novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

20

čet

10/16

"O, živote!, što od mene tražiš!?"

hajjnezir.blog.hr

Mir i spas Božji ti želim!"Što besplatno primih, besplatno i dijelim!"
"O ŽIVOTE!",
otkrij mi svoju tajnu, pouči me, da shvatim što hoćeš od mene sada i ovdje, onda i tada, za svagda?
Daj mi znak koji ću prepoznati, to nešto, tog nekog, . . .?
Pitam se, koliko je vas sebi postavilo ovo ili ovakvo pitanje!
* * * * *


Na pogrešno formulirano pitanje i točan odgovor navodi me na pogrešan put.

Mnogi „Ja“ bi na kraju života životu darivali smrt.
„Ja 'život', od tebe tražim 'život'!“
„Život za život!!“

Razumiješ li odgovor?
Pa baš i ne razumijem.
Promisli dok odgovor ne shvatiš.
Za neko znanje valja se i potruditi.
"Za izvanredan uspjeh hoće se i izvanredan napor!"
* * * * *


Svaku sreću, mir i dobro Ti!, hn. :)

19

sri

10/16

Vježbanje moždanih vijuga

sukiyaki.blog.hr

U petak putujem sama u Rijeku kod More ljubavi a bit ću kod njega preko vikenda. Baš se radujem, treba mi malo odmora.

No, to ne znači da ću vas ostaviti samo tako, bez posla hehehe. Smislila sam za vas jednu zagonetku a vi je probajte riješiti ili ako vam se ne da, nasmijte se ili saznajte kako nas oči varaju.

Zagonetka:
Zamislite neku rijeku. Na jednoj obali je pastir s vukom, kozom, kupusom i brodicom. Vuk bi rado pojeo kozu, koza pak ima apetit na kupus. U brodicu pastir može uzeti samo jednu životinju ili kupus. Dvije životinje ili životinja i kupus u čamac odjednom ne stanu. Kako će pastir dobiti vuka, kozu i kupus na drugu stranu i to tako da ni na jednoj obali nikada neće biti koza s vukom ili s kupusom bez nadzora pastira? Nitko nikoga ne smije pojesti!

Malo smijeha:


Optička varka:
Ovo je genijalna optička varka koja dokazuje da naše oči nisu baš pouzdane. Zadatak je vrlo jednostavan. Dok se puni vremenska traka, treba pažljivo gledati u crnu točku u sredini. Nakon što se slika učita, vidjet ćete je u boji - a sad ono glavno, to je zapravo crno bijela slika! Samo trepnite ili odvratite pogled i uvjerite se sami.

Lete šareni telci

nachtfresser.blog.hrKad ovako gledam iz blizine taj sustav s principom tko će koga nadmudriti i prevariti nije mi jasno zašto je tako privlačan većini koja je žrtva baš tog i takvog sistema. Valjda zato što je onaj prije bio tako dosadan, predvidiv i stran ljudskoj prirodi, sjećam se, meni su u stvari najviše smetale te sive fasade, sad su ih zamijenile šarene reklame. Prokleta je ta nietzscheanska volja za moći, odnosno ono što je primjetio preteča ovog doba, inače precijenjeni Dostojevski:"Prijatelj uživa kad vidi svog najboljeg prijatelja poniženog."
Mislim ja se snalazim, ali me ne vesele ni te igre koje dobivam.

Rijetka imena (6) - ČASTIMIR

nediljkonedic.blog.hr

Ime Častimir složenica je dviju riječi: ČAST i MIR. Vrlo lijepo i neobjašnjivo rijetko ime. Nosio ga je fra ČASTIMIR (TIMOTHY) MAJIĆ (Vitina kod Ljubuškoga, 9. veljače 1914. - Chicago, 2. veljače 2016.), teolog i publicist s doktoratima iz teologije i folozofije.Zanimljivko

A GDJE SI BIO 1991., JEGULJO?!

obrucnabacvi.blog.hr

NOVI GLOBUS OTKRIVA: NIKAD DRAMATIČNIJIH 48 SATI ZA VLADU Kako je Andrej Plenković očitao lekciju pobunjenoj desnici i odbacio Zlatka Hasanbegovića

18

uto

10/16

ŽIVOT JE, NAJČEŠĆE, PONAVLJANJE LOŠEGA

obrucnabacvi.blog.hr

03.10.2016. (Sl. Dalm.)

