novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

24

uto

10/17

Slavka Pavić

toco1980foto.blog.hr

Poznata fotografkinja Slavka Pavić navršila je nedavno 90 godina...

EnigmoVukovac (1)

nediljkonedic.blog.hr

JOVAN VUKOVIĆ (Čerkez Sadovina kod Kosovske Vitine, 20. siječnja 1937.) – Zagonetač, publicist, proučavatelj povijesti zagonetaštva, enigmatski teoretičar, novinar, urednik i šahist s naslovom majstorskoga kandidata. Prvi rad, zbrajaljku, objavio je u Enigmi od 6. studenoga 1954. Brojka njegovih objavljenih radova, među kojima su križaljke, premetaljke, rebusi, ispunjaljke, stihovne zagonetke, četvorine 7 x 7 ..., veća je od 2.000. Surađivao je u Enigmi, Čvor razbibrizi, Rebusu, Problemu, Eureci, listovima u izdanju EKB-a, Politici mozaiku, Mini kvizu te u većem broju nezagonetačkih časopisa. Aktivan je i dan-danas. Neke je radove potpisao s pseudonimima Barjaktar, J. V. i Jovan.Ipak, posebice je zapažen njegov istraživački rad na polju povijesti zagonetaštva u Srbiji i drugim zemljama nastalim raspadom SFRJ. Autorom je više od 1.000 povijesnih i stručno-teorijskih članaka u Zagonetaču, Politici mozaiku, Razonodi, Spektru, Novosti enigmi, Politici huperu, Zagonetki i drugim listovima po čemu je zacijelo najplodonosniji srpski stvaratelj i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka.
Od 1.listopada 1957. u članstvu je EK „Beograd“, a u bjelovarskome Čvoru od 1969. Obnašao je dužnost dopredsjednika ZSJ/ESJ-a od 1988. Na čelu Enigmatskoga saveza Srbije bio je 1991.-95., dok je dopredsjedničku dužnost obnašao 1995.-2000. te od 2004-2008. Godine 2004. nagrađen je Zlatnom poveljom ESS-a za 50 godina enigmatskoga stvaralaštva. Nagradom Natošević ovjenčan je 1989., a Špicerovom nagradom 1982. Za emisiju „Radio sfinga“, koju je uređivao i vodio na Radio Sremu iz Rume, nagrađen je 1983. i 1984. Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.), Istaknutim srpskim enigmatima (1999.) i Leksikonu srpskih enigmata (2007.). Živi u Novoj Pazovi.

Objavljena djela: „Partizanske zagonetke“ (1983.), „Literate enigmate“ (1991.), „Fudbal u Novoj Pazovi“, „RK Železničar - Inđija“, „JU dopisni šah“, „Leksikon srpskih enigmata“ (s Miroslavom Lazarevićem, 2007.)

Teško do „najljepših zagonetaka“

Mjesečnik za zabavu i pouku „Srpsko cveće“, čiji je vlasnik, izdavač i odgovorni urednik bio F. Vidra iz Praga, raspisao je 1905. godine u dvanaestom (prosinačkom) broju natječaj za sastavljače zagonetaka. Natječaj je raspisan pod nazivom „Stečaj“, a evo što se tražilo od sastavljača:
„Ovim raspisujemo 3 nagrade (krasno uvezane knjige) za najlepše zagonetke (ili rebus, konjički skok itd.).
Uslovi su: a) Radovi treba da se pošalju do 15. januara 1906. (po starom), b) Tačna adresa treba da se pošalje u zasebnom kovertu, na kome je označeno geslo ili znak dotičnog pošiljaoca. Rezultat objavićemo u broju od februara. Nagrade su: L. N. Tolstoj: „Vaskresenije“, 2. A. Šantić „Pesme, 3. Drag. J. Ilić „Svetle slike“.
Do predviđenog roka nije stiglo dosta enigmatskih radova, pa u broju od veljače 1906. godine uredništvo ponavlja natječaj.

