Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Evo još jedan blog koji se bavi recenzijama filmova. Za sada sam ja jedini koji radi na ovom blogu, ali ako vi želite biti član ovog bloga i pisati recenzije, samo mi se javite na mail te ću vam odgovoriti u što kraćem roku. Riječ je o tome da vi napišete recenziju, pošaljete je meni i ja vam je odmah stavim na blog, zajedno s vašim potpisom, tako bi vi više dobili što više posjetitelja dok bi čitali vašu recenziju.

ARHIVA!!!

Alien - USKORO!
Armagedon - USKORO!
Batman forever - USKORO!
Batman - USKORO!
Blade - USKORO!
Blade 2 - USKORO!
Braindead - USKORO!
Charlies Angels - USKORO!
Charlies Angels 2 -USKORO!
Draculla - USKORO!
Dumb & dumber - USKORO!
Gladiator - USKORO!
Gremlins - USKORO!
Harry Potter and the Chamber of Secrets (2 dio) - USKORO!
Harry Potter and the Goblet of Fire (4 dio) - USKORO!
Harry Potter and the Philosophers Stone (1 dio) - SLIJEDI!!!
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (3 dio) - USKORO!
Home alone (1990) - USKORO!
Home alone 2 (1992) - USKORO!
Home alone 3 (1997) - USKORO!
Home alone 4 (2002) - USKORO!
@} Hostage
James Bond - USKORO!
King Kong - USKORO!
Mask - USKORO!
Matrix - USKORO!
Matrix Reloded - USKORO!
Mrak film - USKORO!
Mrak mrak film - USKORO!
Mrak film 3 - USKORO!
Mrak film 4 - USKORO!
Pasija - USKORO!
Pirates of the Caribbean - USKORO!
Pirates of the Caribbean 2 - USKORO!
Playing God - USKORO!
Predator - USKORO!
Rumble in the Bronx - USKORO!
Rush hour - USKORO!
Rush hour 2 - USKORO!
Seconds to spare - USKORO!
Shiri - USKORO!
Spašavanje vojnika Ryana - USKORO!
Speed - USKORO!
Supermen - USKORO!
Tango & Cash - USKORO!
Titanic - USKORO!
Terminator - USKORO!
The Day After Tomorrow - USKORO!
The Quest - USKORO!
Rambo - USKORO!
X-men - USKORO!
X-men 2 - USKORO!

Filmski blogovi

--> DragonRage
--> Horror
--> Horrori

18.08.2006.

Hostage

Uloge: Bruce Willis, Kevin Pollack, Ben Foster, Jonathan Tucker, Serena Scott Thomas
Trajanje: 102 min.
Redatelj: Florent Emilio Siri
Žanr: akcijski kriminalistički triler
Godina: 2005
Država: SAD
Izdavač: Hostage, Miramax, 2005. / 2005., VTI

Willis igra Jeffa Talleya, pregovarača koji na početku filma radi u policiji Los Angelesa. Zatičemo ga kako pregovara s kriminalcem koji je zatočio vlastitu ženu i kćer. Talley je prilično samouvjeren u svoj uspjeh (no one dies today, još jedan uspješan oneliner kojeg isporučuje Willis). No, tijekom pregovaranja stvari krenu po zlu i tip ubije ženu i dijete. Shrvan neuspjehom, Talley se povlači u zabit zvanu Bristo Camino, koja je poznata po «low crimes» danima. Takvo stanje mu savršeno odgovara jer se ima vremena posvetiti ženi i kćeri (igra ju Rumer Willis, Bruceova prava kćer iz braka s Demi Moore), ali ni tu ne postiže veće uspjehe jer ni žena ni kćer ne žele živjeti u selendri pa ga posjećuju samo povremeno.

A onda se «low crime» dan pretvara u «high crime». Trojica dokonih mladića vozikajući se gradićem opaze auto koji im se sviđa i požele ga imati. Prate tipa do kuće i namjeravaju ukrasti auto. Situacija im izmiče izvan kontrole i planirana krađa automobila pretvara se u talačku krizu. U super dizajniranoj i tehnološki savršeno opremljenoj kući tri otmičara zatoče računovođu (Kevin Pollack) i njegovo dvoje djece, kćer Jennifer (Michelle Horn) i sina Tommyja (Jimmy Bennet). Kćer je tinejdžeica u najgorim godinama, dok se sin još uvijek igra akcijskim figuricama i video igrama.

Cijela se policija Bristo Camina, njih pet i pol, dižu na noge, a kad otmičari upucaju jednu policajku, pristižu i dodatne policijske snage. Talley sa zadovoljstvom prepušta zapovjedništvo okružnim snagama i povlači se s mjesta događaja.

Dotad smo već skužili: Willisov lik nije ni blizu Johna McLanea. Čovjek koji je umirao muški ne bi tek tako prepustio komandu nekom drugom. Naravno, situacija će se preokrenuti, jer ovo je tek prvih dvadesetak minuta filma. Talley će se vratiti do kuće u kojoj su taoci i pokrenuti opsežnu akciju spašavanja.

