novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

21

sri

03/18

Ozbiljno smo doživljeni (s razlogom)

sumi.blog.hr

Na stranici Promodoc, EU stranica koja prezentira doktorske studije u zemljama članicama,
LINK uopće nismo uzeti u obzir, iako smo članica EU.


Ah da, pa ni Švicarske nema! Pa dobro je Kolinda govorila "Bit ćemo jedna od naaaajrazvijenijih zemalja u Euroooopi !!!"

nije montaža


...aaaa tek sad kad gledam, i kontam! Pa Kolinda je mislila da ćemo bi biti geografski među najrazvijenijima, pa da, dole Italija, gore Austrija, lijevo Švica. Nije žena lagala ništa.
Ne znam šta može obećavati tu, da neće biti tektonskih pomaka, da neće more Hrvatsku odnijeti tamo negdje iza Afrike?
A možda je obećavala da će Mađarska postati jedna od najrazvijenijih pa smo opet među njima.
Ne znam.
Trebalo je nju pitat šta je točno mislila a ne da mi ovako 5 godina iza vidimo da to nije to.

Sve u svemu, tu smo gdje jesmo.
Geografski među najrazvijenijima. Nismo okruženi Burkinom Faso, Kongom i Kamerunom. (Moram priznati da pišem napamet, možda su nas ovi u nečem dobrom i prestigli, ne znam.)


Za to sve dragi, korumpirani na svim razinama, građani Hrvatske, vi ništa niste krivi.
Drugi su!
Ah!

Vratimo se na kartu na kojoj nas nema...
Za to plaćamo članarinu u milijardama? Što rade naša sveučilišta da se uvrste? Možda namjerno ništa da ne bi sad neki stranac remetio domaće uhljebe i još im konkurirao. Bolje ostat samo sa svojima i pisat lažne putne naloge i dnevnice, kakvo međunarodno sad tamo prezentiranje, alooo.... ostavite nas!

...neki brojevi....

elyca.blog.hr

Godina proizvodnje je strašna stvar. Običan broj o kojem ovisi puno toga.…neki dan je moj brat, pametno copy pastao nešto na Fejsu

PRAVILA ZA LJUDSKO BIĆE

1. Dobit ćeš tijelo. Može ti se sviđati ili ga možeš mrziti, ali bit će tvoje cijelo vrijeme provedeno ovdje.
2. Učit ćeš lekcije. Upisan si u školu koja se zove život. Svaki dan u ovoj školi imat ćeš priliku učiti lekcije. Lekcije ti se mogu sviđati, a možeš misliti da su nevažne i glupe.
3. Nema pogrešaka, samo lekcije. Razvoj je proces pokušaja i pogreške; eksperimentiranje. 'Neuspjeli' eksperimenti su jednako dio procesa kao i oni koji na kraju 'prorade'.
4. Lekcija se ponavlja dok se ne nauči. Lekcija će ti biti predstavljena u raznim oblicima dok je ne naučiš. Kada je naučiš, onda možeš ići na slijedeću lekciju.
5. Učenje lekcija nikad ne završava. Ne postoji dio života koji ne sadrži svoje lekcije. Ako si živ, to znači da postoje lekcije koje trebaš naučiti.
6. 'Tamo' nije ništa bolje od 'ovdje'. Kada ti 'tamo' postane 'ovdje', jednostavno ćeš dobiti još jedan 'tamo' koji će opet izgledati bolje nego 'ovdje'.
7. Drugi su samo ogledala tebe. Ne možeš voljeti ili mrziti nešto u drugoj osobi osim ako to ne odražava nešto što voliš ili mrziš u sebi.
8. Sve što uradiš od svog života ovisi o tebi. Imaš sav alat i resurse koji ti trebaju. Što ćeš raditi s njima ovisi o tebi. Izbor je tvoj.
9. Tvoji odgovori su u tebi. Odgovori na životna pitanja leže u tebi. Sve što trebaš učiniti je gledati, slušati i vjerovati.
10. Zaboravit ćeš sve ovo.
11. Možeš se sjetiti kad god poželiš.
~ autor nepoznat

…Sve je više šoneta* u novinama sa slikama koje znamo….sve se više družimo po sprovodima …a nakon njih nazdravljamo posebnim zdravicama … svi takvi tmurni i tužni trenutci nekako prođu, jer smo u društvu onih kojima je isto tako davno istekao garantni rok, al' eto, još su tu … neki sretni jer je njih ovaj put mimoišlo, drugi sjetni jer su tu gdje jesu…. zajednički žaluju što nestaje svijet koji su poznavali….raspravljajući se kako je bilo „onda“ ….a to „onda“ nije ništa bolje od „sada“ ….a i ovo „sada“ vrlo brzo će postat „onda“ …jer vrijeme prolazi brže nego što bi mi htjeli…….sve u svemu….stari se…..

