novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

11

ned

03/18

Hrvatska – Južna Afrika 1:3

gogame.blog.hr

Europska C-Liga u gou
6.kolo 8. sezona
Pandanet 6. do 10. ožujka 2018.U subotu je kompletirano predposlijednje kolo naše lige C. Podosta toga se razjasnilo. Prvo, a i drugo mjesto, su i teoretski riješeni.
Za poslijednja dva mjesta će se voditi, izgleda, neizvjesna borba do kraja. U toj smo se borbi zatekli i mi.
Pogledajmo rezultate ekipa u ovom kolu.Georgia - Lithuania 2:2
Belgium - Bulgaria 4:0
Slovakia - Spain 0:4
Croatia - South Africa 1:3Španjolci i Afrikanci bježe iz opasne zone i guraju Slovake i nas prema dnu. Gruzijanci se polako dižu, ali je još samo jedno kolo ostalo. Bugari su potonuli uz još jedan kazneni bod, jer im se igrač na drugoj ploči nije pojavio. Ipak, teoretske šanse za spas još imaju.
Pogledajmo sada rezultate u našem susretu sa Južnom Afrikom.Croatia - South Africa 1:3
Stjepan Meštrović (GetStrong) 2.dan - Andrew Davies (adavies) 4.dan 0:1( 3,5)
Zoran Mutabžija (akebono) 2.dan - Samuel Lee Scott (Fargo) 3.dan 1:0(Res.)
Miljenko Zoric (Old007) 1.dan - Andre Connell (iaznab) 2.dan 0:1(13,5)
Mirta Medak (solution5) 2.kyu - Chris Welsh (sente) 2.dan 0:1(10,5)Krenuli smo pobjedom Zorana na drugoj ploči. Činilo se da smo na dobrom putu, ali ...
U borbenoj partiji Miljenko je ostao bodovno prekratak.
Mirta je, potrošivši osnovno vrijeme, ušla u byoyomi i, mada za malo, ode partija.
Čekala se subota da vidimo da li će nam Stjepan spasiti barem nerješen rezultat. Bio je prekratak za 3,5 poena.
Eto, ove sezone još nemamo pobjede.
Trenutno stanje na tablici slujedeće:Mj. Reprezentacija M BP 1. 2. 3. 4. Kaz + = - Bod
1. Belgium 6 20 4 5 6 5 0 6-0-0 12
2. Lithuania 6 16 2 5 6 3 0 3-3-0 9
3. Spain 6 13 2 2 4 5 0 2-2-2 6
4. South Africa 6 12 4 4 2 2 0 2-2-2 6
5. Slovakia 6 8 3 0 2 4 1 2-1-3 5
6. Croatia 6 8 2 3 2 3 2 0-4-2 4
7. Georgia 6 8 3 2 1 2 0 0-3-3 3
8. Bulgaria 6 5 4 3 1 0 3 1-1-4 3Belgijanci se vraćaju u B-ligu.
Litvanci idu u kvalifikacije za istu ligu sa predposlijednjim u njoj ove sezone.
Španjolci i Afrikanci mogu mirno odigrati zadnje kolo, jer ostaju u C-ligi.
Slovaci i mi smo pred borbom za opstanak u ligi.
Pogledajte parove, pa kombinirajte, ako vas zanima. Igra se 10. travnja.
Parovi su: Južna Afrika – Gruzija, Španjolska – Hrvatska, Bugarska – Slovačka i Litva – Belgija.

bl. Muradenu

07

sri

03/18

Znatiželja

naelektrisaniguster.blog.hr

Od kad znam za sebe znatiželjan sam i uvik me je vuklo da nađem odgovor na suštinska pitanja čovječanstva, kako nastaje život, kako to da išta postoji, šta se dešava i dešava li se išta nakon smrti. Današnji prosječan čovik će za ta pitanja odgovore tražiti ili u religiji ili u nauci. Ja smatram da ni jedno ni drugo nisu adekvatni da do kraja odgovore na ta pitanja. Mada je nauka bitna i dobra, a nemam ništa ni protiv religije na kraju krajeva, mislin da se odgovor na ova pitanja krije u nama, u našoj svijesti. Fenomen ljudske svijesti je najveća misterija koju znamo, i da bi dobili odgovor na ovakva pitanja moramo zaroniti u sebe, jer naš um formira pitanja na koja tražimo odgovor. Iz mog iskustva, meditacija se je pokazala ko vrhunski alat spoznaje kojim se more doć do raznih saznanja. S tim da, ta saznanja nisu u formi odgovora na pitanje kakvo daju religija i nauka, nego su direktno iskustvo onoga što nas zanima. Ako nekog zanima kako je sve nastalo, di je početak, mora se vratit na početak. A početak je u našem umu, u mistu koje stvara sve krajeve i početke. I religija a i nauka se pokazuju ko dogmatične glede nekih stvari, zato je samostalna potraga za znanjem, otvorenost prema svim fenomenima kozmosa, iskrena znatiželja glede funkcioniranja svemira i naše svijesti, ono što nekome triba ako oće da sazna. A ako ga zanima da traži odgovore na pitanja, mora prihvatit da ti odgovori nisu ono što na prvu misli pod pojmom 'odgovor'. Kao u vodiču za autostopere, da saznaš odgovor, moraš prvo imat pravo pitanje. Meditacija u tradicionalnoj tibetanskoj kulturi znači proučavanje svog uma, tako da pod meditaciju more spadat bilo šta čime čovik sam sebe proučava, tipa joga, rad sa halucinogenim biljkama i tako. Činjenica jest, na fundamentalna pitanja ništa izvan nas nam ne mere dat odgovor, jer ono što se od nas traži je alkemijska transformacija, da bi dobili odgovor, moramo ga prvo bit spremni iskusit.