Potresno svjedočanstvo preživjelog u pokolju: Pet sam sati s metkom u leđima ležao pod krvavim tijelima
Piše Sandra BarčotČitanjem svih 96 imena, njih 79 iz Gata te ostalih iz Tugara, Duća, Čišle, Ostrvice, Zvečanja, Donjeg Doca, koji su pali kao žrtve krvavog pohoda četničkih i talijanskih postrojbi davne 1942. godine, započelo je obilježavanje sjećanja na taj nemili događaj koji je u samo jednom danu u crno zavio poljički kraj. I danas, 74 godina kasnije, njihovi se potomci 1. listopada sjećaju tog stravičnog događaja kad su, što od noža, što od metka, u jednom jutru stradali i starci i žene i djeca, od kojih je najmlađi bio jednogodišnji Božidar Čović.

– Iako je puno prošlo, cili jedan životni vik je od tog dana kada su me četnici klali, ne smimo, dico, nikad to zaboravit, no oprostit moramo – započeo je priču o tom pokolju danas jedini preživjeli od žrtava, 82-godišnji Andrija Pivčević iz Gata, te nastavio do u detalja opisivati krvavo jutro, čime je izmamio i brojne suze okupljenima koji su prisustvovali svetoj misi, komemoraciji i polaganju vijenaca na spomen-obilježje stradalima u Gatima, ispred mjesne crkve svetog Cirprijana.

– Dico moja, prve su stradale mlikarice, njih sedam koje su na putu prema Omišu četnici popa Đujića sreli. Odmah rano započeli su svoj krvavi pir, ostale su jadne žene na zemlji krvave, prerezanih vratova, uz proliveno mliko – tako je počeo svoje svjedočanstvo Andrija, te 1942. godine 8,5-godišnji dječak koji je samo srećom i, kako on ističe, Božjom voljom ostao živ – s devet ubodnih rana bajunetom i metkom u dnu leđa pet sati ležao je ispod krvavih tijela, te još 500 metara puzao unatoč velikom gubitku krvi. Oporavljao se mjesec dana.

- Dvojica krvnika vodili su četnike, i to Mane Rotkvić i Veljko Ilijić. Ni jedan nije živ dočekao kraj rata. Veljku je tog dana presudila poljička majka kojoj je tija ubit sina, a Manu su Švabe ubile kod Bosanskog Petrovca. To van je sudbina zlotvora, neka se zna – s gropom u grlu nastavio je Pivčević pripovijedati, nizati krvave činjenice i brojke.

– Ubili su 96 ljudi, 175 dice je ostalo bez jednog roditelja, a njih 25 bez oba. Dvadeset nas je bilo ranjeno, sve kuće su zapalili, cilo selo su uništili.

Andriju je tog jutra majka poslala da odnese mlijeko u susjednu kuću, gdje su skoro stigli četnici pa su njega, gazdu i suprugu, te još par susjeda, ukupno njih osam, izveli pod prijetnjom pušaka nekih tristo metara dalje, istočnije od zaseoka.

– Dok smo zamakli, vidija je gazda Mate kako mu kuća gori, i zna je odmah da nam je svima kraj. No ja, dite, nisam baš ni razmišlja o smrti, ali bilo je grubo kada su nam naredili da legnemo uz put. Ovi stariji oko mene su počeli bižati, pa i ja. Pogodilo me u stražnjicu, zapeka je taj metak i pa' sam do File, žene Mate Perišića. Doša je tada do mene jedan četnik, bradonja, i pita me čim će me ubit – puškom ili nožem.

Nevjerojatno uvjerljivo Andrija je opisao događaj koji je obilježio cijelu budućnost jednog mjesta, pa nastavio:

– A što ću mu reći? Kako da me ubije? Krenija je on i sam... Devet puta me bajunetom uboja, u trbuh, criva mi je skoro izvadija, u ruku, u prsa, nema di me nije gađa. A ja ga, onako dičji, molim da me poštedi, da san jedini u matere. On bode, nema taj milosti...

