novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

06

sri

12/17

UTJECAJ POJEDINCA

trenddop.blog.hr

Današnji razvoj društva podrazumijeva da članovi tog društva nastoje skrbiti za prosperitet zajednice. Pojedinac može utjecati na poduzeće eksterno ili interno.

Pojedinac koji je izvan poduzeća, na poslovanje istog može utjecati na način da postane članom neke formalizirane organizacije koja nastoji očuvati prosperitet zajednice u kojoj poduzeće djeluje. Tako postoje brojne organizacije koje imaju različitu domenu djelovanja, no svaka od njih se u konačnici svodi ( ili bi trebala) na očuvanje dobrobiti društva u kojem živimo. Postoje razne organizacije koje se usmjeravaju da određena poduzeća u planu svog poslovanja ne izostave brigu za socijalno potrebite, ispravnost proizvoda za kupce, očuvanje okoliša ili pridržavanje zakona.

U sklopu djelovanja pojedinih organizacija koje naglasak stavljaju na društvenu odgovornost, postoje razni načini djelovanja u koje se pojedinac može uključiti. Neki od njih primjerice podrazumijevaju održavanje okruglih stolova na koje direktno pozivaju članove nekog poduzeća, zatim mogućnost prikupljanja potpisa za peticije kojima se upozorava na određeni problem, stručna priprema dopisa (angažiranje osoba koje su kvalificirane za određeno pitanje – znanstvenici, ekolozi, ekonomisti i sl.) i dostavljanje istih na adresu pojedinog poduzeća, obraćanje osobama koje su u pravnoj sferi poslovanja kako bi iste razmotrile domenu određenog civilnog angažmana, organiziranje javnih skupova (prosvjeda), korištenje društvenih mreža za polemiku određenog promatranog slučaja.

Pojedinac koji je unutar nekog poduzeća na isto može utjecati na način da stavove koje zastupa nastoji primijeniti u svakodnevnim aktivnostima na radnom mjestu. To podrazumijeva da osoba treba biti reprezentativna u onome što smatra osobnim i općim interesom. Nadalje, osoba koja je unutar poduzeća može okupiti krug istomišljenika koji određeni nedostatak poslovanja poduzeća mogu uputiti direktno nadređenom, u konačnici vlasniku/članovima uprave poduzeća.

Neka poduzeća nastoje primijeniti strategije kojima žele razviti sustav mjerenja društvenog utjecaja, neke od njih su Social Return on Investment – Društveni povrat ulaganja, zatim Social Accounting and Audit – Društveno odgovorno računovodstvo i revizija i slični pokazatelji. Republika Hrvatska ima u planu primijeniti aktivnosti praćenja i vrednovanja društvenog, ekonomskog i okolišnog utjecaja do 2020. godine, što bi uvelike pomoglo poduzećima u „osluškivanju“ društveno važnih interesa kupaca i same zajednice u kojoj poduzeće djeluje ukoliko se navedene aktivnosti budu primjenjivale.

Zašto je kupac glavna interesno-utjecajna skupina nekog poduzeća? Ukoliko poduzeće nema kupaca, nema profita, nema potrebe za dobavljačima, niti vlasnici u konačnici imaju potrebe voditi poduzeće. Ukoliko kupci nisu zadovoljni poslovanjem poduzeća, mogu ga bojkotirati, ili će poslovanje istog u konačnici pokazati potrebu za poboljšanjem njegovih pojedinih aktivnosti. Kupac je ključan jer upravo on, nakon što od svog prihoda izdvoji za svoje obveze, odabire poduzeće od kojega će kupovati namirnice, i ostale potrebite proizvode. Svi mi smo kupci, čiji angažman može doprinijeti boljem društvu.

Ovaj blog završit ćemo izrekama: „ Beneficia non obtruduntur.“ i „ Nihil est in intellectu, quod non sit prius in sensu.“ - tj. „ Dobra djela ne štete. Nema ničega u razumijevanju što prije nije bilo u razumu.“ Za svaki problem, pa tako i za nedostatak prosperitetnog poslovanja pojedinog poduzeća, postoji rješenje, samo je važno osluškivati razum i odlučiti ga se primijeniti.

05

uto

12/17

HZ HERCEG-BOSNA NASTALA ZBOG OBRANE GOLOGA ŽIVOTA HRVATSKOGA NARODA

obrucnabacvi.blog.hr

U Hrvatskome državnom arhivu predstavljena izdanja Mate Arlovića i Jadranka Prlića koja su od povijesne važnosti jer otkrivaju istinu o BiH, nasuprot propagandi „vučjega čopora“ u Hrvatskoj

ARLOVI_1

3. Internet prvenstvo Hrvatske u gou - Liga A

gogame.blog.hr

Sezona treća – Jesen 2017.
Online Go Server, 16. 10. 2017. – 03. 12. 2017.

