novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

19

ned

02/17

mushin munen škola japanskog jezika

japan.blog.hr


42df783885cc64e6582e56a74408cec6.jpg

Gašenjem hagakure bloga mushin munen škola japanskog jezika
seli na ovaj blog, eventualno prema potrebi na nihonkichigai blog
ako bude zahtijevala situacija. Nema razloga da odmah ne krenemo.

Dobro došli ! Yokoso :D


0907442cb0278f8e8f640a9a4eda1574.jpg


...ili može ovako na hiragani... :)


5c58218dde9a5452c237f92c40f4a316.jpg

Sad kad smo se pozdravili i poželejeli dobrodošlicu možemo krenuti.
Krenut ćemo tj. nastaviti gdje smo stali na hagakure blogu, od lekcija
Victora iz Nagoye i Basic Japanese (lekcije iz 1984. godine). Pa počnimo. Hajimemasho !
Malo ćemo se ipak vratiti unazad i krenuti na ovom blogu od 21. lekcije.

# primjeri iz lekcije

Yattenarerai yo ! / Dosta je.

Mo takusan da. / To je dovoljno. Dosta je.

Yamete yaru. / Odustajem. Prestajem s tim.# nihongo arhiva #

mushin munen škola japanskog jezika - 28. dio (hagakure blog, 29. srpnja 2016)

mushin munen škola japanskog jezika - rekapitulacija - III dio (hagakure blog, 1., 2. & 3. siječnja 2016)

poticajni tečaj japanskog by Victor XD 215. lekcija : ) (nihonkichigai blog, 23. kolovoza 2015)

poticajni tečaj japanskog - bonus lekcija : ) (nihonkichigai blog, 30. rujna 2011)

...uskoro nastavljamo dalje...
Nema naslova

alenzoric.blog.hr

Najbolji dan za
posaditi drvo
bio je prije 20 godina.
Sljedeći najbolji dan
je danas.

Pletex kreativci, II. čin

laloba.blog.hr


Odlučila sam Pletex kreativcima dati nastavak u svom blogerskom svijetu. Zapravo, oni sami pišu taj nastavak. Kako? Kao što sam napisala u prvom blogu o njima, u petak, 17. veljače, čekao nas je odlazak na Lidrano. Otišli smo s mišlju i željom kako želimo drugima prenijeti poruku kroz našu izvedbu. Nismo imali nikakvu šaljivu, već vrlo ozbiljnu temu s kojom smo predstavljali našu školu. Oni koji su čitali prvi dio o Pletex kreativcima, znaju da smo uzeli dio teksta Siniše Glavaševića u kojem on govori o svome gradu. Ne moram posebno ni naglašavati o kojem se gradu radi. No, to nije samo Vukovar, to su svi oni gradovi koji su pogođeni ratom, prolijevanjem krvi, nasiljem i smrću. Tom tekstu smo dali nešto drukčiji izgled, stavljajući ga u vrijeme prije nego što su nam životi postali ugroženi i vrijeme poslije za koje vjerujemo da je svjetlost ipak ta koja će pobijediti.
Bili smo drugi po redu u skupnim izvedbama. Na samom početku izvedbe, nastale su tehničke smetnje (čitaj – osoba zadužena za tehničke stvari malkoc je zabrljala, no tko radi taj i griješi). Taj početak popraćen smetnjama ujedno je bio i izvanredan način da učenice pokažu sposobnost improvizacije. I upravo su to i pokazale. Nesmetano su nastavile dalje sa svojom izvedbom. Do kraja izvedbe, sve je teklo onako kako je trebalo teći. Nakon cijelog programa i svih osnovnoškolskih i srednjoškolskih izvedbi, uslijedio je okrugli stol. To je onaj dio u kojem nam stručni žiri, sastavljen od redatelja, glumice i učiteljice (inače vrlo aktivne i u glumačkom stvaralaštvu) iznose svoja zapažanja, upute koju konstruktivnu kritiku i za kraj obznane koga predlažu dalje za državno natjecanje. Komentar na našu izvedbu bio je podugačak, s konstruktivnom kritikom koju sam automatski prihvatila i koju ću definitivno primijeniti.
Nakon izrečenih zapažanja od strane žirija, predsjedavajući je prozvao one koje predlaže za državno natjecanje. Kod Lidrana stvar je sljedeća, barem što se dramskog dijela tiče. U kategoriji monologa, ona osoba koja bude prozvana, odmah je upućena na državno natjecanje. Što se tiče skupnih izvedbi, one budu predložene, a zatim se čeka odluka iz Zagreba i poziv školi ako ta skupina prođe. I tako, došavši opušteno, bez nekakvog očekivanja, u želji da prenesemo poruku, da se zabavimo, da upoznamo nove ljude, steknemo nova iskustva, predsjedavajući je prozvao našu skupinu i predložio ih za državno. Napominjem još jednom da je nama ovo tek drugi Lidrano i da moje područje uopće nije ni hrvatski jezik, niti išta približno. Tako da nisam imala iskustva s Lidranom, sve do prošle godine. Nakon što su nas prozvali, meni je došlo da skočim i da ih sve zagrlim, ali žiri ekipa koja se nalazila na sceni, a mi u publici imala je ravno pogled na mene. Tako da sam svoje stanje sreće, a i pozitivnog šoka držala u sebi. Zagrlila sam ih sve na sceni kada su nam uručili priznanja. Učenice su tu odluku pak popratile s riječima Isuse, jeeeeeeeeeeee, ne mogu vjerovati, nas prozvali. A sjećate se učenice koja je imala zadatak prenijeti Glavaševićev tekst, onu duboku emociju što autentičnije izvesti i prenijeti bol kojim je obojan tekst Priča o gradu. Ta učenica se rasplakala od sreće. Kako je lijepo vidjeti te suze. Suze radosnice. Može li se itko više sjetiti kada je zadnji put od sreće plakao?
Još uvijek smo u stanju pozitivnog šoka, jer ovome nismo pristupili natjecateljski, već žarom, željom prenijeti emocije, potaknuti one koji su gledali na suosjećajnost, vjeru u bolje sutra. Došli smo s ogromnom kemijom koja vlada među nama, došli smo čistih srca i na kraju dobili i ovakvo priznanje. Sada čekamo. Čekamo što će Zagreb i ekipica odlučiti. Kakav god ishod bio, mi smo presretni. Iščekivanje nas ne zaustavlja u daljnjem radu. Ovih dana nas prijavljujem na još dvije manifestacije koje će se održati u travnju i svibnju. I ne zaboravite i snimanje spota koje sam spomenula. Mi idemo u nove radne pobjede, o kojima ću, sasvim sigurno, još pisati. Hvala svima koji su nam pružili potporu. Hvala svim onim bloggerima koji su nas bodrili prekrasnim komentarima. Moje curke zaslužuju puno više od ovih nekoliko redaka koje im ovdje posvećujem. Izrazito sam ponosna na njihovu volju i na njihov uspjeh, a ponajviše sam ponosna na ono što one jesu.
Za kraj ovog teksta, pozdravljaju vas Pletex kreativci i pozivaju one koji još nisu, da otkriju svoj stil kreativnosti i njime ukrase svoje i tuđe živote.

