Image and video hosting by TinyPic

1000 mora daleko...

ponedjeljak, 21.02.2011.

Ljubav je igra za svakoga, ali ovo smo ti i ja...

Odmah na početku da vam se izvinim što ovoliko kasnim sa drugim postom, ali našao sam se usred ispitnog roka i raspusta, tako da nisam imao vremena za to. Ipak, hvala vam što ste neumorno dolazili da vidite ima li novog posta. Preko 1000 puta. xD Sjajni ste. Ne zamerite mi što stalno ističem te brojke, ali presrećan sam, iako na kraju nije to najbitnije. Ja kažem da ako samo jedna osoba pročita ovo i veoma joj se dopadne, ja sam presrećan. A vi ste mi potvrdili da vas ima bar 100. Žao mi je što nisam objavio post ranije, ali i ovaj će, nažalost, biti kraći, a u sledećem dobijate post na kakve ste ranije navikli, jer ću imati komp i net na raspolaganju sve vreme. Zato sam vam u znak iskupljenja snimio još jedan video, jer sam primio 20-ak poruka da moram da snimim još jedan. Ne znam zašto, ali meni je i onaj prethodni bio retardiran. Ovaj je još gori. Usred snimanja sam počeo da se smejem, zaboravio šta sam uopšte i hteo da kažem, ali eto... video je tu. I ne tražite ih više.Kada smo obavili ovu formalnost dobijate, kao što sam obećao, analizu pesme "Hurricanes and Suns", a u sledećem postu ide retrospektiva svega što se desilo od kada je blog bio neaktivan. Ovaj put ću napraviti nešto drugačije. Uz stihove ću analizirati pesmu, a na kraju ću staviti video, pa kad budete pratili reči čitajte samo stihove a ovo između preskačite.
P.S. Uvek me naziv ove pesme podseti na knjigu "Hiljadu čudesnih sunaca" ( Thousand Splendid Suns ) Haleda Hoseinija. Jedna od najboljih knjiga koje sam u životu pročitao i preporučujem vam je. Iz te knjige su stihovi:
" Ne mogu se izbrojati meseci što mu blistaju na krovovima,
nit' hiljadu čudesnih sunaca što se kriju iza njegovih zidova."
Ali, vratimo se Tokio Hotelu...

Image and video hosting by TinyPic

Ljubav je igra za svakoga,
ali ovo smo ti i ja...


Bill peva o tome kako ljudi danas olako shvataju ljubav, zato to i naziva igrom. Pogledajte samo Facebook. Tamo ne možete 2 dana da živite od nekoga ko je našao dečka ili devojku. Milijardu srca, osmeha, stihova, ljubavnih pesmica. A nakon dva dana ona i on su single. Dugo im je trajalo to Zauvek. Prave ljubavi danas skoro i da nema. Zato Bill kaže da ne može ljubavlju da nazove ono što on deli sa tom nekom svojom osobom, jer je ta reč danas izgubila svoje značenje.
On zna da su prosli mnogo toga, oseća kao da su proživeli zajedno hiljadu života, imali su lepe trenutke koje poredi sa suncima, ali isto tako i one lošije koje označava kao uragane, tj. razorne vetrove. Međutim, i pored toga što su prošli sve to on smatra da su i dalje na početku i da im tek predstoje trenuci koji ce ih još više vezati jedno za drugo.

Imali smo hiljadu života da ih proživimo u ovom jednom.
Imali smo uragane i sunca.
Ali, zar ne znaš da je to bio tek početak?

Dolazi patnja... Dolazi bol...
Gledaj u oreol!

Pomalo je teško prevesti frazu "See the halo". "Halo" je venac ili oreol, ali u suštini predstavlja nesto što je sveto, što volimo više od svega. Mi nemamo adekvatnu reč za to, pa sam ostavio bukvalan prevod. Ali najpribližnije bi bilo prevesti "Pratimo ono što nam je sveto" ( "Follow the halo" ), što ponavlja u zadnjem refrenu.