I dok je kazivao o ovom surovom ponašanju, svem zlu koje čovjek može drugom čovjeku napraviti, mnogi su s nevjericom izmjenjivali poglede, slušajući svjedočanstvo iz ne tako daleke prošlosti, iz jednog rata, koji smo, nažalost, opet ne tako davno – ponovili. Lekciju očito nismo usvojili....

– Srce mi je stalo kada se malo dalje od mene, ispod leševa, diga jedna čovik iz Dubrave govoreći mi da idemo. No, ja san bija uporan, pa mu kaza da ostanemo još malo. I pogodija, četnici još nisu otišli iz sela. Tek nakon pet sati smo se digli, da mi je ruku i odveja me dio puta, no čekalo je mene još pesto metara puzanja uz suhozid do kuće. Mijo Očašić me je naša 30 metara od kuće, odnija do konobe di je visija bronzin s mlikom, pa me mlikom okripija. Tri san kaciole popija, a svugdi rane po meni, sve me boli. Stavili su me u konistru, košaru za grožđe, i odnili me u Mosor. Osam dana su mi u planini rane vidali, pa sam zatim bija i deset dana u bolnici u Splitu. Cili misec mi je triba da ozdravim – završio je priču o ratnom bezumlju u kojem mu je ubijen i otac Nikola Andrija Pivčević, danas 82-godišnji umirovljeni skladištar koji se diči sa 60 godina sretnog braka sa svojom Ivkom, kao i s četvero djece, te sedmero unučadi i šestero praunučadi.

Andrija je sa sada pokojnom Marijom Borovac 1946. godine bio u Beogradu i svjedok na suđenju ratnom zločincu Draži Mihailoviću, te je za kraj sve upitao, i mlade i stare:

– Mog su oca ubili četnici, susidovog partizani, drugoga Njemci, trećega Talijani, a u drugom selu su ustaše ubile nečijeg oca, i svima je presuđeno bez suda. U čemu je razlika što je nekog ubija komunista ili fašista? Neka zločincima Bog sudi, a mi ćemo oprostiti...

Majka je spasila nas, a nju su ubili

– Zaklali su tog dana i našu majku Jelicu, 35-godišnju učiteljicu. Ona je tjerala ljude iz sela govoreći im da bježe, pa je nas dvojicu, ja sam ima šest godina, a Davor devet, sa ocem Augustinom poslala u Mosor. Mislila je kako četnici neće ubijati žene. No iz zaseoka Čovići pobili su dvadesetak ljudi, samo je mali Dušan Čović, šestogodišnjak, ostao živ ispod matere, a mještanin Kuvačićje pobjegao sa nožem u grlu. Spasio se i on – ružni nam je dio djetinjstva, dok je stavljao cvijeće na grob svoje majke Jelice koju su 1942. godine ubili četnici, te oca Augustina, kojega su 1944. godine ubili Nijemci, iznio danas 80-godišnji Krunoslav Čović.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

NINA OBULJEN-KORŽINEK

Tko vjeruje člancima objavljenima ovih dana na našim takozvanim domoljubnim portalima, dr. Nina Obuljen Koržinek već godinama, i javno i potajno, širi četničku propagandu, otima novac hrvatskim generalima, mrzi istinu o Domovinskom ratu, plaća antihrvatske filmove. Uz sve to, pritajena je i javna ljubiteljica komunističkih zločinaca, njihove djece i unuka. Gospođa samo što nije oglašena za glavnog veliko i malo srpskog udbo-globalističkog agenta u hrvatskoj kulturi! Pitanje je samo kako se, pobogu, uspjela toliko infiltrirati u domoljubne strukture da je eto ne samo nitko dosad nije ni pokušao omesti u zločinačkim namjerama, nego joj je, štoviše, Andrej Plenković izgleda odlučio ponuditi dužnost ministrice kulture.

