morsky blog

srijeda, 21.05.2008.

obećala sam levantici napisat nešto o "stupu sramote"

Ovo sam prepisala. Znam ja to sve, ali ovako je lakše, copy-paste.

Forum
Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Podignut je po pravilima klasičnog urbanizma tijekom carskog razdoblja rimske države od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere.
Trg se sastoji od prostranog pločnika kojeg s triju strana dvije stube odvajaju od trijemova pod kojima se nekoć prilazilo tabernama. One su činile niz pravilnih boksova namijenjenih obrtu i trgovini. Na južnoj strani Foruma stajala je monumentalna bazilika, gradska dvorana namijenjena brojnim javnim funkcijama. Sa zapada se uzdizao kapitol, povišen oko 2 metra, posvećeni prostor s hramom posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi i trijemovima uokolo njega. Podno kapitola bili su javni žrtvenici, zdenci, vjerojatno i govornica, te dva trijumfalna stupa od kojih je jedan do danas sačuvan, a u srednjem je vijeku služio kao "stup sramote".

Citat završen (sa stranice zadar-znamenitosti).


Photobucket

E sad, evo me opet.
Uvik sam zamišljala kako je to bilo s tim stupom. Mašta mi radila. Gledala sam u užasu one kuke koje su virile iz stupa.
Onoga ko je nešto skrivio vezali bi par sati na taj stup i ljudi bi prolazili i pljucali ga. Pretpostavljam da su se i verbalno iživljavali na njemu. Psovali mu sve po spisku. Rugali mu se. Smijali se. Pokazivali svu raskoš ljudske zlobe.
Sad, ne mogu se toliko uživit u srednji vijek da smislim što je to trebalo napravit da zaslužiš počasno mjesto na stupu sramote.
Ali znam da onom na njemu nije bilo baš najugodine i najudobnije.
A možda im to bilo ono, ka, normalno. Ko nama kad nas zove sudac za prekršaje. Ništa posebno, ništa za previše se uzbuđivat.
Ko će to znat?
Pretpostavljam da je bilo dovoljno ukrast jabuku ili nekoga prevariti. Ili bacit čare, skuhati žablje krake i zmijski jezik. Ne znam.
Vjerojatno je bila dovoljno samo sumnja. Sigurno nisu čekali pravomoćnu sudsku odluku.

Sad se pitam bi li se taj stup mogao opet aktivirati...
Možda to uopće ne bi bilo loše. S obzirom da naše "nestašne" ne možemo nikako "sankcionirati".

Od vas očekujem prijedloge za kandidate.
Samo ne pretjerujte, da nas svih skupa ne pospreme "onkraj brave".
______________________________

SRIJEDA - KIŠA - LUDIJADA

Ne pada. Izliva se.
Po maturantima.
Ples na kiši.
Kakva im bila škola, tako ih i ispraća. Kišno, oblačno, tmurno, plačno...
Ali, ako je to neka utjeha, poslije svake kiše dolazi sunce.

Idem probat uhvatit kišu u sliku...

Photobucket

Ajte lipi moji, adio vam i ugodni blagdani, onima koji će ih konzumirati!

- 11:05 - Komentari (14) - Isprintaj - #