gluplje od prvog puta. sva prizeljkivana bezosecajnost pretvori se u blatnjav jad i shvatih to je konacni poraz . blato se lepi za sve i uranja u sve, potapa citav zivot. ne postoji nista uzviseno u slabostima koje proizvode patnju. treba mi mnogo maste i senki od kontura srece na podlozi. cak ni jesen ne pomaze u svemu tome. svo to lisce koje mi se unosi i siba lice samo vraca proslost. mekanu prirodu. suvise zahvalnu. u nekim drugim vremenima to ne bi bilo pateticno niti rdjavo, bilo bi pozeljno, zategnuto i korisno, u ovom dobu to je samo taj zec rasporenog trbuha. sam izvor romantizma sigurno potice od idiota.

Žutokapica

gp-zagrebancije.blog.hrJelačićev trg

22

sub

10/16

Romeo i Julija

lionqueen.blog.hr

Zahvaljujući svom djetetu, koje je studiozno izučavalo engleski jezik, u kući imamo cijelu seriju djela Williama Shakespearea pisanu u originalu na engleskom jeziku.

Poznati engleski književnik, kazališni glumac i redatelj William Shakespeare rođen je 1564. godine u Stratfordu na Avonu u Engleskoj, kao treće dijete u obitelji od osmero djece. Otac mu je bio imućan građanin i općinski vijećnik. William je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Napisao je mnoge komedije, tragedije i historijske drame. Neke od najpoznatijih tragedija koje je napisao su Romeo i Julija, Otelo, Hamlet i Kralj Lear. Umro je 1616. godine, odnosno prije točno 4 stoljeća.

Sasvim sigurno ste svi pročitali Romea i Juliju. Evo nekih najljepših stihova:

Julija:

Al kako dođe ovamo i zašto?
Jer vrtni zid je visok - teško ga je preskočiti –
a ovo mjesto smrt,
Kad uzmeš na um, tko si –
ako te zateče tko od mojih rođaka.

Romeo:

Na ljubavničkim lakim krilima preletio sam zid
jer pregrade od kamena ne ustavljaju ljubav.
Što ljubav može, to i kušat smije
I zato rod tvoj zapreka mi nije.

Julija:

Al ubit će te, ako li te spaze!

Romeo:

U tvome oku veća je opasnost
No u pedeset mača njihovih
Jer ako ti me slatko pogledaš,
Očeličen sam protiv njina bijesa.

Julija:

Ja ne bih htjela ni za čitav svijet, da tu te nađu.

Romeo:

Noć je meni plašt I krije me od oči njihovih -
Al nek me nađu, ako ne ljubiš me,
Jer volim umrijet s mržnje njihove
No ginuti bez tvoje ljubavi.

Julija:

A tko li je uputio te amo?

Romeo:

Tko? Moja ljubav. Ona me potakla,
Da tražim, ona savjet mi je dala,
A ja njoj oči. Nisam pomorac,
Al da si ti ko pusti žal daleko,
Što najdalje ga more plače, ja bih
Za takvo blago sreću kušao.

Julija:

Na licu mi je krinka noć
i, znaš, jer inače bi djevičanska rumen
obojila mi obraze za ono, što čuo si večeras od mene.
Po pravilima htjela bih se vladat
I što sam rekla, htjela bih zanijekat -
Da, htjela bih, al zbogom, pravila!
Ah, ljubiš li me? Znadem, što ćeš reći,
I vjerujem ti, al se nemoj kleti,
Jer mogo bi iznevjerit, a vele -
Kad ljubavnik se lažljivo zakune,
Da Jupiter se smije.

Izvor: W. Shakespeare „Romeo i Julija“ s engleskoga preveo: Milan Bogdanović


Ovo je samo mali isječak iz ove predivne i nesretne ljubavne priče, koja je nadahnula ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva 1935. godine skladati prekrasnu glazbu za balet Romeo i Julija.

Izvor:

Balet je prvi put izveden u Brnu 30. prosinca 1938. godine. Hrvatska praizvedba bila je 28. lipnja 1948. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ove godine ponovno je na repertoaru u našem kazalištu i to u koreografiji jednog od najpoznatijih plesača i koreografa, Francuza Patricea Barta iz Baleta pariške Opere.

