Kreativni odjel
cool
Isključi prikazivanje slika23
uto
04/24
* Tikvice, grah, zelje ... 310 kcal
minus40kg.blog.hr
20 dag pohanih tikvica ... 110
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, kečap
Pohane tikvice procjenjujem poprilično otprilike, ali nema veze, teško da je više kalorija. Kako god, bio mi je ukusan obrok, a tikvice sasvim lijepo osvježenje. Eto, nije ni u svim mojim obrocima mesna komponenta, i to je nešto što je sve češće, jer mi jednostavno paše.
Duga
star-rose-bloger.blog.hr
Jedan dan ovako,
Drugi dan onako
I lomi ovo vrijeme
A nakon tmurnog
Dana iza duge sunce
će da krene. Neka samo
pravo grije i ide pjesma
"lipo mi je". Uvijek nam
nešto poručuje..
mijenja se sve,
danas zima jučer proljeće*!*
Nek odluči kako triba
nama naša planeta triba.
Moja **fotka
Za dan knjige
stella.blog.hr
Danas je dan knjige. Doprinosim mu i mojim knjigama.
Zasad sedam, vidjet ćemo za dalje.
22
pon
04/24
Filozofija nade
luki2.blog.hr
Događanje danas:
Ove godine Ritam&Knjiga donosi mnoge novosti: nova lokacija, više susreta, više gostovanja inozemnih autora, više zabave!
Drugi susret naziva „Filozofije sjevera s Larsom Svendsenom“ održao se 22. travnja u Regular baru (Ilica 65/1, Zagreb) na kojem je autor Lars Svendsen zagrebačkoj publici predstavio svoju najnoviju knjigu: "Filozofija nade" Razgovor s autorom održao se na engleskom jeziku. Program je moderirala HTV-ova urednica i voditeljica Vlatka Kolarović, a za opuštajuće ritmove bio je zadužen Marko Mihalinec – Plazmatick.
Ovaj program održava se uz potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba, a posjet Larsa Svendsena Zagrebu sufinanciraju NORLA i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.
Na promociji su bili veleposlanik Kraljevine Norveške u RH, Mišo Grundler - prevoditelj knjige.
Zanimljiva tema, kod koje se autor upitao kada i da li uopće može nade biti previše....Ne treba se oslanjati ni na nadu, ukoliko je to jedino čemu se moliš. A ne djeluješ i ne poduzimaš ništa drugo. Pa ostaneš jako razočaran. Dakle, oprezno i pametno i s nadom....
Kako ono pjeva Gabi: "Nada...kad je zadnji film pri kraju, nada - kad se gosti opaštaju..." Divna, divna pjesma....Jako vjerujem i nadam se, ali i djelujem.
Bila sam na događanju s mojom Annemarie, a prije toga smo uživale na kavi u "Krašu"....
Malo fotografija:
Vlatka Kolarović i Lars Svendsen
Na Trgu jedan susret sa strankinjama i njihovim wufovima:
Prektasni weimarci (weimarski ptičari)...No, ovaj bez brnjice, bliži na slici - ista Mia po tvrdoglavosti...dok ovaj drugi miran kao bubica....;)))). Iako ima brnjicu...:))))
Sutra Noć knjige....jupiiii! Ne znam gdje ću prije....
Ljubim!
* Puretina, grah, zelje ... 330 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag purećih prsa ... 130
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak
Odličan obrok po mojim kriterijima.
Pomogao sam si konzervom graha, konzervom puretine, češnjakom u prahu, jedino je kiselo zelje baš domaće, dobiveno na poklon od dragih ljudi koji ga uzgajaju i kisele za sebe.
Jedan mačak i čitanje :)))
luki2.blog.hr
Kad od jutra dobro krene - onda zaista nema greške. Ilica je ope ossvanula kao Ilica Q art- Popila sam kavu na
iznesenim stolovima, i to odličnu - nasred Ilice, a bez opasnosti da me pogazi tramvaj. Potražila sa i jednog mačka, kojeg(a) pratim na Facebooku Mačke sa stilom, gdje skrbnica maca svakodnevno piše o doživljjima i o tri mace, koje je udomila...Meni se posebno sviđa mačak Žarko...Dakle, nakon kave sam potražila Žarka - i donijela mu i finu hranicu.
Evo Žareta:)))
Obratite pažnju na kapice....
E sad - što je Ilica Q art? Pojekt je to koji se bavi tranformacijom napuštenih javnih prostora u središtu grada, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Razni mali proizvođači ukrasnih predmeta, pekari, slastičari - svi oni imaju štandove, na kojima prezentiraju i prodaju svoje proizvode.
Drugi dio dana još ljepši - moram priznati da sam bila napeta, kako će sve proći---Bez razloga. Čitanje je prošlo odlično; došla je i moja Zorka, izdavač knjige, moji prijatelji poput Lade Žigo Španić....
Pitanja nakon čitanja nisu izostala....Baš sam uživala, rekla baš sve što sam željela.
Uh, emotivno me iscrpilo....Ali i ispunilo.
Ljubim vas!
21
ned
04/24
Povratak Frankopana
mcind.blog.hr
Posjet Trsatu se uvijek isplati a ovaj put su u posjet došli i Frankopani sa pratnjom iz više krajeva Hrvatske. Vidio sam i puno turista iz više zemalja a i u jednoj trgovini usput gdje sam uzeo strudlu sa sirom poslužila me zaposlena vesela Azijka (nisam pitao odakle je) sa nekoliko domaćih riječi koje je naučila.
Program za Dane Trsata a zaštitnik Trsata je i sv. Juraj.
Tko god dođe u Rijeku nerijetko posjeti i Trsat uz Marijansko svetište i gradinu a već više godina za redom Trsat je proglašavan najljepšim kvartom u gradu što ne čudi.
Pogled na kulu sa koje se vidi veći dio grada, kvarnerski otoci, Učka i Velebit.
Uvečer je bila i uprizorena bitka za ovu kulu koju su naravno vitezovi uspješno obranili ali nisam vidio jer sam se morao vratiti doma.
Mimohod u srednjevjekovnim odorama a u Hrvatskoj ima više udruga koje se bave očuvanjem nošnje i običaja iz davnih vremena.
Lijepe i bogate nošnje su imali ondašnji vlastelini.
Priprema za nastup u turniru. Kažu kako samo žičana košulja teži 14 kg a cijela oprema sa oklopom oko 5000 € i zbilja treba i strpljenja i novaca za takvo nešto imati. Nekad su ljudi bili niži i lakši nego danas ali proporcionalno jači.
Turnir u streličarstvu sa drvenim lukovima a jedna žena je bila pred dosta vremena i prvakinja države u dvije discipline ovog sporta. Netko od sudionika je objasnio kako u ono doba žene nisu bile u borbi sa mačevima ali sa lukom i strijelom se branio tko je god mogao.
Viteški turnir u borbi jedan na jedan gdje se za pravo udara ali mačevi su tupi i oklop čvrst.
Srećom za vitezove baš je tada zahladilo sa vjetrom jer nije lako disati pod tim oklopom.
Ovi su se dobro borili a an kraju svi živi.
Par detalja sa opremom i grbom.
find high resolution images google
Dvije fotke koje se mogu povećati za bolje vidjeti.
Križaljkica štit 5x9 sa upisanim slogovima za lakše rješavanje, jednako vodoravno i okomito.
1. Povodljivost, sugestibilnost. 2. ? 3. ? 4. Graditelj koji obnavlja, reformator. 5. Puno istrpiti, namučiti se.
DAT FRAN KI KO NO NOST
NJE OB PA PAN PO POT
PRO TELJ TI TI VA VI
(valjda sam dobro posložio).
Premetaljke:
ZOVITE VI
pravog baju
da ukrade
djevu zmaju.
Mali FAKIN NAPOR ima
teški oklop mu ne štima.
Dobar START
Lijepi kvart.
I vitezovi moraju nešto pojesti. Krumpir i papriku u ono doba nisu imali ali heljdu, grašak, mrkvu, peršin, celer, šparoge i mladi luk valjda jesu. U tanjur dodani mladi luk, pečena paprika i maslin. ulje.
Dodatak
Dan planeta Zemlja
19
pet
04/24
Kofer misli u Belom dvoru
stella.blog.hr
Beli dvor je ekskluzivno mjesto za promociju knjige.
Prvi put sam vidjela da se i za to koristi.
Pa, da vidimo!
Slika za uspomenu s autoricom
Knjiga pozira
Otvaranje u holu
Muzički program: Duo za harfu i violinu, gudački trio,
klavir i violina. Tango plesni par.
U književnom dijelu učestvuju: Nikola Gamilec, urednik,
Ljubica Žikić, književnik i autorica.
18
čet
04/24
Sjećanja na ljepotu
stella.blog.hr
Završene su njemačke priče, a danas bih se samo podsjetila
na najljepša mjesta koja sam ovog puta vidjela.
Rheinfall
Hohenklingen
Stein am Rhein
Uberlingen
Donaueschingen
Donauquelle
Pa, doviđenja, do narednog putovanja!
17
sri
04/24
Uberlingen
stella.blog.hr
Hoćemo li do Bodenskog jezera, u Überlingen, po jedinom
zaista lijepom danu koji sam imala tokom ovog boravka?
Grad ima prelijepe parkove
Baš su pogodni za djecu
Prošetajmo gradom, prvo uz zidine
Zatim uz obalu Uberlinger See, a imate osjećaj da ste na moru
Prate vas jezerski svirači
Svi se sunčaju uz jezero
Obavezno obilazim Lenkovu fontanu. Originalni Peter Lenk
ostavio je duhovita djela u kamenu.
Sad vam je jasno zašto rado dolazim u Überlingen
16
uto
04/24
Engen
stella.blog.hr
Engen je gradić u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg
sa starim jezgrom na jednom brdu i stambenim naseljima
na drugom brdu. Tu nema ravnog, samo gore-dolje.
Posjećujem ga u proljeće, oko Uskrsa.
Vrijeme me ovog puta baš nije služilo, kiše je bilo previše.
Tad su sve bašte rascvjetane
Lako je naći djetelinu sa četiri lista. Ova treba uraditi
specijalni sretni zadatak :)
A vrijedi svratiti u "Danubio" na vafle sa sladoledom
A onda, malo u provod...
Dok ne vidimo Bodensko jezero i Alpe, ali to je sljedeća priča...
15
pon
04/24
* Jetrica, batat i ajvar ... 420 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag pileće jetre i srca ... 130
10 dag ribanog batata ... 90
10 dag ajvara ... 110
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar
- jetra, srca i batat začini, lagano poulji i ispeci u pećnici
- serviraj uz ajvar
Vrlo ukusno jelo od meni poželjnih namirnica.
P.S.
Političari mi idu baš na jetra ovih dana.
Update:
Vrgoračke?
Naravno da, da,
i to prve u ovoj godini.
Izvrsne, mirišljave i prepune okusa.
Eh, mi ponosni umirovljenici u RH, imamo ...
a bome i znamo, a vi ostali, trudite se,
pa će vam biti dobro kao nama.
Rađanje Dunava
stella.blog.hr
Dunav je jedina velika europska rijeka koja teče od zapada prema
istoku. Nakon puta od 2850 km rijeka se ulijeva u Crno more u
području delte Dunava (4 300 km˛) u Rumunjskoj i Ukrajini. Za razliku
od ostalih rijeka, dužina Dunava mjeri se od ušća do izvora, a
polaznom tačkom smatra se svjetionik u Sulini na Crnom moru.
Vladimir i Nevena stoje na reljefu na dva grada kroz koje
Dunav protječe
U gradiću Donaueschingen izvire dogovoreni izvor Dunava
Donauquelle.To je mala pritoka rijeke Brigach.
Ova fontana je Donauquelle, izvorčić Dunava.
Skulptura iznad fontane je djelo kipara Adolfa Heera
i prikazuje Majku Baar koja svojim kćerima pokazuje put
‘’mladog Dunava’’. Put dugačak 2840 kilometara…
Donautempel, hram na mjestu gdje se izvorčić Donauquelle
uliva u rijeku Brigach.
Svi znamo da Dunav, druga po dužini rijeka Europe (poslije
Volge) nastaje spajanjem rijeka Breg i Brigach koje izviru
u rađaoni rijeka, Schwarzwald-u. Spajanje se dešava
oko 1500 m od dvorskog parka u Donaueschingen, i zove se
Donauursprung.
14
ned
04/24
Nova mjerila dobrog fotografa?
toco1980foto.blog.hr
U ovo današnje doba kada se neprekidno priča o umjetnoj inteligenciji, a koja sve više ugrožava fotografe i fotografiju, do mjere da postaje vrlo teško razlikovati stvarnu fotografiju od kvazifotografije stvorene pomoću računalnih algoritama umjetne inteligencije (i prirodne nesposobnosti da se u ruke uzme fotoaparat i zasita snimi), čini se da će novo mjerilo dobrog fotografa postati upravo sama sposobnost pojedinca da sam fotoaparatom, stvori pravu fotografiju.
I to ne nekakvim ultramodernim aparatom ili "pametnim telefonom" koji je opremljen sa 100 funkcija koje "olakšavaju snimanje" (do mjere da aparat doslovno misli umjeto fotografa i okida umjeto njega), već spravom u kojoj glavnu riječ ima fotograf i njegova sposobnost da sam namjesti aparat na odgovarajuće postavke, sam odabere kvalitetni kadar i sam okine u odlučujućem trenutku.
- Statistika
Zadnja 24h
6 kreiranih blogova
148 postova
383 komentara
170 logiranih korisnika
Trenutno
3 blogera piše komentar
15 blogera piše post
- Blog.hr