Završilo je natjecanje A-lige 3. Internetskog prvenstva Hrvatske u gou. Ova liga, kao jača od dvije, koje ove sezone postoje, daje novoga internet prvaka Hrvatske u gou. Naslov prvaka je branio Stjepan Meštrović iz Velike Gorice sada 2. dan.
Od 16. listopada, pa do 3. prosinca je odigrano sedam kola prvenstva, što je kolo po tjednu.
Igralo se sistemom svatko sa svakim po tzv. Berger-sistemu.
Sve partije su igrane ravnopravno uz komi 6,5 poena.
Vrijeme za razmišljanje je bilo jedan sat po igraču i byoyomi 3x30 sekundi.
Igralo se na Online Go Serveru ( OGS ). Igrači su igrali pod svojim nadimcima ( nikovima ).
Pogledajmo konačnu tablicu lige sa svim odigranim partijama.Mj. Natjecatelj/ica (nik) Kat Grad Pob SDS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
1. Zakanj Matej (pynxy) 4D VGor 7 21 5+ 8+ 2+ 4+ 6+ 7+ 3+
2. Meštrović Stjepan (GetStrong) 2D VGor 6 15 8+ 7+ 1- 3+ 4+ 5+ 6+
3. Medak Mirta (MirtaM) 2K Zagr 5 10 4+ 6+ 7+ 2- 5+ 8+ 1-
4. Smud Mladen (Muradenu) 1K VGor 3 5 3- 5+ 8+ 1- 2- 6- 7+
5. Jambrošić Gabrijel (Gabrijel) 9K Zagr 3 4 1- 4- 6+ 7+ 3- 2- 8+
6. Ribičić Vladimir (ribabo) 8K Karl 2 3 7- 3- 5- 8+ 1- 4+ 2-
7. Medak Robert (ForestTemple) 4K Zagr 2 2 6+ 2- 3- 5- 8+ 1- 4-
8. Špoljarić Božo (bspoljaric) 9K Műnh 0 0 2- 1- 4- 6- 7- 3- 5-Meštrović Stjepan je nakon dvije sezone prepustio naslov Internet prvaka Hrvatske u gou sugrađaninu Mateju Zakanju. Naslov tako ipak ostaje u Velikoj Gorici.
Matej je uvjerljivo pobjeđivao u svih sedam kola.
Stjepan je drugi. Izgubio je jedino od Mateja. Ostale je uvjerljivo pobjedio.
Mirta je treća sa velika dva boda ispred četvrtog Mladena i petog Gabrijela. Ona je u stalnom napredovanju. Uči i radi na gou. U svakom slučaju je najjača hrvatska igračica goa.
I četvrti Mladen je u nečemu naj; najstariji hrvatski igrač goa. Rejting mu je sve slabiji, ali on ustraje. Gledajući tako, ovo četvrto mjesto je za njega veliki uspjeh, a poput Djeda Mraza razveseli ponekoga pobjedom u partiji. Ne pušta, već to spontano bude tako. Konačno pravi darovi su takovi; iskreni rezultat pravih vrijednosti. Eto Vladimir ga je zasluženo pobjedio, mada je 6 kategorija slabiji. Bravo Vladimire!
Gabrijel vidljivo napreduje.
Vladimir i Robert sa po dvije pobjede su šesti i sedmi, a Božo je kao osmi sigurno puno naučio.

Na slici je novi prvak Hrvatske u gou putem interneta Matej Zakanj 4. dan iz Velike Gorice

Dakle, novi Internet prvak Hrvatske je Matej Zakanj 4. dan iz Velike Gorice.
Pogledamo po gradovima rezultate ove lige: 1. Velika Gorica 16 pobjeda, 2. Zagreb 10 pobjeda, 3. Karlovac 2 pobjede i 4. Münhen.
Rezultati A-lige su poslani u EGD na rejting. Uvjet EGF-e je da igrači trebaju biti članovi nacionalnih krovnih organizacija goa, da im se rezultati sa internet-turnira račinaju za rejting.
Kada rezultati uđu u EGD izvjestiti ću dodatkom u nastavku posta. Čeka se na prolazak supervizora.

Dodatak 07. 12. 2017. - Rejting

Malo se pričekalo, ali evo novo stanje rejtinga sa rezultatima ovoga prvenstva je objavljeno. Pravilo EGF-e, da za turnire na internetu brinu nacionalni go-savezi i da svi koji igraju internetom za rejting trebaju biti članovi krovnih nacionalnih organizacija igrača goa, je ovdje ispoštovana. Turniri igrani na internetu boduju se u EGF rejtingu kao klasa D. To je 25% A-klase.
Prvenstvo je počelo 16. listopada, a trajalo je do 03. prosinca. Podaci se obrađuju sa datumom počtka, mada je dan obrade dosta kasnije. To znači unazad. Radi toga sam u tablici prikazao stanje rejtinga na:
- 16. 11. – početak prvenstva,
- 03. 12. – kraj prvenstva i
- 06. 12. – datum objave rejtinga.
Promjene (+/-) sam iskaza na razmiku između dva poslijednja stanja (kraj i objava). Time se ima osjećaj kontinuiteta.
Sve to usložnjuje činjenica da su između početka i kraja igrani i drugi turniri na kojima su neki odavde igrali.
Pogledajmo tablicu izvješća.HRr. Igrač/ica Grad Kat 16.10. 03.12. 06.12. +/- Tur Kat-rat
1. Zakanj Matej VGor 4d 2375 2375 2376 +1 65 4.dan
4. Mestrovic Stjepan VGor 2d 2240 2240 2240 0 79 2.dan
12. Medak Mirta Zagr 2k 1863 1894 1899 +5 88 2.kyu
10. Smud Mladen VGor 2k 1963 1949 1939 -10 326 2.kyu
22. Jambrosic Gabrijel Zagr 9k 1230 1232 1261 +29 13 8.kyu
21. Ribicic Vladimir Karl 8k 1289 1311 1320 +9 51 8.kyu
16. Medak Robert Zagr 4k 1701 1662 1652 -10 85 4.kyu
769. Spoljaric Bozo M 11k 1189 1189 1188 -1 28 9.kyuRedni broj lijevo je trenutni red na rejting listi hrvatskih igrača. Za Špoljarića je tu stanje na listi njemačkih igrača goa, jer uglavnom igra i živi u Njemačkoj.
Najveći je napredak ostvario Jambrošić Gabrijel. On prelazi u jači 8. kyu. Čestitka za napredovanje!

bl. Muradenu

Škrtost

freshcayg.blog.hr

Škrtost je kažu majka pohlepe, kažu da se rađamo škrti, da nas nagon za samoodržanjem čini škrtim i ujedno i lakomim, a pohlepa za novcem koji je samo simbol svega onog materijalnog tako poželjnog i tako nepotrebnog je uzrok mnogih zala.

Kad naučimo davati, ubijamo u sebi škrtost i nagon za samoodržanjem u sebi izlažemo se u potpunosti, ali tek tada i jedino tada kad raskinemo okove pohlepe možemo biti zaista sretni.

Dakle danas ćemo se malo ispričavati, svima onima kojima smo trebali ostavit komentar a nismo, kad nas je nečija napisana riječ potaknula da nesebično damo dio sebe, a mi smo to zbog vlastite škrtosti uskratili.

Uopće me ne zanima zašto ste bili škrti, jeste li bili zavidni, niste htjeli pokazat da vam je stalo,

dakle ovu vježbu ćemo radit u dvi faze, prvu samačke, a drugu u parovima

prvo ćete izabrat jednu od kategorija zašto ste škrti

niste u stanju priznat da ste oholi

mislite da ste bolji od drugih

neka glupa svađa

bivše ljubavi

buduće ljubavi

razmišljanje i tome što će netko drugi reći

strah od maila

ostalo

kad ste odabrali kategoriju odaberete i kome ćete se ispričat, i onda mu napišete komentar na neki post od prije šest miseci, da zle oči ne vide, morete to učinit i sa onog bloga za koji niko ne zna sve se računa važna je namjera

zapamtite ni seksa na blogu nema brez prvog komentara, a znamo jako dobro di nas odvede nestašica seksa, šta sve blogerima padne ne pamet, i kako se uzohole

u drugom dijelu u prvo se morate dogovorit sukin ćete igrat u paru, onda morate uvježbat plesnu točku sa pomponiman, dakle vako da objasnimo

na primjer Domenico i EL dijablo odluču igrat u paru

prvo obuču one roze trikojiće plave boje i uzmu pompone,
onda Domenico pane na kolino i viče F
pa El dijablo raširi ruke i maše pomponin i viče R,pa se zaminu u pozama i Domenico dok vrti pomponin viče E i onda skoču u zrak oba i viču Š, na kraju mrdaju guzicama i mašu pomponin i viču Freš, Freš, Frešdakle iz navedene vježbe moremo zaključit da su Domenico i EL dijablo u parovin odlučili da je taj legendarni Freš škrtac miseca barenko šta se nji tiče

eto jel sad moremo počet

samo pazite da vas štagod ne ukoči, dok budete izvodili ovaj dio vježbe u paroviman jerbo onda neće moć bit seksa, a znate šta se dogodi kad nema seksa, kako se neki blogeri uzohole

Nemam ja iluzije niti za sebe a kamoli o vama, znam ja da ćete ma koliko laprdali o osviještenosti, plemenitosti i šta ti ja znam čemu, ostat škrti, jebate nije komentar nevinost, pa vas je stra da ćete ga izgubit


Nadam se da ste svjesni koliko smo smiješni svi mi skupa, kakve smo karikature.

Uzalud se nadam jel tako ?

U stvari baš me briga izaberite nekoga pa mu se ispričajte, ili nemojte, tako svejedno.

svira mi mikrovalna iden ja skuvat kavu

apdejt, po želji kolege domenica, oće bit vas u bilom

čista erotika ili sex na ex

dvorci-crkve.blog.hr

Puno je događaja ostalo zabilježeno u mojoj glavi i kako pišem ove tekstove ,tako se slažu i ta sjećanja.Puno pređenih kilometara,puno gubljenja,lutanja,traženja,ljudi,ali ova scena je nekako ostala dosta čvrsto urezana u meni.
Prođoh ja Istrom ko neki Bosnom,autom,ne lastavica sistem,a kako čovjek luta naravno da je gladan i žedan i da je potrebit otići biologijom,anatomijom i zovom prirode.A priroda je dar božji,onako zelena ili crvena,rascvjetana ili snježna,uska ili široka kao ulica,puna kuća i prazna.I smrt je dio iste,pa eto ja se drito mogu zaposliti u pogrebnom,koliko sam i groblja obišao,sve tražeći,ne našavši,a negdje zalutavši i slučajno otkrivši.
Tako ono putevima neta ili knjige,nešto zapamćenog nešto zalutalog,obrem se ja ovako šarmantan i u mjestu Šterna

.Na samoj cesti stoji crkva,lijepa,starinska velebna i naravno da čuva ovo malo selo u Istri.Mali zidić i neka rasklimana lesa čuvaju je od auta koji jure,jer Istriani ne znam di su i kak polagali vozački,ali vjerojatno ih je Artur Sena učil voziti po Londonu,premda su ovo hrvatske rupe i jame,kakvih ima posvuda.NO,premda za Istru kažu da je dična i bogata,ceste im to ne pokazuju,nadam se samo da ne tjeraju one silne namjernike,kao mene,da odustanu,ali su u meni rogovi preveliki da bih samo tako, tik pred nečim zaustavio svoju znatiželju.

Stanem ja,ižikljam iz auta,fotoaparatić u rukicama,ulazim u dvorište,namještam se kako uhvatiti pored silnog raslinja sliku,pa šetam,gledam,tražim znamen,a onda izlazim,lepo izbjegavam moto cros na cesti,pređem na drugu stranu ulice,pa slika,dok mi pogled nije odvukao natpis,crkva Marije Snježne ili kako je lokalci zovu Gospa od sniga.
Lepo ja natrag u auto,pa idemo gore,prema selu Ćepići,malo iznad Šterne,parkiram se,izlazim,foto u rukama i onda najednom,nakon silnog puta,naravno,priroda me pozvala da izvršim zadaću i lepo si ja pomislim pogle ,iza crkve je groblje,a onda šumica,taman da se pomokrim,da prostite popišam.Kako mi je mjehurček bio pun nisam niti vidio ostalo,nego mi se samo žurilo isprazniti se.Lepo ja dojdem do šumice,otkopčam hlačice i krenem,kad tamo malo dalje skriveni u šumici,što s puta se ne vidi,neki razigrani par u žaru ljubavne borbe,staklo vozačko na pol otvoreno da se auto ne zapuše ko kad kuha pretis lonac.Pa bem ti sreću ,kaj se čovek nemre niti popišat u miru!!!!a da se netko negde ne sexa!!!
Bežim ja natrag prema autu onako raskopčan-otkopčan,pokušavam vratiti sve kaj je ispalo na svoje mesto,remen visi još preko hlača i derem se :“ Sedaj u auto i vozi“ – Vedran me gleda sav u čudu i zbunjen....:“ ŠUTI ,SEDAJ I VOZI!“....eto tako ja napustih to mesto polu-popišan ....
Ipak mi je toliko ostalo u glavi da ju zabilježim,a kasnije i da nešto napišem i potražim podatke.Nema ih puno,ili ih ja nisam puno našao,pa listao ne listao,kasnije sebi kose čupo.
Poneki put se zaista osjetim ko Štefica u raljama života.

No kažu knjige da je crkva,momunemtalna je svakako,narasla krajem 15 stoljeća,1492 godine,čudne li godine,kaj ne?Naime ju je novigradski biskup Eusebio Camio htio postaviti na čast župne,no,mještani kojih je u ono vreme bilo jako malo kao i ovdje u ovom Ćepiću,pobuniše se i ostade ta crkva samo na čast Mariji Snježnoj,a pored nje groblje,za vječni san.Govore knjige o tome da se ovdje sakrio i vrijedan glagoljaški natpis iz 1588 godine,te da su negdje u toj crkvi sakrivena i imena graditelja.Građena je klasikom iz kamena i drva,materijala koji su onda em bili dostupni em su tradicio na svim ovim područjima od Istre do kraja Hrvatske,pa i malo dalje morskim putevima.Tako su graditelji na zahtjev porečke biskupije ,Pero iz Ljubljane i Mate iz Pule,napravili pravokutnu s četiri reda stupovlja na tri broda i izduženim svetištem.Miješavina je ona stilova onih sjevernjačkih i mediteranskih ,od kasne gotike prema renesansi,što nije čudo na ovom području.
Eto ako vas sila stisne dobro se obazrite oko sebe,da i Vi ne ugledate na tren dva štrumpfa u hard core poziciji,jer bute i Vi,kak sam i ja,nevin,bežali spuštenih hlača.

04

pon

12/17

Zašto su otok Krk, Međimurje i Općina Lovran ispred svih ostalih u vezi problema s otpadom?

blogodneverina.blog.hr


U Rijeci je u knjižari Ribook 8.11.2017. održana tribina o zbrinjavanju otpada. Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner s Krka je pojasnio ključne aspekte problematike zbrinjavanja otpada, napose političko-ekonomske perspektive kao i pozivitni primjer zbrinjavanja otpada na otoku Krku. Pojasnio je zašto će doći do drastičnog poskupljenja usluga riječkog komunalnog društva Čistoća i kako će građani morati plaćati konceptualne greške sadašnje vlasti. Govorilo se i o Mariščini kao problemu i kako je treba reorganizirati.

Mnogima je politika i briga o javnoj stvari zadnja rupa na sviralu što je razumljivo. Kao da se ja bavim Plenkovićem i jatacima jer mi je srcu drag.

Međutim, to što vas čeka poskupljenje od 400% na mjesečnoj razini i što će vaši gradovi i općine plaćati penale Europskoj uniji bi vam trebalo nešto i značiti.

U Radničkoj Fronti sam ali za tribine zovemo i ljude koji nemaju veze sa nama jer nam nije bitno tko je otkuda ako se bori za pravu stvar.ps. nije istina da se ništa ne može činiti. Postoje udruge koje svaki dan dahću političarima za vrat.

03

ned

12/17

HRVAT JE OPET TAKO TEŠKO BITI...

obrucnabacvi.blog.hr

HRVAT_JE_OPET_TAKO_TE_KO_BITI

Na dan kad je hrvatski general Slobodan Praljak oduzeo sebi život u haaškoj sudnici ne prihvaćajući sramnu presudu političkog tribunala, misno evanđelje po Luki donijelo je Isusove riječi: "No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice..." "Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu!

Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti." "Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti." (Lk 21,12-19)

Ne znam je li general Praljak znao za gore navedeno. Međutim, uvjeren sam da je upravo svojom postojanošću i hrabrošću kojom je branio ne samo svoju čast već i cijelog svog hrvatskog naroda, kao i prvog predsjednika Franje Tuđmana, zaslužio spasenje u vječnosti. Više od trinaest godina taj je časni hrvatski general pobijao političku haašku optužnicu sastavljenu prije svega na povjerljivim dokumentima koje je iz Ureda predsjednika razaslao na razne adrese Tuđmanov nasljednik Stipe Mesić.

Praljak je svoje Prijepiske s haaškim sucima također slao na razne adrese, tako i na medijske kuće. No, njegovi su uradci redovito završavali u košu. Tamo sam i osobno našao jedan primjerak iz kojeg se vidi da je svoju žrtvu Praljak dao najaviti spominjući u tim tekstovima i Sokrata i Shakespeareov 66. Sonet: "Sit svega toga vapim smrt smirenja..."

U jednom članku, ponajveći hrvatski teolog moralist, isusovac dr. Ivan Fuček, dugogodišnji profesor na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, pisao je o gladovanju do smrti pripadnika IRA-e u engleskim zatvorima, odgovarajući na pitanje je li to bilo samoubojstvo ili žrtva. Fučekov zaključak je bio da irski zatočenici nisu samoubojice, nego su prinijeli svoj život kao žrtvu, kako bi svratili pozornost javnosti na užasna poniženja kojima su Irci bili izloženi u zloglasnoj tamnici Maze!

Isto tako dr. Fuček je okarakterizirao i javno samospaljivanje češkog mladića Jana Palacha, kao žrtvu paljenicu nakon što su Sovjeti ponovno okupirali Češku!

"Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život", navodi se u Katekizmu Katoličke crkve.
Opraštam se na kraju od generala Praljka Matoševim stihovima: "U katedralu jedne teške noći, uđoh tiho i priđoh do oltara, Sa zvonika jecahu zvona stara, htio sam duši molitvom pomoći.

Kad tamo pri tamnom visokom odru, jedna žena gledaše u daljinu, Tri su joj boje ovile haljinu, prepoznah crvenu, bijelu i modru. I reče mi tiho: Moli se sinko. Nad nama pletu neke čudne niti, Hrvat je opet tako teško biti..." Počivao u miru Božjem.

IVAN UGRIN

Halo? Izgubljeno - nađeno? Imamo jedno truplo na krivoj adresi!

mosor2.blog.hr

Upravo veli Dnevnik HTV: "Još se ne zna kada će tijelo generala Slobodana Praljka biti predano Hrvatskoj."

Predano Hrvatskoj? Valjda će biti predano njegovoj porodici, neka ga oni ožale i zbrinu. Suosjećam s njima.

Ali što drugi građani Hrvatske imaju s lešom osuđenog ratnog zločinca? Koji si je pritom sam presudio. U čije se ime vlasti Republike Hrvatske nude za žalovanje nad njim, njegovim zabludama, glupostima i zlodjelima? Zašto vam nameću njegovu i svoju sramotu?

OK, ovo valjda znamo. Pitanje je: zašto im to dopuštate?

02

sub

12/17

Frustrcije djeluju negativno na ljude

diademae.blog.hr

Meni je u biti jako žao onih ljudi koji žive u nekom svom svijetu pun svakakvih frustracija. Samo zamisliti da se svaki dan budite uznemireni i u nekom zatajnom strahu vjerujući da su svi protiv vas. U svakom čovjeku vidite samo neprijatelja koji jedva čeka da vam nanese bol. S time nije lako živjeti!

Definicija glasi: "Kad nastupi stanje frustriranosti, čovjek može reagirati realistički - tako što će tražiti racionalno rješenje problema promjenom ponašanja ili promjenom cilja, ili nerealistički - kada problem rješava prebacujući uzroke nemoći na druge ljude ili agresivnim ponašanjem."

Frustracije nastaju zbog manjka vjere u sebe, takvi ljudi u pravilu mrze samog sebe i samim time mrze sve oko sebe. A živjeti u takvom svijetu, zaista nije lako. Često te frustracije izbacuju iz sebe na jedan pogrešan način...vrijeđanjem, napadanjem, sarkazmom itd. Oni se drže one: "Napad je najbolja obrana".

Dakle, prema definiciji, mnogi se mogu naći u stanju frustriranosti ali problem nastoje tada kad na nerealistički način žele riješiti uzroke tih problema. Toga itekako ima u stvarnom životu ali bome i na blogu. Što i ne čudi jer je blog odraz stvarnog života.

Ja se ne mogu ljutiti na takve ljude jer ih zaista smatram jadnima i iskreno ih žalim jer umjesto da se fokusiraju na lijepe stvari oni gube dragocjeno vrijeme na negativne i sasvim nepotrebne stvari a time pak gube životnu snagu koja im klizi kroz prste velikom brzinom.

01

pet

12/17

POKOLJ HRVATA U ODESI I HAAGU

obrucnabacvi.blog.hr

POKOLJ_HRVATA_U_ODESIpicture hosting websites free

Godine 1916. dogodio se prvi put, u cjelokupnoj povijesti u odnosima hrvatskog i srpskog naroda, masovni pokolj hrvatskih domobrana (ratnih zarobljenika u Rusiji) od strane Srba i ruskih Kozaka u Odesi.

Riječ je o segmentu hrvatske prešućene povijesti koja je predodredila hrvatsko-srpske odnose za narednih sto godina, tj sve do danas, ali kako stvari stoje i za narednih nekoliko stotina godina. I upravo zbog toga, to ne smijemo izbrisati iz memorije ni hrvatskog ni srpskog naroda.

Tema koja je obrađena u Codexu moralis Croaticum. Zbog toga, i zbog stogodišnjice tog događaja, prenosimo u cijelosti tekst iz Codexa…!

“Pokolj hrvatskih vojnika u Odesi – Grozote Odese – Hrvatska povijest je magla, gusta magla da bi se skrivala od hrvatskog naroda brojna slavna ali i vrlo tragična događanja, koja se jednostavno nisu smjela znati radi političke koncepcije suživota na ovim balkanskim vjetrometinama koju je nametnula velikosrpska koncepcija vlasti.

Kroz obje Jugoslavije nije se smjelo znati ni što je u hrvatskoj povijesti Gvozdansko, junaštvo bez premca dotad nezabilježeno u svjetskoj historiografiji, nije se smjelo znati ni o Jurišiću tadanjem hrvatskom Leonidi, i jednom od najvećih junaka u svjetskoj povijesti, i brojna druga slavna povijesna događanja koja oslikavaju hrvatski narod kao jedan od najherojskijih naroda u svijetu uopoće.

Ali nažalost, ne samo da su prešućivani slavni događaji, već su jednako tako prešućivani i tragični događaji, jer bi dali potpuno drugu – vrlo ružnu sliku o nekim južnoslavnskim narodima, jer je ta ružna slika rezervirana samo za Hrvate, a ne za druge narode na Balkanu. Nažalost, ni mlada hrvatska država RH, ne trudi se gotovo nikako da se ta slavna i tragična povijest zapamti i da bude dostupna cijelome narodu, ali i svjetskim povjesničarima. To je prepušteno samo pojedincima da tu i tamo o tome napišu koji članak.

Godine 1916. na istočnim frontovima pod utjecajem Jugoslavenskog odbora i srpske vlade, počelo se novačiti hrvatske domobrane iz ruskog zarobljeništva (što nije bilo u skladu s međunarodnim ratnim pravom), kako bi stvorili neku jugoslavensku dobrovoljačku postrojbu na solunskom bojištu. Okupljeni u Odesi, Hrvati-dragovoljci tražili su da budu upućeni na bojište pod jugoslavenskim, a ne pod srpskim imenom i znakovljem, čemu se protivili srpski časnici. U napetu ozračju, punom nepovjerenja, izbijali su sukobi s tragičnim posljedicama. Među njima najpoznatiji je pokolj prvih 18 dragovoljaca u listopadu 1916. godine. Dovoljni sami sebi, Srbi, ne samo da nisu cijenili dragovoljce nego su radili sve da bi im zagorčali život: Dragovoljci časnici bili su neravnopravo materijalno tretirani, kazne nad vojnicima bile su drastične a bilo je i nasilnog regrutiranja tzv. »silovoljaca«. Slučaj s dobrovoljcima u Odesi bio je nagovještaj odnosa u budućoj državi ako pobijedi srpska koncepcija o njezinu stvaranju.

Tako su još tijekom 1916. i 1917. godine Srbi i ruski Kozaci prisiljavali hrvatske vojnike u ruskom zarobljeništvu da pristupe jugoslavenskoj legiji. Pri tome su se služili fizičkom prisilom (premlaćivanjem), obrednim ponižavanjima (hrvatske vojnike su tjerali da kopaju vlastite grobove), ubojstvima (nabijanjem na kolce, razapinjanjem na križeve) i ponižavanjem mrtvih tijela (bacanjem istih u more).

Prema podacima dr. Slavka Pavičića i ing. Franje Perše, počinitelji su Srbi i ruski Kozaci. Mjesto zločina je Odesa. Točan broj nikada se neće saznati, a prema tim izvorima on se kreće i do nekoliko tisuća hrvatskih vojnika i časnika koje su Srbi i ruski Kozaci na razne načine pobili i bacili u Crno more.

Razlog zašto su smaknuti je taj što su odbili pristupiti tzv. jugoslavenskoj legiji pod srbijanskim insignijama, šajkače, kokarde i sl. Osim što je prisilna mobilizacija ratnih zarobljenika nedopustiva, tzv. jugoslavenska legija je bila i nacionalno ponižavanje hrvatskih zarobljenika, jer ih se u njoj tjeralo da se odreknu hrvatskog imena i da postanu Srbi.

Već prije toga Srbi su brojne hrvatske zarobljenike nabili na kolce ili su ih osakatili žive, odrezavši im djelove tijela Zabilježeno je svjedočenje jednog grobara iz Odese koji je rekao da su mu Srbi jedne noći dovezli tijela 18 Hrvata da ih ukopa. Kad je zaiskao osobne podatke mrtvih Hrvata, jer se to moralo po propisima, Srbi su mu doslovno odgovorili: “To su Hrvati, pa ne morate znati”. Dr Aleksandar Horvat, predsjednik Čiste stranke prava, doznavši o odeskim grozotama, reagirao je 6. srpnja 1918. u Hr-vatskome državnom saboru interpelacijom naslova – Grozote u Odesi.

Tom prilikom mu, u tadanjem Hrvatskom saboru, nitko nije povjerovao u istinitost tih događanja, a kamoli da su iz svega toga izvukli neku pouku. Događanja u Odesi bila su prvi i vrlo uvjerljivi dokaz što se Hrvatima u budućnosti piše ako uđu u zajedničku tvorevinu – Jugoslaviju.

O tome je Miroslav Krleža pisao: “U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u »Kanatnom zavodu«, gdje se masakriralo en mass i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ti ljudi, »jer to su Hrvati«. U Odesi se klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici.” (Miroslav Krleža)

Gotovo cjelokupna povijest dvadesetog stoljeća (od 1916. do 1995. g.) bila je u znaku masovnog stradanja Hrvata po uzoru na prva odeska masovna stradanja 1916. i 1917. g.

Pouke svega toga ni do dan danas nisu sjele u glave i srca mnogih ljudi u Hrvatskoj, a poglavito ne u glave nekih političara. Ne smijemo zatvoriti svoju knjigu povijesti da bismo znali voditi svoj narod u budućnosti. Vuk nije kriv što je zaklao ovce, već pastir koji ih nije čuvao. Permanentna komponenta hrvatske politike je – politička naivnost sve do dana danas. A dobri politički pastiri u hrvatskom narodu vrlo se rijetko rađaju da bi ga mogli voditinarod u slobodi i dostojanstvu.

Nikad ne zaboravimo povijest jer je najveća učiteljica života, a posebno malim narodima. Događaji u Odesi iz 1916. i 1917. g. moraju nam uvijek biti pred očima kao opomena da se čuvamo i u budućnosti. Povijest se često puta – ponavlja. Povijest i patnja nas uče cijeniti slobodu.”

Zato nužno treba poduzeti sljedeće:

Na najvišoj državnoj razini zakazati svečanu komemoraciju odeskim žrtvama iz 1916. i 1917. godine, povodom stogodišnice njihovog stradanja.

Pozvati sva hrvatska glasila bilo tv, radio programe, tiskovna ili internetska koja su još u hrvatskim rukama da bezuvjetno prenesu ovaj članak

U crkvi Sveta Mati slobode održati misu za odeske žrtve uz nazočnost hrvatske vojske i hrvatskih branitelejla, te predstavnika državne vlasti.

Na podesnom mjestu u Zagrebu, možda u Maksimiru ili na Mirogoju, izgraditi spomenik odeskim žrtvama.

Izdati monografiju o njihovom stradanju, a posebno organizirati javni susret povjesničara na tu temu.

Sve ovo je potrebno učiniti da se jasno i glasno pokaže, tko je prvi i nad kime, počeo vršiti pokolje, koji su imali katastrofalnu ulogu u odnosima dva naroda.

Svi elementi ukazuju da je to bio odnos vuka i jagnjeta. Ili odnos jačeg i slabijeg, a u konkretnom slučaju odnos zmeđu politički promućurnih i političkih naivnih.

Da ne bi bilo zabune, Hrvati, a posebno njihovi političari, gotovo odreda se svi pokazali politički naivnima, što je donijelo neizrecivu nacionalnu trgediju hrvatskom narodu.

Mile Prpa/hrsvijet.net

ESTORICA_HRVATA_U_HAAGU

PRALJAK_9

4. Božični go-turnir u Karlovcu 2017. - najava

goturniri.blog.hr

Karlovac 16. 12. 2017. - subota

Turnir je otvorenog tipa, pa mogu sudjelovati igračice i igrači goa sa svih strana bez prijavnine.Mjesto igre:gre: Centar za mlade Grabrik - M. Vrhovca 13 - Karlovac - vidi sliku
Datum: 16. 12. 2017. - subota
Početak: u 10:00 sati 00 sati
Broj kola: 3
Vrijeme za razmišljanje: 45 minuta po igraču + byoyomi 30 sekundi potez uz dva dozvoljena prekoračenja ( 3x30 )
Partije: ravnopravnenopravne
Komi: 6,5 poena
Rejting EGF: B-klasa
Svi ste dobrodošli.
Kao pomoć organizatoru, a i natjecateljima stavljen je popis najava dolazaka na turnir na dnu ovoga posta.
Najave dolaska na: mladen.smud@gmail.com ili dolje u komentaru posta.
Najava nije obavezna i može se sudjelovati i bez najave, ali je dobro došla organizatorima i igračima za odluku o sudjelovanju.
Sve nove najavljene dopisivati će se na taj popis.
Lista najavljenih dolazaka:
1. Medak Mirta 2.kyu Zagreb
2. Smud Mladen 2.kyu Velika Gorica
3. Bednjanec Zvonko 2.kyu Velika Gorica
4. Medak Robert 4.kyu Zagreb
5. Ribičić Vladimir 7.kyu Karlovac
6. Crnković Vlatko 8.kyu Velika Gorica
7. Medak Stjepan 13.kyu Zagreb
8. Ribičić Valentino 17.kyu Karlovac
9. Tukara Tadej 19.-10.kyu Garešnica

30

čet

11/17

svađa iz ljubavi

hellen3353.blog.hr

eto, danas se posvađah s rođenim djetetom do boli, i peče me savjest i jednostavno neznam što ću dalje
kaže mi dijete ima danas politische bildung, iliti političku nastavu gdje uče o politici kroz povijest i o cijelom svijetu, i kaže kako će se prijaviti na predavanje o najnovijem događaju samoubistva što je aktualno u cijelom svijetu i reći o tome kako se je jedan naš hrvat ubio pred haškim sudom i eto ....
mirna i strpljiva sam po naravi, nepričam puno, radim i šutim, al kad mi dijete to reče pukla sam do kraja, mislim da su i komšije čule
pa jebem ti mater blesavu da ti jebem, ti predstavljaš hrvatski rod pred svijetom i ključne riječi ćeš mi povezati sa mračnim rečenicama pa jaoš na njemački!!!!!
kaže ti moje dijete ..pa šta, svi pišu o hagu i samoubojstvu i ratnim zločinima, zašto ne i ja?! oću!
e nećeš mamicu ti poljubim, naša hrvatska i njen rod nije samo rat i ubojstva i uništavanje
hrvatska je jadransko more, velebit ,hrvatska ultra je top destinacija za vas svjetske balavce, pulski koloseum, plitvice...šta oćeš....
nemoj da ti padne napamet da u tehničkoj školi spomeneš ključne riječi nevaljale inače te se odričem,jer dobro znaš što su ključne riječi,kako djeluju i što znače,na to će dijete meni, znam, one se prodaju i od njih se živi, jašta da je tako, ali živi se i od gospodarstva a ne od politike i filozofiranja , a sad napolje i prezentiraj gospodarstvo i turizam, ako oćeš možeš i ujaka književnika ,ostalo zaboravi dok ja dišem!
p.s. moje ključne riječi i djela su suprotni ovom članku, tek da se zna, ovo je iznimka!

Lijepa boja

nachtfresser.blog.hrNe znam kako je na drugim školama, al kod nas je izjašnjavanje o prihvaćanju temeljnog ugovora stopostotno potvrdno, od jučer popodne do danas ujutro sam uspio poloviti više od 90 posto članova da glasuju, draže mi to nego sastančiti, iako napornije. Još jedna potvrda da je ljudima važnije hegelijansko priznanje s malim ustupcima od marksističkog materijalnog.
Nakon jutrošnjeg napornog dela smo odmah produžili u industrijsku zonu u nabavu osnovnih namirnica, a bio je i zadnji dan za iskoristiti konzumov kupon s popustom 12 posto ukupnog računa. Dok smo čekali drugaricu krajičkom oka sam primjetio samo boju kose prodavačice, opalio naslijepo preko ramena snimak, nisam ni znao da mi se još približila, super, još je dama i ugodna za oči, ovo crveno na fotki je dio moje jakne.
Ponovo filozofiranje do kraja kupovine o odnosu estetike i etike, tu sam nekad branio manjinski stav, sad odavno ne raspravljam niskim, ni o mnogo banalnijim stvarima, činovnički ispunjavam zahtjeve zajednice.

29

sri

11/17

TAKO UMIRU HRABRI, ČASTNI I UZPRAVNI...

obrucnabacvi.blog.hr

PRALJAK_u_HAAGU_29_11_17

PRALJAK_2gif hosting

...U BEZĆUTNOM I PRODANOM SVIJETU.


Ako me ne uvjerite, ako vaše tumačenje činjenica bude nedovoljno dobra ili pogrešno primijenjena spoznaja neke od društvenih znanosti pa postane moguće ono što nije bilo moguće i postane jednostavno ono što nije jednostavno pa moć da se nešto učini postane prosta zamjena za želju ili htijenje, onda ću ja biti u zatvoru samo zato jer je sud sila, a to zbilja ne bi bilo ništa novo na ovome svijetu - rekao je Praljak 2011. godine u završnoj riječi.

- Znam da nisam kriv. Ako vaša odluka bude suprotna, ja ću poštujuće opće načelo opovrgljivosti svakog mišljenja, zaključka ili stava, otvoreno i hrabro preispitati svoj stav o vlastitoj odgovornosti. Ako spoznam pogrešku, izdržavat ću kaznu jer ste vi pravični. Znat ću što sam mogao bolje, kako sam mogao bolje, gdje sam mogao bolje i kada sam mogao bolje i to mišlju, riječju, djelom i propustom - kazao je Praljak u završnoj riječi 2011. godine.

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se