novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

13

pon

11/17

Pod krabuljom

stankagj.blog.hr

Ni po mirisu me nije mogao razaznati, prije izlaska dugo sam ispirala svoja ticala koja luče gotovo animalna isparenja...

Sjedili smo u istome redu, jedva metar udaljeni jedno od drugog. Nije me ni primijetio. Nisam željela da me prepozna, premda nije ni mogao, nosila sam masku, govorila drukčijim glasom, osim svoga lica prerušila svoje pokrete i stas. Nisam htjela da sazna kako mogu biti na dva mjesta istodobno, čeznuti za njim i biti ravnodušni stranac. Ni po mirisu me nije mogao razaznati, prije izlaska dugo sam ispirala svoja ticala koja luče gotovo animalna isparenja, miloduh kojem se samo on u stanju približiti. Podsvjesno znajući da će biti ondje, pripremala sam sebe na njegovo prisustvo, dok u isto vrijeme stajah uz drugog muškarca na drugome kraju grada, bez krinke, otvoreno svoja, ogoljela obraza, pod ruku s nevidljivom sobom, s mirisom marcipana, sandalovine i cedra. Gotovo škrgućući zubima, zbog svojevrsnog terora prisutnosti šutljive, podložne gomile, imala sam potrebu odande pobjeći. Neprilagođena, zasićena neumitnom stvarnošću, uskoro ću žurnim korakom uteći u -drugima posve nepoznatu- mene, koja se ne nalazi ni tamo ni ovdje, onu koju znam samo ja, i kao s visina, dirigirano, poljuljati svoju volju sebe pod krabuljom.
Krajičkom sam oka zagrebla njegov profil nadajući se da se neće okrenuti, instinktivno odgonetnuti da sam to ja, ona koju će tek upoznati, kleknuti pred njom i nezadrživo, glasno zaridati, tek tada shvativši smisao sudbinske nam nenaklonjenosti, koja nas nije ranije spojila, već s nužnom odgodom, zamahnuvši maljem, dokinula naizgled konačni usud.30

pon

10/17

Zašto-Zato

modestiblejz.blog.hr

Portugalski sud oslobodio muškarca koji je prebio suprugu: "Preljubnice zaslužuju smrt"

"Žrtvini odvjetnici žalili su se na prvu presudu, ali sud u Portu odbio je izreći težu kaznu citirajući zakone iz Biblije. Sudac Joaquim Neto de Moura potpisao je 11. listopada odluku u kojoj navodi da je "ženin preljub bio vrlo ozbiljan napad na čast i dostojanstvo muškarca".
"Nevjera i seksualni nemoral njegove supruge bacila ga je duboku depresiju i on je u takvom stanju izvršio čin agresije. Ovaj slučaj nema težinu kakvu obično imaju slučajevi nasilja u obitelji. U Bibliji stoji da preljubnice moraju biti kažnjene smrću", navodi sudac u odluci."
Iv 8,1-11?

1 A Isus se uputi na Maslinsku goru. 2 U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. 3 Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu 4 i kažu mu: "Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. 5 U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?" 6 To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. 7 A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen."

Ah ta patrijarhalna moralistička rulja junaka, vječno spremna s kamenjem u ruci na žene (i u pravilu slabije od sebe). Rastjerao čovjek bagru jednom, ali k`o nijednom, eto njih opet i opet, impulsi za kamenovanjem su jači. Makar (i jer) na žrtvi njihova "pravedništva" uopće ne bilo baš nikakve krivnje, a sav grijeh bio upravo na njima. I baš zato.
Ovaj moralizam i sudovanje portugalskog suca asocirali su me na nešto recentno. Kako se afera Weinstein događala usporedo sa onom domaćom Agrokor/Todorić puneći novinske stupce i okupirajući portale pade mi na pamet priupitati nemali broj "junaka" s kamenjem u ruci koji od cijele mreže upletenih (u kulturu seksualnog nasilja / iskorištavanja) prvo i/li jedino prozivaju žene-žrtve krilaticom „Zašto su šutjele do sada?!“ (inačica one „Gdje si bio `91?!“ kao nacionalističke prozivke nepoćudnih muškaraca) - bi li to pitanje, a inače optužbu, tako lagodno uputili i Konzumovim prodavačicama i zašto ga u prvom redu ne postave sebi?
Mislim, kad je već potreba za moralističkim kamenovanjem u bagre toliko patrijarhalno-biblijski konstantna i jaka da svu odgovornost (krivicu) za fizičko, psihičko i/li egzistencijalno silovanje / iskorištavanje isključivo vide u žrtvi (roblju / ženama, op. „koje su nosile minicu“), a ne u kvarnom izrabljivačkom društvu (sistemu) koje ih je silom/ucjenom dovelo u podređeni, potlačeni i ponižavajući položaj?

Statistika

Zadnja 24h

9 kreiranih blogova

293 postova

546 komentara

279 logiranih korisnika

Trenutno

8 blogera piše komentar

25 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se