… ipak, godine donose i lijepe stvari, a tu su između ostalog i proslave mature… dok sam preturala po mobitelu tražeči brojeve telefona onih s kojima sam provela najluđe dane mladosti, pronašla sam brojeve onih koji više nisu tu… dragih ljudi, koje sam volila čut, vidit, zafrkavat…

…nema ih više, al njihovi brojevi još su uvijek u mom mobitelu… evo već se danima mislim kako ih treba izbrisat, al ne mogu… kao da bi brisanje njihovog imena postalo negiranje njihovog postojanja, odricanje od svoje mladosti …

„izbor je tvoj“ kaže moj brat… pa bez imalo grižnje savjesti izbrišem 50-ak „prijatelja“ s Fejsa koji samo tu stoje i kupe prašinu…(izbrisala bi ih vjerojatno i više da to nije malo problematično preko mobitela)

…ovi u mobitelu ostaju! …oni mi još uvijek „trebaju“ ……a Vama…ako zatreba broj Game, Mira…. samo pitajte…..
*Šoneta - osmrtnica

wc, toilet.....kako god

boniana.blog.hr

.........kroz koja vrata proći............ja znam tko zna..........a vi ?

Malodušnost?

bez-obzira-109.blog.hr

Kud god kreneš zid,
što dotakneš, zid,
kreneš glavom..., opet zid,
pokazuješ čistu sliku...,
vidiš okret glave, glava,
čuješ samo šutnju,
osjećaš ono..., tornjaj se.

S kim i s čim u bitku,
da li u bitku ili pognuti glavu
pustiti da te zgaze do kraja?

Zgažen si dovoljno
teško je to i priznati
učahuri se samo gola misao
malodošna jest,
ali jedina preostala,
tko sam, što sam, zašto baš ja?

MISTERIOZNI KULTURNI BIZNISI EUROPSKE UNIJE

otokpiwa.blog.hr

DECRA je kratica za Developing European Cultural Routes for All. Jedan sastanak „razvijača“ je momentalno u Forliju, u Italiji, a ja sam se na njemu zatekla. Platit će Bruxelles, mašala mu bilo. Da se nisam zatekla, ne bih pojma imala da je europsko vijeće ohrabrilo, odobrilo i fundiralo na desetke raznoraznih kulturnih ruta koje povezuju ponekad prilično bizarne točke.

Gay par iz Clunyija, seoca sa romaničkim samostanom bavi se povezivanjem mjesta koja imaju klinijske historijske, vinarske i hodočasničke sličnosti. Možda i ne baš točno tako, ali jest nešto u tom smislu. Zatim je bio jedan stariji (ali ne i najstariji) gospodin koji radi za kulturnu rutu onog sveca koji ima centralu u Compostelli i kojem svi prije ili poslije došetaju. Dobro, to nije bizarno, ali neka se zna da i EU, čak i bez vatikanskih ugovora, sponzorira religioznost. Ima i Orde Tiron – još jedna ruta po samostanima. Čovjek izgleda kao kronični alkoholičar tako pa se logika sama nameće. Nadalje, tu je (njemačka) ruta kojoj jesam zapamtila ime - Via Regia, ali je toliko dosadna da ništa dalje ne znam. Može se kupiti borša s otisnutom mapom i imenom. Mladić iz Srbije je pokazao kulturnu rutu uz rijeku Dunav. Jedini je problem što ide preko Pula i Splita. I onda još nekoliko ruta koje nisu ovako posebne. Nekoliko njih je prikazalo statiste odjevene u krinoline i svakakvu srednjovjekovnu robu kako stoje po trgovima i naslikavaju se s turistima. To me uvijek obori s nogu.

Jedini (osim nas) koji nešto konkretno radi i ispravan je u svemu je suhonjavi gospar Rein Sprenger iz Utreechta. Počeo je s time da u njegovom gradu žive samo manjine. Nema većine. Grad manjina. Na ruti je još sličnih gradova, ali on je pokazivao samo svoj. Razvijaju kulturnu rutu sv. Martina. Taj sv. Martin nekoć se vodio za cool sveca radi macho stava (to je onaj koji ubija zmiju). Utrehtanci ga, naprotiv, promoviraju kao suosjećajnog čovjeka koji brine za svih i dijeli sve što ima. Tako i utreechtanski pripadnici rute. Bave se kreativnim druženjem manjina. Između ostalog, tokom godine se pripremaju za paradu za koju izrade velike svjetleće zmajeve, martine, razne likove i onda prave dernek. I gdje ćeš iskrenije, jednostavnije i uključivije. Za grad s manjinama.