Općina Babina Greda

nediljkonedic.blog.hr

Babina Greda veliko je selo zapadno od Županje uz rijeku Savu. Nekoć je bilo u sastavu županjske općine, dok je sada samostalnom općinom. Površine je 79,51 km2. Ima oko 3.600 stanovnika. Spominje se još oko 1.200 kao Gerenda. Tada je bilo smješteno oko potočića Saonice i Dubočice, da bi se oko 1691. preselilo na visoko tlo pored potoka Berava.Osnovna škola u Babinoj Gredi djeluje od 1775., KUD "Mijat Stojanović" od 1903., nogometni klub "Šokadija" osnovan je 1923., čitaoničko društvo "Seljačka sloga " 1935., konjogojstvena udruga "Babina Greda" 1942., udruga "Likovni krug Babina Greda" i "Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine" 2002. te Udruga žena Babina Greda 2007. Općina također ima i šahovski klub "Šokadija", lovačku udrugu "Jastreb", športsko-ribolovnu udrugu i DVD. Kulturna priredba "Konji bijelci" održava se od kolovoza 1981.

Poznati Babogredci su: učitelj i prosvjetitelj Mijat Stojanović, biskup đakovačko-srijemski Stjepan Bauerlein, građevinski stručnjak prof. dr. sc. Franjo Verić, književnik prof. dr. sc. Ilija Babić, književnik i novinar Franjo Babić, novinar HRT-a Martin Vuković, nogometaš Josip Biškić i slikarica, pjesnikinja i etnografkinja Ana Verić.

Susjed

18

sub

02/17

Posjet Ueno parku & posljednjem samuraju 2015

nihonkichigai.blog.hr

lipanj 2015


1562351ff844c968712b7c19a3abb4e5.jpg

gore & dolje, iza mene & frendice statua Saigo Takamorija (1828-1877)
u Ueno parku (Tokyo) kojeg je glumio Ken Watanabe u filmu "Posljednji
samuraj" koji je zaista podignuo posljednju pobunu samuraja prije njihova
konačna nestanka; Ueno park prvi je javni park, otvoren 1873. godine;

21a02d43e2e39059a4ab4252104c4fe6.jpg

a31c2c5a4a0865b214f9fd066e9bdb8d.jpg
Raskol Tito Staljin

sveosvijetuprijenasiokonas.blog.hr

Nova Jugoslavija je stvorena i očišćena od klasnih neprijatelja, vlast su preuzeli radni ljudi na čelu sa KPJ koju predvodi maršal Josip Broz Tito. Povijest počinje od nulte godine tj 1945 nakon velike pobjede golorukog naroda protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika. Svi koji drugačije misle su likvidirani i ušutkani, počinje nova era oslobođena zaostalosti prošlosti buržuazije i raznih praznovjerja vjera je skoro pa zabranjena, Bog je mrtav, radni narod očekuje procvat, razvojem znanosti će se definitivno dokazati da Boga nema, da je to jedna zaostalost prošlih vremena, pred nama su neviđeni procvat socijalističkog čovjeka po uzoru na SSSR, petoljetke se rade, kreće obnova. Kao što se drug Staljin pitao koliko to papa ima divizija gdje su mu, tako se i socijalistički čovjek divi njegovoj genijalnosti i neustrašivosti, novim pobjedama koje se očekuju, Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska.

SSSR je prva socijalistička zemlja svijeta, pisao sam poseban post o komunizmu i oktobarskoj revoluciji, kada Lenjin stvara socijalističku boljševičku državu koja je bila ideal komunističkog pokreta koji je nastao kao odraz nezadovoljstva radništva sa iskorištavnjem radnika i nehumanim uvjetima za život radnika koji su jedva preživljavali dok su kapitalisti ostvarivali enormne profite, nešto slično kao danas. Temeljni ideolozi komunizma su Karl Marx i Friedrich Engels. Tako sam pisao u postu o komunizmu koji je negirao sve autoritete pa je odbacio Boga, stoga nije mogao ostvariti raj na zemlji već pakao jer tko god negira Boga dolazi od Sotone. To je papa i prepoznao i pisao enciklike o čemu sam pisao. Ali ovdje mogu istaknuti i još jednu marskističku tezu koja se zadržala do danas, da su narodi na ovim prostorima primitivni, za razliku od recimo kulturnih Nijemaca i Engleza i drugih zapadnjaka. Ta je teza preuzeta od Friedricha Engelsa koji je slavenske narode uvrstio u manje vrijedne i primitivne narode koji nisu ni do koljena Nijemcima i Mađarima. Karl Marx je posebno za Srbe ustvrdio da su "primitivci", a za Hrvate da su "kontrarevolucionari". I drugi narodi su u 19. st. izašli ispod kmetstva, kao Irci, pa ih Marx i Engels nisu etiketirali ali slavenske narode na Balkanskom poluotoku jesu etiketirali jer su imali predrasude i svoj marksizam temeljili na rasističkoj Hegelovoj filozofiji kojom se nadahnuo i Adolf Hitler.

U takvoj ideologiji bez Boga stvara se kult ličnosti, pa nakon Lenjina komunistički SSSR preuzima Staljin i čistkama se rješava svih nepoćudnih, on postaje Bog među komunistima. Čistke su bile takve da su se prijavljivali i supružnici međusobno i slani su u Sibir. U povijesti su te metode postale poznate kao staljinističke, slani su najbolji prijatelji i drugovi u Sibir, tko je god imalo bio sunmljiv. To su 30 godine 20 stoljeća. Josip Broz kodnog naziva Valter jugolsavenski komunist je tako napredovao što je prijavio svoje drugove i poslao ih u Sibir. On je kasnije postao poznat po imenu Tito. Tito je politiku učio od sovjetskih boljševika, i shodno tome se i sam ponašao kao boljševik, a uzor mu je do kraja života bio Staljin, i shodno tome se ponašao staljinistički otkad je kao šef zagrebačkog mjesnog komiteta komunističke partije 1927. ultimativno zahtijevao staljinizaciju KPJ, i time došao u fokus samoga Staljina; čim je nakon svoje robije došao u Moskvu, počeo je 4. ožujka 1934. pisati Staljinovoj tajnoj policiji karakteristike o vodećim jugoslavenskim komunistima u Moskvi. Kao bi povijest o njemu ispala bolje, dao je nakon Drugog svjetskog rata krivotvoriti ključne dokumente koje je sam pisao; krivotvorenje se u vrijeme Jugoslavije zvala „autorizacija“, tako da je Tito autorizirao sve ključne dokumente, kao na pr. proglas koji je pisao nakon napada Njemačke na SSSR od 22. lipnja 1941. kada je iz proglasa dao izbrisati ključnu riječ koja ga je kompromitirala, naime, izbacio je riječ koja ga je povezala sa činjenicom da je gotovo dvije godine podržavao pakt između Hitlera i Staljina od 23. kolovoza 1939. godine. (Izvorni dokument pronađen je u arhivu u Beogradu.)