Znači, obmana je savršeno uspjela. Ta kako i ne bi! Jer tko zna još otkad Obuljen djeluje kao velikosrpsko-globalistički spavač. Po svemu sudeći, pripremala se i ranije od rane mladosti. Da bi se što bolje kamuflirala, rodila se u Dubrovniku (nije bez vraga odabrala upravo grad slavne kulture), a zatim je uz osnovnu i srednju školu, ciljano završila i glazbene. Ni poslije nije odustajala od koncepta trajnog isisavanja novca iz tijela i duša poštenih, još i u socijalizmu domoljubnih, poreznih obveznika. Nije joj bilo dosta da završi samo jedan, ionako nekoristan, Filozofski fakultet, gdje je za račun radnih masa diplomirala francuski jezik i nešto što se naziva komparativna književnost, nego je još morala upisati i Muzičku akademiju. Da bude gore, tamo je diplomirala violinu. Kakva kamuflaža. Dakako, studij je iskoristila kao izliku da se preseli u Metropolu. Sad se već našla blizu srca kulture, još načeta od četničko-komunističke propagande, s očitom namjerom da se u njemu ugnijezdi kao trajna zmija u njedrima. Usput je i dalje, puzeći sve bliže tome našem kulturnom srcu, trošila novac poreznih platiša ne bi li se školovala! Prvo je, ne mareći za druge, 2004. magistrirala na Fakultetu političkih znanosti, zagrebačkom leglu neokomunističkih kadrova i vjerojatnom terorističkom gnijezdu velikosrba. U istom je gnijezdu, napokon, više i ne krijući prave namjere, obranila doktorsku radnju, čiji sam naziv kaže dovoljno: “Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa”.
(dio)

Tomislav Mamić (Vijesti-Hrvatska, 18.10.16.)

(Ma koliko bio sarkastičan, autor ne uspijeva prikriti istinu. Primjedba: Heroj Hrvat)

Lion queen i moja malenkost

sukiyaki.blog.hr

Poznato je od pamtivijeka da su ljudi različiti i u svojim stavovima i razmišljanjima. E sad, ako to nepisano pravilo primijenimo u blogosferi stvorit će se dilema kako se s time nositi i kako funkcionirati, zar ne? Često nastanu svađe, vrijeđanja, nametanja svoje istine itd.

A ja ću vam na primjeru dokazati da se sve može iako neki blogeri imaju različite stavove. Tako na pr. moja malenkost i blogerica lion queen. Taj tko ne zna da ukratko objasnim da ja nisam vjernica već agnostik za razliku od Kraljice lavice. Isto tako imamo različite stavove u vezi politike.

Dakle, moglo bi se zaključiti da nas dvije ne možemo dobro funkcionirati ali stvarnost je drugačija. Nas dvije itekako dobro komuniciramo bez ikakvih problema jer poštujemo stavove jedna drugoj i ne pada nam na pamet da se oko toga svađamo a kamoli vrijeđamo. Jednostavno izrazimo svoje mišljenje i idemo dalje kao dvije prijateljice koje se poštuju i uvažavaju različita mišljenja.

Kad dođe do nekih problema ja podupirem nju a isto tako i ona mene. Zar to nije dokaz da se sve može? Ja osobno jako je poštujem jer ne odustaje od svojih uvjerenja i nadam se da isto osjeća i ona prema meni. Dakle, kod nas nema problema. Smatram da je to najbolji recept za iskreno druženje i bloganje. Pa dragi moji blogoprijatelji, bez ikakve lažne skromnosti, preporučujem da učite na našem primjeru jer tada će biti svakako manje svađa i vrijeđanja po blogovima.

23. Prvenstvo Hrvatske u gou - obavijest

goturniri.blog.hr

Turnir šestoro za izazivača prvaka Hrvatske 2016.