„Naše malo misto“ Uble pripada ATRIUMu. Normalno da je to najzanimljivija od sviju kulturnih ruta jer je naša. Njoj pripada naselje koje je prije skoro 100 godina izgradio pravi režim, ne kamilica. Solidan protomoderan grad danas je naselje u Općini Lastovo koje bi trebalo biti kulturno dobro. Kako komunicirati zaštitu ovakvog kulturnog dobra, restauraciju, kako privoliti ljude na korištenje… To su naša pitanja.

Svi koji su tu su voditelji ili project manageri. Uglavnom, bitne face na svojim rutama. Dress code u vezi sa spolom ima zanimljivo pravilo. Muški koji su s istoka došli su na prezentaciju u odijelima i nose satove veličine kapula. Svi su mladi. Izuzev samostanskih ruta koje predstavljaju gay i alkosi, sa zapada dolaze ženske, a one su odjevene casual do blage punk manire. Ništa ne sugeriram, samo primjećujem.


BOLONJEZ

carapa.blog.hr
BOWIE LJUBI FRIDU!Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep


...The ponies run, the girls are young
The odds are there to beat
You win a while and then it's done
Your little winning streak
And summoned now to deal
With your invincible defeat
You live your life as if it's real
A thousand kisses deep
I'm turning tricks, I'm getting fixed
I'm back on boogie street
You lose your grip and then you slip
Into the masterpiece
And maybe I had miles to drive
And promises to keep
You ditch it all to stay alive
A thousand kisses deep
And sometimes when the night is slow
The wretched and the meek
We gather up our hearts and go
A thousand kisses deep
Confined to sex we pressed against
The limits of the sea
I saw there were no oceans left
For scavengers like me
I made it to the forward deck
I blessed our remnant fleet
And then consented to be wrecked
A thousand kisses deep
I'm turning tricks I'm getting fixed
I'm back on boogie street
I guess they won't exchange the gifts
That you were meant to keep
And quiet is the thought of you
The file on you complete
Except what we forgot to do
A thousand kisses deep
And sometimes when the night is slow
The wretched and the meek
We gather up our hearts and go
A thousand kisses deep
The ponies run, the girls are young
The odds are there to beat
You win a while and then it's done
Your little winning streak
And summoned now to deal
With your invincible defeat
You live your life as if it's real
A thousand kisses deep...

sarajevsko proljeće

viviana.blog.hr
jutros
na radost obožavatelja snijega kao što sam ja
i još pada, gustim pahuljama,
pa i zimsko putovanje još traje...

Ja stiglo…

mecabg.blog.hr


Jučer u 17.15 stiglo proleće.
Planirala sam doček uz roštilj u parku sa buketom ljubičica, nešto lepršavo, bar šal oko vrata i osmeh.
Došlo je, nije da nije, ali ljubice nisu odgovarale, više visibake i visideke, onako bele pa hladne.
Počelo je stidljivo, kao tek da se pozdravi sa zimom. Sram ga bilo, prevarant.

Od roštilja ni R.
Smrzoh se u zimskoj opremi. Klupa me je tužno pogledala, neko drvo palo u nesvest na broj stupnjeva, a auto nije mogao ni gvirnuti…
Jutros neki sumnjivi zvuci, tišina. Gvirnuh i skoro padoh u krevet ponovo. Trljam oči proletnje, a i one nisu više zelene nego se izbečile na ovakvu sliku

Proleće, slikam ti se u tvoje vreme, pojma nemaš kako treba da se obučeš.
Oni sirotani od pre neki dan, što su se smrzli, danas stavili kapice i dogovaraju se gde da pobegnu na kavicu.

Izgleda da je pritisnulo gumb za pogrešni kat…

Što bi rekli profesori. Dobro dobro, vidi se da si nešto radio, ali dodji ponovo za koji tjedan.

MOJOJ LUCI!

gurmanka.blog.hr
Sretan ti rođendan Luce i neka ti se ispune svi tvoji snovi!

Internet poruke hehe..

eurosmijeh.blog.hr
Kod psihijatra:
- Doktore, imam veliki problem.
- Recite, šta vam je?
- Vidim budućnost.
- A kad vam se to počelo dešavati?
- Idući četvrtak.U porodilištu:
- Da li to plaču one petorke od jutros?
- Ne, to plače njihov otac.Dvije prijateljice posmatraju treću, pa će prva:
- Njen muž joj nije ostavio mnogo kad je umro, zar ne?
Na to će druga:
- Nije. Ali ju je zato često ostavljao dok je bio živ!Mujo ulazi u kuhinju i s vrata pita:
– Fato, bona, š’a ima za ručak?
Fata odgovara:
– Uzela sam finih rib’ca na tržnici, pa ću ih ispeć’ …
Mujo se namršti, pa ga Fata odmah napadne:
– Šta frkćeš nosom, bolan, uvijek tako radiš kad je neka morska ‘rana!
Mujo odmahne glavom:
– Šta pričaš, bona, ja obožavam morsku ‘ranu!
Fata ga pogleda ispod oka:
– A koju to, matereti?!
Mujo se zamisli pa ispali:
– Evo, men’ je najmilije kad na plaži jedem pljeskav’cu s kajmakom!Baka kupila bikini, ali se vraća u butik poslije pet minuta.
- Želim da vratim gornji dio.
- Zašto, šta nije u redu?
- Pa sve može da mi stane u donji!Bracaninu se utopila zena u moru . Pronašli su je tek nakon
tri godine i obavjestili muža da su našli samo kostur oblijepljen dagnjama.
Ubrzo je stigao njegov odgovor:
"DAGNJE PRODAJEM STOP MAMAC BACITE NAZAD U MORE STOP"Što imaju podmornica i Windowsi zajedničko?
Čim otvoriš prozor počinju problemi!
Proljeće i svjetski dan poezije...

dinajina-sjecanja.blog.hr
Sve su knjige opasne. Posebno knjige poezije.
Poezija uništava vlast.
Poezija uništava niskost.
Moja žena također piše poeziju. Upoznala me je s pjesnicima. Preko nje sam upoznao, dakle, najljepši, najbolji i najzdraviji dio hrvatskog stanovništva.
Tisuće Hrvata piše poeziju. To je cijeli podzemni, protudržavni pokret. Političari ih oštećuju, muče, smišljaju nove načine mučenja, a oni pišu o ljubavi. Najčešće o ljubavi, o ljepoti i ljepoti ljubavi.Zahvaljujući njoj upoznao sam pjesnički pokret, diverziju koja se širi. Teror pjesništva – terorizam...jedino što može spasiti Hrvatsku – uistinu spasiti.
Dok je poezije bit će i ponosa i otpora.
Oduzmi narodu pjesnike i on je roblje bezumnika u politici.

Zdenko Jelčić, MOLITVA SUPROTIVA PJESNIKOM... naslov stiliziran po Marku Maruliću

Apoteoza pjesništva...

Ekvinocij, ravnodnevica, istost dana i noći, prvi dan proljeća, objava izrastanja svjetlosti, Goranovo proljeće, novorađajući pjesnici i zrak oplemenjen poezijom.
Sjećam se Lukovdola, davne šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Apoteoza pjesništva, uzdizanje stiha u božanske sfere.

Čitali smo, upijali izričaj onih koji su pisali prije nas, tragali za osobnim. Igrali se riječima, maštali o dosegnuću Parnasa, pisali pjesme.

Pitali se kako ostvariti geometriju i ritam pjesme, iskušavali se u heksametru.

...Srdžbu mi, boginjo, pjevaj Ahileja Peleju sina...

Kako ostvariti dugi i kratki slog, kako pronaći smisao za arzu i tezu, iskukičati homersku ljepotu.
Lomili smo jezik izgovarajući napisano, ritam srca se gubio u ritmu strofa. Nismo uspjeli stvoriti herojski stih.

Nismo odustajali. Pročitano treba pamtiti i vrednovati, ali treba se osloboditi utega koji sputavalu slobodan let u dolazeće. Krenuti u nepoznato je hrabrost, a mi, generacija koja je sazrijevala početkom druge polovine prošlog stoljeća, smo bili hrabri...

Čitali smo Krugovaše, neki su sudjelovali u pisanju Poleta. Učili smo razbijati govor svakodnevice, oslobađati se ustaljene strukture razgovora. Slijevali je u lepršavost metaforike, širili granice međusobne razumljivosti. Pjesmama uramljivali naše vrijeme u igru s nemogućim, u spajanje nespojivog, u novonastajuću naraciju svijesti, u življenje etike i estetike, egzistencije i esencije.
Filozofiju melankolije smo preobražavali u mudrost radosti. Rušili smo stara obličja, stvarali nova. Izranjajuća arhitektura misli je postajala preslika sanja, vječna dvostruka poruka istosti, istoznačni zov različitosti. Negaciju jednoumlja i nametnute konvencije smo pretakali u simbole permanentnog dvojstva.

Promovirali smo ljubav jer poezija je ljubav, prisnost bez prisutnosti bilo čega drugog, bez traganja za plavim daljinama. Shvatili smo, one su tu, u nama, u riječima kojima darujemo smisao, u tišini kojoj darujemo kolorit našeg vremena, u milostivosti sudbine koja nas je obdarila blizinom, u osmijesima prijatelja, u naklonosti svijeta u kojem živimo ljubav.

Dijana Jelčić


Dozivanje proljeća

stella.blog.hr


Proleće, dozivam te! Stiglo si 20.3., kažu, ali se to
baš i ne vidi!Prvo kreću forzicija, visibabe i šafrani

Kasniš, snjegovi ti ne daju da se razmahneš


Procvjetaj u ljudima...svuda oko nas...Procvjetaj u našim domovima...i u našim srcima...


Moj tekst o knjizi eseja Đorđa Matića "Tajne veze" u časopisu "tema"

knjigoljub.blog.hr


U novome broju časopisa "Tema" (broj 4-5-6/2017.) objavljen je i moj tekst o knjizi eseja Đorđa Matića "Tajne veze"


Nova "Tema" još donosi :

Editorial – Branko Čegec: U ovom strašnom času
Slike i sl. – Miroslav Mićanović: Opus dei
Atelier Fritz – Tahar Ben Jelloun: Sumnjivac (prevela Mirna Sindičić Sabljo)
Portret i sl. – Slobodan Tišma: Radost sricanja pred olupinom oceana / Mali glosar Slobodana Tišme (odabrao i priredio: Vladimir Kopicl)
Atelier Fritz – Mehmed Begić: Kratki spojevi
Goran Čolakhodžić: Time Machine
Hommage Predragu Luciću – Also sprach Duje
Tema : Knjiga, a poslije?
– Nada Topić: Straha za budućnost knjige nema
Zorka Jekić: Profit ne smije biti kriterij za knjigu
Kruno Lokotar: Zašto Hrvati ne čitaju svoje autore?
Senko Karuza: Celofan
Hommage Fadwi Suleiman – Martina Kramer: U zasljepljujućem mraku Fadwa Suleiman: Ne tražite moje tragove (prevela Martina Kramer)
Atelier Fritz – Fiona Sampson: CATCH (odabrao i preveo Miloš Đurđević)
Portret i sl. – Zoltán Egressy: Jelen u magli (preveli Petar Anić, Davor Činčak, Dávid Karácsonyi, Mihaela Pisnjak, Ema Sabo i Martin Sukalić)

Oko Lovranske Drage

mcind.blog.hr

Nakon nekoliko toplijih dana naglo je zahladilo sa kišom uz more i novim snijegom u gorju. Nakon razvedravanja pogled s balkona na Učku i Ćićariju obećava mi ugodnu šetnjicu nižim dijelovima planine, a kad već dugo nisam prolazio ovim krajem, zašto ne. U sredini fotke je prijevoj Poklon gdje se vidi bijel od snijega krov Pansiona Učka. Niže desno je vrh Pećnik na n/v od 641 m ispod kojeg prolazi cesta za tunel Učka.


U Lovranu more još nije za kupanje (webcam na lučicu),


ali već su počele cvasti magnolije.


Uz stazu iznad Lovrana još ima visibaba,


a na polusjenovitim mjestima u šumi sve je više medvjeđeg luka, kojeg i medvjedi vole nakon zimskog sna.


Lovranska Draga je slikovito naselje iznad Lovrana i Medveje i nalazi se unutar Parka prirode Učka. Oko ovog mjesta ima lijepih šetnica, jedna od laganijih je do slapa po kojoj često šeću i vrtićka djeca. Ovdje nam je bilo više puta mjesto okupljanja i cilj napornog Učka trekinga. Cijeli kraj je najviše poznat po trešnjama i marunima.
Pogled na Lovransku Dragu sa ceste kraj hotela Draga di Lovrana.


Jedan od kamenih mostića preko potoka koji prolazi kroz Dragu.


Ovih dana Draški slap ima vode, a obzirom kako je još dosta snijega na Učki imati će je još neko vrijeme.
Fotke za povećati: planinarske staze na ovom dijelu Učke i pogled na Učku sa balkona.


Prije puta u hladno napravio sam hladni smoothie sa bananom i napitkom od kokosa, a nakon povratka u toplo pasala je topla povrtna juha (tamne bobice su sjemenke borovice). Naravno, poslije je bilo i drugo, čak i lignje sa krumpirom u pećnici sa puno friške miješane zelene salate.

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se