Image and video hosting by TinyPic

Uloge:

Julija, kći Capuletija: Miruna Miciu
Romeo, sin Montecchija: Guilherme Gameiro Alves
Tibaldo, nećak grofice Capuleti: George Stanciu
Mercuzio, Romeov prijatelj: Takuya Sumitomo
Benvoglio, Romeov prijatelj: Simon Yoshida
Paris: Duilio Ingraffia
Grofica Capuleti: Natalia Horsnell
Grof Capuleti: Azamat Nabiullin
Grofica Montecchi: Milka Hribar Bartolović
Grof Montecchi: Andrej Izmestjev
i još cijeli niz predivnih balerina i baletana Baleta HNK u Zagrebu.

Image and video hosting by TinyPic

Sadržaj:

PROLOG

U obiteljskoj grobnici, potpuno slomljena grofica Capuleti očajava, plačući nad grobom svoje mlade kćeri Julije, koja je sebi oduzela život nakon što se Romeo ubio, zabunom misleći kako je i Julija mrtva. Grofica se prisjeća svega što je prethodilo ovoj strašnoj tragediji, koju je uzrokovala dugogodišnja mržnja koja vlada između njezine i druge moćne veronske obitelji, Montecchi.

I. ČIN

Na ulicama Verone, mladi Romeo iz obitelji Montecchi sretne svojega prijatelja Mercuzia. U njegovu društvu lakše može zaboraviti svoju tihu patnju, Rosalindu, koja mu je potpuno nedostižna. Dok pokušava razvedriti prijatelja, Mercuzio je i ljubomoran jer Rosalinda o njemu ne misli dobro.

Stižu Tibaldo i Benvoglio, a prate ih i drugi članovi zavađenih obitelji Montecchi i Capuleti. Dok se nećak grofice Capuleti, Tibaldo stalno otvoreno sukobljava s mladićima iz obitelji Montecchi, Benvoglio, koji je prijatelj s obje, pokušava na miran način zaobići sukobe i sve uvijek okrenuti na šalu. Ali samo viša sila može smiriti svađu među ovim uvaženim gradskim obiteljima. Tibaldo koji stalno otvoreno izražava svoj bijes i netrpeljivost, postaje žrtva vlastite agresije i nasilja.

U međuvremenu se Julija, uz pomoć majke i dojilje, priprema za bal u roditeljskoj palači, na kojemu će grof Paris zatražiti njezinu ruku i najaviti vjenčanje. Stiže Tibaldo koji prema grofici Capuleti gaji nježne osjećaje, a koje mu ona uzvraća jer ga je voljela i prije nego što se udala za grofa. Dok oni razgovoraju, Julija primjećuje kako je njihov odnos puno više od čiste obiteljske privrženosti.

Mercuzio dobiva pozivnicu za bal kod Capuletija i želi sa sobom povesti prijatelje Romea i Benvoglia. Susrevši ponovno Rosalindu, zbog nje pristaje ući u neprijateljsku kuću. Svi odluče nositi maske. Na balu, poslije prvoga plesa, dok gosti još pristižu, otac upoznaje Juliju s Parisom. Usred vreve koja vlada među gostima, Romeo i Julija se prvi put ugledaju, i dok plešu svoj prvi ples, među njima se rađa ljubav na prvi pogled.

Grofica Capuleti zapleše s Tibaldom, ali zastanu kada Tibaldo u maskiranome Romeu prepozna člana obitelji Montecchi. Bevoglio nagovori Romea neka napuste bal te izbjegnu sukob koji je na pomolu. Još iste noći Romeo preskače ogradu Capuletijeva vrta jer ponovno želi vidjeti djevojku koja ga je opčinila. Penje se na balkon njezine sobe, u kojoj Julija jednako čezne ponovno vidjeti Romea. Na mjesečini koja ih obasjava Romeo se kune Juliji na vječnu ljubav darujući joj cijelo svoje srce. Oni dogovaraju brz skorašnji susret.

II. ČIN

Na gradskome trgu vlada uobičajena dnevna vreva, a među mlade dolazi i sanjalački, potpuno zatravljeni Romeo. Kroz zaposlenu gomilu probija se Julijina dojilja, noseći Romeu pismo od njegove ljubljene. U pismu Julija moli neka se ožene u tajnosti, i to što prije. Romeo ugovara susret kod patera Lorenza.

U kapelici, pater Lorenzo u velikoj brzini vjenča Romea i Juliju. Mladi bračni par mora se odmah i rastaviti, ali dogovaraju noćni susret u tajnosti Julijine sobe.

Vrijeme je karnevala i na gradskome trgu skupljaju se građani na ples i veselje. Dolazi i Romeo kako bi sa svojim prijateljima sudjelovao u slavlju. Dobro raspoloženje pomuti Tibaldo, koji kao i uvijek traži kavgu i poteže mač, pa veselo druženje završava u borbi u kojoj Tibaldo smrtno rani Mercuzija s leđa. Iako je na svaki način nastojao izbjeći Tibaldove provokacije, smrt najboljega prijatelja Romeu pomuti razum, pa on za odmazdu izazove Tibalda na dvoboj i ubije ga.

Grofica Capuleti, koja dolazi na trg uživati u karnevalskoj povorci, stiže upravo u trenutku kada se dvostruka tragedija već dogodila. Nevjerujući da je njezin ljubljeni Tibaldo mrtav, ne može skriti svoju golemu bol.
Poslije dvoboja Romeo mora pobjeći iz grada te namjerava odjahati u Mantovu, no, prije nego ode, mora se oprostiti od svoje najdraže. Kradom se uvlači u Julijinu sobu, gdje oni provode svoju prvu i jedinu noć ljubavi. U osvit novoga dana koji najavljuje ptičji pjev, mladi se supružnici jedva stignu pozdraviti, prije negoli dođe grofica Capuleti. Ona ima zadatak primorati Juliju neka pristane na brak s Parisom, jer to od nje traži njezin otac.

Julija potraži pomoć kod patera Lorenza, kod kojega Paris upravo ugovara vjenčanje. Lorenzo joj daje napitak uz pomoć kojega će lažirati vlastitu smrt i time izbjeći udaju.

U palači Capuletija svi užurbano pripremaju skorašnje vjenčanje. Ostavši sama Julija dvoji treba li popiti napitak ili ne. U mislima joj je vlastita majka, koja je voljela Tibalda, ali se ipak udala za grofa Capuletija, jer je taj brak bio prikladniji. Ta joj misao daje snagu i ona popije otrov i usne na krevetu.
Jutro je i dolazi Paris s prijateljima, ali misleći da Julija još spava, ostavlja je. Grofica Capuleti došavši u namjeri da pripremi kćer za vjenčanje, nalazi njezino beživotno tijelo na krevetu.

Iako je pater Lorenzo odmah poslao pismo Romeu kojim ga obaviještava o Julijinoj lažnoj smrti, ono mu nikada nije stiglo, ali mu je Benvoglio donio vijest o Julijinoj smrti. Romeo užurbano juri u Veronu, kako bi se posljednji put oprostio od svoje drage, prije nego li samome sebi ispijanjem otrova oduzme život uz odar na ko-jemu leži njezino beživotno tijelo. Julija se budi u trenutku Romeova umiranja, i preostaje im samo toliko vremena da izmjene poljubac za vječnost. To traje trenutak, a odmah zatim Julija sebi oduzme život bodežom svojega muža.

EPILOG

Priča završava tugovanjem grofice Capuleti u obiteljskoj grobnici. Bi li došlo do ovakve tragedije da nije postojala nepremostiva mržnja među dvjema obiteljima?

Prema sadržaju dr. Christiane Theobald

Izvor: www.hnk.hr


Prekrasan balet, predivna glazba, odlična koreografija… uistinu užitak i za oči i za uši. Toplo preporučujem.