Imati nešto

nachtfresser.blog.hrKaže meni jučer bivša učenica, blago Vama, Vi ste uvijek barem imali novaca. Nasmijalo me, odakle ti ta ideja, veli ona, vidim ja što se nosi, kako nastupa, uvijek galantan kao danas (pitao sam je jel za pijaču). Davno,možda je to bila i njena generacija, pridjeve smo vježbali tako da bismo dodijelili broj pridjeva, koliko njih ima, i onda je svatko svakom dodijelio pridjev, koji ga najbolje označava, psihološki prilično zanimljivo. Osim preporučenih dodao sam i pridjev "reich"- bogat. Netko je rekao, ajmo sad o profesorima, ja prihvatio igru i uvjerljivo najbogatiji je, po mišljenju učenika, ispao jedan od vjerojatno najsiromašnijih profesora, koji je pak uvijek dolazio u odijelu, uglavnom jedno te istom. Na listi nije bilo onih koje su dolazile džipovima i limuzinama.
Zanimljivo bi bilo, kad bih bio novčano bogat, bih li poput nekih desničara ovdje, imao razumijevanja i relativizirao do cinizma sve slabosti ovog navodno demokratskog sustava. Sigurno se ne bih mailom nadmudrivao s cinicima iz elektroprivrede, jer znam načine kako kvalitetno provesti vrijeme.

05

pon

03/18

Znanstvena tribina 'Go i umjetna inteligencija'

gogame.blog.hr

U kupoli Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 u Zagrebu je u srijedu 28. veljače sa početkom u 19 sati održana znanstvena tribina sa temom 'Go i umjetna inteligencija'.
Ovu vrlo zanimljivu trribinu možete u cjelosti popratiti na: https://www.youtube.com/watch?v=mFEwU0hHUyw&t=3326sNa slici su voditelji tribine.

Učilica

freshcayg.blog.hr

Kad se izuzmu članovi obitelji koji najčešće vrše zlodjela pedofilije, prva slijedeća grupacija, po podacima koji su nam dostupni, jer prava istraživanja ne postoje, jer njihovi rezultati, kao i oni o relaciji homoseksualnosti i pedofilije nikako nisu politički korektni, nisu svećenici kako se to stalno pokušava imputirati, neto prosvjetni radnici.

Sad kad smo šokirani tim saznanjem, možemo razmisliti što bi trebali učiniti.

Mislim ono ipak svoju djecu s punim povjerenjem prepuštamo prosvjetarima, a oni nam na takav način uzvraćaju.

Svi znamo da učiteljski i nastavnički posao nije zanimanje nego poziv, evo imamo tu na blogu neke sadašnje i bivše prosvjetare pa vam oni mogu posvjedočit o tome.

I šta sad kad imamo tako šokantno saznanje da prosvjetni radnici češće iskorištavaju djecu nego svećenici, što ćemo sad, hoćemo li smijenit ministricu, izbacit tjelesni iz škole, ili možda glazbeni, ti što predaju glazbeni su uvijek sumnjivi, o ovima iz likovnog da ne govorim.

Eno i žena od francuskog predsjednika čuvena pedofilka je malog Makarona zaskočila dok je on bija dite a ona njegova učiteljica, zamislite samo da je malog Makarona natega neki svećenik, liberalna javnost bi tu pobjedu ljubavi dočekala s ovacijama.

Eto ja ne znan što ćemo sad, napast ministricu, raspustit ministarstvo, za početak predlažem da sve prosvjetne radnike gledamo sumnjičavo, a mogli bi i film snimit, mogli bi Blogeri koji imaju iskustva u prosvjeti glumit pedofile, da skrenemo pažnju javnosti na opasnost koja prijeti ako djecu pošaljete u školu.