Neće to biti njegova odluka. Naime, u filmu se pojavljuje još jedan podzaplet koji dodatno komplicira radnju. Čovjek čiji su auto poželjeli otmičari zapravo je knjigovođa mafije i netom prije otmice pripremio je podatke na DVD koji mora isporučiti mafiji. Cijelu talačku krizu, razumljivo, prate i mediji, a upravo je Talley glavni junak reality showa koji se odvija ispred knjigovođine kuće. Vidjevši ga na televiziji, dječak Tommy poželio je da ga spasi upravo Talley (eto kako TV slava utječe na život), ali su na sličnu ideju došli i otmičari. Njima je važno spasiti DVD s podacima, a kao spasitelja odabrali su TV facu (eto kako TV slava utječe na život). Da bi ga prisilili na suradnju otimaju mu ženu i kćer i obećavaju mu razmjenu dobara čim se on dokopa diska.

I tako sad imamo dvostruku otmicu, a taj dodatni zaplet baš i ne pomaže priči. Koji put to je više zapletaj nego zaplet. U stvari, tijekom cijelog filma pratimo nekoliko priča: između otmičara i Talleya, između otmičara i talaca, zatim pratimo priču Talleya i otmičara njegove obitelji, važan je i odnos Talleya i Tommyja koji mu se mobitelom javlja iz kuće, baš kao i trvenje otmičara među sobom. Dakako, film koji traje stotinjak minuta nije mogao sve rukavce priče popratiti podjednako dobro, pa su pojedini međuodnosi likova vrlo podigrani i nedovoljno razrađeni.

Najviše potencijala nudio je odnos Marsa (Ben Foster), jednog od otmičara i djevojke Jennifer. Na početku filma Jennifer se sprema u grad a otac joj kaže da ne može takva van jer je odjeća koju je odabrala previše [beep]zovna. A kad otmičari upadnu u kuću, prve riječi koje Mars uputi djevojci su: 'Sviđa mi se tvoja košulja.' Sad s pravom očekujemo da će se među njima razviti ono nešto što će dići tenziju priče, no film ne isporučuje očekivano. Mars nikad kasnije ne dotiče Jennifer, osim kad ju veže ili kad ju gura ispred sebe držeći joj pištolj prislonjen uz glavu.

Mars je priča za sebe. On je opasan luđak manijaklanog ponašanja. No neuvjerljiv je čak i za luđaka. U njegovoj ludosti nema sistema, osim kad pred kraj filma sistematski počne uništavati sve oko sebe. Dok je potpuno razumljivo zašto su se ostala dvojica pomamili za novcem na koji su slučajno nabasali u kući, potpuno je nejasno zašto se Mars napalio na Jennifer. Ne možemo uprijeti prstom ni u jedan trenutak i reći – to je pravi razlog zbog kojeg je Mars poludio za curom, pa time i ona njegova prva rečenica upućena Jennifer gubi smisao. A kad Jennifer pri kraju filma uputi Marsu Značajn Pogled (veliko Z, veliko P), više nismo sigurni što to znači i ima li to neki dublji smisao osim redateljeve komocije. Takvih nejasnih trenutaka u filmu ima još. Očito je da je redatelj Florent Siri želio napraviti ozbiljniji film od puke zabave, no planovi su mu se nekako putem izjalovili. Na početku filma ubijeno je dijete, kasnije je upucan i pas, a to nisu česti prizori u velikim holivudskim filmovima. Za čistu zabavu, film nudi premalo akcije, za nešto više od toga, premalo je detaljnijeg prikaza svih junaka osim Talleya. Na primjer, o otmičarima Talleyeve djece ne saznajemo praktički ništa, oni su tek sjene koje šetaju ekranom i dodatno kompliciraju Talleyu život a nama praćenje radnje. Stotinjak minuta očekivani završni obračun Talleya i otmičara njegove obitelji također je razočaranje. Umjesto klimaksa dobili smo amaterski režiranu pucnjavu.

Ipak nije sve tako loše. Siri se izvrsno snalazi kad mu kamera plovi po stiliziranoj kući, a prilično su dobro snimljene i scene u kojima vatra proždire kuću. Dobro je riješena i uvodna scena u kojoj su svi glavni protagonisti, koji se još ne poznaju, uhvaćeni praktički u istom kadru, svaki u svojem automobilu na istom raskrižju. Da je isto toliko pažnje posvetio likovima i pročistio radnju, Talac je mogao biti još jedan veliki Willisov uspjeh. Ovako, dobili smo tek prosječan film koji se lako gleda ali i lako zaboravlja.

Stari poučak – super zanimljiv foršpan ne znači nužno i odličan film – tako se još jednom pokazao ispravnim.

Ocjena: 6.7/10

|17:26 |
tell me... (12) | don´t touch | # | Na vrh