Prvi koji razume je poslednji koji oseti olakšanje


Ovo je još jedna teška fraza za prevod. Pogotovo zbog poslednjeg dela jer nisam siguran da li je deo rečenice ili odgovor na nju. Uglavnom, možda grešim, ali ja sam to shvatio ovako. Prva stvar na svetu koju razumemo je ljubav. Kada smo mali ne znamo zakone kvantne mehanike, ne znamo Pitagorinu teoremu, ne znamo da čitamo, ali jednu stvar znamo i razumemo je bolje od svih. To je čista i iskrena, bezuslovna ljubav. Onako kako nas vole roditelji i kako mi volimo njih. Kada umiremo, poslednja stvar koju osetimo je ista ta ljubav. Međutim, malo me zbunjuje to "relief" na kraju. Olakšanje, oslobođenje. Možda to može da se shvati kao vera u zagrobni život, u Raj u kome će sve biti lepše nego ovde. Zaista nisam siguran.
Drugi način za razumevanje bi bio to da su oni koji su bez predrasuda, koji žive život onako kako oni žele uvek na meti onih netolerantnih.

Ovo je jako melanholično doba.
Zajedno ćemo sve proći,
zato hajde da krenemo u sopstveni kraj nasmejani!

Dolazi patnja... Dolazi bol...
Gledaj u oreol!

Sve dok Sunce ne prestane da sija pa do kraja vremena
pratimo sada ono što nam je sveto... Oreol!

Život i smrt i život i smrt i život i smrt...
Gledaj u oreol!

Pratimo ono što nam je sveto!
Dok Sunce ponovo ne zasija, dok vremenu ne dođe kraj,
gledaj u oreol!Ovo "life and death" me je odmah podsetilo na "love and death". xD Poruka je jasna. Život i smrt se smenjuju, krug koji se nikad ne završava. Neko se rađa, a neko umire. Ali, Bill smatra da na smrt ne treba da gledamo kao na kaznu, nego jednostavno da živimo do poslednjeg momenta, da budemo sa osobama koje to zaslužuju, da budemo okruženi ljubavlju.
Pomalo konfuzna pesma, je l' da? xD
Meni je prvi put kad sam je čuo zvučalo kao da su od 5 pesama napravili jednu. Oduševljava me kako peva strofe. Kao Marilyn Manson. xD Dopada mi se kad peva kao muško, onako duboko. Mnogo bolje zvuči. Dopada mi se i refren koji je u pop fazonu. I ono šaputanje u jednom delu. Najlepši deo pesme mi je kada se samo tiho čuje gitara, a on tiho peva "see the halo" i deo kada u zadnjem refrenu ponavlja "til the Sun won't shine, 'til the end of time..."
Inače, malo mi je neobično što im ova pesma nije bila dovoljno dobra da bi je stavili na CD, a onda su uradili spot za nju. Ovo je jedna od onih 30-ak pesama koje su snimili za "Humanoid", ali su napravili izbor od 15-ak najboljih, a ostale odbacili. Pomalo paradoksalno, ali dobro. Meni se pesma baš sviđa, ali bolje bi im bilo da su snimili spot za "Dogs unleashed" i "Love and Death". Ako mene pitate, potpuni je promašaj bio snimiti spot za "World behind my Wall". Ne shvatajte me pogrešno, pesma je lepa, ali mnogo je boljih na albumu, posebno balada. "Phantomrider", "Zoom into me" ili "Shadow".

Billova nova frizura. Mislim, drugačija je. Meni se mnogo dopada. I super su mi fazon ove viseće minđuše koje nosi. Budala. xD

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Bill u ulozi mornara. xD Predobro. Imam i ja negde sliku sa ovom kapom, ali ne mogu da je nađem. Nema veze.


Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Priča se da im novi album izlazi krajem ove godine, ali ako bude isto kao za "Humanoid" očekujmo ga krajem 2012. Nadam se da će ga izdati pre nego što svi odapnemo. xD Znate već ono sranje za 2012., a Bill mnogo voli da peva o tom kraju sveta, pa evo i u ovoj pesmi. xD
Uglavnom, nastavite da glasate za "Hurricanes and Suns" na MTV Adria Top 20 listi. Srce mi je prepuno kad krene spot na MTV-u. Ori se cela zgrada koliko pojačam. U početku mi je spot bio glup jer sam očekivao pravi spot, ali kad ga ovako pogledam među svim ostalim spotovima predobar mi je. Pokazali su svima retrospektivu svega što im se desilo, kakve su promene doživeli. A ja sam presrećan što sam sve te promene preživljavao sa njima. Zato nagurajmno pesmu na prvo mesto jer joj je tamo mesto i natrljajmo svima nosine!!!!! xD
Ove nedelje ako ne budu na prvom mestu, završićete kao Deda Mraz sa Lady Gagom! xD

P.S. Neka mi neko objasni ove dve slike. xD Bill ko na poternici PETA organizacije, a 2. slika... Vot d fak?

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

- 17:13 - Komentari (22) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.02.2011.

Guess who is back? Neca aus dem All. xD

Da, da, Da, da, 1000mora-daleko.blog.hr, poznatiji jos kao moj blog i vasa omiljana Tokio Hotel stranica, is back xD
Povodom toga sam vam snimio pozdravni video.Kako mi JuTjub uvek sjebe zvuk ostavljavam vam dole translejsn za slucaj da ne razumete. xD

Guess who is back? A nije Eminem xD
To je 1000mora-daleko.blog.hr, vasa omiljena stranica na Netu sto se tice Tokio Hotela... i nakon Fejsbuka, ali necemo sad o tome.
Bla bla... xD

Ne znam zasto i postavljam ovaj video, retardiran je i prilicno naduvan sam ga snimao. xD Bilo mi je jako dosadno pred polazak na faks i onda sam seo to da snimim. Tacnije, samo sam ukljucio kameru bez napisanog teksta i snimio to. Od sada cu smisljati sta govorim kako ne bih rekao neku glupost tipa A nije Eminem. Nemam pojma odakle mi to. xD I sledeci put bi trebalo da naucim gde mi se kamera nalazi jer sve vreme pokusavam da gledam u nju i onda izvrljavim oci. Ne, nisam inace vrljav. xD Pitam se zasto uopste ovo objavljujem? xD
Baj d vej, ovi retardirani pokreti rukama su zeznacija. Inace ne masem tako. xD

Kao sto znate, pred odlazak na fakultet sam odlucio da prestanem sa pisanjem, ali trenutno mislim da sam u stanju da postignem oboje. Naravno, postovi vise nece biti cesti kao ranije, ali bice ih. Uvek mozete proveriti ima li novog posta, a ja cu javiti i na Fejsu kad napisem nesto novo u roku od 2 dana. Ziveo Fejs! xD A ako hocete mogu vam slati obavestenja o novim postovima na mail, samo mi u komentarima ostavite vasu mail adresu.

Totalno sam navucen na pisanje, ovaj blog sam vodio bez prestanka 2 godine, na Fejsu sam imao 2 kolumne ( jednu u vidu mog dnevnika, a drugu o svim (para)normalnim pojavama sa Fejsa ), a pored toga sam vodio duzi ili kraci period jos nekoliko blogova, od kojih je jedini veci uspeh imao onaj o Lady Gagi. Medjutim, jedina stvar koja me je totalno ispunjavala i koja je uvek imala sjajnu povratnu reakciju je upravo ovaj blog i zato je ponovo tu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kada se osvrnem na to sta se u ovih par meseci koliko nisam vodio blog desavalo u zivotu benda i nema puno toga da se isprica ( na vasu i moju srecu xD ), ali desila je jedna stvar, koju mozemo okarakterisati kao najznacajniju u njihovoj dosadasnjoj karijeri.

Tokio Hotel je odseo u jednom hotelu u Tokiju. xD Kakva igra recima. xD

Momci su konacno posetili Japan, tu daleku zemlju koja ih je jos kao 13-godisnje klince inspirisala da promene naziv benda iz Devilish u ono ime po kome ce ih upamtiti ceo svet. Ne mogu vam opisati koliko mi je drago sto vise necu morati da slusam voditelje koji se izbezume svaki put kada cuju da nikada nisu bili u Tokiju. xD Pretpostavljam da tu malu radost delite sa mnom.

Slike sa novog albuma "Dark side of the Sun" o kome će više biti reči u sledećem postu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Obecao sam jos na pocetku da ovaj post nece biti dug, jer je ovo samo provera da li se i dalje citamo. Da ne pisem dzaba epove ovde, a da se blog counter ne pomeri ( Mada od kada sam objavio da novi post u roku od 10-ak dana se pomerio za citavu 1000 ). Ocekujem da se ona druga cifra po redu ( koja broji hiljade ) pomeri za jedan, a onda se cujemo ponovo. xD Ne bi bilo zgoreg i da ostavite koji komentar, cisto da ne bude prazno dole. Znam da vam je mrsko to da pisete, ali eto MOLIM VAS!!!! xD Salim se, naravno.

Za kraj vam ostavljam prevod pesme "Madschen aus dem All". Ova pesma je snimljena jos davne 2003. godine
( otkad vecina 13-godisnjih fanova njih "slusa" jer su ih nekim cudom tada nasli na netu xD E, sta bi tek oni rekli da sam ja u tom periodu bio u nekom grmlju na Barbadosu sa Rihannom, P.S. Ne, nisam je tukao, ali je vike svakako bilo xD ).
Kao sto rekoh, pesma je snimljena 2003. godine u vreme kada su snimali prvi CD Schrei. Ova pesma me je totalno vratila u taj period. Taj Billov deciji glasic i tacno ta vrsta muzike koju su pravili. Predobro. Ne znam koliko je vas gledalo DVD Leb die Sekunde, koji je izasao 2005. godine, ali ako niste pustite na ovom snimku deo od 4:31 do 4:45
Da ne sviram dalje, evo vam prevod pesme i neka kratka analiza. U sledecem postu cu se malo vise pozabaviti onim sto je bilo u periodu kada nisam pisao i prevodom druge nove pesme koja se nasla na njihovoj kompilaciji najvecih hitova.
Devojka iz svemira

Kada god sam lose raspolozen
ja napisem pismo
mojoj devojci iz svemira.
Onda mi ona posalje natrag zvezdu
na kojoj pise
“Ako hoces dodji kod mene”

Predivna devojko iz svemira,
ti i ja supersonicnom brzinom
u NLO-u letimo kroz noc.
Predivna devojko iz svemira,
ti i ja smo u slobodnom padu
i padamo na Veneru, gde se i budimo.

Dodji i ostavimo sve iza nas.
Odletimo kroz vreme u neku sledecu galaksiju.
Mi zelimo Sunce, ali ne zelimo sistem.
I ne zelimo garanciju, samo nasu fantaziju.

Letimo na Mars, jer nam je Zemlja preblizu.

Bill peva o svojoj zamisljenoj ljubavi. Ona zivi negde daleko u svemiru, jer na ovoj planeti ne postoji savrsena za njega. ( Nije tad jos video Cher Lloyd, pa mu se ovo oprasta xD ). Kada god nije njegov dan i kada mu se cini kao da sve ide u pogresnom smeru, on se osami i razmislja o njoj i to ga uvek oraspolozi. Zamislja kako sa njom leti po svemiru poput NLO-a. Bill u pesmi otpeva UFO sto je skracenica za Unidentified Flying Object, ali mi cesce koristimo NLO, sto je u prevodu isto Neidentifikovani Leteci Objekat. U refrenu kaze da je ona sa Venere, a potom spominje i Mars. To me je odmah podsetilo na onu knjigu koja je i bila popularna nekad u tom periodu 2003. godine "Devojcice su sa Venere, decaci su sa Marsa". xD
Odakle je onda Bill? xD Losa sala, a? xD

Jako mi se dopada recenica "Zelimo Sunce, ali ne i sistem." Pomalo je cudno kada se prevede na srpski, ali je smisao da zeli Sunce, ali ne i Suncev sistem. Ne zeli nikakvu vrstu sistema, jer sistem predstavlja nesto sto je uredjeno po pravilima, a on ne zeli tako da zivi. On zeli da bude nesputan i slobodan.

Dosta sam ja pisao gluposti. Videću po vašoj reakciji da li želite da ih pišem još.
Guuudbaj, ejlijeni! xD


Image and video hosting by TinyPic

- 15:33 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se