Konferencija ...

luki2.blog.hr

Prije neki dan jedna blogerica kaže da smo si jednaki. Da, slažem se. Ali, samo kao ljudska bića. Kao pripadnici ljudske vrste. A po svemu ostalome se - na sreću ili na žalost - razlikujemo.....Po obrazovanju, znanju, vrijednostima koje nas određuju, po stavovima, po obiteljskoj, materijalnoj i svakoj drugoj situaciji...Svi smo mi originali, i to tako treba biti. Kopije ne valjaju.
I kao takvi - i pišemo na ovom blogu. Znači, nikako nismo isti. Jer ne polazimo iz istih odrednica, jer ne dolazimo iz istih gradova, nemamo jednaka iskustva. Ni život.
Imala sam na jednom svom bivšem poslu jednu djevojku, koja je stalno ustrajala da smo si jednaki. I jednaki. :))) Ona - plaća 3.000 kn, netko drugi 8.000 kn - zbog različitih funkcija i znanja. I onda smo isti! :))))
No, dobro. Mislim da je shvaćena poanta. A to nisu financije. :))) Zašto ovo pišem? Bila sam danas na jednoj konferenciji, koju je financirao Friedrich Ebert Stiftung, a na toj se konferenciji između ostaloga govorilo i o tome kako bi svi trebali imati jednake šanse. Jednake mogućnosti. Kako to postići, kada si već rođenjem obilježen - u kakvoj obitelji odrastaš, čemu Te uče....Svidjelo mi se da se govorilo o obrazovanju koje treba poticati, a strukovne škole bi trebale imati više prakse. Da, mi imamo odlične zakone i zamisli, ali je jako teško kada se ti isti pokušaju provesti u život. Tu smo tanki. No, još uvijek (možda naivno!) vjerujem da će bar za neke mlađe generacije biti bolje...Ljepše...
Pitala sam na kraju - nedavno sam saznala - da petoro doktora znanosti nije dobilo ugovor za stalni radni odnos. A velike su financije uložene u obrazovanje - jer priznajmo, posebno visoko obrazovanje - ipak manje košta nego bilo kakav pa čak i državni fakultet na Zapadu. Neke bi cifre ovdje bile nedostižne. No, za naša primanja - nije malo. Doktorat košta od 60.000 kn do 80.000 kn, pa i više, ako se radi o fakultetima, na kojima morate izraditi neko istraživanje - kao npr. u medicini....Dobila sam odgovor: nismo za, smatramo da su trebali dobiti stalni ugovor - a za ostalo - obratite se Ministarstvu...:((((No, kažem - treba se nadati boljem....Bar za Lukasa ...Pusa, vole vas L+B+G (1390. post)

ps. Jedna pjesma, kao sjećanje na predivnog i nezaboravnog Tomislava Ivčića. Nedavno je bilo obilježavanje njegove smrti :(((