Mjesto igre:
Srednja škole Tina Ujevića Kutina – ( vidi sliku )


Datum:
05. - 06. 11. 2016.
Vrijeme za igru:
60 minuta po igraču i byoyomi 30 sekundi uz dva dozvoljena prekoračenja
Partije:
Ravnopravne uz komi 6,5 poena
Pravila:
Japanska
Satnica:
05. 11.
- 09:30 - 10:00 – Dolazak natjecatelja
- 10:00 – prvo kolo
- 13:00 – drugo kolo
- 15:30 – treće kolo
06. 11.
– 10:00 - četvrto kolo
- 12:30 – peto kolo
Sistem igre:
Svak sa svakim
Sudjeluju:
Zoran Mutabžija iz Zagreba 2. dan
Stjepan Meštrović iz Velike Gorice 1. dan
Sead Bačevina iz Zagreba 1. kyu
Mladen Smud iz Velike Gorice 1. kyu
Zvonko Bednjanec iz Velike Gorice 2. kyu
Damir Medak iz Zagreba 3. kyu
Kvalificirani su potvrdili sudjelovanje.
Rezultati se boduju za rating-EGF-e kao A-klasa.

17

pon

10/16

nešto o plavušama

freshcayg.blog.hr

u zadnje vrime, radi činjenice da raznorazne liberalne opcije gube podršku birača po cilom svitu, pa samin tim gube i vlast u velikom broju zemalja, javljaju se poprilično zabrinjavajuće tendencije, odnosno razmišljanja lijevo liberalne inteligencije, koja vode ka ukidanju demokracije kakvu poznajemo

u svom salonski liberalnom aktivizmu, koji generira strah od raspada koalicije s krupnim kapitalom, koji je već dulje vrijeme jedini partner lijevoliberalnih opcija, javljaju se opasne ideje poput meritokracije, recimo, kojom bi se većem dijelu populacije dokinila demokratska prava

navedena meritokracija predviđa da se ta prava suspendiraju, nedovoljno obrazovanima, i nedovoljno prosvijetljenima, mladima, umirovljenicima, više manje svima osim kvaziintelektualaca, i tehnokratski orjentiranih liberala

glavni predstavnik te struje na bloghaeru je blogi, počasni predsjednik liberalne internacionale

obzirom da znamo da od bilo kakve internacijonale more doć samo zlo, stavili smo blogija pod nadzor

operacijon rukovodi Tigi, uz asistenciju Lion Queen, Tigi je u tom tandemu faca macho muškarac, a Lion je Bond djevojka

to se naravno ne sviđa uredništvu, koje i dalje diskriminira Tigija, a ni nekin blogericama jer je Lion masu zgodnija i mlađa od njih

dakle kako bi sačuvali svijet kakav poznajemo, moramo poduzeti mjere predostrožnosti, pa ćemo sad nabrojit sve opasnosti koje nam prijete

blogijevi liberali

maniti Miralem

umiruća antifašistička zvijeranonimni komentatori

aktivisti

maloumni samoprozvani pjesnici

dakle drugovi i drugarice blogeri, sićate li se francuske revolucije, šta se dogodilo onda, prvo su prodavali demagogiju o slobodi, a onda poklali sve živo, onda su došle komunističke revolucije, pa su opet pričali o slobodi pa pobili sve redon, evo recimo Ameri, uvik pričaju o slobodi pa pobiju nekoga.

daklen zaključak se nameće sam po sebi, čin neko priča o slobodi ne misli dobro, i triba ga opandrčit

u međuvrimenu, pišite Tigiju komentare, nazivajte ga, budite ga u svako doba noći, jerbo blogi nikad ne spava

Go-turnir za djecu i početnike

goturniri.blog.hr

24. FOLKA OTVORENI GO-TURNIR
Zagreb, Folnegovićevo naselje
22. 10. 2016. ( subota )

O d i g r a n o..... V i d i . i z v j e š ć e

Mjesto igre: Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić
Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8 - Zagreb ( vidi sliku )


Termin : subota, 22. 10. 2016. od 9:00 do 14:00
Za one koji kasnije dođu moguće je uključenje u kasnija kola turnira.
Vrijeme za igru : 30 minuta po igraču
Byoyomi: 20 sekundi za potez uz 2 dozvoljena prekoračenja ( 3x20 )
Partije: Ravnopravne na pločama 19x19
Komi : 6,5 poena
Sistem: Ovisan o kategorijama i broju natjecatelja u 3 kola.
Ako vrijeme i uvjeti omoguće igrati će se i 4. kolo.
Rezultati ovog turnira boduju se za rating EFG-e
C- klase.
Sudjelovati mogu svi bez obzira na klub, grad, državu, .....,uz poznavanje pravila igre go, a ako ne znaju pravila, mogu ih ovdje naučiti.
Predviđeno vrijeme trajanja turnira je do 14 sati.
Pristupnine nema.
Najave dolaska na turnir slati na mladen.smud@gmail.com
Lista najava dolazaka: 1. Karaman Luka 19.kyu Zagreb
2. Radošević Iva 20.kyu Zagreb
3. Adrian Ćuprilić 20.kyu Zagreb