***************

"Disappear"

We made the world believe we didn't care
We gate crashed parties and just stood and stared
We moved to London and stayed in all year
You wrote poetry while I disappeared

You made a choice for us to live it up
I've got a voice inside me saying give it up
Let's get out of here, let's find a new career
You be famous, I'll disappear

Disappear - I erase myself again

I need security, you favour chance
I ponder everything, you advance
You bring the world to me and I just sneer
Standing next to you I disappear

Lyrics: Steven Wilson

Image and video hosting by TinyPicFoto:

Shillong je glavni grad u jednoj od najmanjih indijskih pokrajina Meghalaya , poznat i kao "Prebivalište kišnih oblaka". Nalazi se na nadmorskoj visini od 1496 m, s najvišim vrhom Shillong Peak na 1966 m. Shillong je 330. najveći grad u Indiji sa 143,007 stanovnika prema popisu iz 2011. godine i univerzitetsko je sjedište te regije. Nalazi se između Brahmaputre i Surma doline pa je kišna klima Shillonga puno hladnija od tropske Indije. Kraj oko Shillonga je brdovit i bogat jezerima i vodopadima.
Stanovništvo pripada trima velikim plemenima planinskih regija Garo, Khasi i Jaintia.
Važno je trgovačko središte za poljoprivredne proizvode iz regije (naranče, krumpir, pamuk); u njemu se nalazi Pasteurov institut i medicinski istraživački institut te dvije bolnice. U blizini je hidroelektrana. Znatno je razrušen u potresu 1897. godine.

Izvor1:
Izvor2:
Izvor3:


888. post cerek

"Aj ja zagrizoh šareniku jabuku..."

sidhartha.blog.hr

Iako sam ovaj blog zamislila kao moja razmišljanja o filozofiji i ljepoti, kulturi i duhovnosti, dobroti i humanosti, ne mogu ne započeti jednom temom o politici koja je svoje „krakove“ raširila u sve ovo gore navedeno. Danas se politika u sve upliće i ima moć da nam pokvari što god poželi. Tako sam ja, u ovih svojih četrdeset devet i kusur do pedeset godina života shvatila, da bez politike ne možemo, iako to željeli pod svaku cijenu i koliko god nam se ona gadila . Ono dekartovsko „mislim, dakle postojim“, slobodno danas možemo samo citirati. Prije će biti, „bavim se politikom, dakle stvarno postojim“, jer zanemarujući i zaobilazeći je svaki put kada želimo nešto promijeniti, kao da i ne postojimo. Ja bih samo voljela živjeti onako kako sam to zamislila već sa svojih petnaest; malo se moliti kojem god želim bogu, malo se družiti sa prijateljima i dragim ljudima, malo pjevati i zaplesati, malo putovati i dosta raditi, malo živjeti ovdje koliko god to želim i gdje god ovdje poželim. Izgleda da mi se u sve moje planove dosada uvijek miješala politika. Na više načina, potajno, kriomice ili javno, ja je nekako nisam nikad mogla zaobići. Ovo su za sad moje samo uopćene spoznaje.
Nedavno su Bošnjaci imali svoje izbore i to je lijepo da u jednom suvremenom demokratskom društvu manjine svaka za sebe vode svoju nacionalnu i kulturnu politiku (kad bi do kraja bili u tomu sposobni). Naime, kako se Bošnjaci nisu nikako mogli dogovoriti oko vlastitoga predstavnika, što su tadašnji izbori pokazali, po drugi puta je pobijedila predstavnica albanske nacionalne manjine, koja usput rečeno nije loša, ali ona ima dosta posla i u svojoj „matičnoj kući“. Problem je u tomu da su već po drugi put Bošnjaci „zasmetali jedni drugima“ i bez obzira koliko ih ima, a ima ih, fala bogu, u „lijepoj našoj“ puno i dovoljno, nisu pokazali demokratsku zrelost, niti izašli na izbore u pristojnom broju, a ona manjina toliko je „isfrustrirana“ različitim problemima koji se u bošnjačkim tijelima i institucijama provlače već godinama, da na kraju imamo to što smo dobili, a to znači: do sljedećega puta, sve ispočetka.
Ma pogledajmo samo bošnjačka kulturna društva u „lijepoj našoj“. Oni izgleda još uvijek nisu na čistu oko jedinstvene kulturne politike.; kako bi što trebalo izgledati, tko bi to trebao voditi i na koji način i s kim i što bi uopće trebali činiti s novcem koji im tako dobrohotno država godišnje isplaćuje?
Konkretniji opis svega toga dobit ćemo ako vam opišem kulturno djelovanje u jednoj bošnjačkoj udruzi u središtu Zagreba. „Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske“ osnovana je još devedesetih godina, fino je to sve bilo zamišljeno, sve dok cijela stvar nije počela propadati „iznutra“. Pri udruzi BNZH djeluje kulturni ansambl „Bosana“, koji uključuje djelovanje bošnjačkoga folklora i zbora. Tamo bi se trebali okupljati Bošnjaci zainteresirani za promicanje vlastite kulture i tradicije i njihovi prijatelji, ljubitelji bošnjačke kulture i sevdaha. I svi ostali dobronamjerni su dobro došli. Ispalo je da je sve to zatvorenoga tipa, da ne može doći pjevati ili učiti sevdah tko želi, nego tko je „politički podoban“, odnosno tko se izvrsno uklapa u nečije pojedinačne sebične interese onih koji ovu udrugu vode na ovaj način već godinama. Ja sam zbog svega toga bila isprva šokirana, naime, sjetila sam se vremena iz mladosti kada sam nastojala sudjelovati u stvaranju bošnjačkih institucija koje bi trebale štititi prava Bošnjaka, a ne oduzimati im pravo na izražavanje vlastite kulture i tradicije na mjestu na kojem im je to po Ustavu Republike Hrvatske zagarantirano, među ljudima koji se udružuju i djeluju zbog sličnih zajedničkih interesa, a to je zaštita i promicanje bošnjačke kulture i tradicije. I ne samo to, ispalo je da Bošnjaci, koji po svom rođenju i OIB-u imaju prednost i pravo davati svoj doprinos ovakvim i sličnim idejama, ne znaju i nisu sposobni pjevati sevdah, nego to trebaju učiti od „drugih“, u ovom slučaju „nebošnjaka“, koji se zbog nečega osjećaju „ugroženo“ na mjestu koje je i stvoreno zbog toga da se manjina u „lijepoj našoj“ ne osjeća ugroženo i da na miru može lijepo pjevati izražavajući ljubav prema svome, bez ikakve bojazni da će im se to pravo ikada oduzeti. I da ironija bude veća, na osnovu „bošnjačkih para“ ovi drugi lijepo nastupaju i putuju po „lijepoj našoj“ i na taj način „predstavljaju“ one kojima je Ustavom zagarantirano da imaju pravo predstavljati sami sebe. I nije im u cilju promicanje bošnjačkih vrijednosti, a kao takvima ne može ni im ni biti, jer nisu to; nego, budući da su uspjeli „privatizirati“ cijeli ansambl, a "naši" su to dozvolili, cilj im je prije svega da se malo podruže, tu i tamo loše zapjevaju sevdah, koji, pravo nek' im bude i ne može i ne zna svatko kvalitetno pjevati, te "džabice" putuju po izletima sa novcima onih koji imaju pravo na njih na osnovu svojih bošnjačkih OIB-a i nacionalnoga kulturnoga programa.
Ima tu još dosta toga, pa ću vam cijelu priču ispočetka morati ispričati nešto kasnije.

Nema naslova

nakaucu.blog.hr

Kad ti nije lijepo tu gdje jesi, najbolje je otići. Mnogo je uspomena i nisam više sigurna šta je od toga bilo a što je ono što sam željela da bude, niti da li smo od svega nekada nešto željeli skupa?
Nije više ni važno. Kako god, uspomene su moje, zapisano je moje, tu sam bila ja, ovo sam bila ja. Takva kakva jesam, kako sam se zahvaljujući tebi i drugima vidjela, osjećala.