Virovanje i znanje

naelektrisaniguster.blog.hr

I kolika je vridnost vjerovanja u nešto? Uzmimo za primjer vjerovanje u Boga. Mnogima je ovo uzvišena vrlina, kojoj nema premca. Međutim, da li će i oni sami vječno ostat na vjerovanju u Boga. Oće li kad umru i dalje virovat u Boga? Logično, neće, tada će, barem po onome u što vjeruju, znat. Tako da vjerovanju je superiorno znanje. Ja u svom životu gledan da znan koliko mogu, mada ne mogu reć da ni u šta ne virujen. Virova san npr, kad san dobija nistagmus, da ta bolest ima neki smisao, da nije džaba došla, da je mene nosit je s nekim razlogom. To je bilo vjerovanje. Međutim, nakon jednog iskustva koje san ima, znan da je nistagmus moj učitelj. U stanju u kojem san bija san potpuno jasno vidija da ja triban slušat svoj nistagmus a ne borit se protiv njega. To viđenje je znanje, i ono je samo po sebi, superiorno mojim konceptima koje san ja ima prije toga. Jer virovanje je u biti konceptualno, ono je koncept. A znanje, u pravom smislu te riječi, je izvan koncepta. Ono je zapravo, iskustvo, jedino iskustvo je pravo znanje. Tako vjernik, kad doživi iskustvo Boga, on tada zna da Bog postoji, i više ne mora virovat. Sad problematika je što se smatra da se to iskustvo može dobit tek nakon smrti. To samo po sebi nije točno, općenito je ta podjela na prije i poslje smrti iluzorna. Ne postoji u biti, život prije i život poslje smrti, postoji samo život. Sve ono nakon smrti je stvarno već sad, i mi sami to moremo iskusit. Tako da, Bog ako postoji, postoji već sad, i nije nam potrebna smrt da bi ga iskusili. Ja sam npr, do neke mjere virujen u reinkarnaciju. Gleda san dokumentarce gdje se ljudi sjete svog prethodnog života i slično, mada ja nisan siguran da reinkarnacija postoji. Meni se dobro uklapa koncept reinkarnacije u moju sliku svita, i ja u nju virujen, s tim da ne virujen da se ja mogu reinkarnirat u neku životinju i slično, to mi nema logike. Međutim, ja neman znanje o reinkarnaciji, mada je moje virovanje možda zasnovano na nečijem znanju. Međutim, tek kad se ja sjetim svojih prošlih života, tek tada ću moć reć da znan. Ako se to ikad uopće i desi. Druga stvar je, što ljude općenito ne zanima da znaju. Ili smatraju da je znanje o tim stvarima nemoguće, ili da oni ne mogu, ali najčešće se radi o tome da im je virovanje dovoljno, da im ne triba više. Što ne znači da ne mogu više, ako bi to želili. Također i ateisti su neka vrsta vjernika, čak često i dogmatični. Recimo jako često su scijentisti, vjernici u sve službene teorije u znanosti. Ateisti smatraju znanjem ono što je provjerljivo i opipljivo u materijalnom svitu, međutim, negiraju znanja koja se ne slažu sa njiovin virovanjima. Moremo reć da se ateisti uglavnom zadovoljavaju sa informacijama, a da ih ne zanima ulazak u sfere života poslje smrti i slično, oni pak smatraju da tih sfera nema, ali to je opet, samo njiovo uvjerenje. Također, ateisti će negirat znanje recimo o tome da je telepatija stvarna, znanje koje su neki ljudi iskusili, samo zato što se ne uklapa u njiova virovanja. Njiov koncept 'znanja' je ograničen samo na one informacije koje produciraju krugovi mainstream znanosti, a druge oblike znanja zasnovanog na vlastitom iskustvu, ne poznaju. Ovo se doduše ne odnosi na sve ateiste, ateisti su širok pojam, moremo reć da se odnosi na scijentiste, koji mogu bit i agnostici, mada su najčešće ateisti. Tako da znanje, more imat više oblika. Da li ja znam da je zemlja okrugla? U suštini ja ne mogu stopostotno reć da znan, jer to znanje je u biti virovanje, ali to virovanje je naišlo na dovoljan broj potvrda i ja ga smatram dovoljno opravdanim. Međutim, da ja oden u svemir i vidin zemlju, tada bi ja stvarno to zna. U suštini, mi većinu stvari koje mislimo da znamo u biti virujemo, ali to je ok. No to ne znači da nije moguće imat stvarno znanje čak i o pojavama koje bi na prvu odbacili kao nemoguće.

03

sub

03/18

Međuškolska go liga – 2. turnir

gogame.blog.hr

SŠ Tina Ujevića, Kutina, 3.3.2018.

Turnir početnika na maloj ploči dimenzija 9x9 sjecišta

Okupilo se 6 igrača iz 2 škole. Odigrano je 5 kola. Igrale su se po dvije partije svatko sa svakim na ploči dimenzija 9x9, komi 3,5. Kod diobe mjesta GrandPrix bodovi su se dijelili.Mj Ime i prezime Škola Pob. GPbod
1. Vito Vlašić OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 9/10 10
2. Marko Režek OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 7/10 9
3. Leon Narančić OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 5/10 7,5
4. Franka Ljubetić OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 5/10 7,5
5. Ivano Pavičić OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 2/10 5,5
6. Mihael Lojdl OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 2/10 5,5
Poredak škola nakon 2 odigrana turnira, 9x9:
1. OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 82,5
2. OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 8,5