16

ned

10/16

Hrvatska - Poljska 0:4

gogame.blog.hr

Europska B-Liga u gou
2. kolo 7. sezona
Pandanet putem interneta 08. i 11. listopada 2016.


U ovoj ligi česta su igranja po dogovorima ranije od predviđenoga datuma. Tako su Poljaci predložili nama da igramo u subotu sa početkom u 14 sati. Nalaze se u Kini, pa im tako odgovara. Kod nas je pokrenuto usaglašavanje članova ekipe sa prijedlogom. Trojica su prihvatili prijedlog, a druga je ploča igrala u redovno vrijeme u utorak. Kako to nije bilo javno, a ni vidljivo na stranicama lige, nije bilo izravnoga praćenja partija. U koje li je doba dana igrao Miljenko iz Toronta?
Pogledajmo prvo sve rezultate naše lige u ovom kolu.Switzerland - Italy 3:1
Belgium - Austria 1:3
Turkey - United Kingdom 1:3
Denmark - Slovakia 3:1
Croatia - Poland 0:4
Sweden - Netherlands 2:2Pogledajmo kako smo mi igrali.Croatia - Poland 0:4
Lovro Furjanić (Goodbyeman) 2.dan - Stanisław Frejlak (Siasio) 4.dan 0:1(Res.)
Zoran Mutabžija (akebono) 2.dan - Koichiro Habu (Habu) 4.dan 0:1(4,5)
Stjepan Meštrović (GetStrong) 1.dan - Marcin Majka (Higaki) 3.dan 0:1(Res.)
Miljenko Zoric (Old007) 1.dan - Dawid Jurkiewicz (deejay) 1.dan 0:1(Res.) Pogledao sam partije po zapisima.
Lovro se, po mom mišljenju, dobro otvorio i krenuo, kao crni, u pritiske na protivnikovu efektivu. Kada mu se protivnik izvukao sa povećom skupinom, hvatanjem neešto njegovih kamenčića i pred narednim gubicima Lovro se predao u 119. potezu.
Stjepan je na trećoj ploči sa crnima krenuo 'sitnim vezom' u namjeri ostvarenja većih interesa. Protivnik mu je vješto puštao te manje vrijednosti, da naznaći veće interese uz nadzor većih poena. Kada mu je protivnik krenuo na grupu, uz asistenciju ulaza u prostor, Stjepan se predao u 159. potezu.
Miljenko se nakon podosta gubitaka grupa u 218. potezu predao.
U subotu je tako bilo 3:0 i čekao se utorak da Zoran odigra na drugoj ploči i četvrtu našu partiju u ovom meču.
Zoranu je nedostajalo samo pet poena da nam spasi čast. Izgubio je paartiju za 4,5.
Nakon ovoga smo kola na poslijednjem 12. mjestu.
U slijedećem 3. kolu igramo sa Slovacima 01. studenoga.

bl. Muradenu

Komunikacija (muzika je mali dodatak mojih emocija)