Staljin je točno znao tko je njegov „Valter“. Znao je da je Valteru u listopadu 1944. uputio pomoć od gotovo pola milijuna vojnika Crvene armije koja je jugoslavenskog doušnika sovjetske tajne službe ustoličila na vlast u Beogradu. Ono što još saznajemo iz tajnih arhiva bivše Jugoslavije je, da je Tito nakon ustoličenja na vlast od Staljina dobio vojnu pomoć, a ta Staljinova pomoć Titu je uključivala blizu 500 borbenih zrakoplova i na stotine tenkova, topova i drugog ratnog materijala. Povijesna je istina da se Tito nalazio u Rumunjskoj kad je Crvena armija potisnula njemačku vojsku iz Beograda, i tek nekoliko dana nakon toga je Tito u čamcima ratne mornarice Crvene armije došao Dunavom u Beograd i preuzeo vlast, odabravši si dvorac Karađorđevića kao svoju rezidenciju.

Informbiro je bio savjetodavni organ komunističkih partija koji je osnovan 1947. godine sa sjedištem u Beogradu.Osnovan je četiri godine nakon gašenja Kominterne i sastojao se od koordinacionog tijela u koje je ušlo devet evropskih komunističkih partija: KP Jugoslavija, Bugarska, Mađarska, Rumunska, Francuska, Italija, Čehoslovačka, Poljska i SSSR


Važno je naglasiti da je osnovan u vrijeme produbljivanja razmimoilaženja između Sovjetskog Saveza i zapadnih sila u pogledu međunarodnih problema.Osnovni zadatak Informbiroa je bio da omogući organizaciju razmjene iskustava i informacija te koordinaciju djelatnosti komunističkih partija na osnovu uzajamne suglasnosti.
Međutim,stvarni ciljevi Informbiroa su bili drugačiji od onih službeno objavljenih. Staljinsko rukovodstvo je u Informbirou,kao ranije u Kominterni,prije svega vidjelo „instrument“ koji bi Sovjetima omogućio apsolutnu moć nad novonastalim pokretima i strujama u drugim socijalističkim zemljama.Informbiro je,u biti,trebao da bude sredstvo za širenje moći Sovjetske države u međunarodnom komunističkom pokretu,kao i u cijelom svijetu.

Rad Informbiroa je trebao da doprinese potpunom podvrgavanju socijalističkih zemalja državnoj politici SSSR-a.Također,to je značilo da će se Staljin i SSSR suprotstaviti svakoj komunističkoj partiji koja bi pokazala afinitet da svoju unutrašnju i vanjsku politiku vodi samostalno ili koja bi odstupila od bezrezervnog prihvaćanja sovjetskog iskustva.Neki od primjera su i miješanje SSSR-a u unutrašnje stvari KP Japana te pogubljenje političkih državnika u Mađarskoj i Bugarskoj.

Tito je bio veći staljinist od samoga Staljina, koji je htio stvoriti veliku Jugoslaviju, koju je Andrija Hebrang zahtijevao na zapovjed Tita od Staljina u Moskvi prilikom službenog posjeta jugoslavenske delegacije sovjetskoj, i koju je također htio i Staljin odnosno SSSR, ali ne pod uvjetom ratnog sukoba sa Zapadom.

Činjenica što je SSSR prvu atomsku bombu testirao tek 1949. godine, mjesecima nakon rezolucije Informbiroa protiv Tita iz 1948. godine, znači da se Staljin bojao da ga njegov aparatčik Tito ne gurne u ratni sukob sa Zapadom koji je raspolagao atomskim oružjem, za razliku od Sovjetskog Saveza u to vrijeme.

Tito je htio velikoj Jugoslaviji pripojiti Bugarsku i Albaniju, ali i austrijski dio Koruške i talijanski Trst, te se miješao u građanski rat u Grčkoj gdje je pomagao grčke komuniste u ratu protiv grčke zapadne vlade. To su sve bili opasni tenutci koji su prijetili eskalacijom sukoba između Istoka i Zapada, a Tito je bio savršen casus belli za Zapad da Sovjetski Savez izbriše u atomskom napadu; u to vrijeme već je zapadno zrakoplovstvo završilo kartografiranje Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, i određene su mete u obje zemlje, i da je Zapad htio, napao bi i Titovu Jugoslaviju i SSSR, i pobijedio bi u tom sukobu jer je raspolagao atomskim oružjem, a komunistička koalicija nije imala to novo čudesno oružje, tako da je pobjednik u slučaju sukoba bio unaprijed određen.

Međutim, Zapad nije htio taj sukob s Istokom, osim ako bi bio prisiljen, i stoga je Staljin poslao signal da smjenjuje svog aparatčika (rez. Informbiroa), i doušnika sovjetske tajne službe “Valtera“ (Josipa Broza - Tita) kako ne bi Zapadu dao alibi da raspusti Sovjetski Savez.

Tito pak, kako bi se obranio od Staljinove ubitačne kritike, izmislio je navodne tajne agente Sovjetskog Saveza, jednog Srbina, i jednog Hrvata, a taj Hrvat koji je izabran da bude žrtveno janje bio je Andrija Hebrang koji je optužen da je staljinist, iako je Tito među staljinistima bio najveći staljinist. (Titov motiv da “Sremca“ odnosno Hebranga izabere za žrtveno janje leži u činjenici da je Hebrang među komunistima u Hrvatskoj bio jako popularan, a srpski komunisti su imali strahopoštovanje prema njemu, te je Hebrang bio opasan Titov oponent u Jugoslaviji.)

Tendencija miješanja sovjetske vlade u jugoslavenske unutrašnje poslove odražavala se u nizu zahtjeva, od kojih je najdrastičniji bio da se formira sovjetska obavještajna služba u jugoslavenskim ustanovama. 18. i 19.3. 1948. SSSR je povukao sve vojne i civilne stručnjake iz Jugoslavije, odbija pregovore o zaključenju trgovinskog sporazuma i prijeti ekonomskim sankcijama.Rezolucija Inforbiroa 28.6. 1948. donosi "osudu jugoslavenskog rukovodstva".

Staljin je uveo ekonomsku blokadu Jugoslavije, sovjetska vojska je izvodila vojne vježbe uz istočne jugoslavenske granice a pokrenuta je i nova čistka komunističkih partija u istočnoj Europi kako bi se iskorijenio Titoizam. Albanija prekida diplomatske odnose sa Jugoslavijom te ističe pretenzije prema Kosovu, dok Bugarska iznosi teritorijalne pretenzije prema SR Makedoniji. Ovakav pritisak samo je otežala suša u Jugoslaviji 1950., kao i zategnuti odnosi prema Zapadu zbog pitanja Trsta, ali se SAD uključila te joj pružila pomoć u hrani u vrijednosti od 9,5 milijuna $.
Pomoć je nastavljena i idućih godina, kako bi se potkopao Staljinov pokušaj hegemonije u istočnoj Europi. Dokumenti iz povijesnih arhiva govore crno na bijelo da je Zapad, prije svega da su SAD upumpale u Titovu Jugoslaviju, ni manje ni više nego točno 102 milijarde US$. 102 milijarde dolara koje je Zapad na ovaj ili onaj način poklonio kao bespovratnu pomoć, kao što danas Izrael od Sjedinjenih Američkih Država dobiva svake godine najmanje jednu millijardu dolara bespovratne vojne i druge pomoći.
Nakon razlaza Staljina s Titom, SAD su Jugoslaviji dale 1952. bespovratnu vojnu pomoć od 500 ratnih zrakoplova, od toga polovica mlaznih, na stotine tenkova, topova i na tisuće tona pšenice i svake druge vrste pomoći. 1954 godine je Jugoslavija je potpisala Ugovor o specijalnoj vojnoj suradnji sa Grčkom i Turskom dvjema članicama NATO saveza. Na upit zamjenika Državnog tajnika SAD, kome bi se u slučaju sukoba priključio, Zapadu ili Sovjetskom Savezu, Titov izaslanik Koča Popović rekao je da ideološka razlika nije problem.

Tito je raskinuo odnose sa istočnim blokom te krenuo u stvaranje pokreta nesvrstanih. Zbog svoje pozicije između dviju strana u Hladnom ratu, Jugoslavija je usvojila politiku nacionalne samoobrane te premjestila tvornice oružja u središte države. Oko 500 jugoslavenskih komunista u SSSR-u odbilo se tada vratiti natrag u Jugoslaviju. I u samim redovima partije, oko 55.000 članova ili 12% same KPJ, je stalo na stranu sovjetskog Kominforma. Titov odgovor kako bi suzbio staljiniste u vlastitim redovima bio je oštar: oko 16.000 je poslano u radne logore, poglavito Goli otok, dok je 5.000 emigiriralo. Ukupno je oko 172.000 ljudi uhićeno u Jugoslaviji od 1948. do 1952.Tito je tako preživio, ojačao ugled Jugoslavije u svijetu te nadživio Staljina čak 27 godina. Velika pomoć bio je SAD, koji je Jugoslaviji dostavio moderno oružje, ali i Korejski rat koji je sovjetskoj vladi zadao dodatne probleme na istoku. Ovaj raskol se katkad uzima kao jedna od Staljinovih najgorih strateških grešaka: umjesto da je dao Jugoslaviji autonomiju, dao joj je mogućnost da postane suparnička komunistička država, te je otvoren put za druge verzije komunizma nezavisne o SSSR-u, pa i buduće pobunjenike u NR Kini. Tek nakon Staljinove smrti 1953., počela je normalizacija odnosa SSSR-a i Jugoslavije. Novi vođe sovjetske vlade, Nikita Hruščov i Mihail Gorbačov, su se kasnije ispričali vlastima Jugoslavije te okrivili Staljina zbog raskola.

Goli otok je zloglasni logor na istoimenom otoku za jugoslavenske političke zatvorenike osnovan 1949. godine po nalogu rukovodstva Komunističke partije i države. Izabran je zbog nenaseljenosti i nemogućnosti bijega. U logor su slani uglavnom komunisti osumnjičeni za sklonost da surađuju sa Sovjetskim Savezom nakon sukoba Staljina i Tita 1948. godine, to jest, kako se tada govorilo, "za suradnju s Informbiroom". Civili su na "preodgoj" u pravilu slani bez suđenja, administrativnom odlukom, dok se vojnim osobama sudilo na insceniranim procesima na kojima su osuđivani na najmanje tri, pa sve do dvadeset godina strogog zatvora.

Tretman koji su jugoslavenski komunisti organizirali svojim partijskim kolegama i suborcima 1940-ih i 1950-ih godina bio je ne samo brutalan, nego i moralno degradirajući.
Prvi logoraši stigli su na otok, točnije bili izbačeni iz broda na stijene jer nije bilo pristaništa, 9. srpnja 1949., ukupno oko 1200 ljudi. Prema procjenama na Golom otoku je bilo između 16 i 32 tisuće logoraša, od kojih je umrlo između 400 i 4000. Na Golom otoku bio je logor za muške, dok se na Svetom Grguru nalazio logor za ženske zatočenike. Najodgovorniji za formiranje političkog logora "Goli otok" bili su zapovjednik UDBE za Hrvatsku, general Stevo Krajačić i Edvard Kardelj. Jedan od zapovjednika logora bio je i narodni heroj Jugoslavije Ante Raštegorac.
Kada bi u gulag stigao novi logoraš, za "dobrodošlicu" su stari logoraši poredani u dvije kolone u špaliru te su novoga morali isprebijati do besvjesti. Oni logoraši za koje su stražari smatrali da nisu dovoljno jako udarali, morali su isto kroz "krvavu stazu".

Političke zatvorenike i disidente smatralo se opasnošću za Jugoslaviju, za socijalizam i za maršala Tita. Među zarobljenike su bili ubacivani agenti koji su stvarali grupacije. Tom su metodom poticana ubojstva na Golom otoku, kada su kažnjenici iz jedne skupine napadali one iz druge.