Turnir na velikoj ploči dimenzija 19x19 sjecišta

Bilo je 13 igrača. Odigrana su 3 kola. Igralo se po japanskim pravilima, komi 6,5, koristeći računalni program za sparivanje OpenGotha (McMahon sustav). Vrijeme za razmišljanje je bilo 25 minuta po igraču s byoyomijem od 3x10 sekundi. U slučajevima razlike u kategorijama (N=k1-k2), igrač slabije kategorije imao je N-2 prednosnih kamenčića. Poredak je određen na temelju McMahon bodova, a kod diobe mjesta odlučuje zbroj osvojenih bodova protivnika.Mj. Prezime ime kyu Škola MMS SOS SSS 1.k 2.k 3. Pb GPb
1. Tukara Tadej 10K XV. gimnazija, Zagreb 23 60 131 2+w2 3+w7 6+w7 3 10
2. Medak Stjepan 13K OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 19 54 136 1-b2 5+w4 7+w5 2 9
3. Crvelin Roko 19K OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 13 39 129 10+b0 1-b7 9+w0 2 8
4. Nujić Katarina 20K XV. gimnazija, Zagreb 13 33 111 11+w0 13+b0 5+b0 3 7
5. Rošić Matej 19K SŠ Tina Ujevića, Kutina 12 40 122 8+b0 2-b4 4-w0 1 6
6. Sladetić Teo 20K OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 12 38 125 *+ 8+w0 1-b7 2 5
7. Kušan Fran 20K XV. gimnazija, Zagreb 12 36 123 12+b0 10+w0 2-b5 2 4
8. Žderić Tonka 19K OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 12 35 112 5-w0 6-b0 12+w0 1 3
9. Pilipović Fran 20K OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 12 34 110 13+w0 11+b0 3-b0 2 2
10. Cukoić Franko 20K OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 11 35 111 3-w0 7-b0 13+b0 1 1
11. Ban Šimun 20K OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 11 35 97 4-b0 9-w0 *+ 1 0
12. Pavličić Bruno 20K SŠ Tina Ujevića, Kutina 11 34 101 7-w0 *+ 8-b0 1 0
13. Bagić Petar 20K SŠ Tina Ujevića, Kutina 10 36 102 9-b0 4-w0 10-w0 0 0
Poredak škola nakon 2 odigrana turnira, 19x19:
1. OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb 46
2. XV. gimnazija, Zagreb 26
3. SŠ Tina Ujevića, Kutina 20
4. OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb 8
5. OŠ Matija Gubec, Zagreb 6
6. OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko 1

Skupna slika natjecatelja, voditelja i roditelja.

Go – radionica za roditelje

Po prvi puta je 10 roditelja imalo jednosatno predavanje i razgovor o svim temama vezanim uz misaonu igru i sport go. Bilo je jako zanimljivih pitanja i – nastavit ćemo sa radionicama.

Damir

Rezultati su poslani u EGD na izračun rejtinga i uvrštenje u rejting liste. Stanja Igrača turnira 19x19 u rejtingu su:HRr. Igrač/ica Grad Kyu Rejt. +/- Tur Rej.kyu
25. Tukara Tadej Gare 10k 1117 +30 4 10.kyu
29. Medak Stjepan Zagr 13k 922 -10 55 12.kyu
46. Crvelin Roko Zagr 19k 300 +17 8 18.kyu
50. Nujic Katarina Zagr 20k 192 +92 2 19.kyu
53. Zderic Tonka Zagr 19k 189 -48 5 19.kyu
57. Sladetic Teo Zagr 20k 158 +29 3 19.kyu
59. Kusan Fran Zagr 20k 153 +53 1 19.kyu
61. Rosic Matej Kuti 19k 150 -1 2 19.kyu
63. Pilipovic Fran Zagr 20k 143 +43 1 20.kyu
68. Bagic Petar Kuti 20k 100 0 2 20.kyu
69. Ban Simun Jast 20k 100 0 1 20.kyu
73. Cukoic Franko Jast 20k 100 0 1 20.kyu
87. Pavlicic Bruno Kuti 20k 100 0 2 20.kyuCjelovita lista aktivnih igrača Hrvatske je na: http://www.europeangodatabase.eu/EGD/createalleuro3.php?country=HR&dgob=false

Pogledajmo i galeriju slika sa ovoga turnira.

02

pet

03/18

Jutarnje filozofiranje

nachtfresser.blog.hrJutros paralelno čitam stare intervjue s Burgessom, komentiram kod Done na blogu, diskutiram o subverzivnosti na instagramu, Burgess baš spominje da je kao i anarhizam svojstven mladima i nezrelima, te prilično potcjenjuje inteligenciju Bakunjina i Kropotkina u usporedbi s Marxom. Jako puno površnosti, no zanimljiva mi teza da ljudi u stvari mogu birati između slobode i sreće i da je teško da to može zajedno egzistirati, teza je toliko suluda da je moguće da u njoj ima nešto istine, to bi objasnilo pokornost današnjih robova. Razmišljam i o jednoobraznosti, daleko od svake subverzivnosti, objava mladih na instagramu, i kako baš i nema potrebe učiti ih o zaštiti na društvenim mrežama, samocenzura savršeno radi, za razliku od starijih, prilažem jedan majstorski selfie nešto "starije garde" od jutros, koji je poslužio kao povod o diskusiji na spomenutu temu.
Na jedan način su mladi ipak bedasto naivni, ako ne znaju nešto napraviti, misle da to ne ide, npr. skinuti fotku s instagrama, kao ni na blogu nikakve zaštite ne vrijede, uvijek postoji barem dva načina.