naelektrisaniguster.blog.hrJedno, ultimativno nepodnošljivo stanje za ljude je izolacija. Raznorazni ljudi mogu podnit mnogo svakakvog stresa, ali dugotrajnu izolaciju, gotovo niko. Neki ipak, za sebe čak odaberu takav put, ali to je manjina koja je prirodno dovoljno introvertirana i naginje ka asketizmu, pa im izolacija dođe taman ko plodan teren za ono šta istražuju. Pa ipak... Samoća nudi puno toga, čovikovo unutrašnje biće je bogato, jer u sebi nosimo cilu historiju eona iz kojih dolazimo. Svaki put smo sami drugačiji, tako da je svaki novi osvrt na neko naše sjećanje zapravo, samo po sebi nov doživljaj. Tako za neke unutrašnjost može bez većih problema postat predmet fokusa... Ne mislin pritom samo na one koji u njoj traže misticizam. Ipak, dugotrajna izolacija je većini ljudi, velikoj većini, pakao. Danas gotovo pa ne znamo ni za samoću, a kamoli za izolaciju... Sam, u nekoj mjeri, mogu reć da poznajen ova stanja... Ali za mene je izolacija i nešto što bi nekima bija normalan život, jer san jako ekstrovertiran i iman potrebu i za performansom, bilo u obliku stand up-a, recitovanja poezije i slično, dakle, ne samo za običnu komunikaciju nego i za bivanje medijem za veće grupe, da ne kažem mase (in my dreams yes, oh yes). Ipak, moj život od, otprilike 13.03. ove godine je jedna poprilična izolacija. I to jako neugodna. Ljudi imaju potrebu za sadržajem... Život je ples, a u plesu tribamo partnera. Od kad znan za sebe, meni je esencija postojanja zapravo, u komunikaciji. Komunikacija je tajna alkemija svega što postoji. Moguće je da je to zato što mi je sunce u astrologiji u polju komunikacije. Ili bolje rečeno, jer san takav, sunce mi je u polju komunikacije. Robinzon Kruso je napisan po istinitoj priči, naime, radilo se o jednom škotu (il englezu, al msm prije škotu), koji je bija mornar, i zbog svog problematičnog karaktera, tendencije da se tuče i pravi probleme, kolege mornari su ga samog izbacili na pusti otok. Na tom otoku je proveja pet godina dok ga nisu spasili neki španjolci koji su slučajno tuda naišli. Bija je potpuno sam, tabani su mu već bili toliko otvrdli da je moga hodat takav bos po oštrim stijenama. Kasnije je navodno reka da mu je to bija najsritniji period u životu. Pa ipak, nije se vratija ponovo na taj otok, nego je osta u civilizaciji. Za većinu nas bi takva situacija bila povod za sigurno ludilo. To be continued ispod pjesme.Zanimljivo je kako su ljudi društveni... Također i seks, kao jedna elementaran proces komunikacije. Znakovito je da zapravo, komunikacija dva spola daje život. Golema je stvar, koje možda nismo ni svjesni, odnosno uzimamo je mahinalno, olako, da smo mi ljudi sposobni proizvest život, i to potpuno prirodnim putem. I taj život nastaje ko posljedica spajanja, dakle, komunikacije. Sad se siti jedne usputne stvari, sićan se, ko dite, kad bi me nečeg bilo stra, uvik je bija prisutan elemenat samoće. Strah je uvik jači kad si sam, bilo kakvo društvo odma olakšava situaciju. Nije džaba da u svim hororima sranje krene kad se razdvoje... Provođeni su i eksperimenti na ljudima, i dokazano je da ljudi koji su prošli sličnu vrstu traume se lakše zbližavaju s drugima koji su prošli isto nego onima koji nisu. A često smo svjedoci i ljudi koji raznorazne teške situacije prožive zbog prijatelja, ili pak - jer nađu momka il curu. Ima nešto u tim odnosima što je esencijalno za ljude, šta god da to bilo filozofski gledano. Sićan se sad... Sićan se, kako san prije, prije još, razmišlja o tome kako smo mi, ljudi, pojedinačno zapravo, jedan čitav zaseban svemir. I to ne mislin metaforički nego doslovno. Mi smo svak ponaosob, svemir u svemiru. I svako drugo živo biće. I ja san nas zamislija kao kugle svakakvih boja, i tako se kotrljamo, i dotičemo na tačkama di nam se boje podudaraju, i usput upijamo kroz svoju opnu boje iz drugih kugla i uživamo u prenošenju naših boja na drugu kuglu. Ali potribno je dovoljno točaka di su nam boje slične da bi se poklapali za komunikaciju. I tako smo spojeni u beskonačan niz kugli, svi međusobno u kontaktu, direktno il indirektno, sa svakon osobon na planetu. Na neki način, naša iskustva postaju živa tek kad ih podjelimo. Živa na jedan način na koji nisu živa dok su samo u nama. Zbog čega god da to bilo tako.