Svjedočanstvo zatočenika Vladimira Bobinca o Golom otoku:

"U čemu je strahota tog logora? U logorima u Njemačkoj, u Sibiru, u Hrvatskoj, u tim logorima ubijalo se tijelo, a u ovom se logoru ubijao čovjek u čovjeku. To je bila osnovna logika. Sada često čujem kako ljudi kažu da su imali nekoga koji je bio na Golom otoku, ali nikada nisu o tome pričali. Zato jer smo svi mi duboko pogođeni onim što smo ondje doživjeli. U nama je bio ubijen čovjek, to je osnovno. Straža je samo pazila da ne bi tko pobjegao, a mi smo se međusobno razračunavali. U tome je ta strahota. Svaki je kažnjenik, čim je stigao, morao ići na raport kod svojeg isljednika. Morao si obavezno skinuti kapu i ruke staviti na leđa. Prva greška koju bi kažnjenik načinio bila je osloviti svojeg isljednika "druže isljedniče". Tada bi dobio odgovor: "Nismo mi drugovi, ti si bandit, a ja nisam". Dolaskom na otok izgubio si vlastito ime i postao 'banda'. Druga je velika greška bila kad bi rekao isljedniku "Ja nisam kriv". To je bila velika greška, jer tom tvrdnjom uvrijedio si UDBU, ona znači hapsi nevine ljude. Na Golom otoku moraš shvatiti da si kriv i moraš biti zahvalan UDBI što ti je omogućila da shvatiš da si kriv i da ti je UDBA omogućila da okaješ svoju krivnju. To je bilo osnovno pravilo."
U Hrvatskom državnom arhivu postoji popis zatočenika koji je bila sastavila UDBA. Na tom popisu, za kojega se zna kako nije kompletan jer se u njemu ne navodi barem 28 imena i 3 osobe koje su potvrđeno bile zatočene na Golom otoku, bilo je ondje zatočeno 16.101 zatočenika i zatočenica (15.173 muškarca i 928 žena) koji su u postotku bili:
Srbi (44%)
Crnogorci (21,5%)
Hrvati (16%)
Makedonci (5%)
Slovenci (3,5%)
Albanci (3%)
Ostali (7%)

Sveukupno je po tom popisu na Golom otoku život izgubilo na razne načine (prirodna smrt, ubojstvo, samoubojstvo) 413 osoba.
Većina je zatočenika otpuštena s Golog otoka 1955. godine, nakon što su se u Beogradu svečano sastali i pomirili Tito i Nikita Hruščov, Staljinov nasljednik na mjestu Generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog saveza. Većina vojnih osoba ostala je ipak zatočena u logoru još dvije godine. Dio zatočenika ostao je u logoru čak do 1960. godine. Kaznionica je na Golom otoku djelovala i nakon toga, te je ukinuta 1986. godine.

Stranac ili Strankinja

euzivot.blog.hr

Na internetu možemo pronaći puno toga zanimljivoga. Naišao sam na ovaj školski uradak jedne naše učenice iz Austrije, koji prenosim u cijelosti:

Stranac/Strankinja sam skoro svugdje...

Šta je stranac? Jesam li ja stranac?


Stranac je netko tko može svako biti. Bio on u inozemstvu, ili ne. Stranac si svugdje. Ja sam naprimjer rođena u Austriji u Željeznom, u Eisenstadtu. Za njih sam ja strankinja. Zašto? Jednostavno, jer mi je maternji jezik hrvatski. Teško mi je bilo naučiti njemački, za mene strani jezik, dok sam bila mala. Da, možda je i to jedan razlog više, da sam za njih ja "Ausländerin", jer pričam još jedan jezik više, sa kojim sam mnogo bogatija. Možda sam i zato strankinja, jer imam prijatelje, koji su iste nacijalnosti kao i ja, i jer pričam sa njima "naš jezik", maternji.Otac mi je iz Bosne, iz Bugojna, a majka iz Hrvatske, iz Osijeka, da li sam i zato dalje strankinja?
Tako je. Strankinja sam i tamo, a strankinja sam i ovdje, gdjegod da se okrenem, "strankinja sam", jer sam iz Austrije. Imam možda neke bolje stvari, dobar auto, dobro se oblačim, pričam više jezika, imam bolji posao, i mnogo više – za njih je to stranac. Ljudima iz naše bivše Jugoslavije, je sve što ti imaš – a oni nemaju = STRANAC!

Ali ta riječ "stranac" ima i neku drugu definiciju. To može biti, kad si s nekom osobom jako blizak, iznevjeri te, i postane stranac. I nekad se čak i bliski prijatelji promjene, da čak i oni postanu za tebe stranci i strankinje.

Nekad kad se najmanje nadaš da može netko biti stranac, postane u tome trenutku. Kada pogledaš u stvarni život, zaključiš da si stranac ovdje, među prijateljima, i u domovini.

Svugdje si stran....

Kada bolje razmislim i neke stvari mnogo bolje shvatim, ipak nije toliko loše biti stranac, jer što manje ljudi te poznaju, postaje ti novo prijateljstvo zanimljivije. Odeš u domovinu, stranac si, ali je za tebe sve novo, ljudi te gledaju drugačije, jer znaju da imaš bolje šanse da postaneš netko. Naprimjer, mogućnost da završiš bolju školu, da studiraš i na kraju da nađeš posao s kojim ćeš biti zadovoljan.Iako nisam rođena u Hrvatskoj, moji osjećaji su toliko snažni, da svaki put kad tamo odem, moje srce i duša su puna sreće, jer sam tamo gdje se najbolje osjećam – među svojima. Na jednoj strani je to divno, jer živim u jednoj zemlji u kojoj je lijepo i sigurno živjeti. Ali kada pogledaš na drugu stranu, to je tužno, što iako imam dva doma, nemam na kraju – ni jedan!

Jer gdjegod da odem, strankinja sam!

Ponekad čovjek ne zna ni sam sebe kako treba, i sam sebi postaje stranac. U nekim situacijama se čovjek osjeća kao stranac – zašto? Jer nekad pogriješi u nekim stvarima, nekad se sam ne prepoznaje, nekad napravi neke stvari koje nikad ne bih napravio, i sam sebi kaže, da li je moguće da sam to ja, koja pravi takve greške? Imam blisku obitelj, kojoj jedinoj nisam strankinja. Oni me znaju onakvu kakva ja zaista jesam – sve moje mane i vrline.

Uglavnom se može ova riječ «stranac» definirati na dva načina: stranac svugdje, i stranac sam sebi!

Martina Radoš
Jezik: hrvatski
Škola: ORG Theresianum, Željezno
Učiteljica: mag. Angelika Kornfeind

I još mnogo drugih lijepih priča naših mladih "stranaca" naći ćete na: stranici: Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov

Proceduralna pogreška

sjedi5.blog.hr

Sve češće se na internetskim mrežama može pronaći fotografija nekog učeničkog rada, provjere znanja i izvatka iz e-dnevnika. Ogorčeni roditelji koji najčešće nisu zadovoljni ocjenom stavljaju te uratke na svoje stranice i iznose svoja viđenja i osjećaje. Veliki broj komentara u njihovu korist daje im za pravo da sljedeći put naprave isto, da preskoče proceduralni postupak i da prvo popričaju s učiteljem/nastavnikom. A učitelj/nastavnik biva javno osuđen bez mogućnosti da se brani. Iako objava može biti anonimna, lako se može zaključiti o kojoj je školi i kojem učitelju/nastavniku riječ.

A ponekad učitelji ni ne znaju što im se iza leđa radi i kad se nađu u novinama ili na televiziji dožive šok i poniženje. Nisu ni imali mogućnost da svoju ocjenu ili zabilješku obrazlože i s roditeljem na miran i civiliziran način riješe možebitni problem. Nisu imali mogućnost da priznaju grešku i da se ispričaju.

Na prvom roditeljskom sastanku roditeljima se naglasi da ukoliko imaju kakvo pitanje, nejasnoću ili problem da se prvo obrate učitelju razredniku ili predmetnom nastavniku. To je do prije nekoliko godina bio uobičajen način komunikacije škola-roditelj kada nije bilo društvenih mreža i kada su zeleni dnevnici i imenici bili u školi dostupni samo učiteljima/nastavnicima. Međutim danas, kada se uvode e-dnevnici, roditelji sve manje komuniciraju s učiteljima jer sve ocjene i zabilješke vide od kuće. Trenutno nezadovoljstvo ocjenom u roku od 5 minuta zapišu na svojoj internetskoj stranici želeći dobiti zadovoljštinu, ne razmišljajući da će na taj način pokrenuti lavinu koja pada na teret učitelja/nastavnika koji se na stranici proziva kao prijestupnik. Čak se kopiraju dijelovi iz e-dnevnika i tako na vidjelo svima biva objavljen dio školskog dokumenta.

E-dnevnik je dokument u kojem se upisuju zabilješke i ocjene učenika. Je li u redu da se ocjene iz zabilješke kopiraju i stavljaju na društvene mreže ??? Prosudite sami.

I ja imam učenika i znam da ako se pojavi kakav problem da nije ni red ni način da prozivam profesora na društvenim mrežama.

1. korak koji treba napraviti treba sve nejasnoće razjasniti s razrednikom ili predmetnim nastavnikom.

Ukoliko razrednik ili nastavnik nije korektan ili vam nije dao zadovoljavajuće odgovore roditelj može popričati s pedagoškom službom škole (pedagogom, psihologom, logopedom) i s ravnateljem škole. Ako oni uoče da postoji problem s učiteljem/nastavnikom razgovaraju s njim.

Neki roditelji preskaču proceduru i žale se odmah ravnatelju, savjetnici, prosvjetnoj inspekciji, ministarstvu te dječjoj pravobraniteljici. Na taj način, bez prethodnog razgovora s učiteljem dovode u pitanje učiteljev/nastavnikov ugled pa čak i posao. Ujedno mu i nanose duševnu bol.

Mene zanima zašto se svaka pogreška i „pogreška“ javnih djelatnika prima kao senzacionalistička vijest. Mi učitelji smo ljudi od krvi i mesa koji mogu pogriješiti i koji su kadri priznati grešku i ispričati se.

No moram napomenuti da u „svakom žitu kukolja ima“ . Učiteljima koji omalovažavaju djecu, koji nisu korektni u ophođenju s djecom i roditeljima, koji ne rade svoj posao za koji su plaćeni (odgoj i obrazovanje) nije mjesto u školi.

Možda ćete povezati ovaj post sa jučerašnjom senzacionalnom vijesti u Dnevniku Nove TV. Ja sam doživjela šok. U trenutku sam osjetila suosjećanje prema učiteljici na koju se obrušila hrpa roditelja i sama televizija. Shvatila sam da smo totalno nezaštićeni.

Je li učiteljica pogriješila? Po meni jest jer zagonetke su teške i nisu mjerilo dječjeg znanja. Prvašići moraju znati nabrojati dane u tjednu i znati koji je dan bio jučer, koji je danas i koji je sutra. Zagonetke su zgodne za igru ili uvod u nastavni sat.


No ja je ovdje ne linčujem i ne blatim. Ovdje je branim. Jer njeno je pravo da se brani.

A je li se mogla braniti ? Je li se mogla shvatiti da je pogriješila i ispričati ? Je li vijest o negativnim ocjenama izašla na mrežama prije razgovora s njom ?

I hoće li se nezadovoljna majka ispričati učiteljici zbog javnog osuđivanja ? Hoće li se Nova TV javno ispričati i isplatiti odštetu učiteljici za duševnu bol ?

Učiteljica je mogla doživjeti moždani udar gledajući Dnevnik !!!

European Youth Go Championship 2017.

gogame.blog.hr

Grenoble 18. – 20. 02. 2017.

Predstavnike imamo i ove godine na Europskom prvenstvu za mlade u Gou. Mirta, Robert i Stjepan Medak su ovaj puta razvrstani u tri razne dobne skupine.
Stjepan igra u najmlađoj skupini do 12 godina starosti ( U12 ).
Robert je u srednjoj do 16 godina starosti ( U16 ).
Mirta igra u starijoj skupini do 20 godina starosti. Ova je skupina vrlo jaka u kojoj ima i standardnih reprezentativaca jakih europskih državnih reprezentacija.
Za početak se sa par riječi javio voditelj i trener naših, a ujedno i tata ekipe Damir. Tu je i mama Jasna kao logistika.
'Stigli smo na mjesto igre. Sigurnosne mjere na ulazu su vrlo stroge. Nakon toga je sve u redu. Prijavilo se toliko djece iz Grenobla da su dvorane za igru dobro popunjene. Djecak iz Grenobla (20 kyu) igra sa Stjepanom slobodnu partiju i - zapisuje. Tu je i Hayasi Kozo, vrlo popularni profesionalni igrac iz Japana. Za sutra je predviđeno druzenje s Yumi Hotta, autoricom stripa Hikaru no go.

Stjepan se zagrijava pred 1. kolo igrajući prijateljsku partiju.

Turnir pocinje (skoro) na vrijeme.'