Osuđena na život

narubupameti.blog.hr

Dijete mi ima plave oči. Muž i ja smo smeđi. Ljudi, čak i oni sa završenom srednjom školom, iz čega bi se dalo zaključiti da su svladali osnove načina prijenosa recesivnih svojstva u genetskom materijalu, pitaju - Na koga ima plave oči? Možda nisu taj dan pazili na nastavi. Filip ubacuje svoju redovnu repliku – Na mene. I blaženo se smiješka dok ga ljudi zbunjeno gledaju. Kad sam sama, odgovaram – Na poštara.

Kao i kad pitaju kad planiramo drugo dijete?, ili prije nego što smo se uzeli, kada ćete se ženiti?

Ljudi vole priče, vole tuđu intimu.

Jedan prijatelj mi je jednom rekao kako su pitanja koja počinju sa Zašto? nepristojna.

Npr.

- Ideš van večeras?
- Ne.
- A zašto?

Ili:

- Kada ćete na drugo?
- Nećemo imati drugo dijete.
- A zašto?

Što bi se dogodilo kad bismo iskreno odgovarali na takva pitanja? Da li su postavljaći pitanja spremni i u stanju čuti iskreni odgovor?

Vodimo uljudne razgovore, pokazujemo svoj dobar odgoj, neiskreni sugovornici. Neiskrenost kao tampon zona koja nam omogućuje civiliziranu koegzistenciju.

Možda anonimnost koju nam internet pruža sa svim svojim vrijeđanjem i ispoljavanjem mržnje kao ekstremnim, ali ipak iskrenim ispoljavanjem samog sebe i nije tako loša. Možda su ljudi u potrebi za iskrenošću otišli u drugu krajnost.

Kako godine idu i kako se više nikako ni pod razno ne mogu smatrati djetetom, iako se još uvijek mogu smatrati mladom sa trideset i sitno godina, počinjem imati sve jasnije stavove. Imala sam ih i prije, ali nekako nesigurno, znajući kako nemam sve informacije, i možda sam u krivu, ili sam ih posuđivala od drugih već prema trenutku u kojem se netko činio najuvjerljivijim. Sada pomalo gradim svoje, zapravo čak ih i ne gradim, oni se sami kristaliziraju, tu su i ne mogu im ništa. Nisu ti stavovi u kamenu uklesani, uvijek sam spremna prihvatiti kvalitetne argumente, međutim, ponekad nemam kvalitetne argumente niti za ovo što trenutno mislim. Mi žene sklone smo koristiti svoju intuiciju, vjerovati svojim osjećajima čak i kad ih ne možemo objasniti. Negdje sam pročitala da žene nesvijesno primjećuju puno toga i onda to nazivaju intuicijom, a zapravo se temelji na činjenicama. Ne znam da li je to točno. Moj unutarnji osjećaj me do sada dobro vodio pa sam ga sklona i dalje slijediti.

Taj osjećaj mi govori kad netko započne rečenicu sa Trebalo bi ... (npr. imati više djece, nahraniti beskućnika, imati uredan stan) tog čovjeka više nemam što slušati. Mogu... Želim... Moram... to ima smisla, a Trebalo bi... je samo isprika za lijenost ili oružje za nabijanje krivnje drugome.

Međutim, ono čega se strogo držim je ne vrijeđati. U skladu s onom - Ako nemaš ništa lijepo za reći, šuti. Činjenica je da čak i kad bih provela tri mjeseca u tuđim mokasinkama, ne bih znala kako je tom drugom čovjeku, dokle god ne bih imala njegovo srce i njegov mozak, njegove godine i sva njegova dosadašnja iskustva, uključujući njegove gene, a to je dakako potpuno nemoguće. Stoga pišem o sebi i svojim iskustvima, jer to je jedino što doista znam, u što se doista razumijem. Iz istog razloga me eventualna tuđa vrijeđanja mene ne diraju, jer znam da ta osoba nije ja i ne živi moj život, pa čak i dobronamjerni savjeti ili kritike često ne padnu na plodno tlo, jer pravila koja vrijede za tebe ne vrijede za mene.

Osuđena sam na ovaj život koji imam, sa svim svojim zadatostima i okolnostima koje su me izgradila i koje me grade, živim u svojoj sasvim privatnoj vremenskoj liniji, ne natječem se ni sa kime, jer ne trčimo istu utrku, ne uspoređujem se ni sa kime jer mi to dođe kao uspoređivanje kamena i cvijeta, po kojim kriterijima bi to uopće bilo moguće, a rezultat bi svakako bio besmislen.

Kao što je Einstein rekao, Svatko je genijalac. Međutim ako prosuđuješ ribu na osnovi njene sposobnosti penjanja uz drvo ona će cijeli život provesti u uvjerenju da je glupa.

01

čet

03/18

Svašta o svemu...:))))

luki2.blog.hrPileća juhica u ovom, bar meni, najhladijem danu...Brrrr..:))))Kuhana piletina za Goldie....Za mene....Riža i piletina za Goldie....

I na kraju: kava, bez šećera, s malo mlijeka....Pijem čaj koji je dobar za smanjenje šećera, a na preporuku Razmišljanja jedne žene. I da znate - djeluje! I godi! Provjerila sam i sa doktoricom, odobrila je....I samo za Fresha, moja obrazovna biografija: :))))Eto, tri diplome, pet prevedenih knjiga (engleski, slovački) (ovdje sam stavila dvije najvažnije, jedan roman i jedan znanstveni rad) - mislim da nije malo! :)))))) Budi sretan! Nadam se da i Ti možeš pokazati nešto slično....:))))))

Pusa, vole vas L+B+G

ps: Prošli post o Jergoviću na fotoblogu! Tek sada vidjela!:)))) Pusa, L+B+G

začarani trOkut

mcmlx.blog.hr

Za nekonfliktan suživot ljudi potrebna su i pravila, ne samo kroz zakonske odredbe.

Bilo da se radi o supružnicima ili cijelom društvu.

Čim dođe do nekih promjena u njihovoj spojnoj strukturi ili temeljnoj regulativi, to se odmah odrazi na „pravila igre“. Ako se kondicije prilagode novim okolnostima unutar uže obitelji, to nosi određene implikacije i na kulturološki krug oko njih.

Pokretač promjena leži u društvenim promjenama, novim tehnologijama, moralnim načelima, političkim zaokretima, rastućoj diversifikaciji,a taj proces ne traje mjesecima nego generacijama.

Lista tema o kojima se vatreno debatira u potrazi za novim rješenjima socijalnog kodeksa je dugačka i šarolika. Mehanizmi za praktičnu i funkcionalnu kohabitaciju pravila dovode do polarizacije dvaju ekstrema – od potpune tolerancije do redukcije na najmanji moguži zajednički nazivnik. Oba ova scenarija imaju svoje začkoljice. Uvijek i ama baš sve tolerirati dovodi na granicu tolerancije netolerancije.

Nove socijalne norme se razvijaju kao materinji jezik. Socijalni vokabular se definira kroz životno iskustvo uostalom kao i sve drugo, u čemu se odražava moć ili nemoć pojedinca.

Pronalaženje zlatne sredine između sveopće tolerancije i svođenja na najmanji mogući nazivnik mogla bi se pokazati u nekim temama kao nova proba raskola. Dvije pozicije se neće moći probiti: politički propisani kodeks ponašanja i apsolutno odbijanje bilo kakvih promjena.

Konflikti nisu nužno razarajući, i stoga ne i načelno negativni. Naprotiv, oni su neizbježni i za socijalne mijene nužne popratne pojave suživota u svim društvima.

Društvo bez konflikata jest - mrtvo društvo.

Važnije je, dakle, pronaći način i sredstva kako konflikte nenasilno i konstruktivno preživjeti. Sistematično izbjegavanje i diskriminiranje konflikata je u konačnici kontraproduktivno, jer bi se tako blokirao process promjena i reformi.

Najveći izazov leži u uzimanju u obzir strukturalnih i kulturoloških dimenzija, razjašnjavanju stajališta i postepenoj potpori promjene konfliktne dinamike.

U što spada i nadilaženje odnosa spram duboko ukorijenjenih identiteta gubitnika i žrtve.

Image and video hosting by TinyPic
J. Galtung triangle

28

sri

02/18

3. Go-turnir povodom Dana mjesta Lipovljani – 17. 03. 2018.

goturniri.blog.hr


O d i g r a n o..... V i d i . i z v j e š ć eMjesto održavanja: Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani ( Vidi sliku ) – igra se u dvorani u potkroclju
Datum: 17.03.2018.,subota, s početkom u 10 sati
Vrijeme za razmišljanje: 45 minuta po igraču
Byoyomi: 30 sekundi uz dva dozvoljena prekoračenja ( 3x30 )
Partije: Sve ravnopravne
Komi: 6,5 poena daje crni
Broj kola turnira: 3; po završetku skoga kola kreće slijedeće
Organizatori turnira:
Općina Lipovljani
Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani
HIGOU
Igrači goa Lipovljani
Klasa turnira: B
Za sve koji dolaze s autom: u Lipovljanima su veliki radovi u samom centru kod katoličke crkve, tako da se
kod knjižnice može doći s donje (južne) strane. Treba skrenuti kod manje crkve (galicijanska crkva) tako da ona ostaje
s desne strane automobila, spustiti se ulicom i kad se prođe uspornik (ležeći policajac) skrenuti desno između mini
prodavaonice pekarskih proizvoda i velike žute zgrade i opet desno do knjižnice.
Naravno, za sve koji dolaze vlakom organizirat ćemo prijevoz od željezničke postaje do Narodne knjižnice i natrag uz prethodnu najavu takova dolaska na bodobasic@gmail.com
Najave sudjelovanja na turniru nisu obavezne, ali su dobro došle organizatorima i igračima na bodobasic@gmail.com i mladen.smud@gmail.com za upis u listu najavljenih.
Lista najavljenih vodi se ovdje.
Lista najavljenih za turnir: 1. Smud Mladen 2. kyu Velika Gorica
2. Ribičić Vladimir 7. kyu Karlovac
3. Odobašić Branko 9. kyu Lipovljani
4. Odobašić Dražen 11. kyu Lipovljani
5. Babić Mirko 14. kyu Kutina
6. Pleško Davorin 15. kyu Veliki Grđevac
7. Kuhar Igor 17. kyu Veliki Grđevac
8. Pastorčić Ivan 19. kyu Kutina
9. Rošić Matej 19. kyu Kutina
10. Buđina Zoran 20. kyu Veliki Grđevac
11. Pavličić Bruno 20. kyu Kutina
12. Bagić Petar 20. kyu Kutina
13. Marošević Ivan 20. kyu Kutina

39. Folka otvoreni go-turnir - najava

goturniri.blog.hr

Zagreb, Folnegovićevo naselje
Knjižnica 'Ivane Brlić Mažuranić'
Laurenčićeva 8
31. 03. 2018. ( subota )

O d j a v lj e n oMjesto igre: Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić
Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8 - Zagreb
Termin : subota, 31. 03. 2018. od 9:00 do 14:00
Za one koji malo kasnije dođu moguće je uključenje u kasnija kola turnira.
Vrijeme za igru : 45 minuta po igraču
Byoyomi: 20 sekundi za potez uz 2 dozvoljena prekoračenja ( 3x20 )
Partije: Ravnopravne
Komi : 6,5 poena
Pristupnina: nema.
Sistem: Ovisan o kategorijama i broju natjecatelja.
Rejting: Rezultati ovog turnira boduju se za rejting EGF-e
Sudjelovati mogu svi bez obzira na klub, grad, državu, .....,uz poznavanje pravila igre go, a ako ne znaju pravila, mogu ih ovdje naučiti.
Predviđeno vrijeme trajanja turnira je do 14 sati.
Prijave dolazaka slati na: mladen.smud@gmail.com
Lista prijavljenih se vodi: ovdje malo niže
Ranija prijava nije obavezna, ali je dobrodošla organizatoru i igračima. Moguće je uključenje u turnir i bez ranije prijave, kao i u kasnija kola turnira.
Lista prijavljenih: 1. Smud Mladen 2.kyu Velika Gorica
2. Pavičić Luka 18.kyu ZagrebU očekivanju prijava i dolazaka pozdrav!

27

uto

02/18

Hrvatska – Južna Afrika ... najava

goturniri.blog.hr

Europska C-liga u gou
6. kolo 8. sezona – 2017/18.
Utorak 6. ožujka 2018.

O d i g r a n o..... V i d i . i z v j e š ć e
Stiže nam i predposlijednje 6. kolo naše lige. Protivnik nam je Južna Afrika, pridruženi član Europske Go Federacije. Pogledajmo parove ovoga kola:Georgia - Lithuania
Belgium - Bulgaria
Slovakia - Spain
Croatia - South AfricaPočeci susreta su u utorak 6. ožujka u 20:00 po našem vremenu na Pandanet Go Serveru.
Sastavi u našem susretu sa Južnom Afrikom su:Croatia - South Africa
Stjepan Meštrović (GetStrong) 2.dan - Andrew Davies (adavies) 4.dan Subota 10.03. 2018. 10:00
Zoran Mutabžija (akebono) 2.dan - Samuel Lee Scott (Fargo) 3.dan
Miljenko Zoric (Old007) 1.dan - Andre Connell (iaznab) 2.dan
Mirta Medak (solution5) 2.kyu - Chris Welsh (sente) 2.danStjepanov susret na prvoj ploči je odgođen za subotu ujutro u 10 sati.
Pogledamo li kategorije ekipa po prijavi, naši su protivnici jači na svim pločama. Do sada, ove sezone nemamo još ni jedne pobjede.
Pratite nas na Pandi!

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se