Nikad nisam voljela jesen, to stalno podsjećanje na umiranje svega. Umiranje ljeta, odlazak ptica negdje daleko, iako ljudi kažu da se ptice s vremenom vrate. Ne želim čekati njihov povratak ovog puta.
Ne da se

gp-crnobijele.blog.hr
Moslavina

I nije Ines.

svejedno

slavonchica.blog.hrSvejedno je
kako se zoveš,
ja znam imena ulica
kojima prolaziš.
Svejedno je
kome se smiješiš,
ja znam
da si me sinoć sanjao.
Svejedno je
što me više ne zoveš,
ja znam
da to tebe boli više nego mene
i, sasvim je svejedno
što ti znaš
da mi je svejedno.

J u b a v !

nisaneldiablo.blog.hr

" Di je ono.. kad bi se jubili bez zavita
znajući valjda...iz ovakvih se jubavi nikada u brak ne upliva "

Jubavi

Di je ono
kad bi otiša
a ja bisno
stine
za tvojim brodom itala
Di je ono
kad bi se jubili
bez zavita
znajući valjda
iz ovakvih se jubavi
nikada
u brak ne upliva

A di je ono
kad si onu jednu u lipoj vešti
pogleda
a ja poludila
pa si se smija
i onako me jubija
ka šta onu bezveznjakušu u vešti
niko nikad nije jubija

Di je brale ono
kad san rekla
aj ća
i da mi ne tribaš
a ti ka ti
stvarno otiša
a ja ka ja
cilu noć ballantine
pila
i namjerno
duvan na šteriku palila
ko zna koliki je
nevini pomorac
zbog tebe platija

Di je ono misto
na mom vratu
šta si ga samo ti otkrija
di je
ono misto na svitu
di si bez mene
otplovija
i bila bi te proklela
da nisan i ja
moru dušu prodala
i ovu pismu bi tvojim imenom
naslovila
da se nisi
oženija
i svojim bi je imenom
potpisala
da se nisan
udala...

Ma, nisan ti se ništa
prominila
samo više ne slušam
Ferryja
i zaboravila san
okus whiskeya ( sad san ti ženstvena )
ovisna san još samo
o Pomorskoj večeri
iz splitskog studija
i više
neznan ni ja
dije ono misto
na vratu
šta si ga samo
ti, brale,
bija otkrija.....

Boba Đuderija "Marčelina"

preneseno iz Slobodne Dalmacije
Jednostavno.... nisan moga ne podilit je s vama


Subota

nakrizanju.blog.hr

Dan je počeo ovako
no dobro,
nije to bilo ujutro nego više prema podnevu :-P

onda je bio red sunca
red čistog veša
pa hmelj

a sad kuham kašu
:)" R i p o r t "

hajjnezir.blog.hr


Mir i spas Božji ti želim!
*'Ko o čemu ja o uzrocima, ….
*
Raport: „Gospodine si-Ti!“
*
U prvom krugu su žedni,
u drugom krugu su bijedni,
u trećem krugu su kužni,
u četvrtom krugu su tužni,
u petom krugu – svi Tebi dužni,
u šestom krugu jadni,
u sedmom krugu gladni,
u osmom krugu svi ….. hladni.
Izvan i iznad krugova siTi!
Raportira: ta-Kama
*
„ta-Kama", reci gojima da se ne približavaju krugovima mojima.
Što dalje od mojih krugova,
ta ja uživam od njihovih dugova!
*
Moji krugovi – njihovi su dugovi.
Njihovi mi dugovi – 'najbolji drugovi'.
Šta drugovi, jarani, ta mani – tamanite ih s_e.“
*
Eppur si muove,
Stariji polubrat, nh.
**
Svaku sreću, mir i dobro Ti!,hn.nosretan

Sretan rođendan

nediljkonedic.blog.hr

Moja kći Nevenka, mag. filozofije i pedagogije i pjesnikinja (23. X. 1989.) na privremenome radu u Irskoj sutra slavi rođendan. Najljepše čestitke u moje ime te u ime svih pratitelja DUE uputit će joj Fantomi s pjesmom Sretan ti rođendan.Fantomi - Sretan ti rođendan

Otac

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se