U ovoj zadnjoj pjesmi se tek posebno osjeća potreba za nekim... Nekim, apsolutnim, nebeskim majčinstvom.

Hrvatski rulet

anarhandjeo.blog.hr

"Buraz, tko ti je digao živac?", upitao sam cimera koji je redom rastavljao, trgao glave čitavog paketa plavih jednokratnih Gillette britvica, vadeći malene oštrice iz svake od njih, te ih zagrijavao upaljačem i zatim uredno slagao, lijepeći ih u upaljačem rastopljenu plastiku drška jedne od njih, redajući iskusno britvice po dužini, jednu za drugom, u ubojito savršenoj ravnini. Plastični držak britvice pod vrućinom zagrijane oštrice topio se taman toliko da oštrice žileta utonu u njega i ostanu tako, čvrsto zalijepljene kao da su takve izašle iz tvornice. Uskoro će u ruci imati savršeno ubojito malo oružje, nešto kao improvizirani nož ili skalpel.

"Svi", odgovorio mi je ravnodušnim tonom i nastavio. Danas je dobio presudu koju je čekao mjesecima, osuđen je na 3 godine zatvora zbog provale i krađe. Nije mu to prvo kazneno djelo ni prva zatvorska kazna, ali je najduža dosad. Nisam ga više ništa pitao, vratio sam se na svoj krevet, na gornji ležaj škripavog, hrđavog kreveta na kat i nastavio čitati Murakamijevu Okorijelu zemlju čuda i kraj noći. Uživam tih 60 minuta mira i tišine dok ostalih pet cimera iz naše sobe za pušače tamo vani na dvorištu šetaju beskonačnu osmicu.
Nakon Murakamija, ako preživim ovdje toliko, pročitat ću Sheldonovu Drugu stranu ponoći.


Jučer sam je zaprosio preko stakla zatvorske kabine za posjete. Pristala je. Napisao sam odmah zatim zahtjev upravi za poluotvorenu posjetu idući put. Odobrili su. Napokon neće biti stakla između nas pa ću je moći pomilovati i poljubiti, dirat ću joj grudi nabrekle od majčinog mlijeka, a policajac iza mene neka samo gleda, briga me. Pomilovati ću moju kćer u njezinom trbuhu.

Jedan od ovih dana trebao bi stići odgovor na moju žalbu na pritvor do suđenja.
Čekam. Čekam. Čitam. Čitam. Čekam...

>;')-->

Glazbena kultura

ermana.blog.hr
@Lionica piše o Plenkoviću i odabiru ministra kulture kojim bi branitelji (mogli, trebali) biti zadovoljni, a to je nitko drugi nego Hasanbegović

I to je u redu s njenim postom i mišljenjem, ali dodajem, da ovo u Splitu s cajkama je isto dio našeg kulturnog miljea pa što god to značilo i ne znam, ima li to veze s ;

kulturom nacije
kulturom obrazovanja
kulturom roditelja koja se prenosi
nečim drugim

Cyiti centar one je slavio svoju godišnjicu rada i marketing je podijelio 7 000 kabanica jer se očekivao pljusak koji je i bio nota bene, a koji nije omeo sve te tisuće mladih koji su pohrlili na kocert Željka Joksimovića.

Da se razumijemo u startu : uspješan i zgodan, uz Seku Aleksić najradje prihvaćen tisućama obožavatelja u gradu podno Marjana.
Osobno, ništa protiv njegove glazbe nemam, ne slušam i ne idem na takve koncerte ali se mogu pitati, je li kultura glazbe i afiniteta spada u kulturu jedne nacije ili mogu samo benevolentno zaključiti, da glazba ne poznaje granice pa stoga, ni ovaj moj post nije ništa u smislu kritike ili osvještavanja ljubitelja cajki.

..........a bogme ni s Plenkovićevim odabirom novog ministra kulture po želji branitelja.....

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se