morsky blog

petak, 19.12.2008.

H. i njena prva susjeda S.

Gospođa H. je jadna zlostavljana žena koju muž mlati na mrtvo ime svaki dan, a svaki mjesec barem jedan put "slučajno" poleti niz stepenice, dvaput mjesečno završi u bolnici s frakturom i razbijenom arkadom, i čeka u strahu kad će je otpremiti na groblje. Šuti. Ne buni se. Ne zove pomoć. Zašto, to je misterija. Je li baš toliko nemoćna, mutava, jadna i ponižena, ili još uvijek pada na njegova obećanja da neće više nikad? Ili je on kupuje nekim malim mrvicama bez kojih ne može preživjeti? Ne zna se. Nekoliko puta je bila na rubu odluke da ga ostavi, odbaci, pobjegne, nađe drugoga. I svaki put ponovo u zadnji tren se predomislila. I vratila mu se u zagrljaj. Ne može se reći da tu nema doze mazohizma.
I, kao da to nije dovoljno da joj život učini paklom, još je i potkrada i pljačka njeno obiteljsko naslijeđe, ono što su joj roditelji ostavili, hoće je potpuno pokoriti, tako da i želi, ne može ga napustiti jer nema čime i kamo otići.
I onda, tako jadna i frustrirana, jednog dana podivlja na susjedu, gospođu S. Lukavu i pomalo podlu susjedu, koja čeka da ona ode u bolnicu na duži period pa da ona probije vrata iz svoga stana i proširi se na još jednu sobicu, jer joj je njen stan nekako mali i neprimjeren njenom statusu, ona je ipak član uglednog kluba moćnih i utjecajnih, ona je situirana i malograđanski bahata, dio "elite", za razliku od svojih susjeda, koji, nakon što ih je poharao rat, gubitak posla, nacionalizacija i pljačka i PTSP, tavore u polusvijetu, i nikako na zelenu granu.
I onda žena popizdi na susjedine pokvarene namjere. Zaprijeti joj svojom slabašnom šakom. Poviče da će ju dat na Sud i tamo raskrinkati njene planove da ih pokrade.
Boli susjedu S. briga što ta jadna žena blebeće.
Potpuno je mirna.

Zna da ona viče samo zato jer je frustrirana zbog situacije u obitelji.

Uostalom, da li je susjeda S. već napravila neki dil sa H.-inim mužem? Da li su već trgovali? Da li je muž već potpisao i stavio neke novce u đep?
H. to nikada neće saznati.
Ili će saznati kad bude kasno. Kad bude na izmaku snaga. Ili...
A onda je više neće bit ni briga. Ta soba joj više neće ni trebati.

- 13:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #