novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

22

pon

04/24

Promjena

nachtfresser.blog.hr

Stavio sam jutros na fejs status "Dobro je, nema manjeg zla", vrlo brzo sam ga povukao, jer su ljudi živčani i nemaju volje za zezanjem, pogotovo spontanim igrama riječi. Uglavnom, tko god pobijedi, a možda je i pobijedio, jutros sam preskočio domaće portale, a na fejsu su na mojoj lajni bili uglavnom jučerašnji, te tek tri nova slabija noćašnja potresa, koje smo Jin i ja prespavali, te kod mojih šahistica, ili europsko prvenstvo na kojem, više ili manje uspješno sudjeluju, ili simpatije prema nevjerojatnom uspjehu mladog Indijca Gukesha, koji je pobijedio na izuzetno jakom turniru kandidata i sa 17 godina postao najmlađi izazivač svjetskog prvaka u povijesti, a eto, po prognozama će i pobijediti u tom meču. Meni se osobno ne sviđa, ozbiljan je, izuzetno dobre koncentracije, izvrsne pripreme, uvijek racionalan i staložen, ali ja srećom nisam mjerilo, meni je antipatičan bio i onaj proračunati dječak, koji vas je sve oduševio u subotnjem terminu, kad su Gobac, Urban i još dvoje selektirali, do završne veličanstvene pobjede glasovima publike.
Uglavnom još sinoć mi je palo na pamet, zato i ovaj rezignirani status nakon ustajanja, tko god "pobijedi", nevažni resori poput kulture i obrazovanja pripast će vjerojatno DP-u, i ne samo oni.
Inače najbolji američki šahisti Nakamura i Caruana ostali su pola boda iza mladog Indijca, nisu zemljački kalkulirali, kako to Hrvati po natjecanjima obično rade :D

Dobro je

fragmenti2.blog.hr




MG-5741l



Od ranog jutra sija sunce, ptičice pjevaju... pokupljeno je smeće, još u petak zgrnuto pa takvo ostavljeno na dvorištu, a evo i gulaš je skuhan.
Mačke kažu da je odličan, no bitno je da se danas ne mora kuhati. ako se ne želi...
Dobro je... jedino se intenzivno razmišlja o kupovini novog mudraca... ovaj madraca rolleyes

Kakvo je vaše iskustvo s njima... koliko je novca pristojno izdvojiti za jedan?
Odnosno, kolika je najpristojnija najniža cijena?







Treći rat

betel.blog.hr

Prvi rat, kojem svjedočimo zadnjih godina, je klasični rat u kojem ginu sirotinjski narodi Slavena, uglavnom Ukrajinci i sirotinjski semitski narodi, uglavnom Palestinci.

Drugi rat nije toliko krvav, ali je beskrajno očit, to je rat masovnih prozapadnih medija, protiv većinskog, lako zavodljivog demosa niske razine samosvijesti.

Treći rat je rat koji će, na kraju, odnijeti prevagu. Rat između dvije monetarne koncepcije, od kojih je teško, ako ne i nemoguće, dokučiti pravednog, jer možda ne postoji, jer svaki koncept ima svoje vrijednosti i svoje mane. Svaki koncept bi, na kraju, mogao imati svoje vrijeme.

Jedna teorija zavjere kaže da je Titanik potopljen kako bi se eliminirala euroamerička elita nositelja bogatstva temeljenog na zlatu i drugih vrijednosti, i kako bi se stvorila nova elita dužničke koncepcije. Američki dolar na kojem je pisalo da vrijedi toliko i toliko zlata, je bio zapis vrijednosti zlata kojeg je država bila dužna otkupiti po zahtjevu donosioca i platiti ga zlatom.
Promjenom paradigme, američki dolar je izdavan od FED-a (The Federal Reserve System) s garancijom vrijednosti baziranom na povjerenju.
Druga teorija zavjere kaže da je američki predsjednik Kennedy, uspio vratiti dolar pod zlatni koncept, i u tom je dobu, na američkom dolaru, ponovo pisali da ga izdaje američka država. Ta ista teorija kaže da je Kennedyja ubila CIA, nakon čega je dolar opet vraćen pod patronat FED-a i njegovo izdavanje naplaćivano državi po kamati od 1%.
SAD su do sada stvorile dug od 30 i nešto trilijuna (bilijuna po europskom sistemu brojanja) i, moram priznati, ništa im se loše nije dogodilo, u čemu je tajna?
Dugo me to mučilo i nisam mogao shvatiti tajnu novca na dug, jer kad ti netko posuđuje novac, mora taj novac i posjedovati.
U slučaju FED-a to definitivno nije tako, jer iako u privatnom vlasništvu bogatih ljudi, nitko nema toliki novac, a kojeg može i dalje u beskraj posuđivati, posudba FED-a SAD-u je u biti neka igra monopoli-poreza u kojoj nitko ne gubi dok postoji hiperproizvodnja koja sve to pokriva.

Ono što se događa u Americi od osnutka FED-a je u potpunoj suprotnosti s onim što se događalo u Španjolskoj u vrijeme konkvistadora. Pljačkajući zlatom bogate narode srednje Amerike, u Španjolsku su se slijevale ogromne količine zlata. Odjednom bogati, Španjolci su bili željni svega, problem je bio što tolike količine traženih novih dobara, manufaktura nije mogla proizvesti, nit je mogla proizvesti višak hrane nit alata nit tkanine nit ičega drugog. Da bi priskrbio nešto, morao si platiti više nego drugi, pa je zlato gubilo na vrijednosti.

Novac na dug, kojem država (banka) garantira vrijednost, vrijedi dok ta garancija postoji, ili dok postoji povjerenje u njenu vrijednost.
Za razliku od novca na dug, novac koji se temelji na zlatu, ima konstantnu vrijednost. Problem tog novca je što se može (i mora) izdavati samo u količini koja zlato može pokriti, a kako je novac krvotok društva, zdrave ekonomije, trgovine i proizvodnje, mora ga biti u opticaju u zadovoljavajućim količinama, da ne bi sve "ošlo
u kupus".

Za razliku od SAD-a, za koje se vjeruje da ima katastrofalno male količine zlata, Rusija je posljednjih decenija, otkupila ogromnu količinu, kako bi Rublju temeljila na zlatu.

Tko će biti u prednosti, odnosno koji će koncept prevladati?

Iz navedenog je jasno da novac na dug prevladava u uvjetima hiperprodukcije, odnosno uvjetima koju su omogućili napredne tehnologije.
Ipak, novac temeljen na zlatu daje izvjesnu sigurnost u nestabilnim vremenima, vremenima kojim nažalost upravo svjedočimo.

Novac je zajeban koncept koji mora uvijek pokrivati novostvorenu vrijednost, plus neki sitni postotak koji omogućava razvoj. Zlatni standard, da bi omogućio razvoj, mora uložiti istinsku vrijednost, što je uvijek rizik. Novac na dug uvijek igra neku igru mazanja očiju, u kojem američki kongres, u zadnji tren, odobrava financiranje države, kao da je uistinu postojao rizik da to neće učiniti.
Zlato koje je oduvijek čuvalo vrijednost zato što je bilo rijetko i lijepo, danas čuva vrijednost zato što je rijetko i korisno, i jer se bez njega ne može zamisliti razvoj moderne tehnologije. Stoga, zlato je konstanta u koju se možeš uvijek pouzdati kad je vrijednost već stvorena.
Ekonomski koncepti novca na dug, omogućuju razvoj, ali i beskrajnu nesigurnost i beskrajnu mogućnost manipulacije onih koji tvrde da je ekonomija znanost. Ali ekonomija je znanost tek u razini uspješnog prorokovanja, gdje se brzo otkrije da su sva pogođena proročanstva, prorokovana post factum, pa i onda neprecizno.

Koji će sistem prevladati?

Sve smo ovo već vidjeli u povijesti, i sve će se ovo i dalje vrtjeti kroz povijest, jer "nikoga" ne zanima istinski prosperitet baziran na jeftinom novcu, već samo vlastiti džep zbog kojeg će se novčani koncepti vrtjeti i izmišljati u beskraj.
Pa ipak, po prvi put u povijesti razvoj tehnologije, pa onda i stabilne produkcije dobara bazirane na očuvanju i štednji prirodnih resursa i prirode same, mogla bi, preko univerzalnog dohotka, ukinuti elitu koja živi od proizvodnje samog novca, jer novac sam po sebi nije vrijednost, već sredstvo ekonomske komunikacije, i na njemu se ne bi trebalo zarađivati, niti bi trebao ovisiti o ograničenim rezervama nekog metala. Novac bi trebao biti ljudsko pravo, a to moderna tehnologija danas može omogućiti, ali tek kad prestanemo proizvoditi beskorisnu vrijednost, poput oružja.

Dvije pjesme

lilianke789.blog.hr

koje u mojoj glavi
moraju ići skupa


















21

ned

04/24

75. Folka je Karlova

gogame.blog.hr

75. Folka go-turnir
Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić'
Zagreb, Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8
20. 04. 2024.

Odigrana je i 75. Folka. Okupio se prilično lijep broj od četrnaestoro željnih turnirskog nadmetanja. Bilo je i onih kojima je ovo bio prvi turnir. Prepoznali su priliku za napredovanje igrom i nadmetanjem. Odradili su to čak i vrlo uspješno.
Igrano je švicarskim sistemom u dvije grupe. Prva je grupa odigrala tri, a druga četiri kola. Jači više razmišljaju, pa je time postignuta veća zaposlenost, a time i bolji radni turnirski uvjeti.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 45 minuta po igraču za partiju uz 3x30 sekundi byoyomi. To odgovara B rejting klasi.
Partije su bile handicap -3.
Pogledajmo završnu tablicu sa rezultatima. Br. Prezime Ime Kat Klub Pob SOS SOSOS 1.k 2.k 3.k 4.k Gr Mj.Vlahović Karlo 1K VGor 3 3 15 2+w0 0- 4+w9 3+b0 A 1.Skočić Oliver 1K GKIN 2 4 14 1-b0 0- 3+w0 4+w9 A 2.Smud Mladen 2K VGor 1 5 13 4+w9 0- 2-b0 1-w0 A 3.Milašinović Boris 15K VGor 0 6 12 3-b9 0- 1-b9 2-b9 A 4.Banić Valerija_Iva 25K Inse 4 6 38 9+w0 12+b0 8+b4 11+b3 B 1.Kralj Emanuel 20K VGor 3 8 34 12+w1 8-w0 7+w2 10+w7 B 2.Batur Karlo 25K Inse 3 7 37 13+w0 11+b3 6-b2 8+b4 B 3.Milovčić Eli 18K Volt 2 11 31 11+w0 6+b0 5-w4 7-w4 B 4.Jelić_Milašinović Marija 25K VGor 2 8 27 5-b0 14+w0 10-w2 13+b0 B 5.Karamatić Lukatoni 30K VGor 2 7 30 14+w0 13-b1 9+b2 6-b7 B 6.Jelić_Milašinović Ante 19K VGor 1 10 33 8-b0 7-w3 12+w2 5-w3 B 7.Sičić Iva 24K VGor 1 9 30 6-b1 5-w0 11-b2 14+w1 B 8.Galeković Filip 26K VGor 1 8 28 7-b0 10+w1 14-b0 9-w0 B 9.Prvčić Dorotea 28K VGor 1 6 32 10-b0 9-b0 13+w0 12-b1 B 10.Krajnji redoslijed u A grupi je bio po trenutnom rejtingu. Tako je Karlo pobjednik, Oliver drugi, a Mladen treći. Boris je, kao najjači od dvoznamenkastih kyueva popunio A grupu na paran broj. Ispada da je on tako bio žrtva, ali je to prilika da se puno nauči.
Pobjednica B grupe je Valerija Iva kojoj je ovo bio prvi turnir. Članica je Go kluba 'Insei' i Zvonkova učenica. Ostvarila je sve četiri pobjede. Bravo za Valerija Ivu!
Drugi je Emanuel sa tri pobjede. Izgleda da se Emi ozbiljno primio goa. Treći je još jdan novajlija na turnirima, Karlo Batur, također sa tri pobjede. I on je Zvonkov učenik i član Go kluba 'Insei'. Dobro Zvonko radi.
Sa po dvije pobjede slijede: Eli, Marija i Lukatoni. I Lukatoniju je ovo prvi turnir i vrijedan rezultat. Karlov je učenik i pripada Go klubu 'Velika Gorica'.
Ante, Iva, Filip i Dorotea imaju po jednu pobjedu.
Nitko u B grupi nije bez pobjede.
Slijedeće nedjelje je u Velikoj Gorici 26. Cvjetno naselje go turnir. Detalji su na:
https://blog.dnevnik.hr/goturniri/2024/04/1632445797/26-cvjetno-naselje-go-turnir-najava.html
Rezultati su poslani u EGD na izračune novih rejting bodova. Evo tablice promjena rejting bodova. Br. HRr. Prezime Ime Klub Kyu Sta.rejt +/- Nov.rejt Tur Nov.kyu 14. Vlahović Karlo VGor 1k 2019.35 +14.72 2034.06 171 1.kyu 17. Skočić Oliver GKIN 1k 2017.59 +0.20 2017.79 72 1.kyu 20. Smud Mladen VGor 2k 1886.12 -7.02 1879.10 410 2.kyu 43. Milašinović Boris VGor 15k 579.78 -2.83 576.94 16 15.kyu 67. Banić Valerija_Iva Inse 25K -400,00 +215.49 -184.51 1 23.kyu 59. Kralj Emanuel VGor 20k 90.26 +57.99 148.25 14 20.kyu 70. Batur Karlo Inse 25K -400,00 +141.72 -258.28 1 24.kyu 54. Milovčić Eli Volt 18k 344.20 -19.88 324.32 20 18.kyu 78. Jelić_Milašinović Marija VGor 25k -447.77 -0.85 -448.62 9 25.kyu 92. Karamatić Lukatoni VGor 30K -900,00 +74.72 -825.28 1 29.kyu 58. Jelić_Milašinović Ante VGor 19k 228.24 -73.03 155.21 32 19.kyu 71. Sičić Iva VGor 24k -258.53 -50.80 -309.33 24 24.kyu 84. Galeković Filip VGor 26k -501.71 -77.52 -579.23 135 27.kyu 90. Prvčić Dorotea VGor 28k -739.14 -36.55 -775.68 3 29.kyuNapreduju:
Valerija Iva Banić u 23. kyu,
Karlo Batur u 24. kyu i
Lukatoni Karamatić u 29. kyu.
Čestitke za napredovanja!

bl. Muradenu

Nije neka sreća

fragmenti2.blog.hr




MG-0610





Nije neka sreća, kažeš, ni probuditi se u pet, šest, sedam... sati ujutro pa se onda vratiti u krevet i ponovno ustati tek netom prije podnevnog zvona.
Proljetna jutra su nerijetko s tim nekim čudnim upalama, čini ti se nekad svakog komadića tijela i svake i najmanje koštice...
Istina. ne možeš ne reći - dosta manje nego nekih prijašnjih proljeća, ali taman dovoljno da zagunđaš i u pet, i u šest i sedam... pa onda i netom prije podnevnog zvona, jer ti se čini da je tada tijelo i mrvicu bolnije.

I zato sad u večernjim satima kuhaš gulaš koji je bio predviđen za ručak.
Bolje ikad nego nikad, kažeš.
I, uostalom - sutra je novi dan.
I bit će bolje
Valjda?
Mora biti.
Sigurno?
Valjda.








CRASH 1996.

starrynight2022.blog.hr

image host

image host

image host

image host

"Iako je David Cronenberg, slavni kanadski autor koji je značajan dio svoje karijere posvetio analizi deformacije ljudskog tijela, za "Crash" 1996. godine bio nagrađen posebnom nagradom žirija u Cannesu, film "Sudar“ je nakon svoje premijere bio jednako hvaljen koliko pljuvan i osporavan. Zamjerke su mu uglavnom nalazili mainstream kritičari koji su teško prihvaćali činjenicu navodnog glorificiranja spoja smrti i seksa, čime su ponovili kritike koje je po objavljivanju požnjeo roman legendarnog J.G. Ballarda, prema kojem je film snimljen.
"Sudar" nije namijenjen svim gledateljima, jer nipošto nije riječ o zabavi za cijelu obitelj, ali u proteklih tridesetak godina gotovo da i nije snimljen film koji bi više zasluživao nositi status umjetničkog djela."
image host

image host

image host

image host

"Cenzori su skloni činiti ono što rade samo psihotičari: brkaju stvarnost s iluzijom."
David Cronenberg
image host

Mamurluk

supatnikll.blog.hr

Izgleda da su naši levičardžije stvarno mislili da će dobiti izbore, pri tom se ne libeći bliske suradnje s fašistima, srbofobima, zabraniteljima pobačaja, klečavcima, i katolibanima.