1. kolo - subota ujutro - 10:00

Na jednoj od uvecanih fotografija postavljenih u hodniku nalazi se i - Mirta.Nazalost, u prvom kolu turnira do 20 godina zabiljezila je poraz od Anezke Bukovske, 4kyu, ceske igracice koju smo ranije pobjeđivali.
Robert je također izgubio od francuskog igraca Ahmeta Fathallaha (10 kyu), bas kao i prije par godina u Nizozemskoj.
Tako je čast hrvatskih predstavnika spasio Stjepan. Njegov protivnik Voinoi je iz Ukrajine, registriran kao 17 kyu, ali u stvarnosti 14. kyu koji igra sasvim solidno. Ipak, u naizmjenicnom zarobljavanju grupa Stjepan je uspjesniji i protivnik u stilu profesionalaca stavlja dva crna kamencica u znak predaje.
Nakon ocekivanog kasnjenja s pocetkom natjecanja pomaknut je pocetak 2. kola: za Stjepana na 15 sati, a za Roberta i Mirtu na 16 sati.
U 14 sati treba poceti 1. Ellie kup, vrlo jaki turnir kojeg u cast svoje nedavno rodjene kceri sponzorira In-Seong Hwang, bivsi korejski insei, koji vec netko vrijeme zivi u Grenoblu i vodi jednu od najsolidnijih internetskih go-skola. Na turniru se igraju 4 kola: dva danas, a dva sutra pa nece biti vecih preklapanja s turnirom U12.

2. kolo - subota popodne - 15:00 (U12) i 16:00 (U16 i U20)

Stjepan je pobijedio ukrajinsku igracicu, 16 kyu, i ima 2 boda iz 2 partije.
Mirta je pobijedila njemackog 4. kyua, a Robert je pobijedio njemackog 10. kyua.
U prvom kolu jakog "sporednog" turnira Damir je pobijedio 2. kyua, Nijemca s francuskom adresom.
Djeca su gotova za danas. Damir igra jos jedno kolo.

Damir javlja kasno u noć: 'Izgubio sam od 2. kyua iz Marseja za 6,5 bodova partiju koja je zavrsila u 22:30. Komi je 7,5, americka pravila.'

Tablice sa svim rezultatima do sada za U12, U16 i U20 možete pratiti na adresi http://eygc2017.jeudego.org/resultats/ .

3. kolo - nedjelja prijepodne - 10:00

Za sada samo kratka brza vijest: 'Stjepan je pobijedio Adama Dotana (14 kyu) Mi smo pogubili.'

4. kolo - nedjelja popodne - 14:00

Stjepan je zbrisao i Adama Morela (13 kyu). Do sada ima 4 pobjede iz 4 odigrane partije!!!
Osim Stjepana, svi smo izgubili i nalazimo se na 1/4. Moj turnir je gotov. Djeca sutra igraju jos dva kola.
Gledamo i slusamo predavanje autorice stripa Hikaru no go (slika).

Damir
Pogledajmo tabelarmo prva dva dana i prva četri kola.U12 Redoslijed na vrhu:
1. Klochikhin Ivan 4.kyu rejting 1713 Rusija 4 pobjede
2. Krajnov Jaroslav 4.kyu rejting 1708 Rusija 3 pobjede
3. Rotarita Stefan_Adrian 5.kyu rejting 1568 Rumunjska 3 pobjede
..... ukupno 92 natjecatelja
24. Medak Stjepan 15.kyu rejting 537 je igrao:
1. kolo: pobjeda protiv Voino Volodymyr 17.kyu rejting 619 iz Ukrajine sa 2 pobjede nakon 4 kola
2. kolo: pobjeda protiv Malko Olesia 16.kyu rejting 518 iz Ukrajine sa 3 pobjede nakon 4 kola
3. kolo: pobjeda protiv Dottan Adam 14.kyu rejting 703 iz Njemačke sa 2 pobjede nakon 4 kola
4. kolo: pobjeda protiv Morel Adam 13.kyu rejting 761 iz Francuske sa 2 pobjede nakon 4 kola
U16 Redoslijed na vrhu:
1. Vazquez Oscar 3.dan rejting 2349 Španjolska 4 pobjede
2. Shakhov Kim 4.dan rejting 2399 Rusija 3 pobjede
3. Krushelnytskyi Valerii 4.dan rejting 2420 Rusija 3 pobjede
..... ukupno 79 natjecatelja
46. Medak Robert 9.kyu rejting 1213 je igrao:
1. kolo: poraz protiv Fathallah Ismael 9.kyu rejting 1182 iz Francuske sa 3 pobjede nakon 4 kola
2. kolo: pobjeda protiv Donle Isabel 8.kyu rejting 1105 iz Njemačke sa 2 pobjede nakon 4 kola
3. kolo: poraz protiv Langer Mateo 8.kyu rejting 1339 iz Francuske sa 2 pobjede nakon 4 kola
4. kolo: poraz protiv Robichon Nicolas 10.kyu rejting 1050 iz Francuske sa 3 pobjede nakon 4 kola
U20 Redoslijed na vrhu:
1. Chernykh Anton 5.dan rejting 2483 Rusija 4 pobjede
2. Djepov Sinan 5.dan rejting 2445 Bugarska 3 pobjede
3. Kajmin Vjacheslav 5.dan rejting 2479 Rusija 3 pobjede
..... ukupno 52 natjecatelja
36. Medak Mirta 4.kyu rejting 1685 je igrala:
1. kolo: poraz protiv Bukovska Anezka 4.kyu rejting 1608 iz Češke sa 2 pobjede nakon 4 kola
2. kolo: pobjeda protiv Weigmann Arved 4.kyu rejting 1689 iz Njemačke sa 1 pobjedom nakon 4 kola
3. kolo: poraz protiv Delasnerie Ronan 4.kyu rejting 1690 iz Francuske sa 3 pobjede nakon 4 kola
4. kolo: poraz protiv Benheddi Yassine 4.kyu rejting 1736 iz Francuske sa 2 pobjede nakon 4 kola Naj, naj, najnovije ...

Stjepan je pobijedio Shalneva (16 kyu) za 26,5 bodova i sad ima 5 pobjeda cime se malo tko moze pohvaliti na sva tri turnira.
Izjednacio je Mirtin rezultat iz Engleske kad smo zbog leta otisli prije 6. kola.
Robert je izgubio, Mirta pobijedila.

vrt u kojem raste sreća

durica.blog.hr

jedna od najvažnijih komponenta kvalitetne ustanove za predškolski odgoj je, osim osoblja koji a čine humanim, toplim i primjerenim okruženjem za rast i razvoj djece u njihovoj jednom od bitnih i temeljnih perioda života u kojem se postavljaju temelji za sve ostale utjecaje i stjecanje svih potrebnih novih znanja i vještina, kako i razvijanja mašte, kreativnosti, ali i savladavanje socijalnih vještina upravo su poticaji i materijali koji djeci svakodnevno pružamo i osiguravamo.
ti poticaji trebali bi biti ne samo sigurni, već bi i svojim karakteristikama morali pratiti sve njihove interese kao i razvojne karakteristike, poticati znatiželju za istraživanjem novog i nepoznatog, kako i snalaženje u istom, te razvijati maštu, kreativnost i pružati im moućnost za izražavanjem i stvaranjem omogućavajući im time i usmjeravajući ih u onom smjeru u kojem ih njihova osobnost može odvesti.
upravo zbog svega toga prostor i okruženje koje dječji vrtić pruža smatra se i " trećim odgajateljem " što u suštini znači da dijetetu prižite slobodu u odabiru aktivnosti kojom se želi baviti kako bi kroz igru, jer, djetetu predškolske dobi igra je još uvijek značajan elemenst razvoja pomoću kojeg je moguće, uz malo truda, volje i želje postići iznimne retulate.
stoga su me ovi predmeti u potpunosti prilagođeni svim dječjim protrebama, kako za igrom, tako i za razvijanjem istraživačkog duha i spoznajnih zadaća s ciljem oplemenjivanja vanjskog prostora i što više boravka na otvorenom, kako svojom svrhom, tako i odabirom materijala i načinom izrade koja uključuje reciklažu odbaćenih, dotrajalih i nekome više nepotrebnih predmeta, preobraženih s nešto boje, ljepila i šerafa zaista oduševili, ali i pružili neke sasvim nove ideje, kako za oplemenjivanje profesionalnog, tako i privatnog okruženja u kojem mogu uživati i djeca i odrasli.vrtna kunjica na otvorenom izrađena od starih dasaka i dotrajalog namještajastol za serviranje izrađen od upotrijebljenog koloturavozilo od plastičnih košara i starih gumaigra s lopticama od obojanih plastičnih žlijebovaauto od palete

pista za autiće od ukrasnih pločića za vrtvaga od vješalice i kantica za cvijećesredstvo za igre vodom izrađeno od plastičnih boca, cijevi i lavorabrodići od kutija, štapova i tkanineprevozno sredstvo izrađeno od dotrajalih sjedalicaistraživački laboratorij izrađen od raznovrsnih predmeta koji više nisu potrebni u prvobitnoj upotrebiglazbeni kutić izrađen od predmeta iz kućanstvamjesto za igru, opuštanje i razvijanje mašte jednostavno izrađeno od dasaka i starih gumavrt prilaođen djeci izrađen od starog namještajalikovni kutić izrađen od dotrajale posteljinepalete u službi odlaganja igračaka na njihovo mjestostari limeni žlijeb kao pista za vozilasenzomotorička taktilna staza za razvoj osjetila stopalašator za osamu i čitanje slikovnicastolica " pričalica " oplemenjena gljivama kao sjedalicama, ali i poligonom za razne maštovite igre i male dramske improvizacijekutić za istraživanje zvuka izrađen od raznovrsnih predmetakut za male graditeljeljuljačka izrađena od starog stolcaploče za crtanje obješene na ogradu

pješćanici izrađeni od starih brodića

ovo je okružejne u kojem bi i djeca i odrasli jednako uživali,
radni prostor u koji bi odajatelj dolazio s veseljem, a sigurnost djece bila bi svedena na minimum opasnosti zbog raznovrsnoti ponude zanimljivih sadržaja u kojem bi svako dijete pronašlo aktivnost kojom se želi baviti prema vlastitom afinitetu i potrebi.
ono što je također korisno je taj aspekt reciklaže predmeta koji uklopljeni na ovakav način primjerom usmjeravaju djecu prema ekološkoj osviještenosti, ali i potiću odrasle da ne odbacuju predmete koje više ne trebaju, već od njih naprave nešto lijepo, korisno, šareno i zabavno.
u vremenima krize svih aspekata života ovo je pristup i koncept koji svima može biti od koristi.
samo nekoliko spretnih ruku, malo dobre volje i zajednički uloženog truda.
obojimo svijet oko sebe po mjeri djeteta kako bi ga ostavili šarenog za naraštaje koji će ubrzo odrasti i postati ljudi koji će sami odlučivati u kojem smjeru žele da se vrti pružajući im vlastitim primjerom puteve koje mogu odabrati.

17

pet

02/17

petra kod bake

filipovci.blog.hr

jako mi se svidjelo kod bake.

16

čet

02/17

Okayama regija

nihonkichigai.blog.hr

55cd6e3f16763680b46b6bd199b648eb.jpg

...od nedavno imam novi blog Japan - očaravajuća obuzetost...pa navratite...Svi ste dobro došli :D

Ideja je da ovdje na nihonkichigai blogu predstavim današnji moderni Japan a na blogu
Japan, očaravajuća obuzetost bio bi naglasak na kulturi, povijesti, religiji, umjetnosti...

Veselim se Vašem posjetu :)

3e9dd0f9c861d47db91ea14d3ba0da6a.gif
Budi mi prijatelj

filipovci.blog.hr

Budi mi prijatelj

Mladen Kušec

Knjiga mi se sviđa.

Karla Kercerin


 photo 91072ce4-92b3-42a9-a64b-b122fcbbc9ca_zpsqmpbpwb3.jpg

Crtica o bezglavom lunjanju

nachtfresser.blog.hrDanas se osjećam glupo kao da sam izašao iz američkog obrazovnog sustava, jurio sam u knjižnicu koja četvrtkom radi popodne, nisam uspio provjeriti neke stvari jer uz sebe nisam imao papire koje redovito bez svrhe nosim, ponašao sam se uopće tako da bi samnom bio zadovoljan idol hrvatske obrazobne vrhuške Bloom, jer u stvari najvažnije sam svejedno obavio, kupio sam limun i to dobar, kod svoje bivše učenice, kaže profesori kod mene dobivaju sve onoliko dobro koliko dobro sam ja dobivala, profesor iz X (podaci poznatu autoru bloga) ne samo da više ne dolazi, nego ni ne odgovara na pozdrav. To nije baš profesionalno kažem, al je ljudski kaže, a nekoliko vas nas je ljudski odgajalo.
Jurim dalje, dužnost zove, treba biti koncentriran na jednu stvar, nikako bluditi u širinu.
p.s.
Zbilja danas čak nikog kog bih poželio fotografirati nisam sreo, ovu damu sam skužio krajičkom oka. I jelo je fulano, zaboravio sam da samo ja to radim s maslinovim...

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se