„Pošto nije došlo dosta radova na raspisani stečaj za najlepše zagonetke, rebuse itd., to ovim isti produžujemo do 25. t. m. Rezultat objavićemo u idućem broju. Radove valja poslati na adresu: Srpsko cveće, Prag VIII“.U slijedećem broju objavljen je ovaj izvještaj: „Nagrade prema raspisanom stečaju za zagonetke pale su na radove sledećih nadtecatelja: 1. Ivan Nikolić, Prag (dva rebusa izašla su u prošlim brojevima), 2. Ljubomir Janković, realac, Banja Luka (jedan rebus u ovom broju pod znakom M. H. Banja Luka), 3. Milan Petrović, Beograd (za konjičke skokove, donećemo u idućim brojevima).
NB. Ostale primljene radove donećemo, ko želi, da mu se radovi ne štampaju, neka nam javi“.
Tko je bio urednik zagonetačke rubrike Zagonetke u ovom listu krajem 1905. i u 1906. godini nije poznato, pošto je prva urednica ove rubrike Darinka K. Subotić prešla u Batajnicu nakon izašlih pet brojeva Srpskog cveća? Da li je ovo prvi organizirani natječaj za zagonetače (sastavljače) kod nas, pokazat će vrijeme.

(Zagonetač broj 292, ožujka 1983., str. 12)

Kolega

Trećih pet križaljaka s 1. MMĐ-a

nediljkonedic.blog.hr(Radoja Racanović, 11. mjesto)(Boris Babič, 12. mjesto)(Živko Barišić, 13. mjesto)(Stjepan Orešić, 14. mjesto)(Dragan Ivanovski, 15. mjesto)

SOZAH-ovac

To sam sastavio ja (31)

nediljkonedic.blog.hr(Džoker broj 55, 26. VIII. 1985.)(Džoker broj 56, 9. IX. 1985.), str. 6)

N. N.

Rebusoman (3)

nediljkonedic.blog.hr

Spojeni sinonimi

Prometnik me zaustavi,
pa me gleda u profil,
a na njegov strogi upit
ja mu rekoh domicil.

No slagah mu bogme masno
i prevrših svaku mjeru,
za adresu navedoh mu
oblast u SSSR-u.

(Nedeljko Kraker, Čvor razbibriga broj 416, 5. VI. 1982.)(Nedeljko Kraker, Vjesnikov kviz broj 299, 3. VIII. 1983.)(Nedeljko Kraker, Superskandifeniks broj 49, 21. VII. 2011., str. 58 i 59)(Nedeljko Kraker, Feniks broj 515, 2. X. 2014., str. 91)

Kolega

23

pon

10/17

Dani slovačke kulture u Zagrebu

luki2.blog.hr

Sutra, 24. listopada 2017 predstavljanje knjige (udžbenika) slovačkoga jezika B2-C1) "Po Slovensku po slovensky"; Filozofski fakultet, 16.30; Vijećnica. Autor: lektor slovačkoga jezika Martin Machata

19.00 Kino "Europa" - ekranizacija cjelovečernjeg filma "Bathory", režija: Juraj Jakubisko - povijesni spektakl

Najsrdačnije ste pozvani; ulaz na događanja besplatan.

Uživajte! Pusa, vole vas L+B+G

SHIRLEY

geomir.blog.hr

HAPPY BIRTHDAY, SHIRLEY,
again,
from Croatia


Prije neki dan par iz daleke i hladne Kanade
s rukama
i nogama
ispisali na žalu uvale Kašjuni
rođendansku čestitku svojoj prijateljici, Shirley
i poslali joj malo topline s juga.Koloritna katarza

dnevnikjednerazvedenice.blog.hr

Poput dame odjevene u najsvećanije ruho, zlaćana je jesen u eksploziji najljepših boja, otplesala svoj posljedni ples.

50. Životna matematika i očekivanja!

ottogrunt.blog.hr

Imaš li ljubav, umnoži je,
Sve dobro zbroji, loše oduzmi,
Imaš li vrijeme, dobro ga podijeli!

MALI SLANI ZALOGAJČIĆ

gurmanka.blog.hr
Roladice od lisnatog tijesta sa špinatom i sirom, više nego dovoljan razlog da pozovete prijatelje na druženje :):)
Servus :)

Sva u terracotta-tonu

klikklik.blog.hr

Iz "industrijske zone" Chioggie valjalo je napokon ući u njegovu atraktivniju urbanu jezgru...


Poput Venecije s kojom ju često deminutivno uspoređuju, Chioggia "ima" samo jedan tipičan urbani "Canal Grande", ali za razliku od Venecije baš ni jedan (ajde dobro, možda jedan) sporedan...
I jednu paralelnu glavnu ulicu... Oboje u duljini od, vidi vraga, točno jedan kilometar.


Poprečne ulicu se, ako nisu iz nekog razloga zakrčene parkiranim automobilima lokalaca, ugodno prostrane, svijetle... gdje i psi slobodnjaci imaju svoj prostor za šalabajzanje.


Nisam znao je li toplo terakota-osvjetljenje u njima nastalo s kidanjem kišne naoblake ili je to neka vrsta opće-primijenjenog obojenja (fasada) grada. Kasnije sam donekle dobio (potvrdan) odgovor.
Da je umjesto ovog "skutera" na ulici bila parkirana Vespa... mogao bih možda reći: "Evo jedne tipične kjođanske ulice...".


Uz njihov "Canal Grande", koji se ne zove tako nego "Canal Vena", pokazala se skoro ista slika, samo s "uvijek dojmljivim" zrcalnim odrazom od površine vode. U ovom dijelu kanala ipak nekako pusta, beživotna.


"Stražnja vrata" prema kanalu na mnogim kućama bijahu zazidana, kao da se odustalo od te vrste alternativne "kućne komunikacije", ali kao i u Veneciji, i ovdje su neki primijenili dodatne brane za svoja vrata ne bi li ostavili svoj "izlaz na more" aktivnim, a i osigurali solidno svoja prizemlja od povremenih "visokih voda" kanala.


Sprijeda, s ulične strane, parkirana Vespa ili skuter... straga o stupove vezan čamac. Pa kad što zatreba...
Ne znam kako bih točno nazvao te tipične stupove / balvane za vezivanje čamaca... "sidreni" sigurno nisu jer, čini se, sidrenje po tom muljevitom dnu lagune, općenito, ne dolazi u obzir.


Očito i na kanalu postoji živahnija plovidbena i sidrišna zona, pješačka zona "pod voltama", kao i nekolicina mostova sa stubama za poprečnu pješačku komunikaciju i, koliko sam uspio shvatiti, samo jedan uzani most za "motorni promet"... koji mora da je za radnoga dana poprilično "talijanski nervozan".


Onim smirenijima nije problem prenijeti bicikl preko tih desetak stuba...

Više sriće neg' pameti

broduboci.blog.hr

Imaš više sriće neg' pameti - uzrečica je koju smo barem jednom primili na svoj račun ili pak više od jednom uputili nekom poznatom i premda na prvi posluh zvuči kao kao pogrda, ona je u biti kompliment.

Ajde iskreno, što biste, onako na prvu, poželjeli za sebe - više sreće ili više pameti? Naravno, svi bi željeli biti sretni.
Pametni su da prostite, u kurcu. Neprestano nešto mudrijaju, u sve sumnjaju, ubijaju se pronalazeći razloge, uzroke i posljedice, u stalnoj su potrazi za odgovorima na pitanja što kako odakle i zašto, često su depresivni. mračni, nedruželjubivi. Biti pametan, mnogo je naporno brate moj.

S druge strane, sreća je dar s neba onim nepametnima. Ona je zapravo izraz grižnje savjesti Velikog Kreatora koji čim shvati da neke modele i nije oblikovao na najbolji način, odluči takvima s manjkom pameti dodijeliti višak sreće. Kao kompenzaciju.

Pritom, isključio je ljudima moć objektivnog vrednovanja samog sebe.
Mi smo toliko glupi da svatko od nas za sebe misli da je pametan. Tko, ja, naravno da sam pametan! Nema pametnijega na kugli zemaljskoj!

A sreća! E to je već drugi par postola. Uvijek mislimo da sreća više mazi druge nego nas. Vid' onoga Špira kako njemu sve iđe od ruke a meni nikako! Njemu ki podmazano a namin klizavo...

Što nam je još bitno u životu? Zdravlje, naravno! Kako postati i ostati zdrav? Pametnim, odgovornim ponašanjem, a kako drugo. Vježbat ćemo jutarnju gimnastiku, jesti zdravu hranu, mnogo se kretati, živjeti aktivno... Tako ćemo biti zdravi. Šipak ćeš tako bit zdrav!
Sve je stvar sreće, jednoga pukne u glavu, drugoga u petu, trećega promaši. Zdravlje je čista lutrija.

Što još? Ljubav naravno. Kako ostvariti sretnu ljubav? Pametnim izborom dakako. Potražiti osobu sličnih sklonosti i razmišljanja, pronaći nekog s kim dijeliš iste poglede na svijet, iste sklonosti, iste navike. Super, odlično, takva osoba za tebe već postoji. Di je? Eno ti je ispred ogledala!

Možeš ti racionalizirati koliko god hoćeš, ali kad pogledaš onu malu s kojom nemaš ama baš ništa zajedničkog kako se smije i kako joj se pojavljuju rupice na obrazima, shvatiš da ti je neodoljiva i da ti tu nema pomoći. Zatelebaš se ko blentavo tele.

Pamet je precijenjena, sreća pokreće svijet!
Stoga, budite pametni - odlučite biti sretni. Sad.

Srce u ulju

slucajnosrce.blog.hrDragocjeno je blago i ulje u stanu mudroga, a čovjek luđak rastepe ga.

Mudre izreke 21,20

VOLIO SI ME

shadowofsoul.blog.hrslika: digital artist

Na graničnom području zadnje misli dolazim do tebe, da bih se sama sebi objasnila i dok sam izrastala iz sebe, hranio si me ljubavlju, prepoznavao među posrnulim siluetama u neko gluho doba noći, među onima koji neće pravocrtna gibanja, tražio si u meni krajnji smisao svog postojanja…. volio si me.

Iz rukopisa iskustva zrelijih godina kroz neke neukusne konverzacije dolazili smo do preklapanja puteva, križanja putanja i zaobilazili se u širokom luku, pokrivala sam se čežnjom i preko glave, samo da te ne nazovem.

Davno naslućeni posljednji mrak ostavio je tek jedva otvorena vrata za tračak svjetla, brisao si moje ime sa svojih usana svakim gutljajem žedne vode, ali… volio si me.

Dok su se drugi okretali za mnom, ti si me volio, išao si usporedo sa mnom, ali u drugoj dimenziji postojanja i dok sam još uvijek među onima koji neće pravocrtna gibanja, tvoje je postalo tako patetično predvidljivo, da sam shvatila…nema te više, iako si me volio

napisano 14.07.2005. u 13:04h | na iskrica weblog, a iz 1. zbirke
"SJENA DUŠE"

https://iskrica.tportal.hr/weblogs/post.php?web=1461&log=60039

i 22.9.2009. objavljeno na blogu:
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2009/09/1626743003/volio-si-me.2.html

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php
http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPicDANTE, RODEZIJSKI GONIČ, NESTAO ... VLASNIK JE OČAJAN, U POTRAZI - ZVATI BROJ

098 624 299

http://www.forum.hr/showthread.php?p=65879891#post65879891
Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se