Šta ti je nedostatak veze sa stvarnosti, i želja za vlasti po svaku cijenu.

A lijepo je rekao nikad prežaljeni Ivica Račan, isti onaj koji je predao naoružanje teritorijalne obrane Srbima koji su onda istim poubijali tisuće Hrvata, Izbori se mogu izgubiti ali obraz ne.

Malo je mučno gledati kako ljudi prodaju obraz, ne shvaćajući da su oni sami ili njihovi favoriti, izgubili izbore jer su jednostavno loši, užasno loši.

Nema to nikakve veze s hadezeom ni s fantazijama oko Turudića, i ostalim deluzijama plasiranim u javnost, nego s njima, jedino i isključivo s njima.

Zar je neko stvarno mislio da kreatura poput Peđe, nasilnik s Pantovčaka, i histerični duo Benčić-Kekin mogu pobijediti bilo koga.

Hadeze vam je ponudio vlast na pladnju, medijska podrška je bila degutantna, parapolitičke organizacije su odradile svoje, neovisni analitičari samo što nisu otplesali Žikino kolo, i vi ste izgubili izbore, a sada i obraz prodajete.

Samo tako hrabro naprijed, sad smijenite Peđu i izaberite Hajdaša Dončića, i obavezno ostavite Celakoskog i Radu Borića da vam definiraju politike i histeričarke da ih prezentiraju, i adeze će vladati zauvijek.

Siguran sam da će drugovi iz partije i njihovi koalicijski partneri iz sekte, silno zamjeriti srbofobima klečavcima i fašistima, ako izaberu adeze nego njih, nimalo zabrinuti što eto i sve nacionalne manjine radije izabiru adeze umjesto njih, adeze u kojem pederi postaju ministri dok klapneš dlan o dlan.

* Dobro je dobro, ma koliko mi o tome šutjeli

blumi.blog.hr

imageedit-6-6744817574

10 dobrih vijesti tjedna
 Splićaninu pomogao neznanac: "Stao je, rekao da uđem i da ne pitam puno" ... to te ja pitam, kad treba pomoći, ulazi u moj svijet i ništa me ne pitaj.

 Za one neke dobre stare dane, i dobrog mene u pokušaju.

  P.S.
Na nebu nad Zagorjem se pojavili neobični krugovi

memento

moody.blog.hr


Rijetki se sjete...
21.4.1992. u Kukujevcima kod Šida, ubijena je tročlana porodica Matijević.
Majka Ana, otac Jozo i sin Franjo.
Ekshumacija je izvršena u selu Mohovo kod Iloka.
Sve troje su ubijeni iz vatrenog oružja, iz blizine.
Do danas nitko nije odgovarao za ova ubojstva
U Kukujevcima je od 1689 Hrvata, danas ostalo njih 50.

#AleksandarMarton

Igra na prvom levelu

nachtfresser.blog.hr

Što se promijenilo zadnjih dvadesetak godina od objave ovog posta. Vidljivo je da sam se popravio u pravopisu, onda nisam mario za ije/je, a tek prije par godina sam počeo trpati zareze u rečenice. U tom pogledu znači ništa korisno nisam naučio, za razliku od napredne mladeži u okruženju, služim se Wordom, koji automatski korigira pravopisne greške.
Čiča, tako smo zvali onog, kojem sam posvetio svoj davni post, sad je definitivno mrtav, jer sam nedavno čitao, koliko godina imaju najstariji muškarci na svijetu. Možda se stekao nakon posta pogrešan dojam, jedina stvar u nastavi, koju sam preuzeo od Čiče, je bila ta, nakon što završimo s obveznim dijelom sata, ne ponavljamo, nego neobavezno ćaskamo, ne nužno o temi, koja se obrađivala.
Prije 20 godina sam u Berlinu bio u maloj "lijevoj" knjižari, na susretu s jednom od rijetkih preživjelih "teroristica" RAF-a prve generacije, koja je pak, nakon odslužene kazne zatvora od 20 godina, završila na slobodi. Pamtim, ništa se ne kaje, nije bilo greške u strateškim razmišljanjima, bilo je u izvedbi, priznaje, propaganda djelima nije bila dovoljna za širu mobilizaciju. kritizirala je Baumanna, koji se meni sviđao, i anarhističku ekipu, zbog neozbiljne malograđanske antikapitalističke analize i načina života, revolucionarna promjena svijeta nije dječja igra, a anarhisti su se raskalašno igrali.
Iako cijenim dosljedne osobe, taj susret je utjecao na mene i osvijestio me u suprotnom smjeru, ovi su poput pravih kršćana utjehu tražili u nekoj dalekoj budućnosti.
Te godine sam u jednoj legaliziranoj isto berlinskoj"zaposjednutoj kući" pio izvrsnu ravnogorsku rakiju, bio sam gost dvije nekadašnje Šuvarove studentice, koje su izuzetno cijenile svog profesora, a 2004. radile na jednom berlinskom institutu. Zatekla ih je vijest o profesorovoj smrti, odmah je tamo krenula glasina o mogućem trovanju, ja sam konstatirao da ne vjerujem, znam da ga je neki ustaša svojevremeno nokautirao u centru grada, ali ovo ne.
Urezao mi se u sjećanje kod njih i WC s tušem i kadom u međukatu, bez vrata, unutra je bila i telefonska govornica u funkciji :D

20

sub

04/24

PRVI AMANDMAN DEMOKRACIJE (1. DIO)

starrynight2022.blog.hr

image host

ODVOJENOST CRKVE I DRŽAVE TEMELJ JE DEMOKRACIJE

Sjedinjene Države su čisto sekularna zemlja i utemeljene su na idealu da vlada treba biti potpuno odvojena od bilo koje vjerske sekte. Izraz “odvojenost crkve i države”—citat Thomasa Jeffersona—najčešća je oznaka za slobodu vjeroispovijesti zajamčenu 1. amandmanom ustava. Nažalost, mnogi moderni građani i izabrani dužnosnici počeli su izvrtati ideal 1. amandmana kako bi olakšali vjersku diskriminaciju i nametanje vjerskih zakona nevjernicima.

Prva rečenica 1. amandmana glasi ovako:

Kongres neće donositi zakone koji poštuju uspostavu vjere ili zabranjuju njezino slobodno ispovijedanje;
—Prvi amandman na Ustav—

1. amandman uspostavlja dvosjeklu odvojenost crkve i države; jedna strana ove odvojenosti sprječava religiju da preuzme kontrolu nad vladom, dok druga strana sprječava vladu da se miješa u vjersko izražavanje.

Prvi rub odvojenosti crkve od države sprječava državu da uspostavi religiju. Nikakvom zakonu, bilo na saveznoj ili državnoj razini, ustavno nije dopušteno sankcionirati ili službeno provoditi vjersku ideologiju; svaki zakon koji se temelji na vjerskoj doktrini (npr. muslimanski šerijatski zakoni) smatra se kršenjem ovog amandmana. Osim što sprječava donošenje vjerskih zakona, ovo odvajanje sprječava i službeno odobravanje religije od strane države (npr. obavezna javna molitva) i sprječava uspostavu državne religije/crkve.

Drugi rub odvojenosti crkve i države osigurava da se vlada ne može miješati u osobne vjerske prakse. Osim u ekstremnim slučajevima (npr. ljudske žrtve), vladi je zabranjeno zaustaviti ometanje vjerskog izražavanja od strane pojedinaca.

U modernoj politici, nekoliko desničarskih frakcija počelo je napadati samu ideju odvajanja crkve od države. Brojne političke grupe i političari (ex. Rick Santorum) počeli su aktivno negirati da ova odvojenost postoji, i otvoreno traže uspostavljanje vjerskih zakona. Nažalost, tri temeljna nesporazuma oko odvajanja crkve i države pomogla su ovim pojedincima u njihovoj potrazi za potkopavanjem 1. amandmana i nametanjem svojih vjerskih doktrina sekularnom društvu:

Odvojenost crkve od države NE sprječava vladu da spriječi ljude u nametanju svoje vjere drugima

Pravo na slobodno ispovijedanje vjere osobno je pravo i nemate ustavno pravo nametati svoju vjeru bilo kome drugome. Vlada ne samo da je dopuštena, već je i dužna uskočiti i spriječiti pojedinca ili organizaciju da krši tuđe vjerske običaje. Kao što svatko ima pravo prakticirati svoju vjeru, tako ima i pravo da ga druge vjere ne ometaju.

Mnogi religiozni Amerikanci su uznemireni kada su njihovi pokušaji da nametnu svoje vjerske običaje drugima bili osujećeni - oni tvrde da je njihovo vjersko prekoračenje zapravo vjerski običaj i svaki pokušaj da se društvo zaštiti od njihove religije vide kao napad na vjersku slobodu.

Posljednjih nekoliko godina vode se velike rasprave o pravima homoseksualaca na brak i pravu poslodavaca da odbiju pokriti kontracepciju; oba ova problema su primjeri religioznih pojedinaca koji pokušavaju nametnuti svoju religiju društvu. Ako vjerska uvjerenja poslodavca nalažu da ne bi trebao uzimati kontracepciju, može odlučiti ne uzimati kontracepciju, ali ne smije odbiti ponuditi kontracepciju u planovima osiguranja svojih zaposlenika. Ako pojedinac vjeruje da je homoseksualnost grijeh i da je gay brak nemoralan, savršeno ima pravo ne biti gay i ne vjenčati se s osobom istog spola; međutim, nemaju pravo uskratiti drugima pravo da budu homoseksualci ili stupe u brak.

Vjerska uvjerenja ne izuzimaju religiozne osobe od obveze poštivanja građanskih zakona

Čak i uz 1. amandman o odvojenosti crkve od države, vjerska uvjerenja pojedinca ne zamjenjuju obvezu poštivanja građanskih zakona. Svako ispoljavanje vjerskih uvjerenja koje krši svjetovne zakone ili ugrožava druge građane nije zaštićeno pod okriljem vjerske slobode.

Funkcionalno govoreći, ovo ograničenje vjerskog izražavanja sprječava ljude da štite antisocijalno ponašanje tvrdeći da je ono zaštićeno vjerskom slobodom. Na primjer: unatoč činjenici da Biblija aktivno promiče pogubljenje homoseksualaca, silovanje, ropstvo, žrtvovanje ljudi i genocid, ova antisocijalna ponašanja nisu zaštićena vjerska praksa.

U modernoj politici, mnogi su političari počeli pokušavati ugraditi vjerska izuzeća u građanski zakon i dopustiti religioznim pojedincima da imaju vlastiti set zakona. Najrasprostranjeniji primjeri ovih izuzeća su pokušaji umetanja klauzula o savjesti u državne medicinske zakone. Brojne su države donijele ili pokušale donijeti zakone koji bi omogućili kršćanskim liječnicima da odbiju usluge kontracepcije ili pobačaja, čak i ako bi to ugrozilo život majke.

Jednostavno rečeno, nedavni pokušaji da se religioznim Amerikancima dopusti da žive pod drugačijim skupom pravila od sekularnih Amerikanaca su pogrešni. Morate slijediti građanske zakone, bez obzira na to jesu li oni u suprotnosti s osobnim vjerskim uvjerenjima ili ne. Ako ste liječnik koji ne želi raditi abortus, nemate pravo prihvatiti posao koji bi vas doveo u situaciju da morate obaviti abortus kako biste zaštitili majku, a zatim odbiti raditi svoj posao – još uvijek možete biti liječnik, ali ne onaj od kojeg se može tražiti da izvrši pobačaj (npr. i anesteziolog). Amiši imaju pravo na svoja uvjerenja, ali nemaju pravo na tužbu za diskriminaciju kada su zaposleni kao vozači autobusa, a odbijaju voziti autobus zbog svoje vjere

Sloboda vjere je i sloboda od vjere

Baš kao što odvojenost crkve od države štiti pravo pojedinaca da prakticiraju svoju vjeru, ona također štiti pravo pojedinca da ne prakticira nikakvu vjeru. Ateizam nije religija, ali ima ista zakonska prava kao bilo koja religijska skupina. Pravo na nevjerovanje u boga je zaštićeno i protiv svakog pokušaja kršenja tog prava treba se boriti istom razinom intenziteta kao protiv bilo koje druge vrste vjerske netrpeljivosti.

Svaki pokušaj nametanja institucionalne molitve ili upisivanja ideje boga u javnost, bez obzira na vjeru, predstavlja kršenje odvojenosti crkve od države. Oni koji tvrde da mogu propisati molitvu jer ne navode religiju koja se mora prakticirati (npr. službena školska molitva), jednostavno su u krivu i protiv njih se treba boriti.

Najekstremniji primjeri netrpeljivosti prema ateistima mogu se pronaći u slučajevima borbi za skrbništvo u kojima roditelj ateist gubi skrbništvo nad svojom djecom. U nekoliko slučajeva (npr. Craig Scarbury iz Illinoisa), suci su koristili ateizam kao opravdanje za oduzimanje skrbništva nad djecom roditeljima tijekom prethodnog razvoda—religiozni roditelj dobiva skrbništvo nad djetetom, bez obzira na druge čimbenike, koji se u potpunosti temelje na njihovim religija. Ova situacija je analogna židovskom roditelju koji gubi skrbništvo jer sudac u slučaju podupire kršćanskog roditelja, ali postoji relativno malo negodovanja kada je žrtva ove diskriminacije ateist.

Zaključak

Velik broj Amerikanaca krivo shvaćaju ideju o odvojenosti crkve i države. Nesporazumi koji okružuju ovo odvajanje otvorili su vrata vjerskim fanaticima koji nameću svoju religiju civilnom društvu. Religija nije štit koji dopušta pojedincima da ignoriraju zakon, niti je zaštićena vjerska praksa da pojedinac nameće svoju vjeru drugima. Jednostavnije rečeno, sve dok velika većina Amerikanaca bolje ne shvati odvojenost crkve i države, nastavit ćemo vidjeti političare koji pokušavaju izvoditi end-runs oko 1. amandmana.

By jsager99

end-run: način izbjegavanja pravila koje je postavljeno da vas spriječi da nešto učinite


* Vlatko Stefanovski

blumi.blog.hr

202404201903
 Vrlo zanimljiv čovjek. U svom fahu dosegnuo je najviše što je mogao, dokazano poštovan i cijenjen diljem svijeta. Slažem se s njegovim bitnim životnim zaključcima, iako, nikada ih ne bi gledao izvan konteksta. On je penzić kao i ja. Nije ispravno kao temeljnu uzeti njegovu ili moju situaciju, jer ona je financijski osjetno bolja nego većine umirovljenika. Okosnica trenutne filozofije je čuvaj obitelj, zdravlje, ono u što vjeruješ. Polako kroz život, stopiraj ispraznu ambiciju i uživaj u onom što voliš, i s ljudima koji tvoj život uzdižu, to definitivno prihvaćam. Podržavam i filozofiju da je jedini put i svrha života duhovni rast. Njemu doprinosi i ono dobro što se desi, ali i ono što uopće nije takvo. Svidjelo mi se i kada je rekao da je vjernik, ali nije sklon organiziranoj religiji. Slično se i sam osjećam. Na pitanje o bogu dao je analogiju prema ljubavi. Vidiš li ljubav, jesi li je dotaknuo, nisi, možeš li onda tvrditi da ne postoji. Dobra volja, i strast, pokreću svijet. Bravo Vlatko, moj dragi bratko. Eto, da, moj iskreni naklon. Popravio si mi dan, dan koji je prošao s previše vlastite krvi, jer eto, tlak radi svoje, probija dok ne probije gdje već stigne.

  P.S.
 Bogu hvala, cijela emisija bez ikakvih političkih konotacija. Oh kakvo dobrodošlo osvježenje. I još samo sitnica, obožavam Makedoniju, prije svega ljude i muziku.

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum